Mikor és hogyan kell ültetni a retket

A káposztafélék családjába tartozó egynyári és évelő növényeknek számos fajtája létezik a retek köznév alatt. A termesztett retek (Raphanus sativus) ősidők óta értékes zöldségféle. Szerény gyógynövény, nagyon jó gyógyhatásokkal. Zöldségként a gyökérzöldség egész évben vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Olajretek, leveles sziderád, talajegészségügy és táplálkozás, melliferous.

Mikor és hogyan kell ültetni a retket

Típusok és jellemzők

A Raphanus sativus egy- vagy kétnyári növény, amely számos kontinensen termett, és számos néven ismert. Fekete volt a neve az Egyiptomban, az ókori Görögországban, majd később Európában is elterjedt ősi fajnak. Oroszországban a gyökérzöldség Ázsiából származik.

A köznép szűkös étrendjében a turja, a reszelt retekből készült okroshka volt az egyik fő egészségügyi forrás… Gyógyhatásai miatt a retket az aranyhoz hasonlították. Különösen gazdag gyógyászati összetevőkben fekete retek, ez a leg “gonoszabb” minden faj, de természetes antibiotikumnak tekinthető.

A gyógyítók számos betegség gyógyítására használták őket. A glükozidok, aromás olajok jelenléte antimikrobiális hatást fejtett ki, feloldotta a köveket, sebgyógyító, féreghajtó hatású volt. Bár a retek kalóriaszegény, tápanyagokban gazdag, ezért a főzésben nagyra értékelik.

Kevésbé fűszeres, de egészséges az ember számára a fehér daikon, a közép-ázsiai zöld fajtákat loba-nak nevezik. A nemesítők piros húsú, sokszínű héjú és enyhén csípős ízű hibrideket nemesítettek. A retek a retek egyik fajtája. Egyes daikonfajták kedvező körülmények között akár 2 kg-osra is megnőnek. A szakácsok értékelik a kompakt, 200-400 g-os, egyszer használatos retket. A retket leggyakrabban zöldségsalátákhoz és más ételekhez adják. Ez elsimítja a hús csípősségét és keserűségét.

Az olajretek egynyári növény, amelyet zöldtrágyaként használnak, és jó mézelő növény is. A leveles növény gyorsan eléri az 1.2 – 1,5 m, nyáron 3 nyírásnyi zamatos zöldet ad a nyáron. A vadon élő fajta még mindig megtalálható a természetben, de nem fogyasztják; mérgező.

Retek termesztése

A gyökérnövény keresztesvirágú, ezért nem vetik a fehérrépa, a répa és a káposztafélék után – gyakori kártevők és betegségek.

A magágyakat ősszel készítik elő. Napos helyre van szükség, nem a völgyben. Talaj – vályog vagy homokos vályog, semleges savtartalommal. Ha az előző kultúra alatt humuszt alkalmaztak, az ágyást csak ásványi trágyával töltik fel. Mélyen ássunk – a kerek fajták alatt 25 cm-ig, a hengeresek alatt 35 cm-ig.

A retek hidegtűrő és ellenáll a rövid fagyoknak is. A magok +2-nél csíráznak . A hosszú nap növénye – a nyílra megy, ha a nappali fény több mint 13-14 órán át tart. A termesztés 2 szakaszban történik – a nyári fogyasztásra kora tavasszal, a téli tárolásra pedig július elején vetik. Kerülje a magas hőmérsékletet, mivel a kényelmes hőmérséklet +18..+20 . Hőségben és öntözés nélkül a retek durva és elviselhetetlenül keserű lesz.

A hosszú nappali időszakban a virágszárak előbújnak az aljzatból. A virágzási idő 40 napig tart, a zárt kapszulák trombitái további 40 napig érnek. Korai vetéssel egy év alatt lehet magot nyerni. Tavasszal ültesse el az előző évi alanyát – palántát.

A magok nagyok, grammonként 100 darabosak, és szárazon vetik őket. Könnyen szétteríteni őket. 4-5 évig csírázik, de folyamatosan süllyed.

A levélrózsa levelei nagyok, és napfénynek kell lenniük. Ezért a sűrített ültetvények sok levelet és kis gyökérzetet termelnek. Betakarítás ősszel, az első fagyok előtt. Ne vesse el a növényt télire.

Más keresztesvirágúakhoz hasonló betegségek és kártevők.

A vetőmag előkészítése a vetéshez

Mikor és hogyan kell retket ültetni

A szakosodott gazdaságokból származó csomagolt retek vetőmagok megbízhatóak. A termelő meghatározza a betakarítás évét, a fajtát, a termesztési időszakot és a termesztési utasításokat. Korai ültetéshez fehér vagy hibrid, enyhén fűszeres, korai érésű fajtát kell választani, téli tárolásra a fekete gyökérnövény alkalmas.

A csomagoláson fel van tüntetve, hogy a vetőmagokat előkezelték-e. Ha igen, akkor szárazon kell vetni őket. A saját betakarítású vetőmagokat csírázásra, fertőtlenítésre, vetés előtti kezelésre kell ellenőrizni.

A fejletlen embriókkal rendelkező magvak üres maghüvelyeit vízben kell válogatni. Egyszerűen merítse a magokat vízbe, és várjon 5-7 percet. A megtöltött szemek lesüllyednek az aljára, ami lebeg, azt le kell ereszteni. A kalibrálást vigyük át +45-ös vízbe..+50 20 percig áztassa szappanba, hogy fertőtlenítse. Öntsünk fel 1 evőkanál. . 1 liter fahamu 1 liter vízben. Szűrjük le a magokat, tartsuk a szuszpenzióban 12 órán át. Szárítás után. A csírázás ellenőrzése.

Ha a magokat nedves ruhába csíráztatjuk, 2-3 nap alatt csíráznak ki, szárazon 5 napig tartanak.

A talaj előkészítése

A retek nem tűri az árnyékot – sekély és bozontos, erősen kesernyés gyökereket nevel. Készítsük elő az ágyat egy magas fényű helyen, miután a zöldségek, amelyek alatt trágya került – uborka, hagyma, fokhagyma. Talajszerkezet – könnyű, humuszos, de nem homokos vagy mocsaras.

Ősszel készítse elő az ágyást a korai vetéshez.A talajban a felső réteg lazítása alatt alkalmazzák a normát négyzetméterenként:

 1. 4 kg humusz vagy komposzt.

 2. Szuperfoszfát -40-50 gramm.

 3. Kálium-klorid – 20-30 g.

 4. Ammónium-szulfát – 20-30 g.

Néhány nap múlva a kerek gyökérzetű növények alatt 20-25 cm-re, a hosszú gyökérzetű növények alatt 35 cm-re dönthető.

Ha a talaj pH-értéke 5 egységnél alacsonyabb, a rekultiváció alatt ősztől csak meszet kell kijuttatni. Minden más műtrágya tavasszal, a barázdák vagy lyukak előkészítésekor. A retek nem terem savanyú talajban. Ne kombinálja a meszezést szerves és szuperfoszfát hozzáadásával.

Vetés

A retek hidegtűrő és alacsony hőmérsékleten is jól érzi magát.

A magokat kora tavasszal vetjük el barázdákba vagy gödrökbe, kettesével, 1,5-2 cm mélyre. A lyukak közötti távolság 10-15 cm, 2 cm-es sorokban, 1-1,5 cm mélységben. Sorköz 35 cm. Ahogy nő, egy erős növény marad a lyukakban, a barázdában kétszer ritkítva, elérve a megfelelő távolságot.

A vetés után öntözzük meg az ágyást, és takarjuk le, amíg a csírák megjelennek. Később a fő küzdelem az lesz, hogy megmentsük a gyökérnövényt a keresztesvirágú bolha lárvái által történő felfalástól. Amíg a gyökérbőrt vastag kéreg nem borítja, az ágyat hamuval, dohányporral, repellens vegyületekkel porozzák. Mulcsozza az ültetést.

A retek nyári vetése

Az elhamarkodott vetés piacképes gyökértermés helyett virágzó fűcsomót eredményezhet. Július közepe kedvező időpont, a nappali órák érezhetően rövidebbek. Az ágyás mentes a korai burgonyától – a talaj a legjobb. A közvetlen közelébe nem szabad fűszernövényt, kaprot vagy izsópot, hagymát vagy paradicsomot ültetni. A zöldség ízét elrontja.

Ha a lyukakat három sorban, 10 cm-rel eltolva helyezzük el, elegendő hely és fény lesz. A fekete retek téli tárolása 90-110 napot igényel a sűrű gyökérzet kialakulásához. A fejek lédússága nagymértékben függ az öntözéstől – a növény alatti talajnak mérsékelten nedvesnek kell lennie.

A termesztés során a zöldséget 10 liter vízben oldott ásványi vegyülettel trágyázzák:

 1. karbamid – 20 g;

 2. Szuperfoszfát – 60 g;

 3. Kálium-klorid – 15 g.

Kétszer etessük – 3-4 leveles stádiumban és egy hónap múlva.

Hogyan válasszuk ki az első ültetés időpontját?

Mikor és hogyan ültessük a retket

A különböző éghajlati övezetekben a naptár és a tényleges tavasz ritkán esik egybe. A hosszú távú megfigyelések azonban lehetővé teszik, hogy minden régióban kedvező éghajlati rendszert találjunk.

A Krasznodari Körzetben, a Kaukázusban, Sztavropolban és más régiókban, ahol a tél rövid, a vetési időszak március elejétől április végéig tart.

Közép-Oroszországban az Urálig, beleértve Moszkva külvárosait is – az ültetés idejét április közepétől május elejéig választják.

Az északnyugati rész és a Leningrádi terület – május közepétől június első évtizedéig.

Az Urálon túl több éghajlati övezet van. Novoszibirszkben még májusban, Csitában júniusban-júliusban lehet retket vetni.

Júniusban északon nagyon hosszú a nappali világosság; a nyári retek elkerülhetetlenül el fog vetni. Ez az oka annak, hogy a Bajkál-vidék lakói csak a július közepétől termesztett fekete retket ismerik a téli tárolásra.

A kockázatos mezőgazdaságú területeken azonban a zöldségeket palántákban ültetheti el, 2-3 héttel csökkentve a földben töltött időt, és nem szárba szökkenő fajtákat választva.

A csírázási stádiumtól a technikai érettségig számos fajta közül választhat:

 1. Korai érésű – 35-50 nap;

 2. Középérésű – 55-60 nap;

 3. 65-110 nap a késői érésű fajták esetében.

Fajtajellemzők

Vegyünk észre néhány természetes sajátosságot az egyik terménynél. A gyökereket nemcsak színük és alakjuk, hanem összetevőik tartalma alapján is megkülönböztetik. A fekete cékla a legjobb gyógyító tulajdonságokkal és hosszú eltarthatósággal rendelkezik. A vörös húsú új hibridek lédús és ízletesek a retekhez hasonlóan, de nem tartósak sokáig.

Fekete héjú fajták

 1. Téli kerek fekete. Régi fajta, amelyet harmonikus fűszeresség, sűrűség és tárolhatóság jellemez. 250-550 grammos, kerek, lapos golyók, amelyek minden régióban termesztésre alkalmasak. Érési idő 2,5-3 hónap.

 2. Nochka.Kis gyümölcsök, 200-300g, érés 75-80 nap alatt. Jól eltartható, a gyümölcs lapított.

 3. Gyógyító.Kicsi, későn érő burgonya – jó tárolásra. A fajta emlékeztet a gyökérzöldség népi gyógyászatban betöltött szerepére.

 4. Henger.Klasszikus fekete retek, répa alakú, retek vagy daikon ízű – nem túl fűszeres. Alkalmas téli salátákhoz.

Fehér retek (daikon)

Mikor és hogyan ültessük a retket

A hosszúkás, nagyméretű, enyhe ízű, de retek illatú gyökérzöldség 20 évvel ezelőtt érkezett Japánból Oroszországba, és gyökeret vert. A hagyományos zöldséggel ellentétben a daikon kevesebb hasznos fitoncidot tartalmaz, de jót tesz az agy egészségének. A zöldség 100 grammja a szervezet napi vitamin- és ásványianyag-szükségletének 1/3-át tartalmazza. Sokan értékelték a daikon ízét és hozamát, a retek helyett ágyat adtak neki. Az ellátás ugyanaz, a hozam sokkal magasabb.

 1. Minovase. Jellemzője a hosszú gyökérlabda, gyors érés 2 hónapon belül. Fehér hús, ropogós, keserűség nélkül. Japánból származik, Japánban pácolták. Egész télen frissen tartja őket.

 2. Moszkva bogatyr.A hazai választék sokfélesége. Gyökér hossza 70-80 cm, átmérője 8-9 cm, súlya 2 kg-ig terjed. Főként frissen használt. Alacsony kalóriatartalmú, vitaminokban gazdag.

 3. Sárkányfog.A hosszúkás és görbült gyümölcsök termése magas. Egy fog súlya akár 1,5 kg is lehet. Ne tárolja.

 4. Sasha.Korai ovális alakú gyökérzöldség. Gyökér súlya 100-400 gramm, ízletes, 2 hónapig eltartható.

Retek lobo

A zöld retek Üzbegisztánból származik. Húsa zöld, és egészséges aminosavakat, fitoncidokat, ásványi anyagokat és vitaminkomplexeket tartalmaz. A sárgarépa, ha naponta fogyasztják, megelőzi a betegségeket és enyhíti a megfázás tüneteit. De mint minden retek, a gyulladásos szakaszban irritálja az érzékeny gyomor-bélrendszeri szerveket.

 1. Marjelan retek. Korai érésű, vastag héjú fajta a téli tároláshoz. Elősegíti mind a fogyást, mind a súlygyarapodást. A fehérrépa súlya 200-300 gramm.

 2. Lobo Trojandova. Lapos, kerekded gyökérzetű, rózsaszínű húsú, közepesen érettnek tekinthető – 75-85 nap az érésig. Édes-fűszeres íz.

 3. Barynya.A gyökér súlya 100 g, piros héjával a céklára hasonlít, de a hús fehér és lédús, fűszeressége gyenge. Jól tárolható.

 4. Piros téli retek. Kerek, mint a Barynya, de kétszer annyit nyom, mint a Barynya. 90 nap alatt érik, édes-fűszeres ízű. Téli tárolás.

A szakemberek azt javasolják, hogy egyszerre több retket termesszenek. Nemcsak különböző színekkel, hanem különböző ízekkel is díszítik a salátát.

Összefoglaló

Most már tudod, hogyan kell termeszteni retket, hogy ne menjenek arrow. Válasszon egy fajtát csípősségük és gyógyhatásuk alapján. Használja az olajretket zöldtrágyaként a talaj termékenységének helyreállítására.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: