10 módja annak, hogy negatív következmények nélkül engedd ki a gőzt

Az érzelmi tapasztalat, legyen az negatív vagy pozitív, természetes folyamat az egyén számára. Gyakran társadalmi tényezők (viselkedési normák, etikai normák stb.) befolyásolják érzelmi állapotunkat.) elnyomják az érzéseinket. Az érzelmek visszatartása pszichológiai problémákat okoz, amelyek később fizikai betegségekké válnak. És akkor mi lesz?? Ehhez meg kell találni a módját annak, hogy a felgyülemlett érzelmeket negatív következmények nélkül felszabadítsuk. Ebben a cikkben választ kaphatsz ezekre a kérdésekre, és megtanulhatod, hogyan élhetsz harmóniában az érzéseiddel.

Miért káros az érzelmek elfojtása

Hogyan irányítsuk érzelmeinket minden helyzetben

Tehát, Yu kutatásai.. Kravchenko az Experimental Psychology című szaklapban publikált tanulmányában kimutatta, hogy a tárgyra, személyre vagy eseményre adott erős érzelmi reakciók által kiváltott viselkedés elfojtása az érzések szubjektív élményének növekedéséhez vezet. Vagyis minél inkább megpróbáljuk elrejteni a valódi érzelmeket, annál inkább átéljük őket belülről.

Alexander Loewen, a bioenergetikai analízis megalapítója és testorientált pszichoterapeuta “A test pszichológiája” című könyvében azt írja, hogy. A test bioenergetikai elemzése” az érzelmi és a fiziológiai szféra közötti szoros kapcsolatot mutatja be. Így az aktuális érzelmek (harag, bánat, szomorúság) természetes életének elnyomása az izomcsoportok görcséhez vezet. A keringés károsodik, a légzés felszínessé válik, és az intimitás szenved. Állandó stressz esetén nehéz lesz elérni az orgazmust.

Milyen egyéb hatásai vannak az érzelmek elfojtásának:

 1. Krónikus stressz. Az érzések természetellenes akkomodációja – egy idegen pszichológiai mechanizmus, amely személyközi konfliktust generál. Így az érzések szisztematikus elfojtása állandó feszültséget teremt, amelyet a test stresszként érzékel.

 2. Fokozott fáradtság. Az érzelmek visszatartása és elrejtése mélyen a tudatalattiban sok pszichológiai és fiziológiai erőforrással jár. A megnövekedett energiafelhasználás fokozott fáradtsághoz vezet, ami hozzájárul a teljesítmény jelentős csökkenéséhez.

 3. A neurózis és a komplexek kialakulása.Az érzelmeink állandó elfojtása, hogy megfeleljünk a társadalmi normáknak, és viselkedésünket a ki nem mondott társadalmi szabályokba illesszük, a hozzáállás megváltozásához vezet. Az ember elkezd visszariadni a negatív vagy pozitív érzelmektől (félelem, őszinte öröm, izgalom stb.)..).

 4. A “robbanás” veszélye egy idő után. Sigmund Freud írásaiban megjegyzi, hogy a szisztematikus elfojtás a tudatalattiba kényszeríti az aktuális érzelmeket. A felgyülemlett feszültség, amelyet a stressz vagy a fáradtság miatt nehéz megfékezni, később álmatlansággá, rémálmokká, depresszióvá vagy dühvé alakul át.

 5. Az érzelmi reakciók természetes módozatainak károsodása.A valódi érzések elrejtésének ügyes játéka gyakran vezet elapadt. Ez azt jelenti, hogy a személyiség annyira hozzászokik az érzések elrejtéséhez, hogy valójában már nem is érzi őket. A traumatikus események vagy örömteli hírek nem váltanak ki reakciót, vagy kevéssé intenzív érzelmeket váltanak ki.

Ha el akarja kerülni a krónikus stresszt és az elfojtott érzések egyéb negatív következményeit, íme a legjobb ajánlások a felgyülemlett érzelmek konstruktív kiélésére.

Javaslatok a felgyülemlett negatív energia konstruktív felszabadítására

Ahhoz, hogy ne kelljen megbirkózni az elutasítás felgyülemlett érzéseivel, fontos, hogy időben reflektáljunk rájuk. Nagy segítség ez a pszichológussal vagy pszichoterapeutával való konzultáció, ahol együtt azonosítják a visszatartott érzelmeket, elemzik őket és megtanulják elfogadni. Az érzések önismerete és elfogadása segíthet azok kezelésében. Például, lehet, hogy dühösnek érzi magát, de nem képes reagálni a dühre. Először is lélegezzen mélyen és tudatosan, majd ismerje be, hogy haragot érez (akár jogos, akár nem). És aztán megengeded magadnak, hogy megéld. Mondd el magadnak, hogy a düh normális és természetes érzés, és hogy nincs benne semmi szokatlan vagy szégyenletes. Ha már felhalmozott egy rakás fel nem reflektált, elfojtott érzelmet, amelyek a negativitás áradatában készülnek kitörni, a következő tippek segíthetnek.

Légzési gyakorlatok

Az át nem élt érzelmek testi reakciókban is tükröződhetnek. Lehetséges fejfájás, szédülés, izomfájdalom (görcsök miatt) stb.. Vagyis a stressz, a fáradtság (pszichológiai problémák) változásokat serkent a szervezetben. Ezek közé tartozik a mellékvesekéreg aktiválása (kortizoltermelés) és a légzés fokozódása. a felszínes, gyors, zavaros légzés a negatív élmények közvetlen következménye. Ebben a helyzetben megteremthetjük a megfelelő illúziót a test számára. Kezdjen el mélyen, egyenletesen lélegezni, szándékosan meghosszabbítva a kilégzést a belégzéshez képest. Az így végzett légzés jelzi a stresszor eltűnését, és segít megnyugodni. Így segíthet a konstruktív testcsalás a jólét javításában, megelőzve a “robbanást” a legmegfelelőbb körülmények között.

A következőkben két érdekes légzőgyakorlatot mutatunk be a jógából, amelyek segítenek az erőforrás-képes állapotba kerülni:

 1. Kapalaphati technika.Vegyen mély, lassú lélegzeteket. Amikor teli van a tüdőd levegővel, lélegezz ki gyorsan és határozottan, az alsó hasizomzatot is megmozgatva. A cselekvések sorozatára való koncentrálás lehetővé teszi, hogy a fókuszunkat elfordítsuk a negativitásról és megnyugodjunk.

 2. A Nadia Shondakha technika.Szorítsd be az egyik orrlyukat a hüvelykujjaddal. Lélegezzen be mélyen nyitott orrlyukkal, majd a maximális belégzésnél engedje el a hüvelykujját, és csípje be a másik orrlyukat. Ezután hosszú kilégzést kell végeznie. A technika segít az agyféltekék szinkronizálásában, javítja az analitikus gondolkodást és megnyugtatja az embert.

Könnyek

A könnyek megszabadítanak az elfojtott érzelmektől és a negatív érzésektől. Egy jó sírás megkönnyebbülés. Gyakran előfordul, hogy azzal, hogy egy okból sírni kezdünk, más, elfojtott emlékeket és érzéseket szabadítunk fel. Szóval ne tartsd vissza magad, tegyél fel valami szomorú zenét vagy filmet, töltsd fel a zsebkendőket, és sírj, amennyit csak akarsz. És ez nem csak a nőknek szól. A könnyeknek nincs nemük. Mindenkinek, nemtől függetlenül, joga van szívből sírni.

10 módja annak, hogy negatív következmények nélkül kiereszthesd a gőzt

Fizikai aktivitás

Kutatók bebizonyították, hogy a sport a legjobb orvosság a krónikus fáradtság és a stressz ellen. Hogyan segít a fizikai aktivitás megbirkózni a felhalmozott és elfojtott negativitással:

 1. Az izomrostok mikrotraumatizálódnak az erőteljes testmozgás következtében.A kellemetlenségek minimalizálására tervezett anyagot választ ki a szervezet, hogy helyreállítsa őket. Ennek a tulajdonságnak a bónusza az endorfin kiválasztásának serkentése. Ennek az a következménye, hogy boldogabbnak érezzük magunkat, és eltűnnek a fájdalmas, nyomasztó érzelmek.

 2. A fizikai potenciál megvalósítása kiváló alvást biztosít.Amikor alszunk, az agyi tevékenység felfüggesztésre kerül, és az agy regenerálódik. A rendszeres, elegendő minőségű alvás segít jobban megbirkózni a stresszorokkal.

A tanulmány szerzői azt is kimutatták, hogy a különböző sportokat űző emberek 70%-ban javuló hangulatról és teljesítményről számoltak be egy jó edzés után.

Düh kifejezése tárgyakkal szemben

Egy nemzetközi tudóscsoport az orvosi területen dolgozó férfiakból álló válaszadói csoportot vizsgált. Az agressziónak a stroke és a szívroham kockázatára gyakorolt hatását tanulmányozták. A vizsgálatot két éven keresztül végezték, a fizikai és pszichológiai jólét rendszeres ellenőrzésével. A mérsékelten agresszív férfiakról kiderült, hogy kisebb a szívroham és a stroke kockázata, mint az alacsony agresszivitásúaké.

Vonjuk le a következtetést, hogy ki kell engedni az agressziót. És hogy elkerülje, hogy megnyilvánulása elrontja a kapcsolatokat a körülötted lévő emberekkel, találékonynak kell lennie. Üthetsz párnát, lőhetsz lőtéren, összetörhetsz régi edényeket stb.. Ha az agresszió kifejezésének fenti módszerei nem megfelelőek, akkor van egy másik módszer is: a sikoltozás. Menj ki egy elhagyatott helyre, vizualizáld a szenvedést, a fájdalmat, a dühöt és sikíts.

Kreativitás

A kreativitás nem csak egy módja annak, hogy kifejezd magad, hanem egy módja annak is, hogy szublimáld az érzéseidet és az érzelmeidet. A Minnesotai Egyetem kutatói 30 napon keresztül végezték a kísérletet. A résztvevők tizenévesek voltak, akiket különböző kreatív tevékenységekre (hímzés, rajzolás, hangszeres játék stb.) ösztönöztek..) A kutatás teljes időtartama alatt. Úgy találták, hogy a kreatív írással töltött 30 nap alatt jó hangulatban voltak.

Ezért különböző kreatív tevékenységek révén megszabadulhat a stressztől és konstruktívan kifejezheti a felgyülemlett negativitást. Válasszon bármilyen tevékenységet, és hozzon létre egy remekművet, megszüntetve a fájdalmat, a fáradtságot és a szenvedést.

Szex

Ez nem futószalagos szex, hanem jó minőségű, lelkiismeretes szex előjátékkal. Az orgazmus hatására olyan anyagok termelődnek, amelyek stimulálják az agyadnak azokat a területeit, amelyek az élvezetért felelősek. A nagyszerű szexuális élmény olyan, mintha euforikus pszichotróp drogot szednénk. A stressz oldódik, a hangulat javul, és a szervezet alkalmazkodóképessége megnő. Tehát ez nem egy gyors megoldás az ágyban, hanem a pszichoterápia felelős megközelítése.

Írástechnika

A tapasztalatok visszatükrözéséről és az elfojtott érzelmek papírra vetéséről szólnak. Mi történik, amikor leírja az érzéseit:

 1. Gondolkodjon el a múltbeli tapasztalatokon.Legyél tudatosabb az általad tapasztalt szenvedés elemzésében; csökkentsd az érzelmi érintettségedet és tedd tudatosabbá az érzelmeidet.

 2. Nézze a helyzetet egy kívülálló szemszögéből.Amikor befejezel egy levelet, kívülállóként újraolvasod. Aztán gondolkodj el azon, hogy mit ajánlanál annak, aki írta? Milyen kiutat látsz ebből a helyzetből??

 3. Megszabadulsz a nyomasztó negativitástól. A lényeg, hogy szívből írj. Nem iskolai dolgozatot írsz, hanem a levelet saját céljaidra használod. Szóval papírra vetünk mindent, amit érzünk.

A legnehezebb dolog az írásban az elkezdés. Az első szavak bizonyulnak a legnehezebbnek. Hogy megkönnyítsük a technika hatékony végrehajtását, kezdjük a levelet a legfényesebb érzésekkel (negatív vagy pozitív – nem számít).

Megszabadulni a szeméttől

10 módja annak, hogy negatív következmények nélkül engedd ki a gőzt

Tépje szét az íróasztalát, a szekrényét és a használati tárgyait, és tegyen el mindent, amit egy év alatt kevesebb mint egyszer vagy kétszer használt. Nehéz elhinni, de a szeméttől való megszabadulás mentális tisztaságot ad, és segít javítani a hangulatodat. Ez időt ad arra is, hogy elgondolkodj az életedről és a körülötted lévő emberekről. Lassan rá fogsz jönni, hogy mely emberek segítenek abban, hogy jól érezd magad, és melyek váltanak ki negatív érzéseket. Mindez segít a belső harmónia megteremtésében és a másokkal való kapcsolatokra való átvitelében.

Nevetés

Kutatások igazolják, hogy a nevetés segít minimalizálni a stresszt és csökkenti a stresszorok hatását. A humor segít:

 1. Tegye félelmeit nyugalomba.A szellemes megjegyzésekkel vagy vicces karikatúrákkal nevetségessé tett félelmek elveszítik hatalmukat az egyén felett.

 2. A boldogsághormon termelésének serkentése. A nevetés olyan eseményeket kísér, amelyekben jól érezzük magunkat és jól érezzük magunkat. Ezt úgy modellezze, hogy hangosan nevet egy mulatságos viccen.

 3. Fejezze ki érzéseit konstruktívan. Lehet, hogy láttál már olyan embereket, akik az idegösszeomlás szélén állnak, és hisztérikusan nevetnek. Ez egy kóros reakció a stresszre, de elkerülheted az összeomlást, ha előzetesen hülyére neveted magad.

Reflection

Lehetetlen negatívumot kifejezni önreflexió nélkül. A probléma lényegének megértése, az érzelmek kusza eredetének elemzése segíthet logikus megoldáshoz jutni. A minőségi reflexió elérhető az érett személyek számára, akiket a sors a negatív érzelmek hálójába kényszerít. Elemezze, hogy mikortól érzi úgy, hogy probléma van? Most menj mélyen az emlékeidbe, és keresd meg a negativitás forrását. Sok minden elérhetővé és érthetővé válik, ha az ember figyelmesebben és tudatosabban bánik önmagával.

Következtetés

Ha elfojtott érzelmeinkkel szembesülünk, amelyek kiutat keresnek, nem kell pánikba esnünk. A megfelelő megközelítés segít megszabadulni a negativitástól anélkül, hogy károsodna a szeretteiddel vagy a körülötted lévő emberekkel való kapcsolatod. A kellemetlen érzések felhalmozódásának elkerülése érdekében elemezze az összes megkérdőjelezhető érzelmet, és engedje meg magának, hogy emberi legyen, saját erényeivel és hibáival együtt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: