Hogyan lehet megszabadulni a szerelmi függőségtől

A szerelem által legyőzött emberek eufóriát élnek át a szeretett személy jelenlétében. Álmodnak róluk, kellemes a társaságukban lenni, érintésük enyhe és kellemes borzongást küld a testükön. Ez a normálisnak egy változata, és ezt hívják fellángolásnak, amely később szerelemmé alakulhat. A szerelemfüggőség a kötődések zavarával kapcsolatos kóros pszichológiai állapot. A függőséget (akárcsak az alkohol- vagy drogfogyasztást) a partner ideje, szeretete és teste feletti teljes kontroll iránti intenzív vágy határozza meg. A szerelemfüggőséget tapasztaló ember állandó stresszben van, amihez a félelem párosul, hogy nemcsak a másik felét, hanem a szeretet lehetőségét is elveszíti. Ebben a cikkben beszélni fogunk erről a nehéz témáról, és megpróbáljuk megérteni magukat, hogy megszabaduljanak a pszichológiai függőségtől.

7 jel, hogy egy férfi igazán szeret téged

Fontos különbségek az igaz szerelem és a függőség között

Nem kell diagnosztizálni magad, amint problémás pontokat érzel a szeretteddel való kapcsolatodban. Javaslom, hogy olvassa el a szerelem és a szerelemfüggőség közötti legfontosabb különbségeket. Ezek segíthetnek azonosítani a valódi érzéseidet és eljutni a probléma gyökeréig.

Összehasonlítási paraméterek

Szerelem

Szerelem függőség

Az élethez való hozzáállás

Az élet értékéről és szépségéről alkotott elképzelések, mind a szerelem tárgyán kívül, mind a szerelem tárgya mellett.

Biztos, hogy a partner ugyanígy érez.

Az ember hálás a sorsnak, hogy összehozta őket.

Nincs vágy arra, hogy teljesen magára vonja a szerető figyelmét.

A boldogság érzése csak az érzés tárgyának közelében tapasztalható. Az ő jelenlétén kívül az üresség, a szomorúság és a várakozás gyötrelme az új találkozásra, amely nélkül nincs öröm.

A partner hiánya olyan nehéz érzéseket okoz, amelyek fizikailag is megnyilvánulnak (fájdalom, megfázás).

A szeretett személy körül eufória érzései alakulnak ki, de amint távoznak, félelem és üresség támad.

Kapcsolatok másokkal

A személy saját maga által irányított szerelmi érzéseket él át.

Egyenlőnek érzi magát a kapcsolatban.

Bizalom a kapcsolatban.

Egyenlőtlen pozíciók: a szeretett személyt istenítik, míg ő maga sokkal alacsonyabb rendűnek érzi magát.

Adni akarás és kapni képtelenség.

Folyamatos érzés, hogy a szeretett személyt közel kell tartanod magadhoz.

Önértékelés

A szerelmes ember általában úgy érzi:

Magabiztosság;

Boldogság;

Önszeretet

Tisztelet.

A személy megszűnik az érzelmeire koncentrálni, és inkább a partnere iránti fájdalmas szeretet teljes megtapasztalását részesíti előnyben.

A partner méltóságába vetett bizalom hiánya (nem elég jó, nem elég okos, nem tehetséges stb.)..).

Érzéki-érzelmi reakciók

Boldogság, öröm és bizalom a kapcsolatban.

Szerelemben, nyugalom az érzések stabilitásában.

Gyengédség, törődés a szeretett személy és önmagad iránt.

A jó érzés a szerelem tárgyához való közelségtől függ. A társaságán kívül az élet öröme eltűnik.

Kétségek a partner hűségével kapcsolatban.

Bajra számítani olyankor, amikor a szeretett személy nincs ott.

Viselkedési reakciók

A másik azt hiszi, hogy annyira szeret, amennyire csak tud.

Tudja, hogy a legjobbat hozza ki magából a kapcsolatból.

Nem veszíti el a személyiségét, hogy lenyűgözze a szeretteit.

Könnyedén veszi a hibákat, és nem szégyelli azokat.

Próbál más, szokatlan szerepeket játszani (szenvedélyes szerető, kiváló szakács, sikeres karrier), hogy lenyűgözze partnerét és megtartsa őt.

Állandóan félénk, kényelmetlenül érzi magát, fél, hogy zavarba hozza magát, és ellöki magától a másik embert.

Mint láthatod, a szerelemfüggő már nem élvezi az életet. Önbizalomhiány kezd kialakulni, a másokkal való kapcsolatok megromlanak. Ha nem próbálsz kitörni az állandó fájdalom és csalódás e köréből, akkor nem marad semmi más az életben, amit élvezhetnél, csak az, hogy hiába próbálod megtartani a társadat.

Hogyan lehet tudni, hogy függő vagy-e

Mint minden függőség, a szerelemfüggőség sem megy egyik napról a másikra. Van néhány dolog, amiből észreveheted, ha kezdesz egészségtelen érzéseket táplálni a párkapcsolati partnered iránt.Az alábbiakban a szerelemfüggőség hozzávetőleges mechanizmusát mutatjuk be lépésről lépésre:

 1. Az első találkozások az eufória érzését keltik. Ez nem meglepő, mert mindenki szerelmes, mintha “nőnek a szárnyak. De a függőség esetében minden másképp van: vársz a találkozókra, mivel egy újabb adag drogot. Az a szükséglet, hogy most azonnal beszélj a szerelmeddel, hogy megérintsd őt, megtöri a lelked.

 2. Ezt követően a társaság iránti igény megnő. A “dózis” növelése: nem elég időt töltünk együtt. Minden egyes alkalommal egyre erősebbé válik a szükséglet, és a kényelmesen együtt töltött idő egyre kevesebbnek tűnik.

 3. Miután megkaptad, amit akartál, rájössz, hogy a valós személy, akivel együtt vagy, nem felel meg annak a tökéletes képnek, amit a termékeny képzeleted festett. Megpróbálnak megfelelni ezeknek a normáknak, hogy a kapcsolat vad eufóriája újra kezdődhessen.

 4. A próbálkozás sikertelen, mert lehetetlen egy embert úgy átformálni, hogy illeszkedjen hozzád. Ez félelmekhez, szenvedéshez és gyötrelemhez vezet. A keserű szakítások – boldog újraegyesülések ciklusa kezdődik. Tény, hogy a kapcsolatnak vége, de a függő ezt nem ismeri be az utolsónak.

Hogyan kommunikáljunk egy lánnyal

Számos tényező van, amely hajlamossá teszi az embert a szerelemfüggőségre. Az alábbiakban olvashat róluk:

 1. Érzelmi depresszió gyermekkorban.Csecsemő- és kisgyermekkorban a gyermekeknek nagyobb szükségük van az anya és az apa szeretetére, mint valaha. A bizalom és a bizalom érzése a fizikai (ölelés, csók) és érzelmi közelségből épül fel. Később az életben az érett gyermek, aki nem kapta meg a szülei szeretetét és ragaszkodását, úgy próbálja kompenzálni, hogy egy egészségtelen, függő kapcsolatban keresi a szeretetet.

 2. Egészségtelen kapcsolatok a családban. A párkapcsolati szerepek a családtól tanulják meg a szerepeket. A párkapcsolati női (anyai) példaképet a lányok, a férfi (apai) példaképet a fiúk tanulják. Ha ezek a minták egészségtelen tartalmúak voltak, nagy a kockázata annak, hogy a gyermek a jövőben is fájdalmas érzelmi-érzelmi kapcsolatba kerül.

 3. Alacsony önbecsülés, önértékelés hiánya. Nehéz egészséges kapcsolatban élni és szeretni a másik embert, ha nem tudod szeretni magadat. A szerelem a boldogságról, az örömről és a bizalomról szól, függetlenül a partneredtől. Azok a szerelmes emberek, akiknek nincs elég jó önképük, könnyű prédájává válnak a társfüggő kapcsolatoknak. Nagyra értékelik a partnert, és képtelenek értékelni önmagukat.

 4. Az ideális kapcsolat ideális fogalmainak létezése. A lányok, akik a hercegekről és hercegnőkről szóló tündérmeséken nőttek fel. Az anyák és más rokonok gyakran mondják nekik, hogy felnőnek, és minden oldalról (anyagilag, fizikailag, anyagilag, intellektuálisan stb.) csodálatos fiatalembert találnak majd..). De nincsenek tökéletes emberek, és minden következő herceg nem hozza el a gyermeki mesékben megkívánt elégedettség érzését.

Hogyan hagyjunk el egy fájdalmas kapcsolatot és szabaduljunk meg a szerelemfüggőségtől?

Mint minden függőség, ez is nehéz lesz. A fontos nehézség az, hogy mentálisan mélyen magadba kell hatolnod, és nem keresheted a szerelmet mindenkiben, aki készen áll arra, hogy kapcsolatba lépjen. A legjobb ajánlás az lenne, ha felkeresne egy tanácsadót, aki segíthet felgyorsítani és hatékonyabbá tenni a küzdelmet. De ha ki akarod próbálni magad, akkor ismerkedj meg a következő cselekvési algoritmussal a szerelemfüggőségben.

1. lépés. Tudatosság

Lehet, hogy az az elképzelésed, hogy a kapcsolatod egészségtelen, ha nem kielégítő és örömteli. A kezelésben azonban az Ön életében zajló kóros folyamatok tudatosítása a fontos. Azt kell mondanod magadnak, hogy teljesen tudatában legyél a problémának: “Ami velem történik, az nem barátság, nem szerelem, nem csak szex – ez patológia. Nem vagyok önmagam, amikor kapcsolatba kerülök; gyötrődöm és félek. Ez az események egészségtelen lefolyása. Szerelemfüggő vagyok.Erre a tudatos döntésre juthatsz:

 1. Olvassa el a szerelemfüggőségről szóló szakirodalmat, és olvassa el azok visszaemlékezéseit, akik szenvedtek tőle, és felépültek belőle. Ez segít abban, hogy holisztikus képet kapjon a problémáról.

 2. Elemezze, hogyan kezeli a partnerével való kapcsolatát. Mely pillanatok voltak fájdalmasak, melyek voltak örömteli pillanatok?? Ha összehasonlítja az elméleti adatokat a saját helyzetével, akkor a probléma valódi bizonyítékát fogja találni.

2. lépés. Elfogadás

Ha egyszer felismerte a problémát, fontos, hogy elfogadja azt. Rájössz, hogy patologikusan szenvedsz azoktól az emberektől, akikkel kapcsolatban vagy. Az a tény, hogy elfogadja a negatív tapasztalatokat, a kontrollálhatatlan érzelmeket, segít abban, hogy összeszedje magát, és mindent megtegyen a helyzet javítása érdekében. A függőséggel küzdeni kemény munka. Lehet, hogy felismeri, de a probléma homályos látásmódja nem biztos, hogy szilárd alapot nyújt az ellenállás elkerüléséhez és az erőforrások megcsapolásához. Fogadd el tehát a problémád ismeretét, és ez esélyt ad neked arra, hogy legyőzd azt.Milyen intézkedések segítik ezt:

 1. Ossza meg egy közeli, megbízható személlyel, hogy problémája van. Amikor megosztja érzéseit és szándékait az előttünk álló munkával kapcsolatban, szavainak súlya van. Fontos, hogy ez a személy ne ítélkezzen feletted, és ne változtassa meg a véleményedet. Most támogatásra, megértésre és az erődbe vetett hitre van szükséged. Amikor a saját erőforrásai nem elegendőek, akkor külső támogatással segít elérni, amit szeretne.

 2. Keressen támogatást egy értelmes példa vagy egy szakértő formájában. Rengeteg olyan ember által írt könyv létezik, aki a szerelemfüggőség terápiájára szakosodott és arra összpontosít. Lehetőleg pszichológus szakvéleménye: az ő segítségük felbecsülhetetlen, ha két függő fél van egy kapcsolatban.

 3. Mondd el magadnak hangosan a vallomásodat. Mondd magadnak: “A szerelem és a kapcsolatok rabja vagyok. Kész vagyok mindent megtenni, hogy megszabaduljak ettől a függőségtől. Megteszem a legjobbat, kitartok a pálya mellett, és boldoggá teszem magam.

3. lépés. A vágy, hogy megváltoztasd az életed

Döntsd el most határozottan, hogy készen állsz a boldogság megtalálására. Nem lesz könnyű út, de az eredmény meg fogja érni a fáradságot. Létre kell hozni egy motivációs munkaelemet. Erős, tartós indíték nélkül a további tervezés nem lehet hatékony. Képzeld el, mi vár rád az utazás végén. Hogyan állítsuk meg a szenvedést és építsünk harmonikus kapcsolatot?. Készíthet egy listát arról, hogyan fog megváltozni az élete a függőségi terápia után. Ez a lista segít motiválni és támogatni Önt a válság idején.

20 szabály a munkahelyi sikerhez

4. lépés. Hogyan tervezed, hogy dolgozol magadon?

Nehéz egyedül tervet készíteni, de kis lépésekben haladsz a vizualizált cél felé.Mi a teendő a tervezési fázisban:

 1. Vállaljon felelősséget a terv minden egyes lépéséért. Csak akkor éred el a célod, ha lelkiismeretesen és kompromisszumok nélkül ragaszkodsz a tervhez. Ha nem vagy elég erős, és engedsz az ellentmondásos érzelmeknek, érdemes felelősséget vállalni. A lényeg, hogy ne vesszünk el a bűntudatban és a szégyenben, hanem térjünk vissza a helyes útra.

 2. Gondolkodj el azon, hogy miért vagy a függőség túsza. Vegyük figyelembe a probléma lehetséges forrásait, és azonosítsuk a legvalószínűbbeket. Ahhoz, hogy teljesen felépüljön a függőségből, át kell dolgoznia ezt a kiváltó okot. Ezután a küzdelem könnyebbé és tisztábbá válik számodra.

 3. Válasszon egy olyan taktikát, amelyről úgy gondolja, hogy hatékonyan megoldja a problémát. Vannak, akik szeretik a dolgokat fokozatosan, kevésbé fájdalmasan elvégezni. Vannak, akik hatékonyabbnak találják a “tusfürdő-zuhany” módszerét, vagyis a problémával való szembesülést, a szembefordulást és a határozott cselekvést.

 4. Terelje el a figyelmét a fájdalmas fellángolás tárgyáról. Minden helyes dologról kiderül, hogy ott van: foglalkozz a munkáddal, a kreativitásoddal, segíts a rászorulókon stb.. Ha úgy érzed, hogy mindjárt elveszted a fejed, és felhívod/üzenetet küldesz a szerelmednek, nem szabad alkut kötnöd a lelkiismereteddel. Az ígéretek, hogy holnap folytatod a dolgokat, hogy próbára tedd az elhatározásodat – ezek a függők kifogásai. Gondolj arra, hogy miként tarthatod vissza magad attól, hogy meggondolatlanul cselekedj.

 5. Ne felejtse el a múltbeli tapasztalatokat. Ez a keserű tapasztalat segít abban, hogy a jövőben ne kövessen el végzetes hibákat, és segít értékelni a jelenlegi cselekedeteit, döntéseit. Hagyd magad mögött a félelmeket, a fájdalmat és az aggodalmakat, de a tanulási élmény örökre veled marad.

 6. Tűzzön ki célokat, és korlátozza azokat egy meghatározott időkeretre. Az idővel kapcsolatos tájékozódás bizonytalansága hosszú időre nyújtja a munkáját. Talán érdemes egy kis időt töltened azzal, hogy az önmagaddal való kapcsolatodon (önbecsülés, önértékelés stb.) dolgozol..) két hét és 1 hónap között lehet (a probléma mélységétől függően). És így tovább a többi feladattal: a másokkal való kapcsolatok kidolgozása, a konstruktív kommunikáció megtanulása, a személyes határok felállítása, a kapcsolatokban előforduló viselkedésminták korrigálása stb.. Célszerű, hogy pszichológussal közösen készítsen tervet. Ebben az esetben könnyebben juthat el az eredményhez.

5. lépés. Új, harmonikus kapcsolatok építése

Miután feldolgoztad személyiséged főbb területeit, fontos megtanulnod, hogyan építs egészséges kapcsolatokat. Ha korábban el kellett kerülni a kommunikációt a potenciális partnerekkel, most itt az ideje, hogy a gyakorlatban is alkalmazza a megszerzett tudást és tapasztalatot. Közelítsen tudatosan a szerettével való interakció folyamatához, irányítsa érzelmeit. Meglátod, hogy egy egyenrangú, bálványimádás nélküli kapcsolat kiépítése jobb és boldogabb számodra.

Következtetés

⭐ A szerelemfüggőség pszichológiai rendellenesség, amit ki kell javítani. Ez nem megy el magától, mások nem tudják megváltoztatni a helyzetet az Ön számára. A boldogtalan kapcsolatok és az állandó félelem attól, hogy nem illeszkedik be a partneréhez, és egyedül marad, megakadályozza, hogy boldog legyen és teljes mértékben élvezze az életet. Most már rendelkezik a kóros állapot elméleti megértésével és egy eszköztárral, amely végigvezeti Önt a nehéz folyamaton. Kívánok neked türelmet, akaraterőt és boldog, egészséges kapcsolatot.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: