30 egyszerű játék a képzelet serkentésére

A képzelőerő fejlesztése nagyon fontos. Eszközként szolgál a minket körülvevő világ megismeréséhez, lehetővé teszi számunkra, hogy túllépjünk a valóságon, új tulajdonságokkal ruházza fel a tárgyakat. A képzelet megkönnyíti az érzelmi állapotunk szabályozását, a gondolkodást és a váratlan megoldások meglátását.

30 egyszerű játék a képzelet serkentésére

A képzelőerő fejlesztése

A szokatlan képek elképzelésének és kezelésének képessége nem veleszületett tulajdonság. Az évek során a fejlődés során alakul ki. Minden életkori szakaszban, a csecsemőkkel kezdve, ennek a folyamatnak vannak egyedi jellemzői, amelyek nemcsak a korhatároktól, hanem az emberi fiziológiától is függnek.

Egytől három évig

A gyermekek fantáziája a játéktevékenységek során alakul ki. Csecsemőkorban elválaszthatatlan a tárgyak érzékelésétől. A gyermek már egészen kicsi korában úgy képzeli el a botot, mint egy lovat és magát, mint lovast, és galoppozik rajta. Ahogy a képzelet fejlődik, más tevékenységek felé halad. Általánosságban elmondható, hogy a nem szabványos képek elképzelésének képessége az élet első három évében élő gyermekeknél rosszabb, mint a felnőtteknél, bár ez fontos szerepet játszik az életükben. Íme néhány kipróbált és bevált képzeletbeli játék egy és három év közötti kisgyermekek számára.

Játékok homokkal

A homokozóban való szabadtéri játék egy és három év közötti gyermekeknek ajánlott. A homok nemcsak a finommotoros készségeket fejleszti, hanem kiválóan fejleszti a gyerekek kreativitását is, és megismerteti őket a tárgy új tulajdonságával, a folyékonyságával. A következő homokos játékokat ajánljuk:

 1. Melyik a nehezebb?”. Két vödörre van szükséged a játékhoz, egy kicsi és egy nagy vödörre. Miközben a gyermekkel játszik, mutasson neki egy üres, homokkal félig teli vödröt és egy teli vödröt. Hasonlítsa össze, melyik vödör nehezebb. Vegyük észre, hogy a kis vödörben kevesebb homok van, mint a nagy vödörben.

 2. A titok a homokban van”. Szükséged lesz homokra, lapátra és műanyag játékokra. Rejtsen el egy játékot a homokban, hogy a baba láthassa. Hívja meg a gyermekét, hogy ásóval ássa ki.

 3. Crayons“. Keverjük össze a vizet és a homokot különböző arányban. “Készítsen zabkását”, “készítsen süteményt”, “süssön süteményt” a babával együtt.

Játék a színekkel

30 egyszerű játék a képzelet serkentésére

A színezés felhasználható a kognitív tevékenységek, az érzékszervi tapasztalatok, a színérzékelés tanítására. A játékhoz készítsen három év alatti gyermekek számára jóváhagyott festékeket, műanyag kötényt, egy öntözőpoharat vízzel és egy mosogatórongyot az asztalhoz.

 1. A csodálatos foltok“. Készítsünk egy fehér papírlapot, hajtsuk félbe. A gyermek fesse meg a papír egyik felét véletlenszerű festékfoltokkal. Ezután hajtsa a papírlapot a hajtás mentén, simítsa el a kezével. Készítsen vicces nyomatokat a másik oldalra. Nézze meg, hogy néznek ki. Lehet rajzolni több részletet a foltokat, hogy néhány vicces állatot kapjon.

 2. Víz átalakítása“. Készítsünk tiszta poharakat és vizet. Segítsen a kisgyermekének, hogy a vizet színesre színezze, keverjen bele egy kis festéket. Bonyolíthatod a játékot, és megpróbálhatsz két különböző színből egy teljesen új, más színt kapni.

 3. Csirke“. Készítsen egy vastag fehér papírlapot. Öntsük a festéket a tálcába. Óvatosan mártsa a baba tenyerét a festéktálcába, majd helyezze a papírra. Bátorítsa a gyermeket, hogy nyújtsa ki az ujjait legyezőben. Ez tenyérlenyomatot hagy a papíron. Ezután színes ceruzával rajzoljon szemeket és egy címerpajzsot a hüvelykujjlenyomatra, és csirkelábakat a kézfejre. Kérje meg gyermekét, hogy gondoljon további elemekre, és készítse el a kép saját verzióját.

 4. Szeszélyes minták“. Öntsd a festéket egy tálcába, tartsd készenlétben a formázatlan anyagot, egy darab papírt és egy fehér papírlapot. Mártsunk egy darab papírt a festékbe, készítsünk lenyomatot egy darab papírra. Próbálj meg egy ismerős formát találni a szeszélyes mintákban. Adj hozzá más elemeket. Eljátszhatod, hogy ki rejtőzik a képen, hogyan néz ki a hely, mit kapsz, ha megváltoztatod a képet…

Olvasson tovább  11 ok, amiért a baba felébred éjszaka

További játékok

Használjon különböző eszközöket a képzelet serkentésére.

 1. Hogyan néz ki?” Vágja ki a geometriai formák nehéz kartonból. Az egy és három év közötti gyermekek számára elegendőek a körök, háromszögek, négyzetek és téglalapok. Mutasd meg a babának a formákat, és kérdezd meg, hogyan néz ki. Például a kör olyan, mint a nap, egy léggömb, a négyzet olyan, mint egy ház, egy ablak… Az írószerboltokban geometriai formákból álló készletek vannak. Megvásárolhatja őket a tevékenységhez. A gyerekek szeretnek különböző képeket, geometriai ábrák alkalmazásait készíteni. Ugyanakkor kitalálhatsz egy történetet is.

 2. Tengeri sziklák“. Ez a játék fejleszti a finommotoros készségeket és az érzelmi érzékelést. Tegyünk egy tál vizet a padlóra, és helyezzünk bele kavicsokat, bármilyen fullasztó tárgyat. Mondja el a kisgyermekének, hogy valaki elvitte a “partra”. Segítenünk kell a tárgyaknak visszatérni a “tengerbe”. Ezután a baba lesüllyeszti őket a “tenger” fenekére.

 3. Vicces kis emberek“. Ehhez a játékhoz különböző hosszúságú színes ceruzákra van szükségünk. Próbáljunk meg emberi testet készíteni belőlük. Így építheted fel a családodat, egy óvodai csoportot. Kérjük meg a gyermeket, hogy helyezze őket sorba magasság, szín és szín szerint.

3-5 éveseknek

30 egyszerű játék a képzelet serkentésére

Lev Vygotsky szovjet pszichológus azt mondta, hogy 4-5 éves korában a gyermek a képzelet fejlődésének második szakaszában van. Ekkor a gyermek cselekvéseinek tervezése is szerepel. Megtervezi az egyik típusú cselekvést, végrehajtja, majd megtervezi a következő lépést. A lépésről lépésre történő tervezés a verbális kreativitás alapja. Ebben a korban a következő játékokat kínáljuk:

 1. Hogyan néz ki?” Séta közben felhőket nézni, figyelni a mozgásukat, ismerős formákat keresni bennük. A pocsolyákban az ismerős tükröződések teljesen váratlanul jelenhetnek meg.

 2. A pantomimjáték“. A gyermek élvezni fogja a gesztikulálást és a különböző érzések, hangulatok, foglalkozások és állatok utánzását. A felnőtt feladata, hogy kitalálja, mit akar mondani a kisgyermek. Ezután a felnőtt és a gyermek helyet cserél.

 3. Rajzolás“. A játékhoz tollra és papírra lesz szükséged. Felnőtt egyszerű formát rajzol a papírra, párhuzamos vonalak, nyolcas, háromszög, egyenes vonal. A gyermek egy összetettebb rajzot készít belőle. Egy körből lehet vicces arcot, szemüveget készíteni. Javasoljon lehetőségeket és rajzoljon egyet-egyet.

 4. Öt pont“. Az oktató véletlenszerűen öt pontot rajzol egy papírlapra. A gyermek feladata, hogy ezekre a pontokra egy embert rajzoljon úgy, hogy két ponton álljon a lábával, két további pont a tenyere közepére essen, az ötödik pedig a fejére.

 5. Életre kelteni a dolgokat“. A gyermeknek el kell képzelnie, hogy van egy új kabátja, egy molyrágta kabát, egy elveszett kesztyű, egy kesztyű, amely megtalálta a tulajdonosát, egy földre dobott póló, egy póló, amelyet szépen összehajtogattak egy széken.

 6. Rajzolás és találgatás“. Készítsünk elő egy papírlapot, egy ceruzát és egy szemkötőt. A gyermeknek bekötik a szemét, és arra utasítják, hogy rajzoljon le egy tárgyat. Az a feladata, hogy bekötött szemmel rajzoljon egy képet egy papírlapra.

 7. Hangulat rajzolása“. Tegyen egy papírlapot, festéket és ecsetet a gyermeke elé. Rajzoltassa le a hangulatát. Kísérletezzen a játékkal, amikor a kisgyermek különböző lelkiállapotokban van. Ezután hasonlítsa össze a rajzokat.

 8. Spotting“. Adjon a gyermeknek egy papírlapot, helyezzen rá egy pontot. Hadd rajzoljon valami érthetőt a homályból.

 9. Természetes anyagok“. Vigyél haza különböző természetes anyagokat a sétáról – kavicsokat, tobozokat, leveleket, gallyakat. Készítsenek kompozíciót bármilyen témában vagy bármilyen kézműves munkával.

Olvasson tovább  Mikor adjon egy bábut egy újszülöttnek

6 és 7 éves kor között

30 egyszerű játék a képzelet fejlesztésére

Lev Vygotsky szerint 6-7 éves korban a képzelet fejlődésének harmadik szakasza következik be. Ebben az időben a képzeletbeli hősökkel rendelkező képzeletbeli világ kezd létezni a gyermekek világában. A teremtés gyermeke tapasztalatainak szimbóluma. A képzelet jelentős változásokon megy keresztül. A gyermek már keresi az ötletet, a megvalósítás módját, cselekvési tervet készít, a tevékenység megkezdése előtt korrigál, jóslatokat tesz. A képzelőerő fejlesztéséhez 6-7 éves korban a következő játékokat javasoljuk:

 1. Nem létező hal“. Van egy csomó vicces neve a halaknak. Ezek közé tartozik a bohóchal, a madárhal, a papagájhal és a holdhal. Kérje meg gyermekét, hogy találja ki saját halát, rajzolja le, írja le, hogyan néz ki, mit eszik, hol él…

 2. Képzeljük el“. Képzelje el a gyermek, hogy varázspálca van a kezében. Kik szeretnének belőle válni. Hadd rajzolja le a képeket, amikre gondol. A szülők feladata, hogy kitalálják. A gyermek képzelje el, hogy egy “hét színű virág” van a kezében, hogyan használná kívánságait. Ez lehetőséget ad a szülőknek, hogy megismerjék gyermekük prioritásait, vágyait és szándékait.

 3. Készíthetsz egy “rock painting” sarkot a baba szobájában. Itt üzeneteket hagyhat a szüleinek, fantáziáit, rejtvényeket és hangulatokat rajzolhat.

 4. Művész“. Kösd be a gyermek szemét, adj neki egy rajzlapot és egy ceruzát. A “művésznek” diktálnia kell, hogy megrajzolja a szülők által elképzelt képet. A felnőttek diktálják, hogyan kell vezetni a ceruzát, balra, jobbra, felfelé, két kört rajzolni, pontot tenni. Miután a “művész” szemei kinyíltak, már csak azt kell kitalálnia, hogy mit rajzolt.

 5. Űrbolygók“. Kínáljon gyermekének néhány különböző méretű karikát. Ez lesz bolygók kozmikus lakosok. Kérd meg, hogy találjon ki neveket a bolygóknak, népesítse be őket különböző élőlényekkel. Irányíthatod a gyermeked képzeletét azzal, hogy azt mondod, hogy a jó lények az egyik bolygón élnek, a gonoszok egy másikon, a szomorúak pedig egy harmadikon. Fantáziadúsnak kell lennie, és meg kell rajzolnia az egyes bolygók lakóit. Kivághatod őket papírból. Hadd “repüljenek” egymáshoz, hogy meglátogassák egymást. “Találj ki egy történetet.

 6. Találd ki a rejtvényeket a babáddal.Tanítsa meg neki, hogy maga találja ki a rejtvényeket, hogy különböző szögekből adjon egy tárgy jellemzőjét.

 7. Modellezés“. Készítsd elő a gyurmát, tésztát, gyurmát, bármit, amiből figurákat tudsz készíteni. Hívja meg a babát, hogy készítsen kedvenc rajzfilmfigurákat. Modell vele. A modellezés végén életre keltheted a karaktereidet, és valódi előadást készíthetsz. A számok fokozatosan bonyolultabbá válnak.

 8. Bábszínház“. Ez egy szórakoztató tevékenység, amit a gyerekek általában élveznek. ” Nagyszerű a kreativitás fejlesztéséhez. Lehetőséget ad a gyermeknek, hogy szabadon kifejezze magát. Vegyünk egy ismert mesét, osszuk ki a szerepeket az egész család tagjai között. És az események alakulása lehet szokatlan is. A gyermek a történet más befejezését is kitalálhatja.

 9. Újévi golyók“. Vágjon színes papírcsíkokat a gyermekével együtt, és készítsen karácsonyi fényeket. A színes papírcsíkokból lámpásokat, lufikat is készíthetünk. A fólia gyönyörű hópelyheket készít.

 10. Tündérmesék“. Találjon ki történeteket gyermekével. A karakterek bármi lehetnek: bútordarabok, kedvenc játék, háziállat…

 11. Don-bidon“. Vegyünk bármilyen edényt, mondjuk egy háromliteres befőttesüveget, mint “kannát”, és beszélgessünk egy percig arról, hogy hány tárgy fér el benne. Gondolkodhattok egy témán, vagy játszhattok párban… Aki az utolsó szót mondja, az nyer.

Olvasson tovább  Mi a szolfézs: teljes magyarázat a szülőknek

A képzeletbeli játékok nagyszerű módja annak, hogy minőségi időt töltsön gyermekével. Nemcsak a szülő-gyermek kötődést erősítik, hanem fejlesztik a külső gondolkodás képességét is.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: