Uborka termesztése: Mikor és hogyan kell üvegházi és üvegházi palántákat vetni

Az üvegház olyan helyhez kötött épület, amelynek vázát fényáteresztő anyagok – fólia, polikarbonát, üveg – alkotják. A 2,5 méternél magasabb szerkezetek ajtókkal és szellőzőnyílásokkal rendelkeznek a szellőzés érdekében. Lehetnek világítósak vagy különböző típusú fűtéssel és hőmérséklet-szabályozással rendelkeznek.

Az üvegház egy ideiglenes, könnyűszerkezetes, ajtók nélküli, csuklós, átlátszó előtetővel ellátott szerkezet. A benne lévő hőmérsékletet bioüzemanyag és egy éjszakai zárt napellenző tartja fenn. Ez pedig azt jelenti, hogy egy álló üvegházban a talaj gyorsabban felmelegszik a nagy telepítési terület miatt. A palántákat valamivel korábban ültetik ki, mint az üvegházban.

Uborka termesztése: Mikor és hogyan használjuk az üvegházat?

Hogyan kell kiszámítani az uborka palánták vetésének időzítését?

Az uborka hőségimádó és kiszámíthatatlan. A gyökerek akkor működnek, ha a talaj felmelegedett 18 C fok, és az éjszakai hőmérséklet nem csökken +12°C alá . Az első uborkák megjelenésének ideje közelít egy hónaphoz, ha 30 napos korában 4 valódi levéllel ültetünk palántát egy gödörbe. A nap, amikor a magot meleg, üvegházzal fedett ágyásban vagy üvegházban gyökereztetni kell egy cserépben, kiszámítható.

Az agronómiai számítási módszer szerint minden régió elkészíti a mezőgazdasági munkák naptárát, figyelembe véve az éves átlaghőmérsékletet. Ezt arra használják, hogy meghatározzák, mikor ültessék a szabadföldi uborkát. Ebből a számból 25 napot kell számolni a palánták fejlődésére, 3 napot a csírázásra. Így lehet meghatározni a vetőmagok hozzávetőleges vetési időpontját.

Minden zöldségtermesztő visszaszámlálási módszert használ annak meghatározására, hogy mikor kell elültetni az első korai uborkát palántákban. Ismernie kell az üvegház lehetőségeit, a talaj- vagy légfűtés jelenlétét, a külső és a belső hőmérséklet közötti különbséget éjszaka. A kijelölt ültetési naptól számítva 35 nappal visszaveti a vetés időpontját, és meghatározza a vetőmagok vetésének időpontját. Az üvegházakban különböző lehetőségek állnak rendelkezésre a mikroklíma kialakítására. A szibériai fűtött pálya már márciusban elindul, akkor már februártól elő kell készíteni a palántákat. A moszkvai régióban az uborkát májusban egy nem fűtött polikarbonát üvegházba ültetik. A paraván alatti üvegházba sokkal később érkeznek a hőigényes növények.

Válasszon kedvező napot az uborka vetésére a 2021-es holdnaptár szerint az asztrológiai táblázatból. Ha nincs nap megadva, akkor ültethetsz, de az uborka nem kap kozmikus növekedési energiát.

Hónap

2021

Ültetési napok

Tiltott napok

Február

2, 3, 4, 5, 13, 14, 17, 18, 19, 22, 23, 24

10, 11, 12,27

Március

3, 4, 17, 18, 22, 23, 30, 31

12, 13, 14 28

Április

8, 9, 14, 18, 19, 25, 26, 28

11, 12, 13, 27

Május

5, 6, 7, 15, 16, 17, 22, 23, 24, 25

10, 11, 12, 26

Most válassza ki az ültetés napját, készítse elő a magokat és az ültetési szubsztrátumot, a palánták számára a konténereket.

A palánták tárolóedényének előkészítése

A virágföld kiválasztása az ablakpárkány méretétől és a bokrok számára megfelelő mikroklíma biztosításának képességétől függ. Minden növénynek legalább 0,5 literes edényt kell kapnia. Az alján, a tálcán lyukaknak kell lenniük.

Kiválasztás:

 1. PP eldobható poharak.

 2. 1 literes PET-palack dugványok.

 3. 8 mm magas tőzegtáblák.

 4. Az első 2-3 hétben fűrészporban termesztjük a talajba ültetéssel együtt.

 5. Fűrészporos tálcába állított tőzegcserepek használata.

Mindegyik módszernek megvannak az előnyei és hátrányai. Fiziológiailag biztonságosabb a tőzegpellet használata.

A talaj előkészítése

Uborka termesztése: Mikor és hogyan használjuk az üvegházat és a faiskolát?

A jó palántákat könnyű, légáteresztő, egészséges szubsztrátumban lehet nevelni. Használjon dióhéjat, duzzasztott agyagot, kavicsot vagy vermikulitot vízelvezetésként.

Nincs elegendő összetevő a palánták szubsztrátumának összeállításához – szerezzen be földet a Gumimax vagy a Héra cégtől. A vetés előtt egy héttel felmelegítve és erős, forró permanganát-oldattal kezelve.

A legkönnyebb összetételt nyírfalevél talaj, gyepszőnyeg talaj, régi barna fűrészpor, humusz, mosott durva homok egyenlő részeiből nyerik. Ősztől készül, az összetevőket le kell fagyasztani. A keverék átvétele után adjunk hozzá Fitosporin-M oldatot, Trichodermin-t vagy annak készítményeit. Meg lehet szórni egy sötét, forró kálium-permanganát oldattal. A keveréket 24 óra elteltével 10 kg mennyiségben dúsítsuk:

 1. Kálium-szulfát – 1 ppm..

 2. Karbamid – 1 teáskanál..

 3. Fa hamu – 1 csésze 200 ml.

 4. Szuperfoszfát – 1 gyufásdoboz.

A talajt alaposan keverjük össze, nedvesítsük meg, és hagyjuk néhány napig, hogy kiegyenlítődjön és elszaporodjon a hasznos mikroflóra.

Az ültetés napján öntsük a keveréket a csészékbe, 2-3 cm magasságot hagyva, öntözzük meg. Áztassa a tablettákat. Egy ceruzával készítsünk 1,5-2 cm-es üreget a közepén, helyezzük a magot a peremére, és töltsük vissza. Fedjük le fóliával. Távolítsa el a fedelet a 3. napon, amikor a palánta kihajt.

Készítsük elő a magokat a vetéshez

A vetőmagok fajták, hibridek és házi készítésűek. Válassza ki a régi fajtákat az állományból – 3-4 évesnek kell lenniük. A frisseken sok üreges virág lesz. F1 parthenocarpics nem alkalmazható.

A hibrid uborkavetőmagokat már fertőtlenítették oltással, plazmakezeléssel, és a vetőállomáson védelmet kaptak, amint az a csomagoláson fel van tüntetve. Szárazon kell vetni.

Az összes többit ellenőrizni kell a csírázást, az üres növényeket ki kell választani és meg kell keményíteni. Készítsünk sóoldatot – literenként egy kanál sót, öntsük a zsák tartalmát, 10 perc múlva mossuk le a magokat alulról és szárítsuk meg őket. 3 nappal a vetés előtt 15 percre vörös mangánoldatba mártjuk a magokat, majd leöblítjük, pamutkendőbe csomagoljuk, és 3 napig a hűtőszekrény leghidegebb részében hagyjuk. Vessük, óvatosan, csészékben szétterítve a bordán.

Gondoskodjon a palántákról

A palánták kihajtottak, most az a legfontosabb, hogy megakadályozzuk a szár kihajtását. Ehhez az éjszakai hőmérsékletet 2-3 nappal alacsonyabbra, +15-re kell csökkenteni 0 . Tegye a palántákat egy éjszakára hűvös, huzatmentes helyre. Tartsa melegen a gyökereket. Miután a maghüvelyek teljesen kinyíltak, a hőmérséklet 20-23 °C között alakul optimális a palánták számára. A radiátoron elhelyezett párásító vagy párologtató 60-80%-os relatív páratartalmat biztosít.

A palánták tökéletesen fejlődnek, ha a 3 alapelvet betartjuk:

 1. A hőmérséklet és a páratartalom;

 2. világítás;

 3. Víz.

Hogyan lehet megakadályozni az uborkacsírák kihúzását?

Ha a termesztési rendszert nem tartják be, a hajtás szára megnyúlik, fakónak tűnik, a valódi levelek hozama lelassul. De nem véletlenül hagytuk a talajt 2-3 cm-rel lejjebb. Van egy hely, ahol fokozatosan öntsön tiszta kalcinált homokot – ez növekedni fog adventív gyökereket.

A nyilvánvaló zavaró tényezők kiküszöbölése.

 1. Ellenőrizze, hogy a csészében lévő talaj meleg-e. Lehet, hogy a hidegben az ablakpárkányról húzza, és a gyökerek nem működnek.

 2. A nap ritkán jut be az ablakon – szereljen fel fitólámpákat, rögzítsen tükröket, adjon plusz fényt, hogy a növények napi 12 órán át legyenek megvilágítva.

 3. A szoba hőmérséklete túl magas és a levegő túl száraz – csökkentse a hőmérsékletet a hőforrás beállításával vagy egy nedves takaróval való letakarással.

 4. Túl sok öntözés nem tartós vízzel, 25 °C alatti hőmérsékleten . Szórjunk homokot a gyökerek alá, hadd vegye fel a felesleges nedvességet – nem messze a feketelábtól.

 5. Héjakba ültetve – túl szűk cserepek egy erős növény számára. A gyökérzetnek nincs hová fejlődnie.

A központilag fűtött lakásban tartott uborka szinte mindig képes a szárat a sziklevelekig lehúzni. Előzőleg minden eszközzel előzze meg.

Ültetés előtt keményítse meg a palántákat

Uborka termesztése: Mikor és hogyan kell használni az üvegházat és a faiskolát?

Az ültetés előtt egy héttel az uborka palántákat meg kell keményíteni. Ez idő alatt a növényt egy napra be lehet vinni az üvegházba, árnyékolva a fényes naptól, vagy egy erkélyre helyezhetjük. Először a hőmérsékletnek legalább 14-16 fokosnak kell lennie. Kezdje a szabadtéri időt egy órával. Ha az utolsó napokban nem várható fagy, a bokrokat éjszakára kint lehet hagyni.

Próbáljon egészséges palántákat nevelni, és könyörtelenül dobja ki a beteg növényeket. Ha egy fiatal uborkát rothadó betegség támad meg a szobában, akkor nem marad életben az üvegházban vagy az üvegházban.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: