5 módja annak, hogy tiszteletet vívj ki magadnak

A kollektív interakció közös célokat, a csoport minden tagjának támogatását és kölcsönös tiszteletet feltételez. Ez a társadalom viszonyrendszerének ideális ábrázolása. De az élet ritkán felel meg a mércének. Legalább egyszer, de mindannyian éreztünk már magunkkal szemben tiszteletlen magatartást. Néhányan közülünk folyamatosan úgy érezzük, hogy a körülöttünk élők (akár családtagok, akár kollégák) nem tisztelnek minket.

Az analitikaijelentésAz “Orosz identitás szociológiai dimenzióban” című, az IS RAS kutatói által a Friedrich Ebert Alapítvány oroszországi irodájával közösen készített tanulmány az orosz identitás szociológiájáról szóló szociológiai tanulmány példája. . Egy Ebertian-felmérés szerint az oroszok 64%-a úgy gondolja, hogy a tolerancia és a kölcsönös tisztelet tulajdonságait a jövő nemzedékének meg kell tanítani. Ez egy nagyságrenddel alacsonyabb, mint a fejlett demokratikus rendszerrel rendelkező országokban. Nem meglepő, hogy sokan közülünk szembesültek tiszteletlen hozzáállással… Fontos emlékezni arra, hogy mindenki megérdemli a tiszteletet, és kötelességük ugyanezt megtenni a körülöttük lévő emberekkel.

5 módja annak, hogy tiszteletet vívj ki magadnak

. Hobbes a tiszteletet úgy határozza meg, mint az egymásban látott értékek tükrözését.Akutatás.. Kupreichenko és D.. Druzhinina, Egy személy iránti tisztelet több tényezőtől függ. Az alábbi lista azokat a tényezőket tartalmazza, amelyek negatívan befolyásolják az önbecsülést:

 1. Kommunikációs nehézségek;

 2. Mindkét fél vagy az egyik fél akarata ellenére kell együttműködnie

 3. előítéletek;

 4. A kölcsönhatás egyik oldalának függése a másiktól;

 5. Tudatosan számítson kudarcra a partnere részéről;

 6. Különbség az erkölcsi kódexben;

 7. Különböző célok és értékek;

 8. Kölcsönös vagy egyoldalú ellenszenv;

 9. a negatív interakció ősi tapasztalata.

Az emberek közötti kölcsönös tisztelethez a következő tényezők járulnak hozzá:

 1. Hasonló értékek és célok;

 2. szakmai vagy személyes kivételes tehetség

 3. szimpátia az interakcióban részt vevő felek között;

 4. a partnerek egymásra gyakorolt befolyásának hiánya;

 5. céltudatosság;

 6. presztízs.

A vizsgálat eredményeiből következtethetünk arra, hogy milyen kapcsolat alakul ki az egymást tisztelő emberek között. Ez egy kölcsönös szimpátiával és függetlenséggel teli kapcsolat. Az emberek hasonló értékrenddel rendelkeznek (szakmai, személyes, társadalmi stb.) és..), kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VTsIOM) kutatása szerint az oroszok a szakmaiságot és a kézművességet tartják tiszteletre méltó tulajdonságnak.

Ennek megfelelően máris vannak olyan irányok, amelyek felé kell mozdulnod ahhoz, hogy kiérdemeld a körülötted lévők tiszteletét. De a legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy az önbecsülés sokkal értékesebb tulajdonság, mint a kívülről érzett érzés.

1. módszer. Kezdd el tisztelni magad

Nehéz megtörni a berögzült sztereotípiákat, megváltoztatni a saját identitással kapcsolatos attitűdöket és felfogásokat. Könnyebb lerombolni az érték- és önbecsülés érzését, mint újjáépíteni. De e tulajdonságok nélkül nem várhatod el másoktól, hogy tiszteljenek téged. Tehát koncentrálj magadra, és kezdd magaddal először. Hogyan kelthet önbecsülést:

 1. Szűrje ki a negativitást az életéből. Vannak olyan emberek, akikkel szemben kellemetlen, negatív érzelmeket érzel? Egy gyűlölködő munka, ahol nem érzed magad leleményes állapotban? Hacsak nem mondasz le azokról a dolgokról, amelyek lehangolnak, nem valószínű, hogy tiszteletet fogsz kiváltani magad iránt.

 2. Hagyd magad mögött a múltat.Az a személy, aki kétségbeesetten ragaszkodik a múltbeli sérelmekhez, konfliktusokhoz és kudarcokhoz, örökre megreked ebben a tapasztalati ciklusban. A múlt elengedése, a hibák és az azokat okozó emberek megbocsátása fontos lépések az önbecsüléshez vezető úton.

 3. Ne csináljon analógiákat a személyes és mások sikerei között.Ne hasonlítgasd magad azokhoz az emberekhez, akiket sikeresebbnek gondolsz. Az összehasonlítás belső konfliktusokat, alacsony önbecsülést és az ésszerűtlen elvárások növekedését generálja. Ha egyszer egyéniséggé válsz önmagad számára, a saját egyedi utadat követve, az önbecsülés eljön hozzád.

 4. Tanulja meg elérni a célokat. A teljesítetlenül hagyott ígéretek elmélyítik az önutálat érzését. Ha világos célt tűzött ki maga elé, soha ne adja fel félúton. Nehéz tisztelni egy olyan embert, aki üres ígéreteket tesz. Egy belső kapcsolatrendszerben ez a szabály szintén működik.

 5. Az önfejlesztésre összpontosítás. A folyamatos önfejlesztés nem csak a tudatosságot és a kompetenciát növeli. Az intelligenciával való törődés, a szakmai karrierépítés önbecsülést generál.

 6. Szeretni és kényeztetni. Ha megszokta, hogy büntetéseket és korlátokat osztogat a megszegett ígéretekért, a statikus fejlődésért vagy az emberekkel való hatékony kommunikáció elmulasztásáért, próbáljon taktikát váltani. A korlátozó intézkedések nem teszik lehetővé, hogy tisztelettel viseltessünk önmagunk iránt, ezért fontos, hogy megtanuljuk szeretni és vigyázni magunkra. Alkalmazzon jutalmakat az előrehaladásért, még ha azok kisebbek is. A bátorítás jobban ösztönöz a teljesítményre, mint a sértegetés és a lekicsinylés.

 7. Csak fogadd el magad.Hány nehézséget lehetne elkerülni, ha az emberek megtanulnák teljes mértékben elfogadni személyiségüket, erényekkel és hibákkal együtt. Soha nem volt olyan tökéletes ember, aki az élet minden területén kiemelkedett volna. Rengeteg olyan ember van, aki értékeli, tiszteli és szereti magát olyannak, amilyen.

Az önbecsülés már fél siker, hogy elnyerjük mások tiszteletét. Azok az emberek, akik tisztelik magukat, nemcsak tükörérzéseket váltanak ki a beszélgetőpartnerekben és a partnerekben, hanem abbahagyják a figyelmet arra, hogy mások mit gondolnak róluk.

2. lehetőség. Tanulja meg tisztelni másokat

5 módja az önbecsülés megszerzésének

Furcsa olyan emberektől elvárni a tiszteletet, akiknek nem mutatod ki azt. Néhányan nem veszik észre a munkatársakkal és rokonokkal szembeni tiszteletlenséget a viselkedésükben. Ezek a dolgok komolyan befolyásolják az emberekkel való kapcsolatodat. Milyen magatartásformákA reakciók tönkreteszik a tiszteletteljes kapcsolatokat:

 1. Durvaság, kemény kritika. A durva szavakkal megfogalmazott negatív megjegyzések automatikusan megfosztják Önt azok bizalmától, akiken levezeti a haragját. A főnököknek képesnek kell lenniük arra, hogy követeléseiket, módosításaikat érthető módon, az érzelmek erőszakos megnyilvánulása nélkül közvetítsék. A tisztelet nem a félelmen alapul, a félelem a pozitív érzések színlelt kifejezését hozza létre, ami előbb-utóbb lázadáshoz vezet.

 2. Mások véleményének figyelmen kívül hagyása, ötletek leértékelése. Valószínűleg nem szeretné, ha a nézeteit nevetségessé tennék, leértékelnék vagy kemény kritikának vetnék alá? Tanuljátok meg tehát, hogy meghallgassátok mások ötleteit, meghallgassátok mások véleményét. Még ha nem is fogadod el ezeket a nézeteket, a figyelmed és a tapintatod azt mutatja, hogy értékeled és tiszteled azt a személyt, akihez ezek a gondolatok tartoznak.

 3. A személyes határok szisztematikus megsértése. Mindenkinek van egy személyes tér, amelyet szigorúan tilos kívülállóknak behatolniuk. Hogyan látja ezt a határt?? Ne tegyen fel túl személyes kérdéseket, például az Ön pénzügyi helyzetéről, magánéletéről, betegségeiről és egyéb nagyon személyes dolgokról (még ha kíváncsi is). Tartsa tiszteletben az időkorlátokat – ne zavarja az embereket korán vagy későn a nap folyamán. Joguk van ahhoz, hogy igényeiknek megfelelően osszák be az idejüket. Rengeteg pont van, és mindegyik egyéni, de az a tény, hogy látod a határokat és tiszteletben tartod őket, dicséretes.

3. üzemmód. Vegye kezébe az önfejlesztés irányítását

Az érdekes, hozzáértő, széleskörű tudással rendelkező embereket csodálják és tisztelik. Ha hiányzik a tisztelet a munkahelyeden, akkor ez a te utad.Ahhoz, hogy a család értékes, pótolhatatlan tagjává válj:

 1. Felelősségvállalás a munkájáért.

 2. Jól és időben végzi a feladatokat.

 3. Legyen pontos.

 4. Légy kreatív, hozd a “stílusodat” a szakmai munkádba!.

 5. Legyen naprakész a legújabb kutatásokkal, trendekkel és fejleményekkel a szakmai területére vonatkozóan.

 6. Ismerje a szakmájához kapcsolódó ismeretköröket.

 7. Legyen proaktív.

 8. Elkötelezett szakembernek lenni, új eredmények, karrierépítés felé vezető úton.

 9. Folyamatosan fejlődjenek, vegyenek részt tanfolyamokon, hogy fejlesszék képességeiket.

Ez a módszer a barátokkal, ismerősökkel, rokonokkal való kapcsolatokra is működik. Tisztelik azokat az embereket, akik jól olvasottak és sok kérdésben képesek tájékozottan kifejteni álláspontjukat.

4. mód. Ne legyen tolakodó

Az önellátó, magabiztos és a saját közösségét megbecsülő ember tiszteletet ébreszt. Gyakran próbálsz mindig és mindenhol mások társaságában lenni, ami miatt idegennek érzed magad, és el akarsz távolodni a betolakodótól. Ezeknek az érzéseknek semmi közük a tiszteletteljes érzésekhez. Itt fontos a tapintat és a partner reakcióinak figyelése. Ha például valaki gyakran nézi az óráját, vagy azt mondja, hogy beteg, jobb, ha jót kívánunk neki, és elköszönünk tőle. Vagy, ha ismét felajánlod, hogy találkozol egy barátoddal, és ő sok kifogást talál, hogy ne találkozzanak, egyszerűen hagyd abba a találkozó felajánlását.

A körülöttük lévő emberek azokhoz vonzódnak, akik jól tudják önmagukat adni. És tiszteljük az önellátó, tapintatos egyéneket. Vegye figyelembe ezt a módszert. Egyszerűsége ellenére hatékony, és segít átalakítani a kapcsolatok minőségét.

5. módszer. Dolgozzon a megjelenésén

5 módja annak, hogy tiszteletet vívj ki magadnak

Nem számít, hogy mennyire értékeljük kiváló személyes tulajdonságainkat, de elsősorban a megjelenést nézzük. A munkahelyi öltözködési szabályok betartása, a különböző helyzetekhez megfelelő képek kiválasztása segít növelni az Ön iránti tiszteletet. Képzeljünk el egy hipotetikus helyzetet. Két jelölt jelentkezik a recepciós állásra. Az egyik jól néz ki, ragyogó mosolya van, de kevés tapasztalattal rendelkezik… A másik jelölt megfelelő képesítéssel, nagy tapasztalattal és kiváló referenciákkal rendelkezik. De nem a dress code szerint van felöltözve, a haja nincs rendben, és rossz arckifejezése van. Valószínűleg az első jelöltet választják, mivel a titkár az első, aki kapcsolatba kerül a potenciális ügyfelekkel és partnerekkel. És a megjelenése bizonyos értelemben a vállalat arca.

Ez a helyzet a legtöbb esetben is így van. Egy olyan személy, aki törődik a megjelenésével, tiszteletet ébreszt. Míg a hanyag, trehány emberek nem szimpatikusak.

Következtetés

Ha úgy érzed, hogy tisztelned kell valakit, először is szánj egy pillanatot arra, hogy megvizsgáld magad, és átgondold, hogy miért. Gyakran előfordul, hogy a másoktól való tisztelet hiánya az önbecsülés hiányához kapcsolódik. Az ebben a cikkben található ajánlások segítenek megérteni, hogy nem kell kényszerítenie magát, hogy tiszteletben tartsa. Az önbizalom, az önbecsülés és a másokkal szembeni tapintatos viselkedés automatikusan tiszteletet fog kivívni. Szeretné, ha a megfelelő emberek mellett kiteljesedne, megbecsülnék és megbecsülnék.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: