9 életet megváltoztató könyv

Minden olvasónak van egy listája azokról a könyvekről, amelyek nyomot hagytak a lelkükben, és elgondolkodtatták őket valami fontosról. Bennük találta meg a választ legbelső kérdéseire; nekik köszönhetően más szemszögből nézte a világot. Egy ilyen könyv elolvasása után az életet előtte és utána felosztjuk. Biztos vagyok benne, hogy ez a lista mindenki számára más – nehéz egy univerzális, mindenki számára megfelelő listát készíteni és kötelező olvasmánnyá tenni. De még mindig vannak olyan művek, amelyekkel szinte minden ilyen gyűjteményben találkozunk. A könyvek között lesznek olyan szépirodalmi művek és önfejlesztő könyvek is, amelyek világszerte bestsellerré váltak.

Beszéljünk néhány ilyen munkáról.

9 életet megváltoztató könyv

JelölésHelyszínNévÉrtékelés
9 életet megváltoztató könyv1John Kehoe A tudatalatti bármit megtehet5.0
2Robin Sharma, A szerzetes, aki eladta a Ferrariját4.9
3Elizabeth Gilbert “Egyél, imádkozz, szeress”4.8
4Ayn Rand “Atlas Shrugged” című műve4.7
5Antoine de Saint-Exupery A kis herceg4.6
6Gabriel Garcia Marquez “Száz év magány”4.5
7Nassim Nicholas Taleb, “Antifragilitás”. Hogyan lehet profitálni a káoszból4.4
8Viktor Frankl “Igent mondani az életre. Pszichológus egy koncentrációs táborban4.3
9Fjodor Dosztojevszkij, Bűn és bűnhődés4.2

John Kehoe: “A tudatalatti bármit megtehet

Értékelés: 5.0

JOHN KEHOE

Ebben a könyvben a szerző bemutatja azt az utat, amely a sikerhez vezetett. Három évig élt távol a civilizációtól, tanulmányozta az agy működését. A visszavonulás és az önfelfedezésben való elmélyülés eredménye egy életet átalakító program. Ez azon az egyszerű és közérthető gondolaton alapul, hogy a gondolataink anyagiak. Ez a gondolat természetesen nem új – a gondolat erejéről és a valóság befolyásolására való képességéről már John Kehoe előtt is beszéltek. A “A tudattalan bármit megtehet” című bestseller szerzője azonban először is meggyőzően bizonyította ezt, másodszor pedig konkrét gyakorlatokat ajánlott, amelyek segítenek megváltoztatni a valóság érzékelését, és ezáltal befolyásolni a valóságot.

A könyv átgondolt tanulmányozásának eredménye egy szilárd meggyőződés – lehetséges megváltoztatni az életedet, csak hinned kell benne, hogy lehetséges. A könyv lépésről lépésre belemerül abba, hogyan érzékeljük a világot, és mi befolyásolhatja az érzékelésünket, elmagyarázza, hogyan működik az emberi tudatalatti. A szerző szavai szerint a tudatalatti attitűdjeink alakítják az életünket, szó szerint forgatva az agyat. Sokan soha nem gondoltak sokat arra, hogy pénzügyi helyzetük nem javul, mert mélyen legbelül azt látják, hogy a pénz gonosz. Nem gondoltál erre, amíg el nem olvastad John Kehoe könyvét. A könyv értéke nem csak az, hogy a szerző feltárja a tudatalatti életünkre gyakorolt hatásmechanizmusait, hanem egy olyan programot ad a hozzáállás átalakítására, amely az egész életben változáshoz vezet.

Robin Sharma A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Értékelés: 4.9

Robin Sharma A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

A könyv valóban forradalmasíthatja az ember életét, ha egyszer a kezébe kerül. Ugyanaz a puccs, ami a történet főszereplőjével történt – egy sikeres ügyvéddel, aki magas társadalmi pozícióból, gazdagságból és hírnévből távozott… Ennek a milliomosnak a története, aki 53 éves korában képes volt elgondolkodni az értelmén és megváltoztatni az életét, segít nekünk abban, hogy teljesen másképp nézzük meg saját valóságunkat, és talán elkezdjük a sorsának keresését.

Az ősi keleti bölcsesség, amelyet a hős képes volt felfogni, a könyvben példázatok formájában szerepel. Ezek mind nagyon egyszerűek: tedd azt, amit szeretsz, gondolkodj pozitívan, ne engedd, hogy felesleges információk jussanak az eszedbe stb..

E tanácsok nagy része nagyon inspiráló, ha nem is arra, hogy elgondolkodj a saját sorsodon, és Indiába rohanj, hogy megkeresd önmagad, de legalább arra, hogy új, hasznos szokásokat vezess be az életedben, amelyek segítenek boldogabbá válni.

Elizabeth Gilbert Eat, Pray, Love című könyve

Értékelés: 4.8

Elizabeth Gilbert Eat, Pray, Love című könyve

Elizabeth Gilbert önéletrajzi regényében a spirituális útkeresés és a saját én keresésének egy női változatát mutatja be. Az ő alteregója, Liz egy fájdalmas válás után súlyos depresszióba zuhan. A főszereplő története utazásra ösztönöz (akár a legközelebbi olasz étterembe is) – olyan “finom” a szerző az olasz ételeket és az olasz életet írja le. Valaki érdeklődik a keleti spirituális gyakorlatok iránt, és úgy dönt, hogy először próbálja ki a meditációt – a könyv azon része, amely Liz Gilbert indiai ashramban való tartózkodását írja le – a legmélyebb és legátfogóbb… És van, aki a szerelem keresésére vágyik – a szerelemről Gilbert Elizabeth nagyon romantikusan ír, de a tipikus női prózai bélyegek nélkül.

Bár a történet Liz utazása köré szerveződik, a középpontban mégis az ő gondolatai, érzései és reflexiói állnak. Van helye a hősnő országainak szokásainak leírásának (különösen sokat Bali-ról), a tájak kis leírásának, de a lényeg természetesen nem az, hogy. A legfontosabb dolog a lelkiállapot és a belső világba való utazás.

Ebben a könyvben sok minden megtalálható. Nagyon életerősítő és némileg terápiás, különösen azok számára, akik a főszereplőhöz hasonlóan válságban vannak és elveszítették magukat. Nem túlzás öngyógyító kézikönyvnek nevezni.

Ayn Rand: Atlas Shrugged

Értékelés: 4.7

Ayn Rand

Ez a könyv tökéletes azoknak, akik hinni akarnak magukban, akik félnek előre menni és készek feladni. Ha egyszer elolvastad a könyvet, biztosan nem akarsz visszalépni.

Zseniális tudatmódosító gondolatok – így gyakran kommentálták ezt a könyvet. Valóban tele van inspiráló ötletekkel. De ha eltekintünk az ideológiai és gazdasági kontextustól, a könyv üzenete a következő: még akkor is, amikor minden szétesik körülöttünk, van út a megváltáshoz.

Antoine de Saint-Exupery A kis herceg

Értékelés: 4.6

Antoine de Saint-Exupery

Első pillantásra ez a mű nem illik ebbe a válogatásba, amely a spirituális keresésről, az élet értelméről és a mélyebb tapasztalatokról szóló könyveket tartalmazza. De csak első pillantásra. A mű látszólagos egyszerűsége mögött filozófiai és pszichológiai gondolatok húzódnak meg az örök értékekről és a létezés központi kérdéseiről: barátság, szerelem, jó és rossz… Nem véletlen, hogy ebből a könyvből oly sok kifejezés szárnyra kapott: “Felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk”, “Csak egy szív éber. Nem fogod látni a legfontosabbat az én szememmel” és mások.

Gabriel Garcia Marquez: Száz év magány

Értékelés: 4.5

Gabriel Garcia Marquez

Egy regény, amely kiérdemelte a “kultikus” jelzőt.

Ennek a könyvnek, ellentétben a válogatásban szereplő “szomszédaival”, nagyon kevés életigenlő pillanata van. Éppen ellenkezőleg, a végzet és a pusztulás érzése hatja át. Ez a pusztítás a kegyetlenség, az erőszak és az emberek gonosz terveinek eredménye. A szerző hozzáállása elgondolkodtatja az olvasót saját életéről és az egész emberiség életéről. A könyv egyértelműen filozófiai és egzisztenciális jellegű, és a gyakorlatlan olvasó számára nehéz követni és megérteni.

Nassim Nicholas Taleb antifragilitása. Hogyan profitáljunk a káoszból”

Értékelés: 4.4

Nassim Nicholas Taleb

A könyv középpontjában egy nagyon furcsa gondolat áll: a stressz, a bizonytalanság és a nehéz idők javíthatják bármely rendszer tulajdonságait, beleértve az embert is, ha a rendszer antifragilitással rendelkezik. A szerző azt javasolja, hogy ahelyett, hogy megpróbálnánk elkerülni a kockázatokat, a stresszes helyzeteket és a káoszt, tanuljunk meg hasznot húzni belőlük. Ez az egyetlen módja az anti-fragilitás kialakításának, azaz.. Az a képesség, hogy a nehéz helyzetekből nem csak egyben, hanem még több lehetőséggel is ki tudunk jönni. A sorscsapások elkerülhetetlenek, de a törékeny ember aláveti magát a támadásnak, a törékeny ember pedig javít magán.

Ha eddig félt a külvilág bizonytalanságától és káoszától, e könyv elolvasása után megtanulja, hogyan kell nehéz körülmények között cselekedni, kockázatot vállalni és létfontosságú döntéseket hozni.

Viktor Frankl “Mondj igent az életre”. A pszichológus a koncentrációs táborban

Értékelés: 4.3

Viktor Frankl

A mű nem szerepel sok népszerű válogatásban, nem számít a bestsellerek közé, és nem söprik le a polcokról. De azok számára, akik elvesztették az élet értelmét és a tájékozódási pontjukat, ez valódi megváltást jelenthet.

A könyv értéke nem csak abban rejlik, hogy megtanít túlélni a nehéz időkben. Viktor Frankl arra tanít minket, hogy keressük az élet értelmét, és minden nap és minden órában ehhez az értelemhez kapcsoljuk döntéseinket.

Ez a könyv az ellenálló képességről szól, arról, hogyan lehet tudatosabbá tenni az életünket, hogyan ne adjuk fel és hogyan éledjünk újjá.

Fjodor Dosztojevszkij “Bűn és bűnhődés”

Értékelés: 4.2

Fjodor Dosztojevszkij

Hová is mehetnénk orosz klasszikusok nélkül?. De Fjodor Mihajlovics felvétele ebbe a listába nem egyszerűen egy legendás és nagyszerű író iránti tiszteletadás. A “Bűn és bűnhődés” valóban képes átformálni a gondolkodó olvasó elméjét. Rodion Raszkolnyikov fő kihívásával – “reszkető lény vagyok-e vagy vannak jogaim” – sokan szembesülnek. Egy regény mély és elgondolkodtató elolvasása után egyértelművé válik a választás az ambíció és a valóban emberi értékek között. A regény nagyon világosan meghatározza a prioritásokat, és elgondolkodtat az emberi értékekről, és sok téves hiedelem elhagyására késztet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: