Hogyan lehet kiszedni a festéket a ruhákból

A festéket nehéz eltávolítani egy ruhadarabról. Néha egyszerűbb kidobni, és újat venni. Ez különösen igaz a kisgyermekekre, akiknek kreativitását gyakran foltok kísérik a ruhájukon.

Ugyanakkor számos módszer létezik arra, hogy a festéket gyorsan és nyom nélkül eltávolítsák a ruhákból. Ez magában foglalja mind a népi eltávolítókat, mind a professzionális vegyszeres eltávolítókat.

Hogyan lehet kiszedni a festéket a ruhákból

Mit kell figyelembe venni

Ha drága tárgyról van szó, azonnal vigye el a tisztítóba. A szakemberek kíméletesen megtisztítják a tárgyat, és minimális a veszélye annak, hogy elromlik. De tisztíthatja a ruhákat és önmagát – a legfontosabb dolog az, hogy azonnal elkezdje csinálni, miután a folt feltárult, így nincs ideje behatolni a szövetszálakba.

Ha a festék megszáradt, próbálja meg éles borotvával lekaparni a ruhadarab felületéről, hogy később könnyebb legyen kimosni. Ne használja azonban a pengét puha, érzékeny anyagon – ellenkező esetben a ruhadarab elszakadhat.

A festék eltávolításának módja a ruhákból

Van néhány dolog, amit tehetsz, hogy segíts a foltok eltűnjenek a ruháidból. Ha ezek közül bármelyik hatástalannak bizonyult, próbáljon ki egy másik módszert – lehet, hogy az első módszer egyszerűen nem működött az Ön színénél. De először tesztelje a használt terméket a ruhadarab egy kis pontján.

Vaj és por

Eljárás:

 1. A vajat óvatosan melegítsük fel, hogy a folt megpuhuljon.
 2. Adja hozzá a port egyenlő arányban az olajhoz, és keverje össze az összetevőket.
 3. Tegye a keveréket a folt felületére 5-10 percre, attól függően, hogy mennyire szennyezett.
 4. Távolítsa el a festékkel együtt az esetleges maradványokat, és mossa ki a ruhadarabot a szokásos módon a gépben.

Dörzsölje be a szennyezett területet egy kevés mosogatószerrel, mielőtt a mosógép dobjába helyezi a ruhadarabot. Ez megakadályozza a vajfoltok kialakulását.

Növényi vaj

Vigyen fel növényi olajat a szennyezett területre, és hagyja a ruhadarabot 30 percig ázni. Ezután törölje le a foltot, vigyen fel mosogatószert, és hagyja a foltot körülbelül 30 percig.

Olvasson tovább  Hogyan hagyjuk abba az irányítást

Az utolsó lépés a ruhadarab mosása mosógépben.

A növényi olajhoz só és mosószer adható a hatás fokozása érdekében, az összes említett összetevőt egyenlő arányban kell adni. Vigye fel a keveréket a szennyeződésre 30 percre, öblítse ki és mossa ki a ruhadarabot a gépben.

Egy kis mosogatószert is hozzáadhatunk, mielőtt a dobba helyezzük, hogy megakadályozzuk a folt újbóli megjelenését.

Mosószappan

Használjon mosószappant, ha a folt kicsi. Szappanozza be a szennyezett területet, és hagyja rajta a ruhadarabot körülbelül 20 percig. Ezután kézzel vagy gépben mossa a ruhadarabot.

A mosószappanhoz adhat fogkrémet, hogy eltávolítsa a makacs foltokat. A gépben való mosás később is elegendő.

Festékeltávolító

Csak akkor használja ezt a módszert, ha nem használ acetont – az kimossa a ruhadarab színét. A színtartó és mély pigmentkészlettel rendelkező szövetet acetonban is lehet mosni.

Egy kis folyadékot kell egy vattakorongra tenni, letörölni a foltot, majd a ruhadarabot a gépben kimosni.

Oldószer

Ez egy viszonylag kockázatos módja a szövet kezelésének. Ez kemény anyagokon is használható, de először a ruhadarab egy kis pontján kell kipróbálni az oldószert.

Vigyen fel oldószert (lakkbenzin, paraffin, tisztított benzin) a folt felületére, a szélétől a folt közepe felé haladva. Ha a szín feloldódott, öblítse ki a ruhadarabot meleg folyó víz alatt, majd mossa ki a gépben.

Különleges jellemzők és furcsaságok

Hogyan lehet kiszedni a festéket a ruhából

Gyakran előfordul, hogy a festék eltávolításának módja attól függ, hogy pontosan mi a foltos ruházat.

 1. Gouache, akvarell.Egyszerűen öblítse ki a ruhákat 30°C-ig terjedő vízben, és mossa kézzel vagy gépben. Távolítsa el a régi vízfesték- vagy gouache-foltokat folteltávolítóval, és a ruhadarabot kb. 20 percig mossa géllel vagy mustárporral, pasztás állagúra hígítva.
 2. Tempera.Egyenlő arányban denaturált alkohol és glicerin, rövid ideig melegítsük fel a keveréket, áztassunk bele egy vattakorongot, és dolgozzuk el a festékfoltokat.
 3. Bélyegző tinta.Ez a vegyület szilárdan beágyazódik a szövetszálak szerkezetébe. Az oldószer eltávolításához használjon alkoholt tartalmazó nedves ruhát. Ha ez egy régi folt, szivaccsal finoman szivacsozza le a foltot kölnivel, majd. Miután a szennyeződés elkezdett lejönni, távolítsa el egy ruhával, majd mossa ki a ruhadarabot szappannal és vízzel.
 4. Latex, akril.A megszáradt festékmaradványokat éles pengével vagy késsel távolítsa el. Ha a folt szó szerint csak most jelent meg, óvatosan törölje le egy papírtörlővel, soha ne dörzsölje, mert ez csak a foltot növeli. Ezután mossa ki a ruhadarabot kátrányszappannal vagy dörzsölje be metilált szeszes itallal.
 5. Művészi akrilfesték. Ha a folt 30 percnél régebbi, folyékony szappannal vagy mosogatószerrel eltávolítható. A szaküzletekben azonban többféle oldószer is kapható az ilyen típusú festékekhez – ha ez megtörtént, már csak kézzel, meleg vízben kell kimosni.
 6. Alkid folt.A zománchabarcs eltávolítható acetonnal, tisztított benzinnel vagy lakkbenzinnel. Az olajos foltok esetében a vaj és a mosószer megteszi a hatását. De előtte minden alkid alapú festékfoltot el kell távolítani borotvával vagy késsel.
 7. Vízbázisú emulziós festék.A frissen foltos tárgyakat gyorsan ki lehet mosni hideg, majd forró vízben. Ha a szennyeződés már régi, használjon alkoholos tisztítószert.
 8. Hajfesték.Ha a foltos tárgy világos színű, alkalmazzon bőven hidrogén-peroxidot körülbelül 30 percig. Ha a ruhák színe élénk és telített, a közönséges asztali ecet is megteszi a hatását. A friss folt gyorsan eltávolítható mosószappannal. A módszertől függetlenül a ruhadarabot kézzel vagy mosógépben kell kimosni.
Olvasson tovább  10 módja annak, hogy negatív következmények nélkül engedd ki a gőzt

Ne mossa a ruhát forró vízben, különben a festék mélyebben behatol a szövetbe (kivétel: a fent említett vízbázisú emulziós festék). Vegyszerek használatakor kezdje a szennyezett tárgy aljánál.

Mielőtt eltávolítaná a rászáradt színt, tegyen papírt vagy ruhát az anyag alá, hogy megakadályozza a folt átterjedését a ruhadarab hátuljára. Vigyázzunk, hogy ne növeljük a foltos területet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: