Kéregmulcs: A kéregmulcsozás előnyei és hátrányai

Minden gazdálkodó tudja, milyen előnyökkel jár, ha a termőföld felső rétegét nyáron megvédjük a kiszáradástól, a gyümölcsfák gyökereit pedig a téli fagyoktól. Bármilyen szálas anyag, textil, fólia használható. A kéreg a szakemberek szerint a legszélesebb körben elérhető mulcsozóanyag a kertépítésben és a kertekben. Oroszországban a legtöbb üzleti fát csiszolva adják el. A lecsupaszított kéreg enyhe kezelés után kiváló mulcsozóanyagként használható.

Kéreg mulcs

A tűlevelű és lombhullató fák kérgének összetétele

A fa kérge egy védőszerv, amely megvédi az üzleti réteget a károsodástól és a rothadástól. A belső bast réteg egy élő réteg, amely a tápanyagokat az ágak és levelek felé vezeti. A tetején lévő kéreg elhalt sejtekből áll, amelyek parafa szerkezetűek és védik a törzset. Minél idősebb a fa, annál vastagabb a kérge. A háromrétegű kéregszerkezet felosztásával jön létre. A külső kéreg lapított elhalt sejtekből alakul ki, a gyűrű alakú vastagságnövekedés pedig az élő sejtek osztódásával jön létre a vegetációs időszak alatt. A kéreg rugalmas rétegét hosszanti irányban elhelyezkedő rostok bővítik.

A fenyő, a vörösfenyő vagy a lucfenyő törzsének külső szerkezete külsejében különbözik egymástól. A lemezek színe és alakja, a repedésekkel átszőtt repedések, a holt rétegek szerkezete a parafára hasonlít. A repedések nyílásokat biztosítanak a levegő számára. A kor előrehaladtával a parafaréteg megvastagszik, a kéreg a szár növekedésétől a metszetben megreped, szabálytalan gömb alakú lemezeket mutat. Néhányuk leesik, és a fa alatti felszínt borítja.

A lombhullató fák belső kérge összetettebb szerkezetű. A nyír, a nyárfa és a nyárfa felső rétege sima, a fehér nyírfa pedig betulinos. A sűrű kéreg mögött parafaréteg képződik, amely biztosítja, hogy a kéreg hidrofób legyen. A törzsek sima felületén a légcserét biztosító lencse alakú nyílások maradnak, így a sima területeket kéreggel és repedésekkel tarkított területek váltják fel. A lombhullató fák korát a kéreg repedéseiről lehet megállapítani:

 1. Az alma- és körtefák 6-8 éves korukban mohásodnak.

 2. A hárs 10-12 éves korában elveszíti sima törzsét.

 3. A tölgy 25-35 év után rozsdásodik.

 4. A gyertyán, a szemölcsös nyír csak a törzs alsó részén alakulnak ki repedések.

A gyümölcsfakéregből készült mulcs nem savasítja a talajt. A gyümölcsösök hulladékát rovarok és betegségek fertőzik.

A kéreg mulcsozás jellemzői

A talajjal érintkező szerves anyagként a kéreg ki van téve a mikroorganizmusok és gerinctelenek károsító hatásának. A tányér fokozatosan humusszá alakul, és trágyává válik. A kéregréteg több tápanyagot tartalmaz, mint a parafaréteg, amely csak egyszerű cukrokat tartalmaz.

Használja az aljzatot mulcsként olyan területeken, ahol nincs szükség éves ásásra. Helye a sortávolságban, a kertek és a kertépítészet nyílt tereinek feltöltésében és a tájépítészetben. A mulcs mezőgazdasági és dekorációs célokra egyaránt használható. Néha 2 rétegből áll – az alsó a “fertőzések” ellen van kezelve, a felsőt pedig úgy tervezték, hogy. Teljes vastagságuk nem haladhatja meg a 8 cm-t, hogy ne induljon meg a rothadási folyamat, hogy biztosítsák az aljzat szellőzését.

A vörösfenyő, a fenyő, a lucfenyő kérge egyenletesen oszlik el, de felhasználható tűlevelűek és kőris kultúrák alatt is. A bomló anyag növeli a talaj savasságát, ami nem minden növénynek kedvez.

A gyümölcsfák kérgéből, a tölgy és a bükk kivételével a lombhullató fák kérgéből készült mulcs jó védelmet nyújt a könnyű és semleges talajokon. A tanninok hosszabb ideig megőrzik a mulcs szerkezetét, és természetes gátként hatnak a rovarok és betegségek ellen.

A fakéreggel történő mulcsozás előnyei:

 1. A talaj nyáron védve van az időjárás és a túlmelegedés ellen, a fák gyökerei télen meleg kabát alatt vannak.

 2. Az anyag természetes, környezetbarát. Nem kell kicserélni. A felülről történő feltöltés kevesebb pénzügyi befektetést igényel, mint az évenkénti cseréje

 3. A védőanyaggal impregnált burkolat nem válik a rovarok és a csigák menedékévé; nem ad otthont a hangyáknak.

 4. A mulcsréteg lehetővé teszi, hogy a víz könnyen elérje a gyökereket öntözéskor. Amikor esik az eső, a víz egy része a mulcs pórusaiban tárolódik. Az ágynemű alatti páratartalom szabályozott.

 5. Kevés gyomnövény nő át a kérgen, ezek meggyengülnek és könnyen eltávolíthatók.

 6. Az eső utáni párolgás erdei illattal tölti meg a levegőt.

A mulcsozás hátrányai közé tartozik a kéreg szerkezeti jellege. Nem használható egynyári kultúrákat tartalmazó zöldségágyásokban. A frissen gyűjtött kéreg nem alkalmas mulcsozásra, mert növekedést gátló anyagokat tartalmaz. Az erdőben a korhadt fák kérge vagy a holtfa a betegségek táptalajává válik.

Vásárlás vagy saját mulcs készítése

Kéreg mulcs

Mulcsozáshoz kb. 6 hónaposra vágott, folyékony állagúra szárított, méretre vágott fahulladék. Legfeljebb 1 cm-es töredékméretig komposztszubsztrátumként, 1-2 cm, 2-5 cm, 5-8 cm-es talajtakaróként használják.

A fakérget a legkönnyebben a faipari vállalatoktól lehet megvásárolni. Ott a fűrészpor, a fakéreg egy hulladéktermék, amit akciós áron árulnak. Az anyagot fajonként szét kell válogatni, szárítani, aprítani és méret szerint szétválogatni.

Csináld magad egy aprítóval, egy ollóval vagy egy vászonzsákban lévő kalapáccsal. A tányérokat kézzel nagy darabokra törik. A műhelyek speciális faapríték-zúzókat, faaprító gépeket, szitákat használnak.

A dugványokat 70 °C-on hőkezelő berendezésen történő melegítéssel vagy gőzöléssel kell sterilizálni. A cél a kártevők lárváinak és a gomba hifáinak elpusztítása.

Nagyobb mennyiségű mulcsot szakosodott cégeknek kell elkészíteniük. Zsákokban vagy zacskókban árulják. Viszonylag olcsó. Még kalibrált, lekerekített kéreg is kapható. Elég anyag egy négyzetméter lefedéséhez.

A mulcsozás helyes alkalmazása

Az agrotechnikai mulcsozási módszerek alkalmazásakor fontos a kert védelmére vonatkozó szabályok és időkeretek betartása. Az őszi töltést a gyümölcsfák téli védelmére használják. A fő cél a gyökérrendszer szigetelése. Tegye ezt, mielőtt a rovarok a földre mennek és téli álmot alszanak. Egy vastag réteg mulcs lesz a gátjuk. A kert irtási kezelése után a mulcsot is bedolgozzuk, ami végleg elpusztítja a kártevőket.

 1. Tavasszal a mulcsozás megvédi a felmelegedett talajt a kiszáradástól, megakadályozza a kéregképződést.

 2. A légáteresztő réteg jó a talajnak, de nem a törzsnek. A fa vagy cserje gyökerét lefedik, néhány centimétert hagyva a törzsből.

 3. A kéreg laza rétegben van elhelyezve, ami természetes légcserét hoz létre a talajban.

A fedél védelmet nyújt a túlmelegedés, a gyökerek túlöntözése ellen. A cserjék felszíni gyökereit is védi a károsodástól.

A mulcsszóráskor a helyes eljárást kell betartani:

 1. A talajt elő kell készíteni – egynyári és évelő gyomoktól megtisztítva, növényi maradványok nélkül. lazítsa meg a talajt és nedvesítse meg a földet, mielőtt feltölti azt.

 2. Folyékony műtrágya alkalmazása nedves talajon.

 3. Ha a talajmikrobióta nem képes feldolgozni a kéreganyagot, akkor az elrohad. Termékeny, könnyű talaj vastag aljzattal fedje le a talajt. A sovány talaj képes 2-3 cm kéreg humusszá alakítására.

 4. A darabok durvaságát figyelembe kell venni. Az 1-3 cm-es kéregméret gyorsabban feldolgozható, mint az 5-7 cm-es. Tehát a forgácsot a növények alá, a durva anyagot pedig az utakra helyezik.

A téli menedékből összegyűjtött mulcsot tavasszal el kell égetni, hogy megszabaduljunk a téli rovaroktól. A friss fahamu jó trágya. Kora tavasszal kaparjuk le a fakérget, hogy a talaj gyorsabban felmelegedjen.

Hogyan válasszuk ki a különböző fafajok kérgét?

Minden fafajnak sajátos kéregszerkezete van. Szín, alakja lemezek, ellenállás lehetővé teszi az érdekes tájak, a mulcs különböző fajok használata mulcs. A tervezők még a nem ártalmas akrilfestékkel permetezett darabokat is használják. A szerves mulcs kiválasztása azonban a talaj mikroflórájával való kölcsönhatásától függ. A nagy kérdés az, hogy a lebomlott maradványok károsak-e a növényekre?. A legfontosabb kritérium a talaj sav-lúg egyensúlyának fenntartása. Műtrágyaként az újrahasznosított kéreg strukturálja a talajt, de tápanyagokban szegény.

Fenyő

A fenyőmulcsot gyakrabban használják, mint a többi mulcsfajtát. A kéreg olcsó, és magad is betakaríthatod. A mulcs 3-4 évig tart, fokozatosan barnából szürkévé válik. A szőnyeg stabil, megtartja a formáját a láb alatt. Jól felszívja a nedvességet, esőben is lehet rajta járni, mint a szárazföldön. Amint a nap elkezd sütni, a párolgás finom erdei illatot hoz létre.

A fenyőkéreg nem kedveli a csigaféléket, nem ad otthont a rovaroknak, és nincs nyomuk a hangyáknak. De a mulcsnak nitrogénre van szüksége ahhoz, hogy humusszá alakuljon, azt a talajból veszik el, elszegényítve azt. Ezzel egyidejűleg savasságot adnak hozzá. A fenyő mulcs nem károsítja a gyümölcsösök tűlevelű növényeit, a pusztákat és a mocsári növényeket.

Közepes méretű mulcs használható rózsakertekben, vegyes szegélyekben, dísznövénykertekben. A fenyőkéreg hasznos a magnólia, a rododendronok és a törpe almafák felszíni gyökereinek védelmére.

A fenyőkéreg egy speciális mikorrhizával gazdagítja a talajt, amellyel a málna, az áfonya, az áfonya és a fekete áfonya jobban terem. A parafa szerkezete a nyitott pórusokon keresztül megszűri a vizet, telítve azt káliummal és magnéziummal. A cserepes növények cserepeibe adagolt finom frakció elriasztja a szúnyogokat és gátolja a fonálférgek fejlődését.

Mulcsot nem használnak az egyéves termesztési időszakkal rendelkező zöldségnövények esetében. A sorokat kéreggel is be lehet fedni, de ősszel távolítsa el a burkolatot.

Larch

A kéreg vékonyabb, vörösesbarna és nem fakul a napon. A töredékek megtartják a nedvességet, és száradás közben visszaadják a talajnak. A vörösfenyő kéreg természetes gomba- és rovarölő szer, és nem igényel további kémiai kezelést. Az anyag hosszú élettartamú és dekoratív. És mégis, a földdel érintkezve 5-6 év alatt a mulcs lekopik, humusszá alakul és savasítja a talajt.

Spruce

Sötétszürke színű kéreg, harmonizál a kőcsúszdák ásványi kitöltéseivel. Erősen savanyított talajon, fiatal tűlevelűek alatt használatos. A finom frakciót tűlevelűek ültetéséhez kell hozzáadni. A lucfenyő kéregbogarak nem szeretik a fitoncidokat. A lucfenyő mulcsot a tervezők többszínű kompozíciók létrehozására használják.

Gyümölcsfa kéreg

Az idős gyümölcsfák mulcsozásakor a kéreg eltávolítása után a fiatal fák gyökérzetét mulcsozzák. Fennáll a veszélye annak, hogy számos betegséget és kártevők türemkedését öröklik a fiatalok. Szükség van egy fertőtlenítési lépésre. Használja a termikus módszert, a szárítóban a hőmérsékletet 70 °C-ra emelve 0 C, és hagyjuk a kéreggel fél órán át ázni. Kis mennyiségű talajtakarót forrázással lehet fertőtleníteni.

Nyírfa, nyárfa, hárs

Jobb, ha a gyümölcsfák mulcsozásához kéreget használunk a vadon termő lombhullató fákból. A legfontosabb feltétel, hogy ne csökkenjen a talaj savassága, a következő. A kész frakcionált kéreg zsákokban kerül forgalomba. 0-1 mm-es mészkő, közepes és durva frakció, amely gyorsan humusszá válik.

A lombhullató fák kérge humusszá alakulva szintén savasítja a talajt, de csak kis mértékben. Semleges vagy enyhén savanyú talajon termő fák, bokrok és virágok mulcsozhatók vele. A lombhullató fák kéregkitöltője semleges hátteret biztosít a buja növényzetnek. A fehér nyírfatöltés vonzóan néz ki; a nyárfa kéreg visszafogott színe kiemeli a virágzó bokrok szépségét.

Tölgy

A tölgyfa kérge tovább tart, mint másoké – vonzó megjelenésű és strapabíró. A tápanyagokon kívül a töredékek cserzőanyagokat is tartalmaznak, amelyek így ellenállóbbak a bomlással szemben. A kéreg kórokozómentes és védi a fák gyökerét a gombabetegségektől. A csigák elhagyják a talajt, és az alom nem ad otthont a faféreg lárváknak. A tölgyfa mulcs nagyon drága termék – értékes faj, és nagyon különleges tulajdonságokkal rendelkezik.

Visszavonás

A kéregmulcs megvédi a talajt és a növényeket a természeti katasztrófáktól. A mulcsréteg javítja a talajkörnyezetet és tájépítészeti elemként szolgál. A teraszok több évig felújítás nélkül működnek. Fontos, hogy minden növénytípushoz megfelelő mulcsot válasszunk. Elkészíthető vagy megvásárolható szaküzletben.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: