Termesztés citrom otthon

Citrom – a Citrusfélék nemzetségébe tartozó nemzetség. A vadonban nem található meg. A citrom valószínűleg a citrom és a keserű narancs keresztezése. Szubtrópusi éghajlaton kereskedelmi méretekben termesztett növény. Évente körülbelül 14 millió tonna fügét termelnek. India és Mexikó (egyenként 16%) részesedése a globális termelésből a legnagyobb. A citrom a mérsékelt égövön nem terem a szabadban. A citrom termeszthető télikertben, télikertben vagy otthoni ablakpárkányon.

Citrom otthoni termesztése

A beltéri citrom botanikai leírása

A citrom otthon egy örökzöld, alacsonyan növő évelő növény. A tüskés hajtások fiatalon lilás-lilás színűek. Az ovális, hosszúkás levelek tapintásra bőrszerűek, tapintásra zöldek. 2-3 éves fejlődés után lehullanak, és az ébredező rügyekből újak nőnek ki.

A virágzás folyamata, amely kellemes illatot áraszt, körülbelül 2 hónapig tart. A petefészek kialakulása és a terméskötés közötti idő szintén hosszú, 9 hónap, néha több is. A tojás alakú gyümölcs héja kemény, dudorokkal és mélyedésekkel tarkított. Jellegzetes sárga színt vesz fel. A lédús hús aromája csípős. Savanyú íz. A hús 9-14 csonthéjas szegmensből áll, mindegyikben néhány maggal.

A fajta kiválasztása és a vetőmagok előkészítése

Házi citromot termeszthetsz egy boltban vásárolt gyümölcs magjainak felhasználásával. Ebben az esetben azonban a szülői példány mérete, íze nem marad meg. Véleményünk szerint a legjobb, ha a szobai termesztéshez a kész citrommagok megfelelő fajtáját választja:

Név

Leírás

“A Meyer citrom

Alacsony, 1-1,5 m-es magassága miatt alkalmas ablakpárkányon történő termesztésre. De sok gyümölcsöt terem. A betakarítás idején lédús és illatos citrusfélék.

Fontos jellemzője a vékony héj. Ez egyszerre előnyös és hátrányos – kevesebb hulladék, de rövidebb az eltarthatósági ideje. A 70-100 grammos gyümölcs narancsos ízt fejleszt ki. A savtartalom alacsonyabb, mint a legtöbb más fajtában

“Ponderosa”

A citromnak nagy a termése – 300g. Egyesek biológiai érettségükben körülbelül fél kilogrammot nyomnak.

A rengeteg virág miatt csak néhány levél alakulhat ki. Érés után a hajtásokról leszedik a citrusfélék jellegzetes citromízű és -aromájú gyümölcseit.

Zöldes színű, lédús gyümölcshús, vastag, darabos héjjal, amely jó eltarthatóságot és jó szállíthatóságot biztosít

“Kijevi nagy gyümölcsű

Alacsony növekedésű növény, amely egész évben folyamatosan virágzik, és akár 1,5 kg súlyú citromot is termelhet. Az érett gyümölcsök nem hajlamosak lehullani: akár 3 évig is a hajtásokon maradhatnak

A vetőmagok szaküzletekben kaphatók. Ha ez nem lehetséges, vegyünk egy jól érett, egyenletes színű gyümölcsöt, és szedjük ki a magokat a gyümölcshúsból. Dobja ki a csonka, torz példányokat. A palántákat nem kell szárítani vagy csíráztatni, és a fő munka azonnal megkezdődik.

A magok elvetése és a palánták átültetése

Termesztés citrom otthon

Készítsen egy ágyást virágföldből és tőzegből (egyenlő arányban). Más összetételű talaj is használható, amennyiben a talaj könnyű és laza pH 6,5-7,0. A cserép megtöltése virágfölddel. A magokat 5 cm-enként szórjuk el a talajban. Beágyazási mélység – 1-2 cm. A tárolóedényt 15-22 °C-os, világos helyiségben kell elhelyezni.

Megjegyzendő még!

A szennyeződésmentesítéshez az aljzatot mangánoldatban kell áztatni, vagy magas hőmérsékleten, sütőben kb. 20 percig kell melegíteni.

Fedje le a magokat üveggel, hogy gyorsabban csírázhassanak. Időnként el kell távolítani a növény szellőztetése és permetezővel történő permetezés céljából. A víznek szobahőmérsékletűnek vagy enyhén felmelegítettnek kell lennie. A rendszeres szellőztetés megakadályozza a savanyodást és a betegségek kialakulását. Amikor a palánták kikelnek, távolítsa el az üveget.Kétszer ültesse át a palántákat:

  1. Amint 2 valódi levélkéket fejlesztettek ki, a jól fejlett és ellenálló példányokat 10 cm átmérőjű egyedi cserepekbe kell ültetni. A növényeket üvegedényekkel fedjük le, hogy gyorsan alkalmazkodni tudjanak, és összeállítsák gyökereiket és vegetatív tömegüket. Naponta egyszer vegye le őket szellőztetés céljából.

  2. A második kezelést akkor kell elvégezni, amikor a fiatal citromok elérik a 15-20 cm-es magasságot. Az új cserépnek 5-6 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a régi cserép. Ne vegyünk túl nagy edényt: a gyökerek által nem fejlesztett talaj felhalmozza a nedvességet, és elkezd savanyodni.

  3. Átültetés oltással. Így elkerülhető a gyökérlabda sérülése és a kényes gyökérzet károsodása. A cselekvés menete:

  4. Vízelvezetés az edények alján duzzasztott agyaggal, törött téglával vagy kaviccsal.

  5. Adjon hozzá egy kis virágföldet, amely egyenlő arányban áll kerti földből és humuszból.

  6. Ültesse ki és töltse fel a fennmaradó helyet földdel.

A gyökérnyaknak ugyanazon a szinten kell maradnia, mint a régi cserépben. A túlöntözés rothadást okozhat.

Karbantartási feltételek

Az ablakpárkányon történő citromtermesztéshez optimális mikroklímára van szükség. Csak a megfelelő körülmények között fejlődnek normálisan a növények, virágoznak és termést hoznak.

Fény

A citromnak rövidek a napjai. Hagyjon 6-8 órát, hogy a hajtások a termésérés fázisába lépjenek. A hosszú nap késleltetheti a virágzási folyamatot. Ha egész nap sok fény éri a növényt, akkor a virágképzés rovására a növény szétterül és sok zöld tömeget vesz fel.

Az edényt egy keleti vagy nyugati ablak melletti ablakpárkányra helyezzük. Ha a déli rész közelében helyezik el – a citromot nyáron ebédidőben a nap perzselő sugaraitól kell védeni. Télen nincs szükség extra világításra, ha a citromokat hűtik. Ha azonban a melegben marad és tovább növekszik, akkor a fitólámpákat napi 5-6 órára kell beállítani.

A korona egyenesen tartása érdekében a növényt rendszeresen forgatják. A kezelések közötti időköz – 1,5-2 hét. Fordítsa el az edényt 10°-kal. Nyáron a trópusi fajta a szabadba költöztethető. Véleményünk szerint azonban nem szabad éjszakára fedetlenül hagyni: a citromok negatívan reagálnak a hőmérséklet-ingadozásra.

A hőmérséklet

Tavasszal, amikor a hajtások aktívan hajtani kezdenek, tartsa a hőmérsékletet 17 °C-on. A kelési fázisban a higanyszálnak 14 és 18 °C között kell maradnia. Ha a hőmérséklet a megengedett maximális érték fölé emelkedik, akkor a rügyek lehullnak, a petefészkek pedig leesnek. Az érési fázisban a citrom 22 °C-on is kényelmesen fejlődik. Ahhoz, hogy a citrusfélék a téli hónapokban is virágozni és gyümölcsöt teremni tudjanak, alacsony, 12-14 °C-os szobahőmérsékleten kell pihentetni őket. Az edényt eltávolítják a fűtőtestekből.

Páratartalom

A trópusi növények nem tűrik a száraz levegőt. Rendszeresen permetezze a fát finom ködpermetezővel. Használjon lágy, melegített vizet. Alternatív megoldás lehet egy víztartály vagy párásító készülék elhelyezése a cserép mellé. Télen folytassa a permetezést, amíg az ültetési szezon tart. Ha a citrom hűvös szobában van, és nyugalmi állapotban van, nem kell párásítani a levegőt.

A citrusfélék gondozása

Fontos, hogy jól vigyázzunk a citromra. Véleményünk szerint megfelelő gondozás nélkül lehetetlen virágzást elérni, nemhogy termést hozni.

Hogyan kell öntözni

Termesztés citrom otthon

A citrom nedves növény. Nyáron a növényt naponta öntözzük. Ősztől 3-4 naponta öntözzük.Az öntözővízigényt minimálisra csökkentették:

  1. Puha – vagy szűrt, vagy álljon fel egy napra;

  2. A hőmérsékletet szobahőmérsékleten kell tartani.

Öntözés előtt bármikor ellenőrizzük a talajt: képesnek kell lennie kiszáradni. Ha a nedvesség rendszeresen stagnál a gyökerekben, rothadás alakul ki. Ha nem ültetik át friss gyökérzetbe és nem kezelik gombaölő szerrel, akár el is pusztulhatnak.

Trágyázás

A citrusfáknak intenzív táplálásra van szükségük. Rendszeres műtrágyázással fedje be a talajt tápanyagokkal. Az összetett műtrágyák jó eredményeket mutatnak. Ha a növény nem hoz termést, elegendő a vegetációs időszak alatt 1,5 havonta egyszer trágyázni. Az érett növényeknek több tápanyagra van szükségük a talajból – a talajt havonta kétszer kell tápanyagokkal dúsítani. A trágyázás előtt nedvesítse meg a földet a cserépben, hogy a gyökerek ne égjenek meg. A műtrágyázást télen csökkenteni kell. Ha tovább nőnek, 1,5 havonta adjon hozzá tápanyagkeveréket, még a téli hónapokban is. Amikor a citrom eléri a nyugalmi állapotot, a gyökerek már nem tudják felvenni a tápanyagokat – a tápanyagbevitelt le kell állítani.

Az ásványi műtrágyák és a szerves trágyák váltakozása hatékony. A szerves trágyák közé tartozik a baromfitrágya, fahamu. Kezelje óvatosan az előbbit. Magas nitrogéntartalommal rendelkezik, és a virágzás és terméskötődés rovására serkentheti a hajtásnövekedést.

Metszés

A citromot alakítani kell, mivel a gyümölcsök 3-4 rendű hajtásokon helyezkednek el. Az első metszést 25 cm magasságban végezzük. Amikor a hajtások visszanőttek, az első metszés után 4 jól fejlett rügyet számolva ismét metszeni kell. A rügyek végül kialakulnak. A növény magassága a kezelés után 35-45 cm legyen.

Miután a hajtások kihajtottak, a többi rügy alkotja a fa vázát. A fő hajtásoknak különböző irányokba kell mutatniuk. Akkor metszik meg őket, amikor 20 és 30 cm közé nőttek. Miután további 50 cm-t nőtt, meg kell metszeni. Formázza a koronát negyedrendű ágakra úgy, hogy az alsó sorban legyenek a leghosszabb hajtások, a felső sorban pedig a legrövidebbek.

Az alakítási metszés mellett metszést is kell végezni. Az eljárás optimális időpontja a tavasz, amikor a növény felébred nyugalmi állapotából. A metszés eltávolítja a gyenge, beteg, rosszul fejlett és túlburjánzott hajtásokat.

A citrusfélékre vonatkozó ápolási utasítások betartása a jó citromtermés kulcsa. Nem számít, hol termeszted őket.

Források: C. . Penjenjack. “Citrom az ablakon,

Dadykin: “A citrusfélék kertje a szobában”,

Samsonova L. .: “Citrom, narancs és mandarin és gyógyhatásuk”,

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: