11 ok, amiért a baba felébred éjszaka

Az újszülött éjszaka felébred, mert ételre van szüksége. Az etetések közötti időintervallum idővel csökken, és megszokja, hogy nappal ébren van, éjszaka pedig alszik. A szülők gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a baba nem alszik jól éjszaka. Érdemes nyugodtan és logikusan gondolkodni: a felnőttek is szenvednek álmatlanságban és egyéb alvászavarokban. A kisgyermek pszichéje rugalmasabb, mint a felnőtté, de a működési mechanizmusok azonosak. Mit tegyenek azok a szülők, akiknek a gyermekeik az éjszaka közepén felébrednek? Először is meg kell ismernie a gyermekek életkorától függő sajátos alvási ciklusát:

 1. Az újszülött körülbelül 18 órát alszik. a napokban.Érdemes megjegyezni, hogy nincs különbség a nappali-éjszakai ciklus között, így számára a nap különböző időpontjaiban való ébredés egyenértékű.

 2. 2-6 hónapos korbanAz alvás átlagos hossza körülbelül 14,5 óra. 24 órás korban. Még mindig nincs világos határvonal a nappal és az éjszaka között, így az éjszakai ébredések normálisak.

 3. 1 éves korbanAz alvás teljes óraszáma 13,9 órára csökken., Meghosszabbodik az éjszakai alvás és lerövidül a nappali alvás.

A nappali alvás iránti igény természetes módon csökken, ahogy a gyermek idősebb lesz. Tehát kétéves korban a gyermek kevesebbet alszik a nappali órákban. Hároméves korban a gyermekek felének már nem lesz erre szüksége. 4 éves korban a kisgyermekeknek csak egyharmada alszik el napközben. Ez az idegrendszeri folyamatok fokozatos érésének köszönhető. A szakemberek szerint az éjszakai ébredés teljesen normális a csecsemőknél (0-3 éves korig). Ha egy idősebb gyermek még mindig felébred az éjszakában, sírás, aggodalom kíséretében, akkor a szülőknek gondolniuk kell a jelenség okait. Ebben a cikkben megnézzük a fő okokat, amelyek miatt a baba éjszaka felébred, és az azonosított okok alapján többféleképpen is megvizsgáljuk a gyermek alvásának minőségének javítását. oktatás 1 A gyermek alvásának minőségének javítása érdekében a gyermek alvásideje.

Miért ébred fel a baba az éjszaka közepén

Okok

Az alvást általában felszínes és mély fázisra osztják. Ez a ciklus egy 4 hónaposnál fiatalabb baba esetében körülbelül 40 percig tart. Ahogy a gyermek idősebbé válik, növekszik, és körülbelül 5 éves korára eléri a 90 percet, ami megfelel egy felnőtt normájának. A gyors alvás során a gyermek könnyen reagál a külső ingerekre, az agyi aktivitás megnő, és álmok keletkeznek. Az álmok tartalmát nagymértékben meghatározza a baba aktuális érzelmi háttere. Amíg a fázisfolyamatok instabilak és rövid ideig tartanak, a gyermek nehezen alszik, és gyakran felébredhet. Nézzük meg e zavarok fő okait a következők szerint.

Külső ingerek

A gyakori éjszakai ébredéseket gyakran befolyásolják közös külső ingerek, pl:

 1. Fénynek való kitettség. Az alváshormon melatonin bizonyos körülmények között termelődik. Ez magában foglalja a sötét vagy gyengén megvilágított szobát, ahol az elalvás zajlik. A fény a szervezet biológiai ritmusát is befolyásolja és megzavarja.

 2. Éles, hangos zajok. Sok szülő már a kezdetektől fogva arra ösztönzi a babát, hogy zajos környezetben aludjon, hogy később ne ébredjen fel a hangos zajokra. Fontos azonban tudni, hogy a gyermek jól elalszik a “fehér zaj” jelenlétében, azaz.. Egyenletes, hosszan tartó, azonos frekvenciájú hang. Az egyes éles hangok jelenléte megzavarja az alvási fázisokat és elősegíti az ébredést.

 3. Kényelmetlen ruhák.A kis öltések dörzsölése a baba karján, hátán fizikai kellemetlenséget okoz. Az inger jelenléte nem ad megfelelő kényelmet, és a baba felébred.

 4. Kellemetlen hőmérséklet, szárazság a levegőben. A csecsemők, különösen a 6-9 hónapos kor alattiak, nem rendelkeznek jól fejlett hőszabályozó mechanizmusokkal. Ez megerősíti a nem megfelelő hőmérséklet-szabályozás negatív hatásait, nemcsak az alvásra, hanem általában a baba állapotára is.

A megoldás kézenfekvő: szüntessük meg az irritáló anyagokat. Viseljen természetes anyagokból készült, a szoba hőmérsékletéhez igazodó, kényelmes ruházatot, amikor a baba elalszik. Ha lefekvéskor még világos van, zárja be az ablakokat sötétítő függönyökkel. Használjon halvány éjszakai lámpát kiegészítő fényforrásként.

Az elalvással kapcsolatos negatív asszociációk, különösen a szeparációs szorongás

A szülőknek pozitív stimulációval kell ösztönözniük az elalvást. Például a szülő jelenléte a baba ágyában, amikor a baba elalszik. Ha a gyermek felébred, egyedül van, és ez megrémíti. Félelem az elválástól – a szerettei (anya vagy apa) által való elválasztottság, sőt elutasítás alakul ki. A rendszeres rossz tapasztalatok negatív hozzáállást alakítanak ki az elalváshoz, és alvászavarokhoz vezetnek. Milyen formákban nyilvánul meg:

 1. A bruxizmust (a fogak összeszorítását) a szülőkhöz való érzelmi közelség érzelmi érzései miatt szorongó baba okozza.

 2. Az éjszakai félelmek ijesztő álmok formájában jelentkeznek, amelyekre a gyermek ébredéskor nem emlékszik. Ennek eredményeképpen a baba sírva, elveszetten és ijedten ébred fel.

Mit tegyenek a szülők? Tanítsa meg a babát önállóan elaludni. A következő rituálét vezetheti be: lefekvés előtt felolvas neki egy történetet vagy egy részletet egy könyvből. Olvasás után kívánjon neki jó éjszakát, hagyja égve a villanyt a szobában, és feküdjön le a saját ágyába. Ha egyszer már kialakult az elalvás folyamata, az elválasztástól való félelem eltűnik, mert a baba egyedül fog elaludni, és ha felébred anélkül, hogy jelen lenne, nem fog megijedni.

Kellemetlen fizikai érzések

A fájdalom, a kellemetlen érzés és más fizikai panaszok csökkentik az alvás minőségét. Ilyen lehet például a kólika, a fájdalmas fogzás, az orrdugulás stb.. Vannak más lappangó betegségek is, amelyekről a gyermekorvosnál tett látogatás után szerezhet tudomást. Milyen jelek segíthetnek az ok meghatározásában:

 1. Nyugtalanság, könnyezés napközben.Nem csak éjszaka jelentkezik. Napközben a babát is zavarja a kényelmetlenség, és ez a viselkedésében is megmutatkozik.

 2. Letargia, gyengeség.

 3. A betegség alapvető jelei– Láz, bőrpír stb.. Egy jó szűrővizsgálat, a baba meghallgatása és a lázmérés.

Ha ez az oka az éjszakai ébredésnek, a megoldás a fizikai betegség kezelése. Az alvás fokozatosan normalizálódik, miután az állapot megszűnik. A legfontosabb dolog az, hogy gondoskodjon gyermekéről, figyelmet és türelmet adjon neki.

Miért ébred fel a baba az éjszaka közepén?

Hypodynamia

A gyermekek aktívan felfedezik a világot, a fokozott felfedezési vágy miatt ütéseket és zúzódásokat szereznek. Az aktivitás segíti őket a kognitív és fizikai szükségleteik kielégítésében. Ha a babának nincs sok lehetősége mozogni napközben, lefekvéskor is nyugtalan lesz. Az alvás zavart, az alvási ciklusok lerövidülnek, és a REM-alvás dominál.

Mit tehetnek a szülők ebben az esetben:

 1. Gyakoroljon a babával.Segíts neki felfedezni egy új világot. Ha attól tart, hogy a baba bántani fogja magát, figyeljen rá, és gondoskodjon biztonságos környezetről a felfedezéshez.

 2. Hosszú séták.A gyermekek két-három éves koruktól már jelentős távolságot tudnak egyedül gyalogolni. Szóval pakold be a gyerekedet és menj sétálni!. A fizikai aktivitás és a friss levegő segíthet nekik aludni.

 3. Szekciók/osztályok.A csoportos vagy egyéni testmozgás segít a gyermekének, hogy kieressze a gőzt, és segít neki abban is, hogy fittebb, erősebb és egészségesebb legyen.

Rémálmok és félelmek

Az impulzív gyerekek félelmeket élhetnek át, amelyek az alvás során felszabadulnak az elmében. A negatív felfogást megalapozó traumatikus események erősen befolyásolják az érzelmi hátteret. Ha a gyermek nem tudja verbalizálni a szorongását, vagy ha a szülők figyelmen kívül hagyják a félelem jelenségét, akkor a szorongás beindul. A traumatikus élmények ismételt megtapasztalása hatással van mind az elalvásra, mind az alvás minőségére. Mit tehetnek a szülők:

 1. Tudja meg a félelem okát, tartalmát. Ha a gyermek ki tudja fejezni a gondolatait, próbáljon meg beszélgetni vele. Félelmeit hétköznapi, képletes szavakkal (“babai”, “bácsi”, utánzó hangok stb.) tudja kifejezni..).

 2. Szervezzenek “komfortos környezetet” a gyermek számára. Pozitív benyomást kelteni. Szervezzenek együtt szórakoztató tevékenységeket, adjanak neki ajándékot, csak bolondozzanak együtt.

 3. Tanítsd meg őket arra, hogy foglalkozzanak az aggodalmaikkal.Beszélj a félelmeidről és arról, hogyan kezeled őket. Egy fontos felnőtt pozitív példája lehetővé teszi gyermeke számára, hogy megtalálja a fóbiáival való megbirkózás módját.

 4. A gondoskodás és a biztonság érzését adja. Fontos, hogy úgy érezze, hogy érzései jelentőséggel bírnak, és hogy aggodalmait a szülei meghallgatják. Tudasd a babáddal, hogy vele vagy, és támogasd őt, amikor szüksége van rá.

 5. Pszichológiai korrekciós módszerek.Egy pszichológus vagy pszichoterapeuta segíthet megtalálni a megfelelő módszert. A művészetterápia, a mesélés, a szerepjáték stb. nagyon jól működik..

Túlhajszoltság

A túlzott fizikai aktivitás vagy az intenzív érzelmi élmény a stresszhormon kortizol fokozott kiválasztásához vezet. Negatívan befolyásolja az elalvás folyamatát azáltal, hogy aktiválja a szervezet erőforrásait a stresszorral való megküzdésre. Ennek következtében a gyermek nem tud elaludni, és gyakran felébred éjszaka. Az alvás korrekciójához elemezni kell a napi rutint és a tevékenységi mintát. Ezután hagyja a gyermeket pihenni – az aktív játékot cserélje le csendesebb játékra. Például puzzle összeállítása, olvasás, modellezés stb.. Néhány nap múlva az alvásnak normalizálódnia kell.

Érzékeny hólyag

A kisgyermek gyakran felébredhet, mert gyakran kell pisilnie. Ennek több oka is van:

 1. Túlzott folyadékbevitel lefekvéskor.

 2. Kis hólyag.

 3. Húgyúti fertőzések, amelyek hamis vizelési ingert okoznak. A lányok különösen érintettek a húgycső rövid hossza miatt. a kórokozók könnyebben bejutnak a szervezetbe.

Kérdezze meg a gyermeket, amikor újra felébred, hogy mit szeretne. Ha reagál, vagy azt mutatja, hogy pisilnie kell, állítsa át az ivási rendjét este, és forduljon gyermekorvoshoz a fertőzések miatt.

Miért ébred fel a baba az éjszaka közepén?

A rutin hiánya

A szakemberek szerint a rossz alváshigiénia erősen befolyásolja az alvás minőségét. Minden korosztály – a csecsemőkortól a serdülőkorig – érintett. Az alváshigiénia magában foglalja:

 1. Napi rutin.

 2. Alvási körülmények: hőmérséklet, világítás, az ágy kényelme, nincsenek idegen hangok stb..

 3. Lefekvés előtti rituálé: fizikai és szellemi pihenés, könnyű ételek fogyasztása, lefekvéskor nincsenek kütyük.

A megoldás a következő szempontok normalizálásában rejlik. Nagyjából ugyanabban az időben ébredjen és feküdjön le, legfeljebb fél óra különbséggel. Lefekvés előtt kerülni kell a nehéz és cukros ételeket (édességek, üdítők, cukortartalmú édességek). A savanyú tejtermékek alkalmasak lefekvés előtti nassolnivalónak az emésztés elősegítésére. Egy másik tabu a telefonok, laptopok, táblagépek használata lefekvés előtt. Ezek fényzavarral és mentális túlterheltséggel járnak. A lefekvés előtt 3-4 óránál rövidebb idővel szintén tanácsos kerülni a fizikai aktivitást.

Stressz

A drámai események megtapasztalása, mind negatív, mind pozitív értelemben, befolyásolja a gyermek érzelmi állapotát. Bármilyen, az elmében élénken megmaradt helyzet (egy új játék megvásárlása, vendégek érkezése, egy parti stb.) szorongáshoz vezethet..), túlterheljük a babát. Élményeiket fokozza, hogy délután érkeznek. Próbálja meg ezért az ilyen eseményeket reggelre és délutánra halasztani, hogy legyen ideje feldolgozni az érzelmeket este előtt.

Vannak más stresszorok, amelyek több időt igényelnek. Pl. óvodakezdés, a szülő átmeneti távolléte, költözés stb.. Fontos, hogy a szülők segítsék át a babát ezen az időszakon.

Érzelmi megfosztottság

A kisgyermekeknek tapintásra és érzelmi kapcsolatra van szükségük az anyával. a világba vetett bizalom, önbizalom, az emberekkel való kapcsolatépítés. Az érzelmi nélkülözés szorongást, félelmeket és bűntudatot vált ki a csecsemőben (ez a gyermek egocentrizmusával függ össze). Gondolja át a gyermekével való kapcsolattartás módját. Hiányozhat a szeretet, a ragaszkodás, a gondoskodás és a figyelem.

Negatív családi légkör

A problémás szülői magatartás, a családi konfliktusok nagyon rosszul érintik a babát. Kutatások bizonyítják, hogy az anya és az apa közötti kapcsolat megalapozza a gyermek érzelmi reakcióit és önképét. A szülők harcának nézése szorongást és félelmeket szül. Ezek viszont stresszt okoznak, ami megzavarja az alvást.

Mi a teendő? Dolgozzanak a partnerükkel való kapcsolatukon. Megtanulják, hogyan lehet konstruktívan interakcióba lépni, megtalálni a problémás pontokat és megfelelő viselkedési stratégiákat kidolgozni.

Mit kell tennie a szülőknek, ha a baba felébred

Az ébredés pillanatában nagyon fontos, hogy a szülők helyesen viselkedjenek a gyermekükkel, hogy ne rontsák az események menetét. A következő intézkedések segítenek visszahozni a babát az alváshoz, és átmenetileg orvosolni a problémát:

 1. Hagyja a babát az ágyban.Kivétel, ha pisilnie kell. Egyébként menjen a szobájába, hogy az ágyban maradjon.

 2. Kerülje a párbeszédet. Ha ébren van és megijedt, próbálja megnyugtatni. Beszélj lassan, halkan és monoton módon.

 3. Békét biztosítani.Ha a baba ébren van, és játékot követel, ne vegyen részt benne. Meg kell tanulnia, hogy az éjszaka az alvás ideje. Magyarázd el nekik, hogy most aludniuk kell, de ha reggel világos lesz, egy érdekes játékkal fogod lefoglalni őket.

 4. Minden tevékenység sötétben zajlik. Ne kapcsolja be az általános világítást, hogy ne zavarja az “álmos környezetet”. Előfordulhat, hogy a baba a fényre úgy reagál, mint egy jelre, hogy ne aludjon tovább, és nagyon nehéz lesz újra elaltatni.

Következtetés

Az éjszakai ébredés meglehetősen gyakori probléma a gyermekeknél. Számos oka van, de mindegyik korrigálható a megfelelő megközelítéssel. A jó alvás fontos eleme az aktív nappali rutin és a pozitív érzelmi légkör a családban. Ha problémája van az alvászavarokkal – először is figyeljen ezekre a pontokra. Jó egészséget és édes álmokat kívánok neked és gyermekeidnek.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: