Hogyan termesztjük a litchi-t egy kőből otthon

A licsi a Salindaceae családba tartozó gyümölcsfa. A növényt a szakirodalom kínai licsi vagy licsi néven említi. Délkelet-Kínában, Guangdong és Fujian tartományokban őshonos. Természetes, hogy szubtrópusi éghajlaton, száraz, viszonylag hűvös teleken terem és terem. Az Egyenlítőhöz közelebb, ahol magasabb a páratartalom, már nem terem. A mérsékelt égövön a litchit üvegházban termesztik, ahol 10 éves korában kezd virágozni. A licsifa árnyéktűrő képessége egzotikus beltéri dekorációvá teszi, ha optimális mikroklímát biztosítunk számára.

Hogyan termesztjük a licsiet egy kőből otthon

A licsi rövid leírása

A vadon élő állatok élőhelyei a folyók, tavak közelében koncentrálódnak. Természetes körülmények között a fák 10-30 méter magasra is megnőhetnek. A koronát sűrűn szőrös, erősen elágazó ágak alkotják. A hosszúkás levélkék zöld színűek. Terméskötéskor a szilvához hasonló méretű piros gyümölcsök kiemelkednek a háttérből. Maximális hossza 4 cm és súlya 20 g.

A héj alatt, számos hegyes gumócskával, könnyű, kocsonyás pép található, kellemes illatú és édes, enyhén fanyar ízű. Magoncnövény. A hús könnyen elválasztható a sötétbarna magtól. Megfelelő éghajlaton a litchi magokat késő tavasszal/kora nyáron lehet ültetni.

A licsi ültetése

A legegyszerűbb módja annak, hogy egzotikus növény legyen az ablakpárkányodon, ha kövekből neveled a licsit. Válassza ki az érett gyümölcsöt a vetéshez. A következő paramétereknek kell megfelelniük:

Illat

Erős

Hámozás

Piros, sértetlen

Pulp

Félig átlátszó, zamatos

Véleményünk szerint nem szabad sérült gyümölcsöket használni, mert azok veszélyeztethetik a maghéj épségét. A gödröt nagyon óvatosan kell eltávolítani, hogy ne sérüljön meg. Ahhoz, hogy a magok hamarabb kicsírázzanak, csíráztatni kell őket: a magokat nedves gézbe kell csomagolni, és 7 napig hagyni kell őket, miközben vízzel nedvesítik őket, ahogy kiszáradnak.

A talaj és a cserép előkészítése

A licsi semleges reakciójú, könnyű talajokon nő. Az optimális pH 6.0 egység. A növények normális növekedéséhez a talaj szerkezetének porózusnak és a víz és a levegő számára könnyen áteresztőnek kell lennie. Az ezekkel a jellemzőkkel rendelkező hordozóanyagot készen lehet megvásárolni egy szaküzletben. Ha van kéznél gyeptalaj és tőzeg, saját virágföldet is készíthet: egyszerűen keverje össze az összetevőket egyenlő arányban. A saját kezűleg előkészített talajt fertőtleníteni kell.Véleményünk szerint mindegyik módszer hatékony:

  1. 20 percig 200 °C-on sütőben keményíteni.

  2. Gőzölés – gőzfürdőbe helyezés és 25-30 perces áztatás.

  3. Tegye be a mikrohullámú sütőbe 10 percre a maximális mikrohullámú teljesítményen.

A litchi magok vetésére agyagból vagy kerámiából készült edények alkalmasak. Műanyagot nem szabad használni, mert nem engedi be a levegőt, ami szükséges a magok megfelelő csírázásához és növekedéséhez. A virágföld savanyodásának elkerülése érdekében előnyös a sekély cserép. A licsi termése legfeljebb 7-8 cm átmérőjű. Fontos részlet a vízelvezető lyukak jelenléte az alján. A műanyag főzőedényekkel ellentétben a kerámia főzőedényekkel nem lehet saját maga elkészíteni.

Csemetetechnológia

Hogyan termesztjük a licsiet egy kőből otthon

Ha minden előkészítő munka befejeződött, folytassa a vetést.A műveletek sorrendje:

  1. Tegyen a cserépedény aljára duzzasztott agyagot vagy törött téglát. Az anyagok vízelvezetőként fognak működni.

  2. Töltse fel a talajt a tetején.

  3. Egy kis mélyedés készül benne, és a palántákat kiültetjük. A legjobb, ha egyszerre 2 vagy 3 darabot használ.

  4. Szórja meg virágfölddel, és permetezővel nedvesítse meg. Így a magok nem mosódnak ki, és a felettük lévő talaj megtartja magas levegőztetési tulajdonságait.

Fedjük le az edényt üveggel, és tegyük meleg helyre 25-30 °C-ra. Rendszeres időközönként vegye ki az üveglapot, hogy kiszellőztesse és szükség esetén megnedvesítse a talajt. Nem szabad hagyni, hogy túlnedvesedjen, mert ez penészesedéshez vezethet. Ha litchi létre üvegházi körülmények között, a hajtások jelennek meg 1,5-2 héttel a vetés után. Néha egy hónapba telik, mire a megfigyelések szerint csírákat látunk. Amint a palánták megjelennek, távolítsa el az üveget. Nem kell letakarni a növényeket. A cserépben lévő legerősebb palántákat kell kiválasztani, a többit pedig eltávolítani.

A licsi termesztési feltételei

Bár az árnyékot valamelyest jól tűri, a licsi növénynek sok fényre van szüksége a gyors fotoszintézishez. A nappali fény optimális hossza 12-15 óra. Helyezze a cserepet egy ablakpárkányra, a keleti és nyugati ablakok közelébe. A déli fekvés is megengedett, feltéve, hogy a nyári délutáni órákban az ablakokat lefüggönyözik, hogy a közvetlen napfény ne érje a kényes hajtásokat.

A trópusi növény magas hőmérsékleten is jól fejlődik. Ha a csírázás előtt az optimális hőmérséklet 30 °C körül van, akkor ezt követően a hőmérsékletet 25 °C-ra csökkentheti. A legkisebb kritikus hőmérséklet 20 °C.

Bár a licsi növények nem fejlődnek a párás, egyenlítői éghajlaton, a száraz levegő sokkal károsabb… Az optimális páratartalom 70-80%. Fenntartása érdekében naponta locsolja meg a növényt szobahőmérsékletű tiszta vízzel. Meleg időszakban naponta kétszer – reggel és este – kell öntözni. Ha az ablakpárkányon áll, és alatta radiátor van, télen egy vizes edényt kell a licsi növény mellé helyezni, hogy a levegő ne legyen túl száraz.

Hogyan kell gondozni az egzotikus növényt

A licsi a trópusi növényvilághoz tartozik. Véleményünk szerint az eredete befolyásolja a termesztés technológiáját.

Öntözés

A licsi egy nedves növény. De az öntözésnek mérsékeltnek kell lennie, hogy megakadályozza a folyadék stagnálását a gyökerekben. Ellenkező esetben gombás betegségek alakulhatnak ki. Az öntözési eljárások gyakorisága és az öntözés mennyisége nagymértékben függ a talaj állapotától. Amikor a talajfelszín kb. 2 cm-re kiszáradt, akkor van itt az ideje a cselekvésnek.

Használjon szűrt vagy csendes vizet. Véleményünk szerint az utóbbi lehetőség jobb, mivel a növény számára fontos vegyületeket tartalmaz. Annak érdekében, hogy az alacsony hőmérséklet ne érje a gyökereket, szobahőmérsékletű vagy enyhén felmelegített vizet kell használni.

Trágyázás és trágyázás

A csírázás után csak 3 hónap múlva etessük a palántákat, amikor a fotoszintetikus folyamatok már aktívvá váltak. A nitrogéntrágyákat a gyökérfejlődés és a hajtásnövekedés serkentésére használják. Mielőtt a növény eléri az 1 éves kort, elég egy etetés, mert a szervek még fejletlenek, és nem tudják gyorsan felvenni a talajból a makro- és mikrotápanyagokat.

Amikor a növény eléri az 1 éves kort, a vegetációs fázistól függően havi vagy kétheti rendszerességgel etessük. Aktív növekedés esetén a műtrágyát havonta kétszer kell kijuttatni, ősztől tavaszig pedig elegendő egy műtrágya kijuttatása ebben az időszakban. Folyékony ásványi műtrágyákat és szerves trágyákat kell használni. A leghatékonyabb, ha váltogatjuk. A szerves anyagok tekintetében a tehénborsóolaj (1:15) és a fahamu oldatát részesítik előnyben. Az egyik nitrogénben, a másik foszforban és káliumban gazdag.

Átültetés

Tavasszal átültetni a fajtát. Az aktív növekedés éveiben – legfeljebb öt évig – ezt az eljárást minden tavasszal el kell végezni. Egy licsi növényt átültetnek egy nagyobb edénybe. A cserépre és a talajra vonatkozó követelmények nem változnak. Ha eléri az 5 éves korhatárt, elegendő évente megújítani a fedőtalajt. És akár 3 évenként is újra lehet ültetni.

Metszés

Mivel a növény lassú növekedésű, nem igényel gyakori metszést. A fejlődés első éveiben a korona kialakul, majd csak egészségügyi metszést végeznek, fenntartva a kultúra egészségét és dekorativitását. A kezelés során a sérült hajtásokat levágják, és a túl hosszú ágakat megrövidítik. Ha szükséges, formázza meg őket (ha hosszú ideig nem metszettük őket).

Védelem a betegségek és kártevők ellen

Az egzotikus növény kiváló immunitással rendelkezik. A licsi virágát csak akkor fertőzik meg a kórokozók, ha az ültetési feltételeket és a gondozási követelményeket nem tartják be. Ha például a licsi például nedvességhiányban szenved, levelei fokozatosan sárgulnak és lehullanak. A túlzott öntözés növeli a gyökérrothadás kockázatát. A betegség csak úgy szüntethető meg, ha a növényt friss termesztőközegbe ültetik át, és először megvizsgálják a gyökereket, és eltávolítják a beteg területeket.

Mellékesen megjegyzem!Újratelepítés után a növényt mindig gombaölő szerrel kell permetezni.

A kártevők is ritkán támadják meg az egzotikus növényt. Gyakran a szomszédos növények hajtásaira kerülnek, ha azokat nem tartják karanténban, és a boltból származó beoltott példányokat más szobavirágok mellé teszik.

A leggyakoribb kártevők a levéltetvek és a pókhálós atkák. Növényi nedveket fogyasztanak, és nagy dísznövénykárokat okozhatnak, ha nem irtják ki őket idejekorán. A szappanos víz hatékonyan védekezik ellenük – a fertőzés korai szakaszában. Ha a rovarokra kerül, megakadályozza a légzésüket, és elpusztulnak. Ha számos kolónia van, csak egy rovarölő szer segíthet, amelyet szigorúan a csomagoláson található utasításoknak megfelelően permeteznek a növényre. A permetezést lehetőleg a szabadban végezzük, mivel a vegyszerek mérgezőek.

A licsi egy trópusi növény. De jól alkalmazkodik az otthoni termesztéshez. Mindössze annyit kell tennie, hogy megfelelő mikroklímát teremt, és ne felejtse el ellenőrizni a növény fejlődését öntözéssel, táplálással és immunitásának erősítésével.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: