Hogyan termesztjük az ananászt otthon

Az ananász egy évelő lágyszárú növény. A broméliafélék családjának tagja széles körben termesztett: számos fajta nő az egész trópusokon, nem csak Dél-Amerikában. A megfelelő éghajlatú területeken kereskedelmi méretekben szabadföldön termesztik. A mérsékelt égövön üvegházakban, télikertekben vagy otthon dísznövényként termesztik.

Az ananász ültetése

Hogyan válasszunk egy édes ananászt és tároljuk otthon

A növény ültetéséhez gyökereztesse elő a zöld csúcsokat. Szerezd be egy érett és egészséges gyümölcsből. A kemény rügyeknek sötétzöld színűnek kell lenniük. A rossz ültetési anyag jelei: Sárga elszíneződés a szalmán, fagyos részek, kellemetlen szag a pépből.

Az ültetési anyag előkészítése

Mielőtt elkezdené az ültetési munkálatokat, szedje ki a burgonya tetejét. Fogja meg erősen a kezével, és lassan csavarja ki. A kés jól jön, ha a gyümölcs éretlen. A szerszámok élesek és fertőtlenítettek. A kést 45°-os szögben tartva óvatosan vágja ki a leveleket. Távolítsa el a felesleges gyümölcshúst és lombozatot a tövétől 3 cm-re.

Gyökereztetés

A gyökérképzéshez a csúcsokat vízzel teli edénybe helyezzük. Nincs szükség edényekre. Szűrt, szobahőmérsékletű folyadékot használjon. Az edényt 3-4 cm mélyen vízbe merítjük. Adjunk hozzá növekedésserkentőt a gyökérképződés felgyorsításához. A tartályt huzatmentes és stabil hőmérsékletű helyiségbe kell helyezni. A gyökereztetést világos helyen végezzük, de kerüljük a közvetlen napfényt. Az első gyökerek 5-7 nap múlva jelennek meg, a tapasztalattól függően.

Átültetés

Miután néhány hosszú gyökér kialakult, gyökereztesse a növényt a talajban. A lépések sorrendje:

 1. Egy nagy, 20-30 cm magas és 30-35 cm átmérőjű edényt használunk.

 2. Készítsen vízelvezető lyukakat az aljára, hogy a felesleges folyadék lefolyhasson.

 3. Apró kövekből készült vízelvezető réteg.

 4. Töltse meg a cserepet laza, tápláló földdel. Egy univerzális szubsztrátumot használnak a broméliák számára perlit hozzáadásával.

 5. Az ültetőanyagot 3 cm-re nyomja lefelé.

Olvasson tovább  Kéregmulcs: A kéregmulcsozás előnyei és hátrányai

Az ananász az első 2-3 hétben a napfénytől távol gyökerezik. Nedvesítse a talajt, amint kiszárad. Mindig maradjon kissé nedves, de ne legyen nedves. Az optimális gyökeresedési hőmérséklet 21 °C és 27 °C között van. A sikeres gyökérfejlődést a rozetták közepén megjelenő új levelek jelzik. Amint az új zöld tömeg megnő, a cserepet áthelyezzük egy világos ablakpárkányra, és az öntözést heti egy alkalomra csökkentjük.

A feltételek megtartása

Ananász virágzik otthon. Véleményünk szerint a legfontosabb, hogy a természetes mikroklímához hasonló lakáskörülményeket biztosítsunk. Ezután a 2. vagy 3. évben a növény 30-50 cm magas virágszárat fejleszt, amelyen számos virágból álló virágzatot képez.

Világítás

Annak érdekében, hogy a növényi szövetek fotoszintetikus folyamatai normális ütemben haladjanak, hosszú nappali fényt kell biztosítani – legalább 10 órát. A megfelelő természetes fény biztosítása érdekében válasszon délkeleti vagy délnyugati fekvésű ablakokat. Ősszel és tavasszal az ananászt fénycsővel világítsuk meg.

Kérjük, vegye figyelembe!

Véleményünk szerint a forró időszakokban, amikor a nap túl erős, jobb, ha a déli órákban függönyökkel takarjuk el az ablakokat.

Hogyan termeljünk ananászt otthon

Páratartalom

Az ananász szobai páratartalom mellett is jól fejlődik, az optimális szint 40-60%. Ha a páratartalom a kritikus minimumra csökken, a levelek csúcsa elkezd kiszáradni. A levegő párásítása érdekében egy vizes edényt helyeznek a közelébe, vagy a cserépedényt vízzel átitatott kavicsra helyezik.

A hőmérséklet a

Mivel a trópusi növényvilághoz tartozik, az ananász termofil. Az optimális éves hőmérséklet 25-30 °C. Télen a hőmérő higanyszála 22 °C-ra csökkenhet. Hűvösebb körülmények között a növény fejlődése gátolt. A kritikus minimum 18 °C. Ne hűtsük túl a növény gyökereit. A cserepet meleg ablakpárkányra kell helyezni (nem betonra).

A friss, meleg levegő jótékonyan hat a növekedésre. Amint a kinti hőmérséklet stabilizálódik, célszerű a cserepet kivinni az erkélyre vagy a teraszra. Hagyja a növényt éjszakára kint, amíg a hőmérséklet nem csökken a kritikus minimum alá. A beltéri ananásznak nincs szüksége nyugalmi időszakra. Optimális páratartalom és magas hőmérséklet mellett a vegetációs időszak egész évben folytatódik.

Olvasson tovább  Dicentre a kertben: Termesztés és gondozás

Az ananász gondozása

Az ananász levélrózsa nem képes vizet tárolni, de levelein szőrök vannak – olyan szervek, amelyek a levegőből vizet vesznek fel. Hatékony, ha nemcsak a talajt öntözzük, hanem a rozetta közepébe is öntözzük a vizet, aktív vegetáció idején hetente háromszor, télen havonta egyszer permetezzük a növényt.

Az évszaktól függően különbözőképpen öntözze:

 1. Tavasszal és nyáron. A rögöket bőségesen öntözik, de a talajnak elegendő időnek kell lennie ahhoz, hogy az öntözések között kiszáradjon. A növény nem lehet túl nedves: ilyen körülmények között a kórokozók intenzíven fejlődnek.

 2. Ősz (második fele) és tél. Az öntözést korlátozni kell. A gyökérlabda csak enyhén legyen nedves, hogy a finom ananászgyökerek ne száradjanak ki.

Víz elpárolgott vízzel. Annak érdekében, hogy ne legyen benne klór és nehézfém szennyeződés, az esővizet összegyűjtik. A termofil ananászt 28-30 ̊ meleg vízzel öntözzük meg. Havonta egyszer enyhén savasítsa meg az öntözőfolyadékot citromsavval, hogy a pH értéke 5-6 legyen

Táplálja a növényt az aktív vegetációs időszak alatt 2 hetes időközönként. A teljes bromélia- vagy szukkulens-komplexumok bizonyítottan jól működnek. Mivel magas tápanyag-koncentrációt tartalmaznak, a csomagoláson feltüntetett adagolás felét alkalmazzák. Az ananász a leveleivel ugyanolyan aktívan veszi fel a fejlődéséhez fontos vegyületeket, mint a gyökereivel. Ezért véleményünk szerint hatékony a lombtáplálás és a gyökértáplálás váltakozása a talaj vízzel történő permetezésével és tápanyagkomplexek hozzáadásával.

Hogyan virágoztassuk fel

Az ananász kb. 1,5-2 év múlva virágszárat hoz, ha megfelelően ápolják. A folyamatot etilén használatával fel lehet gyorsítani. Behatol a gyökerekbe és serkenti a virágzást. Az etilént az alma termeli. A virágzás felgyorsítására is használják:

 1. Vegyünk 1 érett almát, és vágjuk félbe.

 2. Az ananász egyik felét a föld felé eső szelettel a virágföldre helyezzük.

 3. A többit helyezze a levélrózsára.

 4. Fedjük le egy műanyag zacskóval, és hagyjuk állni 2-4 hétig.

Amint a virághajtások és a rügyek elkezdenek fejlődni, vegyük ki a zacskót, és távolítsuk el a maradék almát. A virágzat teljes kialakulásához 4-6 hónapra van szükség. A virágzási időszak körülbelül 2 hétig tart, a termés érése pedig 4-7 hónapig tart.

Olvasson tovább  Hawortia: otthoni ápolás

Hogyan termeljünk ananászt otthon

Terjedési módszerek

Terméskötés után az ananász fokozatosan visszahal. Az elsorvadási folyamat 3 évig tart. Ebben az időszakban lehetőség van a növény szaporítására a csúcs- vagy oldalhajtások révén, amelyek a gyümölcsérés során a rozetta tövében fejlődnek ki.

Szaporítás utódokkal a meleg időjárás alatt. Amikor elérik a 15-20 cm-es magasságot, eltávolítják őket. Hagyja a palántákat 3-4 napig sötét helyen, hogy a sérült területek kiszáradjanak és begyógyuljanak. Az utódokat 2-3 cm mélységben ültessük a leveles talaj, tőzeg és perlit 3 : 2 : 1 arányú keverékébe, nedvesítsük meg meleg, gyenge mangánoldattal, és fedjük le egy átlátszó üveggel vagy befőttesüveggel. Hagyja a hagymákat 25°C-os hőmérsékleten gyökeresedni a félárnyékban.

Kártevők és betegségek

Az ananász ritkán szenved kártevőktől és fertőzésektől, de az ananász a levéltetvek miatt szenvedhet, ha a termesztése nem megfelelő módon történik. Megelőző intézkedésként gyenge kálium-permanganát-oldattal permetezik, és leveleit tisztán tartják.

Télen a cserepek oldalán penész képződik, ha a hőmérséklet csökken, és az öntözési rendszer nem változik. Azonnal le kell öblíteni meleg vízzel. A gyökérrothadás, amely az ananász gyakori betegsége a hazai termesztésben, szintén lehetséges. Ha megtalálták, vágja vissza az alját az élő szövetig, és gyökereztesse újra először vízben, majd aljzatban. Ha a növényt a központi fűtés radiátorából származó meleg levegő éri, a száraz, forró levegő közvetlenül a levélrozettára áramolhat. Ez a levélcsúcsok gyors kiszáradását okozza.

Az ananász nem csak egy cserepes dísznövény. Megfelelő gondoskodással 2-3 év alatt virágba boríthatja és élvezheti a saját gyümölcsének ízét.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: