Hogyan viselkedjünk egy új csapatban

Először is, egy új csapatba való bevezetés természetesen stresszes, függetlenül az új alkalmazott tapasztalatától és előmeneteli szintjétől. a második rövid távú stressz, amely csak néhány napig tart, 1-2 hét múlva egy személy képes elsajátítani az összes munkafolyamatot és teljesen alkalmazkodni a csapathoz. Harmadszor, egy új személy első benyomásai határozzák meg a pozícióját az informális hierarchiában, és a bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás alapjává válnak.

Alkalmazás.1.jpg

A kollektíva – egy lelketlen szörnyeteg vagy egy barátságos hobbicsoport?

Bármilyen csapatról beszélünk: tanulmányok, munka, katonaság, sport, művészet, megértve, hogy ez egy olyan embercsoport, amelyet közös cselekvések és célok egyesítenek. Minden csapat, függetlenül a résztvevők számától, hierarchikus rendszer, még akkor is, ha csak két ember van – az egyik lesz a vezető, a mozdony, amely húzza a kocsit. Az újonnan érkezettnek ezért gyors felderítést kell végeznie, és meg kell találnia egy közvetítőt – nem feltétlenül főnököt, de mindig a leghitelesebb és legfelelősebb személyt, aki segíthet eligazodni mindenben, meghatározni a felelősségi köröket és javaslatot tenni a megfelelő cselekvési irányra.

Még az ötemeletes grandiózus szervezetben is a külön felvett alkalmazottnak az ipari vagy irodai folyamatok konkrét területén kell tevékenykednie, és korlátozott alkalmazotti körrel kell kommunikálnia. Ezt szem előtt tartva ne próbáljon meg mindenkit egyszerre megjegyezni; jobb, ha 3-4 olyan embert azonosít, akikre határozottan emlékszik – a nevükre, a funkciójukra és arra, hogy hogyan lehetnek hasznosak az Ön számára a munkában.

A becézgetés egy csodálatos dolog, ami azonnal megváltoztatja az emberek hozzáállását a javára. Egyébként semmi baj nincs azzal, ha megkérdezed valakinek a nevét, ez sokkal jobb, mint személytelenül beszélni, a tekintetedet a horizontvonal mögé szegezve.

A célod, hogy megmutasd kommunikációs és szakmai képességeidet, hasznos kapcsolatokat szerezz, és megőrizd a józan eszed az első fizetésedig. Az emberek jellemzően óvatosak az új csapatokkal szemben, nem tudják, mit várhatnak az alkalmazottaktól. Sok újonc hiába gondolja, hogy mások ellenségesek velük szemben, hogy őszinték legyünk, egyszerűen nem törődnek az új alkalmazottakkal. A közömbösség nem jelent semmibe vételt vagy antipátiát, senki sem köteles elővenni a kenyeret és a sót, és párnát tenni az ülésre. Nagyon ritka az olyan igazán vérszomjas egyén, aki megpróbálja elpusztítani az idegeneket és így érvényesülni.

De a rózsás kilátások sem mindig lehetségesek, a növekvő munkaerő-piaci verseny lerombolja a bizalom és az általános jókedv minden maradványát, a munkavállalói kapcsolatokat egyre inkább a vállalati kultúra szabályozza. Még a lepusztult piacterek és műhelyek is megpróbálnak edzőket, marketingszakértőket és más hatékony csapatépítőket meghívni, hogy növeljék státuszukat a kíméletlen üzleti élet forrongó tengerében.

Következtetés:olyan viselkedésmintát kell mutatnia, amely egyrészt az erősségeit és képességeit mutatja, másrészt pedig a változásra, a tanulásra és a helyi asztali szokások betartására való hajlandóságot.

Tanácsok:

 1. Inkább a munkafolyamatokra és a technológiára koncentráljunk, mint a kommunikációra és az ismerkedésre, bár a pszichénk úgy van beállítva, hogy közelebbről is meg kell néznünk a vonal túloldalán lévő ellenséget, azaz a karmaival és agyaraival ismeretlen kollégákat.

 2. Maradj semleges és barátságos mindenkihez, aki körülötted van, még akkor is, ha valaki megpróbál beszervezni téged, és belerángatni a palota intrikáiba, jobb, ha nem törődsz vele, hogy később ne bánd meg.

 3. Tartsd meg a megszokott viselkedésmintádat, ha nem tudsz magassarkúban járni vagy teáscsészékkel zsonglőrködni, tartózkodj a látványos trükköktől, jobb, ha fokozatosan feded fel a tehetségedet.

A fordulópont – mikor kell pezsgőt bontani

champagne.jpg

Bármilyen furcsa is, a kollektív kapcsolatok nagyon fontos mutatója a nem munkahelyi, informális tevékenységek végzése. Ez magában foglalja a napi ebédeket, a céges összejöveteleket, az erdei kirándulásokat és egyéb szellemi tevékenységeket. Ezekben a helyzetekben az érdekek megosztása és a bizalom valódi szintje nyilvánvalóvá válik, amikor általános takarításra van szükség, vagy amikor alkoholt fogyasztanak.

Ilyenkor látszik, hogy ki a király, ki a baka, és ki a reszkető szuka, akit boldog arckifejezéssel kell kiszolgálni. Ha még nem szokott hozzá az új csapathoz, legyen különösen óvatos az ilyen eseményeken, ne éljen vissza az alkohollal, ne dolgozzon túl keményen a főnök előtt, hogy ne tűnjön talpnyalónak.

Külön tanács a nőknek – soha ne próbálj meg flörtölni vagy flörtölni az ellenkező nemmel. Ha okos és szép vagy, mindenki észre fogja venni, ha pedig nem, akkor talán nem kellene annyira igyekezned. Akárhogy is, nevetség tárgya lesz, és hosszan tartó pletykák tárgya.

Következtetés:Jobb, ha minden nem hivatalos dulakodásban részt vesz, de tartsa magát visszafogottan, ne vegyen részt merész vállalkozásokban és kalandokban.

Nincs tanács:

 1. Azonnal ossza meg a magánéletének részleteit, még mindig lesz ideje arra, hogy egy bizalmas beszélgetésben elmondja, hogyan találkozott a jövőbeli férjével, vagy ellopott egy menő paprikafazekat egy étteremben.

 2. Az új és a régi munkahelyed nyilvános összehasonlítása, még akkor is, ha pozitív változásokat észlelsz, gyanúsan úgy néz ki, mintha a légkondicionáló elérhetőségét vagy az ingyenes kekszek számát próbálnád összehasonlítani.

 3. Más alkalmazottak vagy főnökök kritizálása, még akkor is, ha teljesen megérdemlik, egyes “öregek” nagyon féltékenyek az elégedetlenségedre.

Adaptáció – eltűnt vagy örökké fog tartani

Hogyan állapíthatod meg, hogy elfogadtak a pártba, vagyis a csapat teljes jogú tagjává váltál – nagyon könnyű és egyszerű, ha egyszer abbahagyod a próbálkozást és a gondolkodást arról, hogyan kell tetszeni és tekintélyt szerezni. Ha automatikusan elkezdesz egy adott munkát végezni, minden nevet és rutint megjegyzel, általános témákról beszélhetsz anélkül, hogy gondolkodnál azon, milyen benyomást keltesz. Ez lehet néhány nap vagy néhány hét, a kapcsolat jellegétől függően.

Általában akkor zökkenőmentes a beilleszkedés, ha sikeresen elvégzi az összes munkafeladatot, rendszeres kapcsolatot tart 2-3 munkatárssal, és megosztja a személyes híreket. Leggyakrabban ezek azok az emberek, akik segítenek fenntartani a kényelmes érzelmi állapotot, támogatást nyújtanak egy előre nem látható helyzetben.

Dell Hymes amerikai antropológus alkotta meg a “kommunikatív kompetencia” kifejezést, amely segít megérteni a megfelelő viselkedés és kommunikáció elveit egy csapatban. A kommunikatív kompetencia elmélete számos olyan irányzat és kurzus forrása, amelyek nyelvi, szociális és viselkedési készségeket tanítanak az önfejlesztés és a csapatban való megvalósítás érdekében.

A csapat többi tagjával való kapcsolatokban nyilvánulnak meg a személy készségei és képességei, amelyek segítenek végrehajtani ezeket a szabályokat:

 1. Mindig készen állok – figyelmesen meghallgatlak, és megpróbálok segíteni, amennyire csak tudok.

 2. Tegye világossá – fejezze ki magát konkrétan, célozgatás nélkül, fogalmazza meg pontosan gondolatait és feladatait.

 3. Természetesen igazad van – egy pszichológiai támogatási technika, ahol formálisan egyetértesz a beszélgetőpartnerrel, de hangot adsz a saját véleményednek.

 4. Bocsánatot tud kérni – ha a beszélgetőpartner konfliktusossá, érzelmessé teszi a beszélgetést, a legegyszerűbb, ha bocsánatot kér és befejezi a beszélgetést.

 5. Jobb, ha hallgatsz – ha nem vagy biztos a tudásodban vagy a saját igazadban -, és akkor visszatérhetsz az adott témához, ez aláhúzza az érdeklődésedet az eredmény iránt.

A pszichológusok véleménye:A fejlett kommunikációs kompetencia olyan embereknél figyelhető meg, akik képesek előnyösen pozícionálni magukat, képesek megfigyelni és következtetéseket levonni, képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez, folyamatosan “frissíteni” eredményeiket és többet elérni ( https:/log./(pl. kommunikációs kompetencia/).

Milyen eszközök segítenek a kommunikációban és a továbblépésben bármely csapatban:

 1. Megfelelő önbecsülés – sok konfliktust és elbocsátást személyes ellenszenv vagy félreértés okoz, nem pedig profilhiba.

 2. A szakmai készségek folyamatos fejlesztése – még ha azt hiszed is, hogy guru vagy, és tudod a zen-t az értékesítésben, mindig van egy “ázsiai, aki jobban tudja”.

 3. Az érzelmek “kikapcsolása” – ha előre akarsz jutni, gondolj a saját érdemeidre és eredményeidre, ne pedig arra, hogy sajnálj valakit, “megértés és megbocsátás”. Azért vagy itt, hogy pénzt keress, nem azért, hogy barátokat szerezz.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: