Vízi nymphaea liliomok – fajták, ültetés, gondozás

A Nymphaea vagy fehér tavirózsa a vízinövények nemzetségébe tartozik. Körülbelül 35 típust tartalmaz. A finom és szépen virágzó növények Eurázsiából és Észak-Amerikából kerültek mesterséges víztestekbe. A kefir számos éghajlaton őshonos, az egyenlítői trópusoktól kezdve a skandináv mérsékelt szélességi körökig. A kerttervezők, kertészek a Nymphaea törzseket mesterséges tavak díszítésére használják.

Nymphaea fajok

Nymphaea fajták

A tavirózsákat 2 csoportra osztják: trópusi és fagyálló. Ez utóbbiakat először a francia Joseph Marliac vezette be 200 évvel ezelőtt. Elkezdte keresztezni a termofil képviselőit a helyi fajtákkal. A télállóságának javítására tett folyamatos erőfeszítések eredményeként számos olyan fajta született, amelyek alkalmasak a közép-alföldi mérsékelt éghajlaton történő ültetésre.

Törpe

A konténeres termesztéshez egy képviselőt használnak. Népszerű:

 1. Pygmy Alba” és “Pygmy Helvol”“. Sekély tavakban nő – vízmélység 10-40 cm. Virágzáskor 5-10 cm átmérőjű virágok nyílnak a víz felszínén.

 2. “Aurora”, “Little Sue”. Mélyebb vízben növekszik – 20-50 cm. A virágzat nagyobb – 10-15 cm.

Közepesen növekvő nimfák

Az ebbe a csoportba tartozó liliomok virágainak átmérője 15-20 cm. Ezeket 40-50 cm mély, sekély tavakba telepítik. A Nymphaea közepes méretű nimfák egész nyáron virágoznak a hideg idő beköszöntéig. Népszerű képviselők:

 1. “Jonneri”;

 2. “Pink Down”;

 3. “Lemon Mering”;

 4. “Hayden Violet”.

Nagy

Ha a parcellán 70 cm vagy annál mélyebb tavat alakítanak ki, nagyméretű tavirózsákat kell választani. Bőséges virágzásuk miatt értékelik őket. Érdekes fajta:

 1. “Colorado”;

 2. “Tű;

 3. ‘Perrys Orange Sunset’;

 4. “Mayla;

 5. “Fekete hercegnő.

Mellékesen megjegyzem!Véleményünk szerint a típus képviselői a mérsékelt égövi szélességeken jól alkalmazkodnak és jól nőnek 6 fajta: N. alba, N. candida, N. tetragona, amerikai N. odorata, N. mexicana és N. tuberose.

Ültetési szabályok

Nymphaea tavirózsa

Mivel a nimfák természetes módon a mocsarak és tavak nyílt területein nőnek, nagyon fényigényesek. Ültesse őket napfényes helyre, időközönként. Minden növénynek legalább 0,5 m-re van szüksége2 A vízfelület a víztest tükörszerű tulajdonsága. A nagyobb fajták erőteljesebben nőnek, és 1,5-2 métert igényelnek2. Annak érdekében, hogy a tó ne tűnjön benőttnek és gondozatlannak, a vízfelület 60 %-ának nyitottnak kell maradnia.

Olvasson tovább  Rhododendron: Ültetés és gondozás a szabadban

A tapasztalatok szerint Moszkvában a fagyás mélysége 45 cm. Ennek megfelelően a mérsékelt égövi szélességeken a legfeljebb 1 m mélységű víztestek elegendőek a normális telelő nimfák számára – 40-20 %. A fennmaradó területnek 60-70 cm mélynek kell lennie. Az ilyen víztározókban a gyökerek nem fagynak bele a jégbe, és a víz tavasszal gyorsan felmelegszik – a liliomok korábban virágoznak.

Az ültetés késő tavasztól szeptemberig tart. De a tavaszi ültetés előnyösebb, hogy nyár közepére megjelenhessen néhány virág. Közvetlenül a tó aljára vagy konténerbe ültetve. Ez utóbbi esetben a tavirózsákat könnyebb eltakarni a téli hideg elől. A tavirózsáknak tápláló aljzatra van szükségük. Az erős tápanyagellátás lehetővé teszi a növény gyors fejlődését és bőséges virágzását.

Mivel a liliomokat 2-3 évente ültetik át, az aljzatot ez idő alatt fontos makro- és mikrotápanyagokkal kell feltölteni. Fontos, hogy ne szivárogjon a vízbe. Ezért a vízinövények agyagos szubsztrátumot használnak: Vegyünk agyagot, homokot és kerti földet 2 : 1 : 1 arányban. Hosszan tartó hatású szerves és ásványi műtrágyákat használnak. A csontliszt jó eredményt mutat. Annak érdekében, hogy ne mossa ki, amikor az ültetés igénybe egy trükk: belőle azzal a kiegészítéssel, agyagot alkotnak golyókat, és helyezze a növények rizómái alá.Általánosságban az ültetés a következőképpen zajlik:

 1. A szubsztrátumhoz vizet adunk, és addig hígítjuk, amíg az állaga sűrű tejfölhöz nem hasonlít.

 2. Egy tavirózsa újratelepítése.

 3. Fedjük be a virágföldet kaviccsal (2 cm-es rétegben), szabadon hagyva a növekedési pontot.

 4. Egy tóba ültetett tavirózsákkal teli edényt helyeznek el.

A vödör alkalmas törpe fajtákhoz. Az optimális térfogat 10-15 liter.

A virág ápolása

A nimfák nem túl válogatósak a vízminőséget illetően. Ez fontosabb a lágy vízinövények – víz alatti növényzet, halak. Ahhoz azonban, hogy a nimfák gyorsabban fejlődjenek, a tavat rendszeresen tisztítani kell, és friss vízzel kell feltölteni. Véleményünk szerint a normál csapvíz megfelelő. Mivel tápanyagban szegény talajba ültetik, nincs szükségük műtrágyára. A szükséges tápanyagokat a következő átültetésig tárolják.

Olvasson tovább  Ixia: Ültetés és gondozás a szabadban

A konténerekbe ültetett növények mélységváltozást igényelnek.Az eljárást évente háromszor végezze el:

 1. Amikor beköszönt a tavasz és a jég elolvad, tegye le a tartályt úgy, hogy a tartály felső szélétől a tó felszínéig 20 cm-es vízréteg legyen.

 2. A lombozat növekedése és a tározó felmelegedése után 30-60 cm mélyre süllyesztjük őket. A pontos értéket a fajta befolyásolja.

 3. Késő ősszel, miután a vágás a levelek és rügyek a felszínen a tükörüveg nymphaea csökkentett mélységben 50 cm – egy réteg vizet a föld felett egy tartályban.

A tavirózsák erős immunrendszerrel rendelkeznek. A melegebb időszakokban azonban a levéltetvek gyakran megjelennek a hajtásokon. Rovarölő szerekkel védekeznek ellene. Ha azonban halak vannak a tóban, akkor a legjobb, ha kerüljük a vegyszerek használatát. A szappanoldat formájában lévő biopreparátumokat és népi gyógymódokat előnyben részesítik. A permetezést száraz időben kell elvégezni, amikor a nap nem aktív, és nem hagy perzselési nyomokat a leveleken. A szappanoldatot használat után sima, nagynyomású vízzel öblítsük le.

A tél a tavirózsák pihenőideje. A nimfák előkészítése erre a fázisra a zord éghajlat miatt a legnehezebb feladat. A konténerben termesztett őshonos növények hűvös helyen kényelmesen átvészelik a hideg időjárást.Ha a tavirózsa teljesen befagyott tóban nő, a következőképpen járjon el:

 1. Ürítse ki a vizet a tóból.

 2. Távolítsa el a növényt, mossa le a gyökereket a talajmaradványokat a tavirózsáról.

 3. Tegyük egy zacskóba.

 4. Fedje be a gyökereket előnedvesített perlittel.

Tartsa a növényt a hűtőszekrényben vagy a pincében. Az első esetben a zöldségrekesz hőmérsékleti profilja a legjobb.

Tippek a termesztéshez

A természetes tavakban, amikor a vízinövények a talajban nőnek, a halak jelenléte nem jelent problémát. Ha azonban a nimfát akváriumban tenyésztjük, akkor óvakodni kell attól, hogy a halak “megeszik” az aljzatot, kitépik a liliomok gyökereit és szennyezik a vizet. Az akváriumi halak benthofágok: a felső aljzatban lévő szervezetekkel táplálkoznak. A szájukba veszik az alsó talajt, leszűrik a táplálékot, és kiköpik az elsőt.

Tegyünk köveket a tartályba felső rétegként, hogy ezt megakadályozzuk. Méretük a vízi állatvilág méretétől függ: minél nagyobb ez utóbbi, annál nagyobbak a kavicsok. Egy alternatíva a terület korlátozására egy lily paddal. Véleményünk szerint azonban ez a fajta védelem elrontja a tó kinézetét.

Olvasson tovább  Uborka termesztése: Mikor és hogyan kell üvegházi és üvegházi palántákat vetni

A nimfákat lehet szökőkutas tavakba ültetni, de azoktól távol. Elviselik a vízmozgást, amely nem mozdítja el a lebegő leveleket. Ne hagyja, hogy átfedjék egymást. A nimfáknál a légzőnyílások a levéllemez felső oldalán helyezkednek el, ezért a csepegést el kell kerülni: a nedves levelű nimfa nem fog tudni lélegezni.

A nimfaea könnyen gondozható növény. Véleményünk szerint problémák csak a növények téli felkészítésével merülhetnek fel. Erősségük teszteléséhez a legjobb, ha konténerben nevelt törpe fajtákkal kezdjük, hogy megismerkedjünk a vízi növényekkel.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: