Műtrágya gyümölcsösök számára: hogyan válasszuk ki és használjuk helyesen

A szántóföldi és kertészeti kultúrákat vetésforgóban termesztik. A tápanyagbevitel a növénytípustól függően változó; a termékenység pótlása könnyebb. A gyümölcsösök évtizedekre oszlanak. Minden évben minden fa ugyanazt a tápanyagot vonja el, így kimerítve a felső talajréteget. A kertész feladata, hogy a fák és cserjék kiegyensúlyozott tápanyagellátását a megfelelő formában, megfelelő mennyiségben biztosítsa.

Műtrágya a kertben: Hogyan válasszuk ki és használjuk a megfelelő műtrágyát?

A kerti növények trágyázásának sajátosságai

A tápanyagokkal való kiegészítés nem könnyű. A gyökerek messzebbre nyúlnak, mint a korona, a felső tápanyagréteg tele van velük, nem lehet mélyre ásni. A fa ezért a tápanyagellátás nagy részét tavasszal folyékony műtrágyákból, ősszel pedig lombtrágyázásból kapja.

A növények fejlődését, gyümölcsösödését és télállóságát meghatározó anyagok az NPKElemekből álló komplexum:

 1. N (nitrogén), szerves műtrágyákból és ásványi sókból származik. A karbamid a legnagyobb nitrogéntartalmú műtrágya – akár 46 %. Tavasszal megtermékenyítve, hogy felgyorsítsa a talajrész fejlődését.

 2. P (foszfor), A P2O5 formájában lévő hatóanyag hatóanyagként szerepel a csomagoláson, mivel különböző kémiai összetételű sókat használnak. Kiegyenlíti a nitrogén hatását, serkenti a gyökérzetet és a termésképződést.

 3. K (kálium),hatóanyag K2O. A sók lehetnek különbözőek – szulfátok, kloridok, nitrogén-oxidok -, de a hatóanyag ugyanaz. Támogatja az immunitást, a fagyállóságot, részt vesz a gyökerekből felfelé történő anyagszállításban.

Az NPK-komplexumot a gyökerek által a talajból kivont vagy a leveleken keresztül kiegészített elemekkel egészítik ki. Szükség van rájuk a sejtek szintjén zajló élettani folyamatokhoz, befolyásolják az immunitást és a termőre fordulást. Ezek az elemek a bór, a vas. magnézium, réz, cink, szilícium, mangán, molibdén. A fenti termékek teljes értékű műtrágyák, hamu és multitápanyag-komplexek formájában kaphatók lombtrágyázásra.

A műtrágyát osztályműtrágyának nevezik:

 1. Organikus;

 2. Ásványi és szerves ásványi anyagok (humátokkal kiegészítve);

 3. baktérium;

 4. – növekedésserkentők.

A szerves trágyák a baromfi és a háziállatok által feldolgozott takarmányból származó helyi termékeknek minősülnek. Bomlott fosszíliák tőzeg vagy szapropel formájában. Friss, száraz és zamatos növényi maradványok, valamint cellulóz-, gyapjú- és pamuttermékek. A szerves anyag építi a talaj szerkezetét, és telíti azt humátokkal – az ásványi anyagok növények számára hozzáférhető formába történő átalakulásának gyorsítóival -. Az összes többi összetevő a megfelelő elemekkel gazdagítja a talajt. A növény túltáplálása, akárcsak az ember esetében, katasztrofális következményekkel jár. Ezért az évszakonkénti és havonkénti kijuttatási arányokat dolgozták ki. Ezeket be kell tartani.

Hogyan kell helyesen megtermékenyíteni a gyümölcsfákat

A gyümölcsfák, mind a magonc-, mind a csonthéjasok nagyon igényesek a talaj termékenységére, szerkezetére és savasságára. Ültetéskor a leendő fa körüli talajt megtrágyázzuk, és az ültetőgödör 3-5 évre elegendő tápanyagot kap. A fa 8 éves koráig fiatalnak számít.

A műtrágya adagja a fa korától és állapotától függ. A 36-44 cm-es éves növekedés a helyes karbantartás kritériumának tekinthető.

Tavasszal, a vegetációs időszak kezdetén a növényeknek nitrogénre van szükségük. Őszi komposzt a fordulókörben, a törzsek tavaszi karbamidkezelése, a korona körüli árokásás – mind jót tesz a gyors zöld növekedésnek.

Rügyfakadáskor a fának foszforra és káliumra van szüksége. A tavaszi trágyázás biztosítja a gránátalma- és csonthéjas gyümölcsök jövőbeli termését. Elég 50 gramm szuperfoszfát, 25 gramm kálium-szulfát és egy pohár hamu hozzáadása.

Nyáron a hiányzó elemek szükségletét kíméletes koncentrációjú oldatok lombtrágyázásával lehet pótolni. Ily módon mikrotápanyagokat, stimulánsokat adhatsz hozzá, pótolhatod a táplálkozási hiányosságokat. Felhős időben vagy éjszaka permetezzen ködpermetezéssel, hogy a koncentrált napfény ne perzselje meg a leveleket.

Olvasson tovább  Mikor és hogyan kell ültetni a retket

A télállóságot és az ellenálló képességet augusztustól kálium- és foszfor kijuttatásával kell javítani. Szerves anyagok formájában komposzt, mulcs, szigeteli a gyökereket a tél folyamán, és lehetővé teszi a felhalmozódását ásványi nitrogén a földben a tavaszra. A tápanyagréteget a szigetelő mulcs alá kell helyezni, de legkorábban 2 héttel a fagy előtt.

A komposztot a fiatal fa törzsétől 40 cm-re, a felnőtt fától 80-100 cm-re kell elhelyezni. Itt találhatók a fő gyökerek. Ásványi műtrágyát is kijuttatnak a munkaterületre egy kör alakú árok ásásával. A talajt egyenletesen a gyepre szórt műtrágyával fedjük be. Ásványi műtrágyát az őszi öntözés után kell kijuttatni, ha fánként több mint 200 liter vizet használnak fel.

A nyári gyümölcsfák takarmányozásának csak egy, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, Nyikolaj Vlagyimirovics Khromov által javasolt, a fák téli felkészítésével kiegészített rendszerét vesszük figyelembe, augusztustól kezdve.

Fa

Április

Május

Június-július

Augusztus-szeptember

Fiatal almafa

30 gramm karbamidot a fa gyökércsatornájába, vagy 2 liter 1:10 arányú tehénborsóvizet

NPK 70 g/ár formájában NPK 70 g/ár. Kerek, fakőris 150 g/kerek

Júniusban ismételje meg a májusi kezelést, júliusban a lombtrágyázást

25 g/10 L K2SO4

10 kg humusz, alkalmazzon 0,3 kg szuperfoszfátot, 0,2 kg

K2SO4 a barázdában öntözés alatt

Almafák gyümölcsösödése

50 g/körzet karbamid, 3 l/körzet tehénborsó 1:10

NPK – nitroamphoska 90g/köszörült hamu

200 g/kör

Júniusban ismét májusi etetés, júliusban lombtrágyázás 30g/10l K2SO4

5 l hamu, 0,3 g szuper-ta, 0,2 g K2SO4

30 g komposztot keverjünk a talajba az ásás előtt

Fiatal körte

55 g/körzet karbamid, 2,5 l/körzet tehénborsó

Műtrágya 60 g/körülbelül Nitroammophoska, 130 g/körülbelül hamuval

Júniusban megismételjük a májusi etetést, júliusban lombtrágyázás 20 g/10 L K2SO4

Csepegtető öntözés, 150 g Sup-T a barázdába, 300 g KCl az árokba, komposzt a körbe.

körtefák

80 g/körülbelül karbamid,

3 l/kör tehénborsó vízzel

NPK komplexum

75g/körtés, 200g hamu/körtés

Június, július lombtrágyázás 30 g/10 liter

Öntözés, 200 g hamu, legfeljebb 50 kg humusz, 300 g leves, 200 g káliumtrágya a talaj alá

Cseresznye, fiatal cseresznye

80 g/körzet karbamid, 1,5 l tehénborsó

1: 10

2 héttel a virágzás után és június elején

Kovászborsó 1:7+70 g hamu 3 literben, 7 napig áztatjuk,

vagy 50 g ammophoska +300 g hamu körönként. 2 alkalommal

Szórjunk tehén- vagy madárürüléket a talajra, 10-50 kg-ot ássunk be sekélyen.

Az érett 40, fiatal 20 l/fát szórjuk be 10 evőkanál K2SO4 oldattal. . sup-ta, 8 st. . /10 l K2SO4

Cherry,

termő cseresznye

85 g/köbcenti karbamid, 2 l tehénborsó 1:10

2 héttel a virágzás után, majd június elején újra

Kovászborsó 1:6+100 g hamu 7 napig áztatva 3 liter vízben

vagy 70 g ammophoska + 500 g hamu körönként. 2 alkalommal.

Fiatal szilva

90 g/körülbelül karbamid, 2,5 l/körülbelül tehénborsó 1:10

Hétnapos infúzió 1:8 tehénborsóvajból, 70 gramm hamu 3 literenként, vagy 80 gramm ammofoszkából és 500 gramm hamuból. 2 héttel a virágzás után és júniusban ismét alkalmazni.

Gyümölcsöző szilva

85g/kerek

Karbamid, 2 liter/körte tehénborsó 1:10

Virágzás után 14 nap tehénborsó 1:6 +90 gramm hamu per 3 liter, hagyjuk 7 napig, vagy 100 g ammophoska + 600 g hamu / kör, 2 alkalommal.

Barack, őszibarack, nektarin fiatal

95 g/körülbelül karbamid, 2,5 l/körülbelül tehénborsó 1:10

Közvetlenül a virágzás után 3,5 liter/kör 1:5+150 g hamu vagy 100 g ammophoska+500 g hamu/kör infúziót kell alkalmazni

A májusi etetést június elején megismételjük

Bőségesen öntözze meg, töltse fel a barázdákat foszfát=kálium műtrágyával az utasításoknak megfelelően, 5 liter hamuval, az ásóedényben. Visszaszerzi a

3,5-6 vödör komposzt vagy humusz

Barack, őszibarack, nektarin gyümölcsök

100 g/kerek karbamid,

3 l/körülbelül karbamid 1:10

Virágzás után 4 l/kör, hétnapos infúzió 1:5 + 200 g hamu/kör, vagy 120 g ammophoska + 600 g hamu, május, június eleje.

Olvasson tovább  Hogyan lehet megszabadulni a drótféregtől

A vázlat nem dogma – ez egy naptár a kötelezően elvégzendő tevékenységekről. A kedvezőtlen időjárási körülmények, a gyenge érés vagy a lassú koronafejlődés okozhat különbséget. Ezután a leveleken lombtrágyázást kell végezni, mikrotrágyák vagy stimulánsok komplexét kell használni. A kert állapotától függően.

Hogyan kell helyesen megtermékenyíteni a gyümölcsbokrokat

Műtrágya a kertben: a helyes választás és alkalmazás

A bogyós gyümölcsök lehetnek magas (pl. fűzfa, hegyi kőris), közepes növekedésűek (ribizli, egres), alacsony növekedésűek (eper, vörös áfonya). A savassággal, a talajszerkezettel és a termékenységgel szemben támasztott követelmények eltérőek.

Általános minták:

 1. Tavasszal, az ébredési időszakban a növényeknek nitrogéntrágyára van szükségük.

 2. A friss trágya csak infúzió formájában alkalmazható.

 3. A tehéntrágya folyékony infúzióját 1:6, a baromfi guanót 1:1 arányban kell hígítani, és 100 gramm koncentrátumot kell adni egy vödör vízhez.

 4. A takarmányozási mennyiségek a növény igényeitől és a fejlődési fázisoktól függnek.

 5. Szerves, ásványi és zöld teákat használnak felváltva.

 6. A szerves anyagok nem kompatibilisek a mésszel, a szuperfoszfátot és a nitrogént egymástól távol kell adagolni.

 7. Az ásványi műtrágyákat a gyártó utasításainak és a növény jellemzőinek megfelelően kell használni.

Az összetett műtrágyák kiegyensúlyozottabb tápanyagellátást biztosítanak, és különböző kultúrákhoz állnak rendelkezésre.

A dacha telkeken a gyümölcsösök a bokor alatt 3-5 évre előre elkészítik a gyümölcsgödröket kötözéssel. Egy vödör komposzt, egy-egy gyufásdoboz ammónium-nitrát és kálium-klorid, 300 g szuperfoszfát, egy pohár hamu kerül a ribizli alá. 2/3 műtrágya a lyuk aljára, 1/3 termékeny talajjal keverve. Töltse meg a kutat 2-3 vödör vízzel. A gödröt 5-6 cm-es mulccsal fedjük. Felnőtt bokronként évente 4 kg friss mulcsos trágyát kell kijuttatni ősztől, 20-30 g karbamidot tavasztól. Virágzás előtt trágyázzuk szuperfoszfáttal (30-50 gramm), KCl (15-20 gramm)

A homoktövis könnyű, nitrogénben szegény, meszes talajokat igényel; nitrogénmegkötő gócbaktériumokat termel. A növénynek 2-3 évente fokozott kálium-foszfor-táplálásra van szüksége, amelyet ősszel szántással kell kijuttatni. Harmadával több foszforra van szükség, mint káliumra.

A málna szereti a meszes talajokat, amelyek kezdetben jó humuszúak. A sorok között a gerinc alatt, a sorok között egyszer egy alaptrágyázás szükséges, ásványi és szerves trágyák váltakozásával. A takarmányozást az ültetést követő harmadik évben kezdje meg. A szántás között négyzetméterenként egy marék hamut és egy evőkanál szuperfoszfátot kell kijuttatni. A következő évben egy 10 cm-es komposztréteget kell felhordani. Tavasszal enyhén trágyázni karbamiddal, terméskötéskor oldható foszfor-kálium műtrágyát kijuttatni.

A piros ribizli három, az egres két adagot igényel. A szőlőültetvényeket a szezon során 5 alkalommal trágyázzák.

Áfonya acidophytic, és ahelyett, hogy szívó szőrszálak a gyökereken micélium gombák, a szimbiózis nevezik “mycorrhiza”. Nagyon savanyú talajt igényel, és speciális műtrágyával táplálják: Fertica universal 12:8:14 vagy 16:16:16:16 NPK arányú NPK-val.

Olvasson tovább  Őszi tulipánok ültetése: feltételek, szabályok és finomságok

A vegyületet a talajba beépítve kell alkalmazni:

 1. Rügydagadás előtt 50 g/cserje;

 2. A rügyfakadás időszakában 30 g/cserje;

 3. virágzás után 20 g/cserje.

Az általános tanácsok nem elegendőek – mielőtt új növényt ültetne, meg kell ismerkednie a művelési technikával.

Általánosan elfogadott, öntözés után, nedves talajon trágyázni. Válasszon felhős napot a lombtrágyázáshoz, vagy dolgozzon napnyugta után és napkelte előtt.

Alultápláltság vagy túltápláltság jelei

A figyelmes kertész a levelek és a növekedés alapján meg tudja állapítani, hogy a fának vagy a bokornak mire van szüksége – és még a túltáplálás is lehetséges.

A korrekció szükségességét jelző jelek:

Elem

A hiány jelei

A felesleg jelei

Nitrogén

A levelek alulról indulva kivilágosodnak, a gyümölcsök lehullanak, a növekedés gyenge

Sötét, nagy, zamatos levelek, virágzás hosszú ideig tart, nincs terméskötés

Foszfor

A növekedés satnya; a levelek sötét, lilás árnyalatúak. A foszfor rosszul szívódik fel savas, hideg talajokban

Interstitialis levélklorózis

Kálium

A levelek foltosak, a szélük az alsó szinten kiszárad, “rozsdafoltok”

A levél sötét, de sekély, és a növekedés elmarad.

Magnézium

A levéllemez fehérré válik, piros, sárga, narancssárga pöttyös foltokkal. Az elem részt vesz a klorofill előállításában.

A gyökerek elhalnak

Cink

A levél sárgás-bronzossá válik, elszárad, a levelek korán lehullanak

A levelek elveszítik alakjukat, elvékonyodnak, áttetszővé válnak.

Vas

A levél és a csíkok klorózisa egyenletes

A gyökerek és a föld feletti rész leáll. lombozat

Kén

A levél erezete kifehéredik, a levéllemez pedig világosabbá válik

A levelek sárgulnak, befelé görbülnek

Mangán

A foltok színének elvesztése, levélelhalás

A levelek ráncosak, lyukasak, elszállnak

Kalcium

A fiatal levelek a csúcsokon csőre göndörödnek, világos színűek. A többi levél zöld

Elszórt foltok a leveleken, a növekedés leáll

A táblázat azt mutatja, hogy néha jobb a kert alultáplálása, mint a túltáplálás.

Műtrágyatípusok és alkalmazási kritériumok

Műtrágya a kertben: a helyes választás és alkalmazás

A műtrágya törzsenkénti vagy négyzetméterenkénti dózisai forrásonként eltérőek lehetnek. Az információk tájékoztató jellegűek, de az alkalmazás a fa korától és a korona méretétől függ. Termés – minél több gyümölcsöt távolítanak el, annál nagyobb a tápanyagelvonás és annál kisebb az immunitás – helyreállításra van szükség.

Nehéz talajokon a tápanyagok eltávolítása lassabb; könnyű talajokon a hatóanyagok kimosódnak és frakcionáltan kerülnek kijuttatásra.

A gyorsan növő fáknak több műtrágyára van szükségük, míg a bogyós gyümölcsű bokroknak 2 hetente kis adag műtrágyára van szükségük.

A nitrogéntrágyázás a tavaszi fő műtrágyának számít, a káliumtrágyázás segít a fa télállóbbá tételében, a foszfáttrágyázás pedig elősegíti a termésképződést, a növekedést és erősíti a gyökérzetet.

Savas környezetben a már oldhatatlan foszfátok alumíniummal és vassal oldhatatlan vegyületekké, lúgos környezetben pedig kalciummal oldhatatlan vegyületekké alakulnak át. Kedvező pH 5-7 egység.

Az elegendő kálium és foszfor javítja az ízt, a cukortartalmat és az eltarthatóságot. A túl sok nitrogén az ellenkező irányba hat, és még az emberre káros nitritkomplexet is termel a gyümölcsökben.

Humátok, biológiai stimulánsok, hatékony mikroorganizmusok hozzáadása a talajhoz felgyorsítja az ásványi műtrágyák átalakulását a növények számára hozzáférhető formába.

Következtetés

Ha a megfelelő időben és mennyiségben adunk műtrágyát, a gyümölcsösben öröm lesz a termesztés. A növény korának és fajának megfelelően alkalmazzuk. A kertész munkájának lényeges része a biológiai, éghajlati viszonyok és a fa igényeinek figyelembevétele. A műtrágyák hatásának tanulmányozása segít a jobb eredmények elérésében. Minden jót kívánok a kertje jólétéhez.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: