Hogyan kezeljük azokat az embereket, akik megaláznak bennünket?

Az agresszorok terrorizálják a környezetüket, megalázva, sértegetve érzik magukat az áldozatok által. Sajnos nem mindenki tudja, hogyan kell viselkedni ezekben a helyzetekben. A megfelelő taktika azonban megkönnyíti a negatív megjegyzésekre való reagálást, és megakadályozza a személyes határok további megsértését. De honnan ered a mások elveit és nézeteit nem tisztelő bántalmazók áldozatainak kegyetlensége és szelektivitása?? Sok oka van, mind a felszíni, mind a mélyben, az emberi tudatalattiban.

A Duke Egyetem amerikai kutatóinak kísérlete azt bizonyítja, hogy a magukat egyik vagy másik csoporthoz tartozónak valló válaszadókban eredendően elfogultság és ítélkezési hajlam van az emberekkel szemben. A válaszadókat két nagy csoportra osztották: azokra, akiknek konkrét politikai nézeteik vannak, és azokra, akik semleges álláspontot képviselnek. A tanulmány szerint egy adott politikai párt hívei előítéletesek és tiszteletlenek voltak azokkal az emberekkel szemben, akiknek nem volt egyértelmű politikai álláspontjuk. A második ezzel szemben pozitívan nyilatkozott az összes válaszadóról. Tehát az emberek osztály-, csoportmegosztása jogos ok a verbális agresszióra azokkal szemben, akik nem szabnak ilyen határokat.

Hogyan bánj azokkal az emberekkel, akik megaláznak téged

Ez az egyik oka annak, hogy az emberek hagyják magukat megalázni. Az alábbiakban néhány közösaz okok, amiért az agresszorok hagyják magukat megfélemlíteni:

 1. A domináns pozíció iránti vágy az interperszonális kapcsolatokban.Az agresszor logikája az, hogy megfosztja az áldozatot az akaratától, az önértékelésétől… Egy megtört ember könnyebben befolyásolható bármilyen módon. Miután megalázták őket, a helyzet uraivá válnak, és a saját feltételeik szerint léphetnek kapcsolatba az áldozattal, amikor az áldozat enged a manipulációnak.

 2. Társadalmi státusz fenntartása. A saját méltóságának fitogtatására való képtelenség arra készteti az agresszorokat, hogy a közösség más tagjait lekicsinyeljék. A megtépázott hírnévvel rendelkező személy hátterében a bántalmazóról alkotott kép (az ő szemszögükből) jobbá válik. Ennek érdekében rosszindulatú pletykákat terjesztenek, intrikákat szőnek az áldozat háta mögött… Az ilyen jellegű zaklatás látens, mivel az agresszor sok esetben nem kommunikál rosszul az áldozattal, és nem alázza meg közvetlenül.

 3. Megalázás mint válasz a korábbi zaklatásra. Ez a szóbeli bántalmazás egy megtört emberben születik, aki megtapasztalta a megaláztatás fájdalmát. Azzal, hogy tiszteletlenül bánnak másokkal, megpróbálnak visszavágni valakinek, aki mélyen megbántotta őket. Ezt az indítékot nem ismerik el, de másokat bántva bosszút éreznek.

 4. Önbecsülés hiánya és alacsony önbecsülés. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező agresszorok nehezen nézik azokat, akik harmóniában élnek és élvezik az életet. Kötelességévé válik, hogy lerombolja ezt a harmóniát, és az áldozatot másképp érezze. Olyan embereket választanak, akik sebezhetőek, csendesek, és nem hajlamosak az agresszióra, így nem tudnak visszavágni. Mert a visszahatás fáj nekik, és még jobban csökkenti az önbecsülésüket.

 5. Sztereotipikus gondolkodás. Azért tesznek valakiről nem túl hízelgő megjegyzéseket, mert másképp néz ki, másképp látja a világot, vagy olyan dolgokra törekszik, amire az agresszor nem törekszik, ez az ő központi problémájuk. A vágy, hogy megalázzák az embereket, mert mások, már gyermekkorban megszületik. Az agresszorok olyan családban nőnek fel, ahol a szülők azt az elképzelést táplálják, hogy az emberek egyik csoportja jó, a másik pedig rossz.

 6. A figyelem iránti vágy.Ok közös a nehéz gyermekek és serdülők esetében. De az sem ritka, hogy a felnőttek a megalázást arra használják, hogy a figyelmet magukra irányítsák. Ez a kívánt cél eléréséhez szükséges konstruktív viselkedési forgatókönyvek hiányából adódik. Általában az infantilis, éretlen személyiségek mutatják ezt az okot az emberek megalázására.

Mint látható, az ilyen vagy olyan pszichológiai problémákkal küzdő emberek hagyják magukat megalázni. Könnyebb visszavágni és megállítani a megaláztatást, ha az ember rájön, hogy csak egy mélyen sérült, éretlen személy képes azt okozni. Az alábbiakban olyan viselkedési mintákat mutatunk be, amelyek segíthetnek a megaláztatás megszüntetésében.

Viselkedési stratégiák a megaláztatás megszüntetésére

Microsoft kutatáskimutatták, hogy az oroszországiak 20%-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek el zaklatástól, A világátlaghoz viszonyítva. Az idegenek általi zaklatás aránya szintén 60%, ami majdnem kétszerese a globális átlagnak (csak 36%). A megaláztatással való megküzdés problémája az oroszok számára különösen akut, ezért kezdjük el azonnal elemezni a viselkedési stratégiákat.

Az elkövető elemzése

Az idegenek általi megaláztatást nem szabad komolyan venni. Nem kell rájuk összpontosítani, nemhogy “felpróbálni” őket magadon. De ha a megaláztatás egy közeli kapcsolatban vagy a munkahelyen történik, akkor tisztázni kell a helyzetet, fel kell tennie a pontot az i-re és a t-re. Hogyan válasszuk meg a megfelelő taktikát, hogy egyszer és mindenkorra megoldjuk a megaláztatást??

Ha megaláztatással szembesül a munkahelyén, fontos, hogy azonnal meghúzza a határt. Mutasson rá egy kollégának vagy felettesének, hogy a tekintély és a munkaetika alapvető fontosságú a közös munka során. Kiabálás és botrány nélkül emlékeztesse őket, hogy hivatalos munkaviszonyban állnak, és hogy a bántalmazást nem tűrik el. Ha az érvek nem működnek, emlékeztesse az agresszort, hogy vannak olyan alkotmányos cikkelyek, amelyek büntetést szabnak ki azokra, akik úgy döntenek, hogy megaláznak egy másik személyt.

Ha egy lekicsinyelt személlyel állsz szemben, ne halogasd a magyarázkodást a végtelenségig. Ha hallgatsz a problémáról, az azt mutatja, hogy tolerálod ezt a fajta bánásmódot. Először is beszéljétek át az érzéseiteket és a tiszteletlen bánásmóddal kapcsolatos érzéseiteket. Mondd el nekik, hogy fáj, hogy ezeket a szavakat hallod attól, akit szeretsz, és hogy fáj és elkeserít a megaláztatás. Ezután kérdezd meg, miért engedte meg magának, hogy kényelmetlenül érezd magad? Mi az oka? Ha ismeritek a valódi okot, közösen keressetek megoldást, és magyarázzátok el, hogy nem tudtok dolgokat elérni azzal, hogy megaláztok valakit. Ezek segítenek a helyzet tisztázásában és a jó kapcsolat fenntartásában.

Nyugalom” stratégia

Hogyan kezeljük azokat az embereket, akik megaláznak bennünket?

Az agresszor célja, hogy kibillentse Önt az egyensúlyából és elnyomja. Amikor látja, hogy a tettei “kifizetődnek”, folytatja a megalázást. A megfelelő taktika ebben az esetben az, hogy az érzelmeket kordában tartjuk, és nem reagálunk a kirohanásokra.Hogyan tanulhatod meg irányítani az érzelmeidet:

 1. Az érzelmeket először elemezni és megérteni kell. Fájdalom, düh, félelem, szorongás azonosítása.

 2. Gondolja végig, hogy az agresszor szavai miért váltanak ki önből ilyen érzéseket.Az analitikus tevékenységek csökkentik az élmény intenzitását és segítenek megnyugodni.

 3. Képzelj el egy olyan helyzetet, amelyben hasonló érzelmeket éltél át, és hogyan kezelted őket akkoriban. Segít megoldást találni arra, hogy a jelen pillanatban el lehessen távolítani a negatív érzelmeket.

A nyugalom megőrzése leértékeli az Önt megalázó személy erőfeszítéseit. Mostantól kezdve nem akar megbotlani a negatív impulzusai iránti közömbösségben.

Absztrakciós stratégia

Leggyakrabban nem kell reagálni a megaláztatásra, különösen, ha az ismeretlen személytől származik. Hagyd, hogy a jó hangulatod tönkretételére tett erőfeszítései süket fülekre találjanak. Gondoljon valami másra, ami a találékonyság állapotába hozza. Folytassa azt a tevékenységet, amely miatt az elkövető rajtakapta, mintha mi sem történt volna.

A “tisztázási” stratégia

Ha nehéz visszafogni a dühös megjegyzéseket és a megtorló szóváltásokat, a megaláztatást a gyökerénél lehet megszakítani. Például egy kolléga ismét maró megjegyzéseket tesz a megjelenésedre, a munkádra, a munkádra… Nyugodt hangon, egyenesen a szemébe nézve válaszolsz: – Nem tetszik, hogy hagyod magad megalázni. Azt akarom, hogy hagyd abba, és ne csináld újra. Gyakran az agresszor megismétli a megaláztatást, hogy reakciót kapjon. Ha ezt kimondja, azonnal tisztázza a helyzetet, és a helyére teszi az illetőt.

A “kijózanító” stratégia

Amikor az agresszor megalázza önt az ő felfogásától eltérő nézetei, viselkedése és megjelenése miatt, fontos, hogy visszahozzuk a valóságba. Mint minden stratégiánál, a beszélgetés nyugodt hangnemben, magabiztos hangon zajlik. Mutassunk rá, hogy az emberek különbözőek, és eltérő preferenciákkal rendelkezhetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy vannak olyan személyes határok, amelyeket nem szabad átlépni.

Ebben a helyzetben az agresszor nem biztos, hogy felismeri, hogy megsérti az Ön eszményeit. Egy kijózanító megjegyzés segít megállítani a visszaélést és megállítani a viselkedést.

Mit nem szabad tenned, ha megaláznak téged

Világos, hogy mit kell tenni ilyen helyzetekben. De milyen viselkedési reakció ronthat a helyzeten, és teheti Önt a megaláztatás állandó áldozatává?

 1. Vegyen részt egy szóbeli eszmecserében.A feszültség fokozódása az agresszorral folytatott párbeszédben akár fizikai erőszakhoz is vezethet. Ráadásul a válaszod az ő célja – ez azt jelenti, hogy belekeveredtél a játékába.

 2. Megmutatva, hogy amit mond, az fáj neked.A kirohanásod megmutatja, hogy eltalálta az ideget, és mivel azok az emberek, akik megaláznak másokat, remek manipulátorok, továbbra is kellemetlen helyzetbe fog hozni téged.

 3. Próbálok sértő lenni.Ez csak azt bizonyítja, hogy az agresszor erőfeszítései indokoltak voltak. Nem kell bosszút állni, ez a romboló reakció csak még mélyebbre húz a konfliktusba.

 4. A megaláztatást személyesen venni.Az Önhöz intézett sértő szavak az agresszor álláspontját képviselik. Mindenki a saját elképzelésein és elvárásain keresztül látja a világot, és amit ő gondol rólad, az nem a valóság.

Következtetés

Bárki válhat a megaláztatás áldozatává. Még az emberiség legjobbjait is érte már éles kritika. Az egyetlen dolog, ami a megalázott személyt megkülönbözteti, az a sértésre adott válaszuk. Itt az ideje, hogy válasszon egy taktikát – dagonyázzon az érzelmeiben, vagy dolgozzon ki stratégiát, hogy az agresszornak ne legyen érdeke a jövőben zaklatni Önt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: