Thuja betegségek: tünetek és kezelés

A Thuja az egyik legkívánatosabb tűlevelű a kertekben, parkokban és kertekben. A koronafajok sokfélesége és a tűk színének változatossága lehetővé teszi, hogy a tuját a kertépítésben használják. Viszonylagos igénytelensége miatt is széles körben elterjedt. A tuja sikeres termesztéséhez nemcsak a termesztési módszereket kell ismernie, hanem a létező betegségeket is.

Thuja betegségek: tünetek és kezelés

Gyökérbetegségek

A gyökérrendszeri betegségek közé tartoznak:

  1. Phytophthora;

  2. Gyökérrothadás;

  3. Fusarium hervadás.

Egy széles körben elterjedt és nagyon veszélyes betegség: a fitoftóra. A betegséget egy parazita gomba okozza. A gyökérzet megbetegszik. A gyökerek sötétbarnává és törékennyé válnak. A gyökérnyak közelében, a kéreg alatt a szövet sötétedik, barna váladékot bocsátva ki. A gyökérterületről rothadó szag árad. A tűk megsárgulnak. A hajtások teteje fokozatosan deformálódik. A törzs gyökér része megpuhul. Ebben a szakaszban nincs mód a tuja gyógyítására. A víz visszatartása a gyökérzónában elősegíti a betegség aktív lefolyását. Ezért fontos, hogy jó vízáteresztő képességű helyet válasszon. Ezek könnyű, alacsony agyagtartalmú talajok. A jól megvilágított, napfényes területeken lévő tuják kevésbé fogékonyak a fitoftórára. Kora tavasszal és késő ősszel a megelőzés érdekében a növény alsó részét 1%-os réz-szulfát vagy bordeaux-i keverék oldatával permetezzük. A súlyosan beteg növényeket megsemmisítik. A tuja ültetése a helyükre nem kívánatos. A kórokozók hosszú ideig a talajban maradnak. A talajt alaposan le kell kezelni réz-szulfáttal.

A tuja gyökérrothadás nem kevésbé veszélyes gombabetegség. Az első tünetek a csillogás elvesztése és a tűk tompulása. Ezután sötétbarnás színűvé válik. Az ágak tövénél a kéreg lehámlik. A hajtásokat fehér foltok borítják a gomba micéliumával. A fertőzött tuja növekedése lassabbá válik. Ez akkor következik be, amikor a gyökerek megsérülnek, és nem tudják tovább szállítani a tápanyagokat a talajba. Általánosan elfogadott nézet, hogy biztonságosabb eltávolítani a beteg tuja gyökérrothadást, mint megpróbálni gyógyítani. Különösen a súlyosan elhanyagolt fitoftóraszakaszban. A beteg növények eltávolítása után a talajt is fertőtlenítse réz-szulfáttal.

A gyökérrendszer betegségei között szerepel a fuzáriumos hervadás is. A betegséget egy fuzárium nevű gomba okozza. A gomba micéliuma és váladéka eltömíti a gyökérereket. A növény felszínének táplálását akadályozza. A szárcsúcsok fonnyadnak. A tűk sárgává vagy vörössé válnak és lehullanak. Rosszul károsítja a fiatal növényeket. Nem olyan veszélyes az érett növényekre. A tünetek megjelenésekor permetezzük le Fundazollal – mind a növényt, mind a talajt a gyökérzónában, kétszer 10-15 napos időközönként.

Olvasson tovább  Uborka termesztése: Mikor és hogyan kell üvegházi és üvegházi palántákat vetni

A tuják gyökérbetegségeinek megelőzése érdekében nagyon gondosan válassza ki a megfelelő ültetőanyagot. A szakosodott faiskolákból vagy kertészeti boltokból származó palánták előnyösebbek. A palánták ültetése előtt nagyon hasznos, ha a talaj fertőtlenítése érdekében biopreparátumokat, például trichoderint vagy fitoszporint alkalmazunk a talajra. Ugyanilyen fontos, hogy megfelelő, jó vízelvezetésű és elegendő fényt kapó ültetési helyet válasszunk.

Betegség a föld feletti részeken

A tuja szárának és tűinek leggyakoribb betegségei:

  1. Sciutte;

  2. Rozsda;

  3. Barna hajtások.

Az egyik leggyakoribb betegség a schutte vagy hópenész. A betegséget egy parazita gomba okozza. A fertőzések ősszel fordulnak elő. Télen, bőséges hótakaróval a betegség aktív fejlődése megkezdődik. Amikor a hó elolvad, a tűk szürkévé válnak, és szürke patinát kapnak, amely sűrű pókhálóra emlékeztet. Ezután a tűk sötétebbé válnak, és a gomba micéliuma megtapad a szárakon. A betegség veszélyes a fiatal növényekre. A gombaölő szerekkel, például Fundazollal és Ridomillal történő permetezés segít a következőkben. Kora tavaszi és őszi réz-szulfát permetezés szükséges. Elővigyázatosságból ügyelni kell arra, hogy az ágak ne kerüljenek a hó alá. Időszerű hóeltakarítás és a korona ritkítása. A növények közötti távolságot igyekezzünk a lehető legrövidebbre (60-80 cm) tartani.) olyan helyeken, ahol télen sok hó halmozódik fel.

A tuja másik gombás betegsége a rozsda. A betegség tipikus tünetei a tűk szikrázása, majd lehullása. A betegség tavasszal kezdődhet, és egész nyáron folytatódhat. Száraz és nedves körülmények között is fejlődik. A betegség sűrű állományokban gyorsan átterjed a szomszédos fákra. A növények elveszítik vonzerejüket, gyengék és satnyák lesznek. A tünetek észlelése után a fertőzött szárakat gyorsan el kell távolítani, ha csak néhány van belőlük. A réz tartalmú termékekkel való permetezés elengedhetetlen: CHOM, réz-szulfát. A gyökérzet talaját alaposan meg kell tisztítani a növényi törmelékektől, és kezelni kell például Fondazollal is. A betegség megjelenése után a kezelést a nyári szezonban kéthetes időközönként kell elvégezni. A rozsdaspórák átvihetők a gyümölcsfákról. Ezért egy ilyen szomszédság nem kívánatos.

Olvasson tovább  Hogyan kell jól gondozni a kerti rózsákat

A barna hajtások nem mindig jelentenek komoly gondot a termelők számára. A betegség azonban súlyos károkat okozhat a növényekben. Kora tavasszal a hajtások teteje gyakran sárgulni kezd. A tűk megbarnulnak és lehullanak, a hegyük pedig elszárad. Ezt a betegséget feltehetően a talaj savassága okozza. Ha a terület talaja valóban savas, meszet kell kijuttatni a gyökérzónába. A fő gyógymód a beteg hajtások eltávolítása és gombaölő szerekkel való kezelés. A réz-szulfát, fundazol alkalmas.

Néha az elszíneződött tűket a táplálék nitrogénhiánya okozhatja. Különösen a rossz talajokon. A tűlevelek zöld színe helyreállítható, ha korán megtermékenyítik. A betegség által érintett tűlevelűek soha nem nyerik vissza normális színüket. Ez a fő különbség a betegség megjelenése és a táplálkozási rendellenesség között.

A gondos és szisztematikus növényvizsgálat lehetővé teszi, hogy időben felismerje a betegség kezdeti stádiumát, és megtegye a szükséges lépéseket a betegség felszámolására.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: