Őszi tulipánok ültetése: feltételek, szabályok és finomságok

Tulipánok teljes virágzásban – a tavaszi kertek legszembetűnőbb látványossága. Ezek a virágok igénytelenek, az egyetlen időigényes művelet a gondozásukhoz kapcsolódóan a hagymák éves átültetése. A júniusi virágzás után kiássák, a nyár folyamán megszárítják, majd ősszel elültetik.

Őszi tulipánok ültetése: feltételek, szabályok és finomságok

Miért kell minden évben kiásni a tulipánokat?

Ennek több oka is van:

 1. az ilyen hagymák adják a legnagyobb virágokat;

 2. Lehetőség van az ültetési anyag vizsgálatára és a beteg példányok kidobására, mielőtt azok megfertőznék a szomszédokat;

 3. Az ültetés előtt kezelt hagymák garantáltan nem betegszenek meg;

 4. ha a növényeket nem ültetik át, a hagymák nagy fészket alkotnak, és nem kapnak táplálékot, ha ilyen zsúfoltságban vannak;

 5. Idővel a gumó egyre mélyebbre húzódik a talajba, és nehéz lehet kiásni;

 6. Ha egy tulipán több évig ugyanazon a helyen nő, a talaj kimerül, a gombakórokozók felhalmozódnak benne.

A pozitívum, hogy ha a hagymákat nem ássuk ki, akkor ősszel lesz elég idejük teljes gyökérzetet kifejleszteni, és tavasszal hamarabb kezdenek el növekedni és hamarabb virágozni. A tulipánokat azonban nem szabad 2 évnél tovább ugyanazon a helyen tartani.

Az ültetés időzítése

Ezek régiónként eltérőek, és az őszi időjárás határozza meg őket. Középföldön az ültetés ajánlott időpontja szeptember vége és október első évtizede. A hagymáknak jól kell gyökerezniük, de nincs idejük csírázni. A talaj optimális hőmérséklete a gyökeresedéshez 7-10 °C (15 cm mélységben). A meleg ősz az ültetés időpontját október közepére vagy akár végére is áthelyezheti. Előfordul, hogy az ültetőanyagot túl későn vásárolják meg, és a hagymákat jóval az optimális időpont után kell elültetni. A tapasztalt termesztők tudják, hogy ha akár enyhén fagyott talajba ültetik őket, akkor gyökeret eresztenek és virágozni fognak – de csak egy kicsit később, mint ahogy a fajtának kellene. Mégis, nem éri meg a kockázatot; az ültetés időzítését jobb megfigyelni.

Hogyan kell ültetni

Az ültetési folyamat nem bonyolult, de van néhány finomság, betartásuk megvédi a hagymákat a betegségektől és a virágzás bujabbá teszi. Többféle ültetési módszer létezik, de a talajt mindegyikhez ugyanúgy kell előkészíteni.

A helyszín kiválasztása és a talaj előkészítése

A tulipánok szeretik a teljes napsütést. De a korai virágzás lehetővé teszi, hogy “túljárjon” a növényen: gyökérkörökbe vagy bokrok alá ültetve a vegetációs időszak csúcsán van, amikor a fák rügyei éppen csak kezdenek virágozni. A növényeknek ilyenkor minden fényre szükségük van.A virágnak más helyszíni követelményei is vannak:

 1. A területet gondosan ki kell egyengetni – sehol nem gyűlhet fel víz;

 2. a huzat kizárva, hogy a szél ne törje le a szárakat;

 3. a többi hagymához hasonlóan a pangó víz veszélyes lehet a tulipánra, ezért jobb, ha magasan fekvő helyet választunk, vagy ha ez nem áll rendelkezésre, jól lecsapoljuk a talajt;

 4. laza és termékeny, semleges vagy enyhén lúgos kémhatású homokos vályog a legjobb.

Ültetés előtt készítse elő a talajt:

 1. A nehéz agyagos talajt homokkal hígítsuk fel;

 2. a savanyú talajokat meszezik;

 3. 2 héttel azelőtt, hogy a hagymákat a földbe helyeznénk, a talajt négyzetméterenként újrakultiváljuk. . . Szuperfoszfát és 1,5 tbl. . Kálium-szulfát (kálium-klorid nem használható).

A szerves trágya vagy a csirketrágya nem alkalmas: elégeti a gyökereket és gombás betegségeket okoz. Meg kell akadályozni, hogy a talaj leülepedjen és üregeket hagyjon a hagymák alatt, ami negatív hatással van a gyökeresedésre. Ha a tulipánokat nyári növények helyett ültetik, és nincs lehetőség a talaj előzetes előkészítésére, a száraz műtrágyák helyett folyékony műtrágyákat használnak, csökkentve koncentrációjukat a csomagoláson szereplő norma 3-szorosára. A hagymaágy jól tömörített.

Az ültetési anyag előkészítése

Az egyidejű virágzás biztosítása érdekében az azonos szármagasságú, azonos fajtájú vagy hasonló méretű és virágzási idejű tulipánokat egymás mellé kell ültetni. Ne feledkezzünk meg a színek és árnyalatok kombinációiról sem. Nem számít, hogy milyen ültetési anyagot használunk, sajátot vagy vásároltat,Ugyanígy kell elkészíteni:

 1. Válogassa szét a hagymákat méret szerint, és vizsgálja meg őket betegségekre;

 2. fél órán keresztül gombaölő oldatban fertőtlenítik őket, a Maxim vagy a Fondazol megteszi.

Ezután ültetheti.

Ültetési módszerek

Őszi tulipánok ültetése: feltételek, szabályok és finomságok

A hagyományos módszer mellett vannak más módszerek is, amelyeket a virágtermesztők egyre gyakrabban alkalmaznak. A választás attól függ, hogy milyen virágkompozíciót szeretne készíteni, és hogy vannak-e rágcsálók a helyszínen. Az egerek a tél folyamán megeszik az összes hagymát.

Csak az ültetési mélység nem változik: könnyű talajon három hagymamagasság, nehéz talajon két magasságig hajlik le. Ha valaki korai virágzást és sok utódot szeretne a szaporításhoz, akkor az ültetési mélységet csökkenti. A mulcs segít megakadályozni a hagymák megfagyását.

Ültetési algoritmus:

 1. A hagyományos módon. Ha a hagymákat más virágok közé helyezzük, ássunk egyetlen lyukat, ha szilárdan ültetjük, távolítsuk el a földet teljesen az ágyásból a kívánt mélységig, és tegyük félre, vagy készítsünk barázdákat. Az aljukra öntsünk egy 2 cm vastag homokréteget, ha van belőle elég a talajban, akkor nem kell ezt megtenni. Porolja be a hagymákat hamuval, és ültesse el őket a hagyma aljával – a lapos oldalával, a gyökérbimbóval lefelé -, és a gyökérbimbót ültesse el. Fedjük le előkészített szubsztrátummal, ehhez keverjük össze a kerti földet, homokot és humuszt vagy biohumuszt – a teljes mennyiség legfeljebb 20%-áig. Ültetés után csak akkor öntözze a hagymákat, ha nagyon száraz az időjárás. A mulcsozás azonban elengedhetetlen. Erre a célra tőzeg, zúzott faforgács vagy egészséges fákról származó levélhulladék használható.

 2. Ültetés hálós konténerekbe, kosarakba vagy ládákba. A boltokban kaphatók ültetőkosarak; alacsony gyümölcsös ládák is alkalmasak. Ezeket nedves földdel borítjuk be, és a hagymákat elültetjük. A kiválasztott, előkészített területen lyukakat ásni, amelyekbe a kosarakat vagy dobozokat helyezzük. Töltsön rá 3-5 cm földet.

 3. Ültetés cserépbe vagy vödörbe. Ez egy nagyon kényelmes módja az ültetésnek. Díszítő erejük csúcsán a növények a legelőnyösebb helyekre kerülnek a telken. A tulipánok virágzása után vigye a tárolóedényeket egy olyan helyre, ahol nem lesznek útban, és tartsa őket ott, amíg el nem jön a hagymák kiásásának ideje. A mobil virágágyásokhoz vízelvezető lyukakkal ellátott edények vagy agyagcserepek alkalmasak. Az ültetési technika ugyanaz, mint a többi esetben. Annak érdekében, hogy a hagymák télen ne fagyjanak meg, jobb, ha a konténereket erre az időre a földbe ássuk, és a meleg beköszöntével kivesszük őket onnan.

Az izzók közötti távolság az átmérőtől függ:

 1. nagy példányoknál – kb. 10 cm, a sorok között – 20 cm;

 2. A kis izzók esetében ez kevesebb.

Általában az oltványok négyzetméterenkénti átoltása. 50 nagy hagyma elfér egy mulcsban. Egyes termelők a “csokor ültetést” részesítik előnyben, a hagymák közötti távolságot 2-3 cm-re csökkentve. Ebben az esetben a talajnak nagyon táplálónak kell lennie. Ültetéskor a kis hagymákat a virágágyás déli oldalára ültetik, hogy ne árnyékolják be őket a szomszédok. Az utódokat egy tenyészágyba ültetik, és csak a következő évben virágoznak.

Hogyan védjük meg az izzókat az egerektől

Ezek a falánk rágcsálók a tél folyamán képesek a teljes tulipángyűjteményt elpusztítani. A kosárba ültetés bizonyos mértékig segít, de nem mindig.Vannak megbízhatóbb módszerek is:

 1. a hagymák ültetése négyzet alakú üvegszálas hálódarabokba; ezeket a földbe kell ásni, valamivel nagyobb mélységbe, mint 3 hagymamagasság, vékony földréteggel fedni, hogy a tulipán gyökerei ne nőjenek bele a hálóba, és elültetni őket; a háló széleinek 2 cm-rel ki kell állniuk a föld fölé;

 2. A kátrány szaga az egereket is elriasztja; ültesse el a hagymákat vékony földréteggel, és helyezzen rá egy kis mennyiségű, vízzel megnedvesített és kátránnyal kevert fűrészport (1 l fűrészport ugyanennyi vízzel és 20 g kátránnyal, keverje össze, és hagyja ázni két napig);

 3. Kátrány helyett használhat Vishnevsky kenőcsöt vagy paraffint az izzók befújásához;

 4. Egyes termelők az elültetett hagymákat megszórják pirospaprikával;

 5. Ha a tulipánok mellé ültetsz gilisztákat, a giliszták illata az egereket is elriasztja.

Egyes termelők az őszi vándorlás után ültetik a tulipánokat. A rágcsálók nehezen telepednek meg újra a fagyott talajban.

További gondozás

Száraz időjárás esetén öntözésre van szükség. A fagypont alatti hőmérséklet beálltával mulcsozzunk kb. 5 cm tőzeget, zúzott kéreget vagy szalmát. Ha lehetséges, az ültetési helyet télen takarjuk le hóval.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: