A baba magassága 4 éves korban: A WHO fiúk és lányok normája

Az élet első éveiben a szülők nagyon nagy figyelmet fordítanak a gyermekek magasságára. És ez nem véletlen, mivel ez a mutató az egyik tényező az egészségük értékelésében. Próbáljuk meg kitalálni, hogy mi legyen a fiúk és a lányok magassága 4 éves korban.

A gyermek magassága 4 éves korban: WHO, fiú normák, lány normák

Gyermekmagasság, WHO becslés

2006-ban az Egészségügyi Világszervezet olyan gyermekmagassági iránymutatásokat határozott meg, amelyek minden ország számára elfogadhatóak. Ez egy nagyszabású vizsgálat volt, amelyet az Egyesült Államokban, Brazíliában, Norvégiában, Indiában, Ghánában, Ománban és az Egyesült Államokban végeztek. A cél egy új nemzetközi szabvány létrehozása volt a születés és 5 éves kor közötti gyermekek testmagasságának és tápláltsági állapotának értékelésére. A vizsgálatban 8440 gyermek vett részt. Az előfeltétel az egészséges nevelés, a szoptatás, a fertőző betegségek megelőzése, a szülők rossz szokásainak hiánya, a higiénia és a higiénia volt.

A tanulmány megállapította, hogy a különböző régiókban optimális növekedési és fejlődési feltételek mellett született gyermekek ugyanazt a magassági tartományt érhetik el. A gyermekorvosoknak most lehetőségük van arra, hogy lássák, hogyan kellene nőniük a gyerekeknek. A korábbi magassági táblázatok randomizált terven alapultak, amelyekben szoptatott és tápszerrel táplált csecsemők egyaránt szerepeltek. A WHO-táblák jelzik, hogyan növekszik a gyermek, és hogyan lehet észrevenni a rendellenességeket.

Fiúk és lányok magassági diagramja 4 éves korban

A fiúk és a lányok növekedési üteme eltérő. A WHO-táblázatok lehetőséget adnak a szülőknek, hogy megtudják, milyen magas a gyermekük 4 éves korában.A fiúk magassága a WHO szerint:

 1. Nagyon alacsony – 90,7 cm.

 2. Alacsony becslés 94.9cm.

 3. Az átlagosnál alacsonyabb – 99,1 cm.

 4. Az átlagos testmagasság 103,3 cm.

 5. Átlag felett – 107,5 cm.

 6. Magas – 111.7cm.

 7. Nagyon magas – 115,9 cm.

A fiúk általában magasabbak, mint a lányok.A lányok magassága a WHO szerint:

 1. Nagyon alacsony – 89,8 cm.

 2. Az alacsony becsült érték 94,1 cm.

 3. Átlag alatti – 98.4cm.

 4. Átlagos – 102.7 cm.

 5. Átlag felett – 107.0cm.

 6. Magas – 111,3 cm.

 7. Nagyon magas – 115,7 cm.

Ha a szülők nagyon alacsony vagy nagyon magas növekedési számokat találnak, jobb, ha konzultációt kérnek egy gyermekorvossal, endokrinológussal, esetleg felmérésre lesz szükség. Leggyakrabban a nagy magasság ritkán jelent problémát, feltéve, hogy nem túlzott és nem utal esetleges endokrin rendellenességre.

Olvasson tovább  Hogyan fejlesszünk egy gyermeket 3 hónapos korban: aktív játékok, hasznos tippek

Hogyan kell helyesen mérni a magasságot

A gyermek magassága 4 éves korban: WHO norma fiúkra, lányokra vonatkozóan

Magasságmérés a gyermekorvosnál tett rutinlátogatás alkalmával. A szülők otthon is megmérhetik gyermekük magasságát.Erre a célra magasságmérő vagy mérőszalag használható, és egy sor mérést lehet végezni:

 1. Helyezze a baba meztelen lábát háttal a falnak, a mérés helyének közelében.

 2. A gyermek testének egyenesnek kell lennie, a karok lefelé, a lábak szilárdan a földön, a térdek kiegyenesedve.

 3. Helyezze a gyermek fejét úgy, hogy az alsó szemhéj széle egy vonalban legyen a felső hallójárattal.

 4. Mérés közben a gyermek lapockái, feneke és sarka a falhoz ér.

 5. Helyezzen egy lapos tárgyat a falra merőlegesen vagy mérőszalagra, és mérje meg gyermeke magasságát.

 6. Mérje meg a távolságot a jelölőtől a padlóig.

Javasoljuk, hogy reggel mérje meg a gyermek magasságát. Mivel az ember éjszaka néhány centiméterrel rövidebb lesz. Mivel a hosszú ideig tartó egyenes állás megterheli a gerincet, a csigolyák közötti távolság csökken.

Hogyan számítsuk ki a gyermek “felnőtt” magasságát

A szülők nagyon szeretnék megtudni, hogy gyermekük mekkora vagy kicsi lesz “felnőttként”. A gyermek lehetséges magasságát a következő képletekkel lehet kiszámítani:

 1. Egy lány magasságának kiszámításához vegyük az anyja magasságát, és adjuk hozzá az apja magasságához. Az eredményt ossza el a felére, és vonja le belőle a 6,5 cm-t. Például anya magassága 162 cm, apáé pedig 172 cm. Számítsd ki, 162+172. Ez 334 cm. Ha ezt elosztjuk, akkor 167 cm-t kapunk. Vonja le a 6,5 cm-t. Tehát a lány becsült magassága 160,5 cm.

 2. Egy fiú magasságának kiszámításához fogjuk az édesanyja magasságát, és hozzáadjuk az édesapja magasságához. Osszuk az eredményt ketté, és adjunk hozzá 6,5 cm-t. Például anya magassága 162 cm, apáé 172 cm. Számítsd ki, 162+172. 334 cm-t kapunk. Ha ezt elosztjuk, akkor 167 cm-t kapunk. Adjunk hozzá 6,5 cm-t. A fiú becsült magassága tehát 173,5 cm.

Az elmaradás okai

Dr. Sandugash Dyusenova, a gyermekgyógyászat docense “A gyermekkori növekedési elmaradás okai” című tanulmányában rámutat, hogy a probléma 80%-a genetikai eredetű. Még akkor is, ha a szülők átlagos magasságúak, és a gyerekek nagyon lassan nőnek, ez a nagyszülők öröklődésének köszönhető. A magassági sajátosságok generációkon keresztül öröklődhetnek.

Ha ez nem örökletes, akkor az elmaradottságot szomatikus, endokrin vagy gyakori fertőző betegségek okozhatják. Az elmaradás összes oka közül a legsúlyosabb a növekedési hormon, a szomatotropin szintézisének károsodása és a perifériás receptorok érzékenységének károsodása.

Olvasson tovább  8 állóképességi játék

Általában az elmaradottság csökkent izomtömeggel, a fizikai megterheléssel szembeni tűrőképességgel, megnövekedett koleszterinszinttel, károsodott szénhidrát-anyagcserével, csökkent immunitással jár együtt. Ezek a változások már kora gyermekkorban elkezdenek kialakulni. Ha nem kezelik azonnal és megfelelően, felnőttkorban gyakori csonttörések, szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása.

Milyen tényezők befolyásolják gyermeke magasságát?

Dr. Elena Vasziljeva, egyetemi docens, az Irkutszki Állami Orvosi Egyetem gyermekgyógyászati tanszékének vezetője “A gyermek növekedését befolyásoló tényezők” című tanulmányában szintén azt állítja, hogy a genetika alapvető tényező, amely befolyásolja a gyermek növekedését. Ezt több mint 100 gén szabályozza, amelyeket a baba 2 éves kora után befolyásolnak. A 4 éves kor az első maximális családi befolyás időszakába esik. A növekedés határát és ütemét az öröklődés határozza meg.

De a külső körülmények ugyanilyen fontosak. Ha korán ellenőrzik és kezelik, a serdülőkor előtt korrekciós intézkedéseket lehet tenni, ami kedvezően hat a gyermekek növekedésére. Fiúk 12-14 éves korig, lányok 10-12 éves korig. Ellenkező esetben, ha a gyermek már belépett a pubertáskorba, a növekedési lehetőségek kimaradnak.

A hormonális háttér mellett a genetikai tényezők is hatással vannak a gyermekek növekedésének kialakulására, a motoros aktivitásra, a megfelelő alvási szokásokra, az általános érzelmi állapotra. A szimpatoadrenális rendszer aktiválódása, a növekedés és fejlődés blokkolása traumával, depresszióval, alvászavarokkal összefüggésben fordul elő. A gyermek legnagyobb növekedési rohama az első életévben van, ezalatt 25 cm-t nő. 4 éves korára a testhossz évente 8 cm-re nő. Ebben a korban a gyermekek a születéskori magasságuk kétszeresét érik el. A férfiaknál az első növekedési roham 4 éves korban következik be, a második pedig 12 és 17 éves kor között. Lányoknál az első növekedési roham 6-7 éves korban, a második pedig 11-14 éves korban következik be.

Érdekes! Megállapítást nyert, hogy az emberi növekedést az éghajlati és földrajzi viszonyok befolyásolják. A magasan fekvő, forró éghajlaton a pubertás felgyorsul és a növekedés lelassul.

Növekedési hormon

A szomatropint, a növekedési hormont az agyalapi mirigy termeli, és hatással van a növekedésre. Maximális mennyisége a méhen belüli fejlődés során szintetizálódik. A gyermek születése után a lányoknál 10 éves korig, a fiúknál 12 éves korig magas marad. A szomatotropin fokozatosan szabadul fel a szervezetben. Körülbelül 3-5 alkalommal naponta. A legnagyobb növekedési hullámot reggel, 2 órával az ébredés előtt észleljük. A növekedési hormon termelést közvetlenül befolyásolja az öröklődés. Fő feladata a csöves csontok növekedésének szabályozása.

Olvasson tovább  Hogyan ne neheztelj a férjedre

A késleltetett növekedési hormon szintézis bármely életkorban előfordulhat. Ha ez örökletes, az első tünetek 3-4 éves korban jelentkeznek. Az újszülöttkori időszakban az ilyen gyermekek nem különböznek társaiktól. De a harmadik-negyedik életévben már kevésbé nőnek. Ha 4 éves korukban a társaik legalább 8 cm-t adnak hozzá., Ezek a gyerekek nem nőnek 4 cm-nél magasabbra. A növekedési zavarok, a hajnövekedés elmaradása, a fogzás, a fogzás. Ebben az esetben fontos a korai diagnózis és terápia. Ha a pubertás előtt végezzük, az eredmények elég lenyűgözőek lesznek.

Táplálkozás az elmaradottság esetén

Ha a szülők észreveszik, hogy gyermekük kevésbé növekszik, mint társai, figyelmet kell fordítaniuk a táplálkozására. Ennek benne kell lennie az étrendben:

 1. friss gyümölcs és zöldség;

 2. halak;

 3. hús;

 4. hüvelyesek;

 5. erjesztett tejtermékek;

 6. diófélék.

A változatos étrend biztosítja a vitaminok és tápanyagok megfelelő bevitelét. A szomatotropin természetes termelését elősegíti a szervezet alapvető vitaminokkal, fehérjékkel és ásványi anyagokkal való gazdagítása:

 1. Az A-vitamin növeli a növekedést, erősíti az immunitást, javítja a látást és a bőr állapotát.

 2. Az állati vagy növényi eredetű fehérje elengedhetetlen a szövetek és sejtek megújulásához. A növekedési hormon termelése a rendelkezésre állásától függ.

 3. A D-vitamin közvetlenül részt vesz a csontképződésben.

 4. A rostok felgyorsítják a tápanyagok felszívódását a szervezetben, eltávolítják a méreganyagokat.

 5. Az ásványi anyagok felelősek a csontok növekedéséért.

A diétás kérdést egyénileg kell megbeszélni a kezelést felügyelő orvossal. Mivel ugyanazok az ételek különbözőképpen hathatnak a különböző gyermekekre.

Egyéb tényezők

A gyermekorvosok szerint a testmozgás pozitív hatással van a gyermekek növekedésére. Ha a szülők azt akarják, hogy gyermekük felnőjön, azt akarják, hogy csatlakozzon egy sportklubhoz. A kosárlabda, a kerékpározás, a kocogás, a röplabda, a síelés jótékony hatásúnak bizonyult. A rendszeres, hosszú séták hasznosak. A torna, a súlyemelés és a birkózás negatív hatással van a növekedésre.

Különös figyelmet fordítanak a helyes napi rutinra. Egy 4 éves gyermeknek este 9-kor kell lefeküdnie és reggel 7-kor kelnie. A test alvással növekszik. A nap sötét óráiban a hormontermelés és az anyagcsere-tevékenység fokozódik. A hosszan tartó és pihentető alvás jótékony hatással van a szomatropin szintézisére. A szülők feladata, hogy megszervezzék a gyermek számára.

A gyermek magassága kulcsfontosságú tényező az egészségi állapotának megítélésében. Ha a baba gyenge növekedést mutat, nagyobb figyelmet kell fordítania a napi rutinjára és az étrendjére, és konzultálnia kell egy szakemberrel. Ez gyermekkorban megváltoztatható, de serdülőkorban ez nehezebben megy.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: