Az érzelmi kiégés okai

Az érzelmi kiégés szindróma, amelyet Herbert Freudenberg amerikai pszichiáter 1974-ben definiált a pszichológiában, érzelmi kimerültség, képtelenség megfelelően reagálni a történésekre, figyelmen kívül hagyva a közös ingereket. A pszichés struktúra minden területére hatással van, beleértve a motivációt, az akaraterőt, a kognitív attitűdöket és a kommunikációs mintákat.

1

A depressziós állapot összetevői

A legtöbb pszichológus és pszichoanalitikus támogatja az “érzelmi kiégés” modelljét:

 1. érzelmi kimerültség– Képtelenség az érzések és érzelmek kifejezésére még kritikus, stresszes körülmények között is, a közös tevékenységekben és folyamatokban való részvétel megtagadása;

 2. Deperszonalizáció, az egyén “elszemélytelenedése”– Nem hajlandó egyéni magatartást tanúsítani, a korábbi személyes viselkedésminták elvesztése a temperamentumban, a jellemben, a megnyilvánulásokban és a cselekedetekben

 3. A személyes teljesítmények csökkenése– kétségek az önértékeléssel és a kompetenciával kapcsolatban, reménytelen hozzáállás a teljesítményhez.

A munka eredménye és a családban vagy a munkahelyen zajló események iránti közömbösség. Még a dehumanizáció is lehetséges a stresszforrásként érzékelt más alkalmazottakkal, látogatókkal és betegekkel szembeni negatív hozzáállás formájában. A saját munkára való alkalmatlanság érzése, képtelenség a munkahelyen lenni és a szokásos szabályokat betartani. Inkább ahhoz a vágyhoz vezet, hogy kilépjen a munkából, és teljesen kiszálljon a munkahelyéről, mint hogy csak a csapatot vagy a munkahelyet változtassa meg.

Az érzelmi kiégés okai leggyakrabban a kommunikációval, a csoportos kommunikációval, a megnövekedett követelményekkel, a pszichofiziológiai túlterheléssel kapcsolatosak.A legfontosabb pontok a következők:

 1. A személyes képességek és a szakmai követelmények közötti eltérés;

 2. az átlagos teljesítményhez képest megnövekedett munkaterhelés;

 3. a határidők vagy sürgős megbízások miatt felgyorsult ütemű feladatok;

 4. szigorú szabályozás, ellenőrzések és vizsgálatok, amelyek jobban befolyásolják a pszichét, mint a munka minőségét;

 5. Konfliktusok a munkahelyen vagy a családon belül, hosszú távú problémák, amelyek az erőfeszítések ellenére sem változnak;

 6. Megnövekedett felelősség mások életének fenntartásával kapcsolatban, érzelmi bevonódás a munkafolyamatba.

Néha az érzelmi kiégést nem a munkafolyamatban való intenzív részvétel okozza, hanem a személyes és szakmai eredmények hiánya, a látható, értelmes mutatók hiánya, amikor az ember dinamikát akar látni a munkahelyi cselekvéseiben.

Különbséget kell tenni a túlhajszoltság és az érzelmi kiégés között: az első esetben elegendő néhány napot pihenni, vagy más tevékenységekre fordítani a figyelmet, hogy utána új lendületet kapjon és visszatérjen a munkahelyre.

Olvasson tovább  Hogyan legyünk önmagunk

A családban– A családban az érzelmi kiégést a hosszan tartó destruktív együttélés okozza, például ha a házastársaknak bántalmazó kapcsolatuk vagy alkoholproblémáik vannak, vagy ha beteg vagy idős rokonuk van, aki állandó felügyeletet igényel. A családi “kiégés” még fontosabb és bonyolultabb, mint a szakmai kiégés, mert lehetetlen “kilépni” és elhagyni a munkahelyet.

Ha az érzelmi kimerültséget figyelmen kívül hagyjuk, a családi lét alapelvei sérülnek, amely a védelem és az energia forrása, a meggyötört lélek utolsó menedéke. Meg kell keresni a kiégés okait, és cselekedni kell a családi helyzetre, még a konfliktusok és a stressz ellenére is.

Munkahelyen– a szakmai érdeklődés fenntartásának vezérelve: a munkahelyi problémák a munkahelyen maradnak. Néha a munkavállalók szó szerint megfertőzik a család minden tagját a szakmai “betegségükkel”, amelynek minden érdeküket és erőforrásukat alárendelik, figyelmet és támogatást követelnek a munkaidő után. Végtelenül felhánytorgatja a munka és a csapat dinamikáját, panaszkodik a nehéz vagy elviselhetetlen munkakörülményekre.

Ez mind a családdal, mind a munkával kapcsolatban helytelen, az otthoni környezetnek támogatnia kell Önt, de a munkával kapcsolatos témáknak nem szabad dominálniuk vagy meghatározniuk a családi vacsorák hangulatát. Pihenjen otthon, és végezze el a háztartási teendőket, hogy újult erővel térhessen vissza a munkába.

Sok kutató összekapcsolja az olyan fogalmakat, mint a “krónikus fáradtság szindróma” és az “érzelmi kiégés”, amelyek összetett hatással vannak a kognitív, érzelmi, akarati attitűdökre. Hasonló tüneteik vannak a súlyosbodási időszakokban, és krónikus állapotban egy személy apátiát, depressziót, állandó elégedetlenséget és ingerültséget észlel, amelyek gyorsan indokolatlan agresszióvá, hisztériává válnak.

Ne feledje, hogy a hisztéria nem ok nélkül van, lehet egy kisebb ok: egy szerencsétlen kifejezés, egy rosszul időzített cselekvés, de valójában az ember hisztizik, mert hosszú ideig meg nem értettnek, tiszteletlenül, energiahiányosnak érzi magát. oktatás 1 A hisztéria nem ok nélkül történik.

Az érzelmi kiégés leküzdésének módjai

45

Ha Ön egy olyan szervezet alkalmazottja, amely nemcsak a feladatok mechanikus elvégzését, hanem érzelmi elkötelezettséget és személyes tulajdonságok bemutatását is megköveteli, akkor különös figyelmet kell fordítania a társadalmi és egyéni érdekek, a szakmai és érzelmi paraméterek közötti egyensúlyra.

 1. Szakmai távolság– Csak a munkaköri feladatok és a személyes érzelmek pontos szétválasztása tarthatja Önt “a felszínen”. Köteles segíteni a személyt bizonyos adminisztratív, szakmai tevékenységek elvégzésével, de nem szabad érzelmileg reagálnia a helyzetére, különben ez befolyásolja a szolgáltatások minőségét, és zavarja a folyamat többi résztvevőjét.

 2. Inkább érvelés, mint meggyőzés– Logikai és racionális okok alapján működjön, az érzelmi komponensek nélkül. Az egészséges intellektuális-érzelmi állapot egyik kritériuma az is, hogy képesek vagyunk-e meggyőzni másokat arról, hogy igazunk van.

 3. Változó munkakörülmények, a képesítések növelése– annak köszönhető, hogy a munkavállaló más eredményeket szeretne látni a munkájának, nem ilyen kiszámítható, “automatikus” eredményeket, amikor úgy tűnik, hogy azok nem az ő erőfeszítéseitől függenek.

 4. Értse a munkafeltételeket és a saját tevékenységének következményeit, Mennyire függnek a személyes részvételtől, hogyan lehet befolyásolni az eredményeket, a saját fontosság újragondolása.

 5. Fogadja el a munka pozitív és negatív aspektusait egyaránt, amelyek meghatározzák a sajátosságait, a személyes és kollektív eredményekért való felelősségérzetet. A jövő tudatossága – mi fog történni egy hónap múlva, egy év múlva stb.

 6. Törekedjen az önfejlesztésre, önszabályozásra, önmeghatározásra(személyes motiváció) az egyéni és szakmai készségek erősítése érdekében.

 7. Öndiagnózis és megelőző mentális egészségügyi ellenőrzések– a pszichében bekövetkező negatív változások felismerésének képessége, amelyek torz észleléshez és önértékeléshez vezetnek. A pszichológiai stressz és a “kiégés” tünetei meglehetősen nyilvánvalóak; elég, ha 3-4 héten keresztül észreveszik az apátia, a szorongás, a hivatalos feladatok ellátására való hajlandóság állandó jeleit.

Olvasson tovább  8 tipp, hogyan élvezd a magányt

Radikális módszerek

A pszichoterápia modern irányzatai a személyes, egyéni előfeltételekre és tendenciákra összpontosítanak, a társadalmi normákat és követelményeket kihagyva a kommunikációs képből. Ez humánus és ésszerű, és ebben az összefüggésben magában foglalja a tevékenység megváltoztatását, az önmegvalósítás útjának megtalálását.

De ugyanakkor nagymértékű leértékelődése van a korábbi erőfeszítéseknek, amikor egy személy megpróbálta, oktatást és tapasztalatot kapott, karrier-sikereket ért el. Ezt elfelejtették, hogy megfeleljen a népszerű állításnak, miszerint egy perc alatt megváltoztathatod az életedet. felmondás – és új munkahely keresése, válás egy bántalmazó férjtől – és új hivatás megtalálása.

A valóságban azonban több probléma van, mint pozitív változás: egy új tevékenység megtanulása időt és pénzügyi befektetéseket igényel. Nagy a verseny minden olyan területen, ahol nagy a kereslet, és a korábbi hitelesség és eredmények nélkül “elölről kell kezdeni mindent”.

Ezért van értelme “szüneteltetni” a nehéz, energiaigényes kapcsolatokat, hogy kivegyen egy extra szabadságot, hogy pszichoterapeutához menjen. Ily módon az ember értékelheti saját erőfeszítéseit, drámai változást tapasztalhat a gondolatokban és az érzésekben. Megérteni, hogy mennyire “türelmes” egy személy, mennyit tud mozgósítani, milyen rejtett erőforrások vannak benne.

Nem véletlenül beszél sok pszichológus “második születési motívumról”, amikor az ember, mintha újra felismerné a választott szférát, megismétli az eddig megtett utat, új viszonyítási pontokat és lehetőségeket találva. mindig szükség van a változásra való készségre, így a radikális megoldások lehetőségét körültekintően kell értékelni, amikor valaki “mindent hátrahagyni”, “messzire menni” akar. Nem menekülhetünk önmagunk elől, minden belső ellentmondás követ minket, amíg a kiégés okát nem azonosítjuk és nem szüntetjük meg.

Jobb gyorsan kompromisszumos megoldást találni, mint hosszú időn keresztül fenntartani egy krónikus konfliktust, amely rendszerszintű tényezővé válhat a családi kapcsolatokban. Valódi “fáradtság és közömbösség járványa kezdődik otthon”, amikor a család vezető tagjai nem hajlandóak változtatni helyzetükön és részt venni a családi problémák megoldásában.

Olvasson tovább  Mi az a szokáskövető és hogyan tartsunk egyet

Általában a konfliktus egy kapcsolat normális része, mint a láz egy betegség során, mutatja a gyulladás helyét. De valamiért sok edző és pszichológus megbélyegezte az olyan fontos, értelmes fogalmakat, mint a “konfliktus” és a “probléma”, és különböző homályos eufemizmusokat talált ki, mint például a “feladat”. Ezért fejlesztenie kell a “konfliktuskezelés” készségeit; ezek sokszor hasznára válnak majd az önreflexió és a családterápia során.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: