Hogyan tanuljunk meg olvasni az emberekben és gondolataikban

Akart már valaki valaha is ránézni valakire, hogy megtudja, mit gondol és mit érez valójában?. Ha a telepátia túlmutat a fantázián, akkor a nonverbális jelek elemzésének képessége valós és bárki által elsajátítható. Az emberek hazugságokkal és színleléssel védik és leplezik valódi gondolataikat és érzelmeiket. De a testünk reagál a hazugságokra, különösen akkor, ha “menet közben kell kitalálnunk őket”. Hagyjunk tehát fel az agy tartalmának magánélethez való jogával, és tanuljuk meg az embereket emberibb módon felismerni.

A híres ausztrálíró Allan Peasepszichológiai bestsellert írt, amelyet a legtöbb nyelvre lefordítottak. Ez a könyv, Testbeszéd. Sokan olvasták már, akik különböző okokból szerették volna megtanulni jobban megérteni a körülöttük élőket: a bolti eladókat, az üzleti cápákat, a tizenévesek szorongó anyját, a féltékeny feleséget stb.. Mindenki fontos és hasznos információkat tudott meg ebből a könyvből. Ebben a cikkben a könyv alapvető téziseit vesszük sorra, és áttekintjük a nem verbális kommunikációs módokat vizsgáló pszichológusok elméleti és gyakorlati kutatásait.

A nem verbális jelzések értelmezésének szabályai

A nem verbális jelzések értelmezésének szabályai

Nem mondhatja a házastársának, hogy az feltétlenül hazudik, mert beszéd közben megérintette a száját. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan kell helyesen értékelni a testi kommunikációs jeleket, fontos megtanulni néhány szabályt. Ha ezt a szabályrendszert használja, elkerülheti, hogy szubjektív érzékeléseit és érzelmeit a megfigyelés tárgyához rendelje, és megtanul pontosabb véleményt alkotni.Az alábbiakban olvashat róluk:

 1. 1. szabály: Értékeld a gesztust a partnered általános tevékenységének jellegével együtt. Tegyük fel, hogy randizol egy nagyon kedves férfival. Látja, hogy gyakran megérinti a tarkóját, miközben beszélget veled. Amikor ennek a gesztusnak a leírásával szembesülsz, amely a kitalálásra, a hazugságra, a szépítésre való törekvést sugallja, csalódsz. Ez egy kontextusból kiragadott gesztus elemzése. Figyeljen az általános tevékenységére. Lehet, hogy a székében rángatózik, és az inge nyakát tapogatja. Ebben az esetben a gesztus csak fizikai kellemetlenséget jelenthet a dörzsölő címke miatt. Ez a példa azt mutatja, hogy a nem verbális válaszok értékelésénél fontos figyelembe venni más, halmozott mozgásokat is.

 2. 2. szabály: “Mérd fel a helyzetet, amelyben te és a beszélgetőpartnered vagytok”. Térjünk vissza az előző hipotetikus helyzethez – egy étteremben vagy egy randin. A partnere gyakran megérinti a száját, nyugtalanul viselkedik. Arra következtetsz, hogy nem akar túl sokat mondani, vagy nem akar veled beszélgetni. De ezeket a gesztusokat kísérheti evés. A tolakodó gondolat, hogy egy zöld darab van a fogain, kényelmetlenül érzi magát, és megpróbálja elrejteni az esetleges kellemetlenséget. Vagyis a testi reakciók értékelésénél fontos figyelembe venni a helyzet kontextusát. Például az emberek keresztbe teszik a karjukat a mellkasukon, amikor fáznak vagy fájdalmat éreznek.

 3. 3. szabály “Ne csak a gesztusokat nézd, hanem figyelj a beszédre”. A nem verbális reakciók értékelésének fontos paramétere a személy mondanivalója és a teste reakciója közötti összefüggés. A társa azt mondja, hogy élvezi a társaságát, és nagyon örül, hogy látja önt. Keresztbe teszi a karját, gyakran félrenéz, a lábával vagy az ujjaival kopogtat. Ez a szavak és a reakciók egyértelmű ellentmondása.

 4. 4. szabály: Elemezze a megfigyelt személy általános szociálpszichológiai profilját. Egyes gesztusok bizonyos csoportokhoz, szakmai vagy egyéb kötődésekhez tartozó emberekre jellemzőek. Például a fizikailag megterhelő szakmákban dolgozók erősen kezet fognak (a bizalom jele). Azok a szakemberek, akiknek munkájuk sajátossága a kezükkel végzett műveletek pontosságában rejlik (idegsebészek, zenészek), vigyáznak fő hangszerükre, és a kézfogásuk rendezett. De ez nem jellemgyengeségre vagy bizonytalanságra utal.

 5. 5. szabály “Elemezd a beszéd tartalmát, gazdagságát”. Gyakran a diszkrét gesztikulációt érzelmileg hűvösnek, a változatos gesztikulációt pedig érzelmileg intenzívnek tekintik. Hiányzik az a tény, hogy a gesztus az érzelmek kifejezésének egyik módja. A gazdag, változatos szókinccsel rendelkező személy könnyebben fejezi ki álláspontját szóban, anélkül, hogy aktív gesztusokhoz folyamodna. egy primitívebb szókinccsel rendelkező személy kifejező testi reakciókat használ. Fontos figyelembe venni ezt a tényezőt a nem verbális kommunikáció elemzésekor.

 6. 6. szabály “Légy rendkívül figyelmes a részletekre”. A váratlan látogatókat fogadó személy tehát megpróbálja kifejezni szívélyességét és vendégszeretetét meleg öleléssel, a nyitottságot, az őszinteséget kifejező gesztusokkal. Ebben az esetben egy enyhe feszültség valahogy elárulja valódi érzéseit a hívatlan vendégekkel kapcsolatban: széles, feszült mosoly, “hamis” beszéd, színlelt öröm hangjaival stb.. Rávehetjük a testünket, hogy azt tegye, amit mi akarunk. Mégis, az igazi érzelmek apró részletekben fejeződnek ki, amelyeket megfigyelés nélkül nem lehet látni.

Tehát ezek az alapszabályok, és ezek betartása segít abban, hogy helyesen értelmezd a nem verbális kommunikációt, és felfedd a körülötted lévők rejtett gondolatait.

Hogyan lehet megtanulni olvasni az emberekben?

Pszichológusi diploma nélkül is megtanulhatod jobban megérteni az embereket, és meglátod, mit próbálnak mások elrejteni. Egy másik személy személyiségének leolvasása több paraméter elemzésén alapul:

 1. Arckifejezések (arckifejezés, mosoly, tekintet).

 2. A kinezikus dimenzió (gesztusok, testmozgások).

 3. A paralingvisztikai paraméter (beszédhangsúlyok stb.)..).

 4. A viselkedési dimenzió.

 5. Fiziológiai (légzés, pulzus, pupillaméret).

Az alábbiakban néhány ilyen paramétert vizsgálunk meg gyakorlati és elméleti szempontból.

Mimikri

. Lafater megalapította a fiziognómiát, azt a tudományt, amelynek előfeltétele az ember személyiségének tanulmányozása az arcvonások alapján. Régóta bizonyított, hogy a külső megjelenés formájában megjelenő veleszületett tulajdonságok nem határozzák meg a jellemet és a hajlamot. Azonban egy személy arckifejezésének megfigyelése rendkívül hasznos lehet olyan helyzetekben, amikor kétségei vagy bizalmatlansága van. Később Ch. Bell aboutpublikált egy tanulmányt, amely részletesen ismertetiTükrözött kutatásaz érzelmi ingerre adott arcizom-reakciókat. Így jöttek az adatok az aktuális érzelmi állapot elemzéséről a mimikai reakciók által.Amunka. Ekman,Az érzelmek kapcsolatban állnak bizonyos arcizmokkal. Az alábbiakban az érzelmeket és azok arckifejezéssel való kifejezését ismertetjük:

 1. Düh – leengedett, feszült szemöldök, összeszűkült szemek, szorosan zárt száj, összeszorított ajkak, összeráncolt homlok, ráncos homlok.

 2. Öröm – ellazult homlok és szemöldök, szemráncok (szemöldökráncok), az ajkak sarkai felfelé mutatnak, az állkapocs izmainak nyilvánvaló feszültsége nélkül.

 3. Félelem – a szemöldök fel- és lehúzva, tágra nyílt szemek, a száj látható feszültségtől tátva.

 4. Érdeklődés – nyitott tekintet, enyhén felhúzott szemöldök, homlokráncolás.

 5. Öröm – nincs nyilvánvaló reakció a homlok, a szemöldök és a szemek területén, de a száj területén van egy reakció – az ajkak sarkának enyhe felemelkedése és az izmok ellazulása.

 6. Megvetés – az ajkak sarkai lecsüngnek, a száj megfeszül, a szemöldök enyhén felhúzva.

Hogyan válhatsz határozott emberré

Testbeszéd (kinezika)

Számos olyan testreakció van, amely jelzi az ember valódi érzéseit és vágyait. Ezeket különböző kritériumok szerint osztályozzák (lokalizáció, cél, megjelenítés jellege stb.)..). Azt javaslom, hogy vegyük fontolóra a védekező testi reakciók egy sorát, amelyek célja, hogy megvédjenek minket a lehetséges negatív hatásoktól:

 1. A szemhéjak enyhe lecsüngése. Tudattalan erőfeszítés, hogy eltávolodjunk a helyzettől vagy a kellemetlen másik személytől. Ez a szemkontaktus egyik változata.

 2. Tenyér a szájhoz. A gesztus sokféleképpen értelmezhető. Például a felesleges információk kiadásától való vonakodás, az aktuális érzelmek kifejezésétől való félelem, vagy az, hogy bizonyos dolgok nem ismerete miatt zavarban vagyunk. Mindkét helyzetben az önvédelemre tett kísérletről van szó.

 3. Keresztbe tett karok. A zárt, keresztbe tett karral való állás lehetővé teszi, hogy vizuálisan elkerítsük magunkat, hogy elrejtőzzünk és elérhetetlenek legyünk a kellemetlen emberek előtt. Keresztbe teszik a karjukat, ha nem akarnak kommunikálni, ha kényelmetlenül érzik magukat az illetővel szemben, vagy ha félnek attól, hogy bajba kerülnek. Van egy “kettős kereszt” (karok és lábak) fogalma, amely a legmagasabb fokú érzelmi kényelmetlenséget tükrözi.

 4. Hátrafelé dőlő test. Ez egy kísérlet a magánélet és a titoktartás megőrzésére. A gesztust úgy is lehet értelmezni, hogy a párbeszédet sietősen befejezi. A test visszautasítása visszafelé az általunk jól ismert emberekkel bizalmatlanságot, a közeledés hiányát, antipátiát stb. jelent..

 5. Lábujjak mutatása a másik személytől távolabb. Ez a gesztus “kiáltja” a vágyat, hogy elhagyja a szobát, vagy egyszerűen csak elsétáljon egy kellemetlen emberrel folytatott párbeszédből.

A kézfogás különleges téma, mert meghatározza a kommunikációs folyamat többi részét, és segít megérteni, hogy milyen ember a beszélgetőpartnerünk.Mik azok a kézfogások és mit jelentenek:

 1. A tenyér tetejére helyezve a tenyerét. Uralkodó helyzetet fejez ki. Az illető azonnal keretet szab és prioritásokat állít fel: “Én vagyok a főnök, én adom meg a kapcsolat alaphangját”.

 2. A tenyerét az aljára helyezve. Kifejezi, hogy hajlandó passzívan viselkedni egy kapcsolatban, hallgatni és engedelmeskedni.

 3. Egy kézfogás érintéssel. A jóindulatot a meghittség iránti kétségbeesett vágyakozással fejezi ki. . Swink írt egy tanulmányt erről a témáról, amelyben leírja az érintéssel történő kézfogás okait és megengedhetőségét szakmai környezetben.

 4. A beszélgetőpartner tenyerét alulról mindkét kezével megtámasztja. Kifejezi a segítség és támogatás iránti őszinte vágyat, empátiát, megértést.

Érdekes megismerni a szimpátia és a szexuális érdeklődés jeleit, amelyek öntudatlanul felmerülnek egy olyan személy körül, akit kedvelsz. Ezek a reakciók különböznek a férfiak és a nők esetében. Érintsük meg az egyes oldalakat.

Férfiak

Nők

Jelzés

utalva

Jelzés

A jelentése

Megigazítja a nyakkendőjét

Gesztus az első helyen, elrejtve a kínosságot. Másodszor, úgy tervezték, hogy jól nézzen ki, hogy tetszeni fog a választott hölgynek.

Mozgassa a kezét a nyakához

Szexuális érdeklődést tükröz, vágyat, hogy felhívja a figyelmet egy erogén zónára.

Kiegyenesíti a hátát, kiegyenesíti a vállát

A nagyobbnak és erősebbnek tűnő vágyat ösztönös késztetések okozzák. Az erős, egészséges hímnek több esélye van a szaporodásra.

Megnyalta az ajkait

Készen áll arra, hogy megcsókolja a partnerét.

Kezét végigsimítja a csípőjén és a térdén

A fókusz ezen a területen a szexuális érdeklődést és az együtt töltött éjszaka szándékát jelzi.

Megigazítja a hajat

Figyelemfelkeltés, szorongás levezetése, tetszeni akarás.

Az ajkak és a dekoltázs nézegetése

Várakozásra, fantáziálásra utal.

Megjelenése szempontjából “előnyös” pozíciókat vesz fel

Hajlandó “ízletes” mártásba tenni magát: kiadni legvonzóbb vonásait, hogy egy férfi kedvében járjon.

A szeretet általános jelei

Hosszan tartó szemkontaktus

Szimpátia, viszonossági vágy, érdeklődés.

A test előrebillentése

Őszinte érdeklődés, a vágy, hogy közel legyen vonzódása tárgyához.

Megpróbálja megérinteni a partnerét

Tapintható kapcsolat létrehozása a kötődés érdekében.

Desszertnek marad a legérdekesebb dolog – a hazugság nonverbális jelei.Ne feledje, hogy mi csak elemezzük és figyelembe vesszük őket az általános helyzetben:

 1. A szemkontaktus kerülése. A tapasztalatlan hazudozók kerülik a szemkontaktust, mert bűntudatot éreznek a hazugság miatt. Elárulják magukat, amikor a tekintet találkozik, ő azonnal elfordítja a szemét. Ez is jelezheti az ügyetlenséget, félénkséget.

 2. Pislogjon gyakran. A szemkontaktus elkerülésének egyik fajtája, amely segít a stresszel való megbirkózásban. Ideges állapotban az emberek gyakran sokat pislognak.

 3. Kényszeres mozdulatok az ujjakkal, kezekkel, lábakkal. A kopogtatás, csészézés, ropogtatás nagy izgalmat, nyugtalanságot, türelmetlenséget szimbolizál. A hazugok nehezen tudják megőrizni a nyugalmukat.

 4. Az arc megérintése. Tudattalan vágy a hazugságok elrejtésére – szemek, orr dörzsölése, száj eltakarása stb..

3 módja annak, hogy intelligenssé váljunk

Paralingvisztika

Beszédéből sokat megtudhat beszélgetőpartneréről. A paralingvisták a személy érzelmi állapotának verbális kifejezésével foglalkoznak. A következő beszédparaméterek és leírások.

A beszéd paramétere

Leírás

Kötet

Hangos, kifejező beszéd – a vágy, hogy a beszélő, a hallgatóság figyelmét magára vonzza és leköti. A túlzottan hangos beszéd a durvaság jele.

A csendes beszéd a nyugalom vagy a bizonytalanság jele.

Ritmus

A zavaros beszéd a bizonytalanság, a félénkség, a gyengeség jele.

Egységesen jelzi a részletes ismereteket, a magabiztosságot és a tudatosságot.

Tempo

A lassú, megfontolt beszéd jellemző a magabiztos emberekre, akik tudják, hogy minden szavuknak értéke van.

A gyors beszéd vagy bizonytalanságra, vagy energiára, élénkségre és aktivitásra utal.

Magasság

A szomorú, szomorú emberek a szokásosnál kissé mélyebb hangon beszélnek. A világos érzelmek (boldogság, öröm, harag) kissé megemelik a hangmagasságot.

Nyelven kívüli eszközök

A szünetek célja, hogy a beszélgetőpartner figyelmét az elbeszélés egy adott részére irányítsa.

A nevetés célja, hogy feldobja a hangulatot és pozitív hangot adjon.

A köhögés segít elfedni a bizonytalanságot vagy a hazugságot stb..

Következtetés

Egy beszélgetőpartnert úgy olvasni, mint egy nyitott könyvet, nehéz lehet. Mindenki igyekszik gondosan elrejteni azokat a dolgokat, amelyeket nem a kívülállóknak szánnak. A személyiségelemzés nem verbális oldalának ismerete segíthet jobban megérteni ismerőseinket, barátainkat és rokonainkat. Lehet, hogy nem tudsz gondolatolvasni, de többet tudhatsz meg az emberekről, mint amit a szavaikkal el tudnak mondani.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: