Sárga málna – ültetés, termesztés és gondozás

A közelmúltban megjelentek a piacon a sárga málnafajták. A sárga, borostyánszínű és fehéres bogyók csodálatos málnaillatukkal meglepik és vonzzák a kertészek és mindazok figyelmét, akik meg akarják kóstolni őket.

A sárga málna remontáns és hagyományos fajtáinak termesztése és gondozása nem sokban különbözik a piros gyümölcsű “testvéreiktől”.

Sárga málna: Termesztés, ültetés és gondozás

A hely kiválasztása és a talaj előkészítése az ültetéshez

A málnaültetvénynek mindenekelőtt jól megvilágítottnak kell lennie. Ezenkívül nem szabad, hogy erős hideg szél és erős légáramlatok fújják. Érdemes rögtön gondoskodni a hótakaró megőrzéséről is, amely lehetővé teszi, hogy a növények túléljék a 30-45 Celsius-fokos fagyot, és így növeli a fagyállóságukat.

Oroszország déli, száraz és meleg időjárású régióiban a málna számára a félárnyékos területeket kell kiválasztani.

A légáteresztő, jól nedvesített, tápanyagokban és nyomelemekben gazdag talaj a legalkalmasabb a sárga málnának. A növény nem tűri sem a túl sok, sem a túl kevés nedvességet.

A víz érzékeny hiánya nagyon gyorsan befolyásolja a bogyók méretét és mennyiségét. A rendszeres és elegendő öntözés hiánya gyenge fejlődéshez és egyes hajtások elhalásához vezet.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a túl sok vagy túl kevés víz nemcsak az adott szezonban befolyásolja a cserjéket, hanem a következő évben is hatással lesz a fejlődésükre és a terméshozamukra.

Annak érdekében, hogy a sárga málnának ez vagy az a fajtája maximális termést adjon, a talaj előkészítése két évvel az ültetés előtt kezdődik. Először a területet megtisztítják a gyomoktól és gyökereiktől, majd szerves anyagot (10-20 kg) adnak hozzá, és a területet rekultiválják. A vetés után a növények – méhek, amelyeket ezután összetörnek és összekeverednek a talajjal.

A következő legjobb dolog, amit tehetünk, hogy zöldségeket ültetünk a málnaültetvénybe. A következő évben különböző hüvelyeseket vetnek, amelyeket május végén vagy június elején zöldtrágyaként használnak fel.

Jó tudni, A málna legjobb előveteményének a céklát, az uborkát, a sárgarépát, a különböző hüvelyeseket és a cukkinit tekintik.

Olvasson tovább  Káposztaültetés a szabadban: a gondozás és a termesztés sajátosságai

Ne feledje, hogy ne termeljen málna előtt olyan zöldségeket, mint a padlizsán, burgonya, paradicsom, paprika és szamóca, amelyek negatív hatással vannak a növekedésre és fejlődésre, mert megosztják a betegségeket és a kártevőket.

A túlzottan nedves területeken kötelező az árkok és gödrök vízelvezetése, ahol a bokrokat ültetik. Használjon finom és közepes zúzott követ, kavicsot vagy zúzott követ és folyami homokot. A vízelvezető réteg magassága 5-8 és 10-15 cm között változhat. Minden a felesleges nedvesség mennyiségétől és a talaj összetételétől függ.

Ha a terep homokos talajból áll, amely gyorsan veszíti el a nedvességet és tápanyagban szegény, a gödröket és barázdákat először agyagos földdel (pl. vályog), majd egy réteg tőzeggel, végül pedig tápanyagban gazdag kerti földdel kell feltölteni.

Ültetés

A sárga málnafajtákat, valamint a pirosakat ősszel és tavasszal is lehet ültetni. Az ültetési konfigurációtól függően gödröket vagy árkokat készítenek a bokrok számára. A lyuk méretének valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a palánta gyökérzete. Az árok mélysége 25-35 cm, szélessége 40-45 cm között változik.

A soros ültetésben a növények közötti távolság 30-40 és 70-90 cm között változhat. Minden a művelés fajtájától és intenzitásától függ. A sortávolságnak legalább egy méternek kell lennie.

Az ültetőgödrök és árkok feltöltéséhez készítsen tőzegföldből, tápláló kerti földből és különböző ásványi műtrágyákból álló keveréket.

A palánta gyökereit heteroauxin hozzáadásával tehénborsóoldatban lehet kezelni, ami segíti a bokor gyökeresedését. Ezt a régi technikát már több mint fél évszázada használják. Korábban azonban agyagot is adtak egy ilyen oldathoz. Az így kezelt gyökerek szállítás közben nem száradnak ki, és magas szintű gyökeresedést biztosítanak.

Ültetéskor a növény gyökérnyakát kissé a talajszint fölé helyezzük (szó szerint 2-4 cm), mert miután a talaj teljesen leülepedett, a talajfelszín szintjén lesz.

Az egész terület körül a palánták után bőséges öntözés biztos, hogy fedezze elég vastag réteg mulcsozó anyag (5-8 cm). Ez lehet mulcs, tőzeg vagy láptalaj, de akár kiszáradt kerti talaj is.

Olvasson tovább  Hogyan kell helyesen ültetni a rózsákat a nyílt terepen

Az újratelepített fajtákat ültetés után mindig a talajszinthez közeli méretre kell rövidíteni.

Beszéljünk a gondoskodásról

A sárga málna rendszeres öntözést igényel. De ügyelni kell arra, hogy a talaj ne száradjon ki túlságosan, vagy ne nedvesedjen túlságosan. Minden tavasszal a sorok közötti talajt 5-6-7-8 cm mélységig meg kell lazítani. Annak érdekében, hogy a talaj minél hosszabb ideig megtartsa a nedvességet, 5-6 és 8-10 cm magas szalma-, tőzegmoha vagy földréteggel fedjük be.

A sárga málnát a harmadik termesztési évtől kezdik etetni. Szerves és ásványi műtrágyákat egyaránt használnak. Tavasszal nitrogénben gazdag műtrágyát kell kijuttatni. Általában ammónium-nitrátot vagy karbamidot választunk (1 m2 -enként 8-10 gramm).

Ősszel táplálja a cserjéket káliumtartalmú műtrágyával. Például hamu (1 m2-100 grammonként). Ebben az időszakban is alkalmazzon szerves anyagokat (humusz, komposzt vagy tőzegtalaj). Négyzetméterenként 4-5-6-7 kg-ot szórnak ki.

Csak sűrűn telepített harisnyamálna-ültetvények.

A remontáns fajtáknál kötelező minden ősszel szinte teljesen kivágni a hajtásokat, ami lehetővé teszi, hogy számos kártevőtől és betegségtől megmeneküljünk. De a közös fajtákban, amelyeket nem ilyen módon metszenek, nincs ilyen lehetőség, ezért érdemes megismerkedni néhány vírusos betegséggel.

Vírusos betegségek

Sárga málna - ültetés, termesztés és gondozás

A málna vírusos betegségei elég sok problémát okoznak, mivel a növényt lehetetlen meggyógyítani belőle, és a fertőzött bokor teljes megsemmisítését igényli (eltávolítás a helyszínről és elégetés). Ne feledje, hogy beteg növényből soha nem lehet egészséges utódokat nevelni.

A sárga málna leggyakoribb vírusos betegségei közé tartozik a mozaik, a fertőző klorózis, a bokros törpeség és a fürtös törpeség. Mindegyik drasztikusan csökkenti a hozam értékét (akár 50 százalékkal vagy annál is többel).

A mozaikos betegségeket vírusos betegségek okozzák, amelyeket levéltetvek terjesztenek. E betegségek közül a gyűrűs foltosság, a retikuláris sárga foltosság, a vénás klorózis és a látens nekrózis a leggyakoribbak. Mindezek a betegségek főként hideg, sok csapadékkal járó időben fordulnak elő.

Olvasson tovább  Thuja betegségek: tünetek és kezelés

A beteg bokrokon a levelek mozaikos elszíneződést kapnak, és különböző dudorok jelennek meg rajtuk. Késleltetett fejlődés következik be, a bogyók kicsinyek lesznek, és veszítenek ízükből és aromájukból.

A törpeség különösen veszélyes betegség, mivel a szél által könnyen szállított pollenek okozzák. És azért is, mert a fertőzött növényeket csak a rosszul kialakult, érett bogyókról lehet azonosítani, amelyek alig tapadnak össze.

Néha a törpeséget a levelek erecskék közötti sárguló részei és a sárgás mozaikos foltok alapján lehet azonosítani. A leveleken sárga gyűrűk vagy egyenes sárga csíkok is megjelenhetnek. De érdemes tudni, hogy a nyári és őszi hónapok második felében minden minta és mozaik eltűnik a leveleken, és a málnabokrok egészségesnek tűnnek.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: