Hogyan állapíthatja meg, hogy a baba elég tejet kapott-e?

A természet gondoskodott arról, hogy az anyatej a külső tényezőktől függetlenül tartalmazzon mindent, amire a babának szüksége van. De gyakran aggódnak az anyák, hogy a baba nem kap elég tejet, mert nyűgös, sír és nyugtalanul viselkedik.

Ezt a rokonok is táplálják, akik a szoptatással kapcsolatos rossz tapasztalataikról beszélnek, és kéretlen tanácsokat adnak. És a szoptató anya sietve arra a következtetésre jut, hogy nem tudja egyedül etetni a gyermekét.

Ez az aggodalom nem mindig indokolt. Ezért nagyon fontos, hogy előre megnézzük azokat a jeleket és megnyilvánulásokat, amelyek azt mutatják, hogy a baba valóban nem kap elég tejet.

Hogyan állapíthatom meg, hogy elég teje van-e a babámnak?

Mitől függ a sikeres szoptatás?

A szoptatás teljesen hormonális folyamat. A két fő laktogén hormon a prolaktin és az oxitocin. A prolaktin felelős a tejtermelésért, az oxitocin pedig a tej felszabadításáért (eltávolításáért) a mirigyből.

A prolaktin hormon:

 1. A mell kiürülése, azaz a baba alkalmazása vagy a tej kiszivattyúzása után keletkezik;

 2. éjszaka több választódik ki;

 3. Hatással van az amenorrea (termékenység hiánya) meghosszabbítására;

 4. befolyásolja a babához való kötődés kialakulását.

Ezért fontos a mell gyakori ürítése és az éjszakai etetés. A prolaktin gátlója (blokkolója) a dopamin hormon. Dopamin szabadul fel, amikor a mell tele van, és blokkolja a prolaktint.

Az oxitocin hormon:

 1. a szoptatás során kiválasztódik (oxitocin reflex);

 2. csökkenti a szorongást;

 3. vizuális, hallási és szaglási ingerek hatására szabadul fel.

Ez azt jelenti, hogy ez egy olyan hormon, amely az érzelmektől függ. Fontos, hogy nyugodt, pozitív érzelmek maradjanak, és többet pihenjünk, mert az oxitocin gátlója az adrenalin. Stressz, betegség, fáradtság, fizikai erőfeszítés vagy alváshiány esetén az adrenalinszint a szervezetben megemelkedik. Blokkolja az oxitocint, ami a tej mellből való kivonásának nehézségeihez vezet.

Innen nő a stresszmentes fiatal anyuka igénye. A tej ott van, de nem jön ki jól. És sok képzetlen anya azonnal azt gondolja: “Talán nincs elég tejem? Hiányzik? Kiégett, mint egy anya/nagynéni/barátnő?”.

Elsődleges és másodlagos hipogalaktia: amikor nagyon kevés tej van

Szinte minden szoptató anya egy ponton úgy gondolta, hogy a baba nem kap elég táplálékot. Fontos megérteni, hogy a szoptatást számos különböző tényező befolyásolja, így előfordulhat, hogy kevesebb lesz az anyatej. A tejtermelés zavara az úgynevezett hipogalaktia. A hipogalaktia elsődleges és másodlagos hipogalaktia.

Az elsődleges hipogalaktia a laktátképzésre való képtelenség, amely az esetek legfeljebb 3-5%-ában fordul elő. A valódi hipogalaktia okai lehetnek:

 1. hormonális egyensúlyhiány a szervezetben;

 2. a laktáció károsodott stimulálása;

 3. Az emlőmirigyek növekedési és fejlődési zavarai;

 4. súlyos toxikózis az utolsó trimeszterben;

 5. Vérzés szülés után;

 6. fertőzés a szülés előtt és alatt;

 7. Endokrin rendellenességek.

Az elsődleges hipogalaktia terápiás gyógymódjai a hormonális gyógyszerekre korlátozódnak. A kezelést a terhesség előtt kell elvégezni. A szoptatási időszak azonban napokkal vagy hetekkel meghosszabbítható.

Statisztikailag leggyakrabban a másodlagos hipogalaktia fordul elő. Amikor ez történik, a szoptató anya általában azt mondja, hogy elég teje volt, de most a szoptatás csökkent, a baba nem hízik eléggé, nem vizel eleget.A másodlagos hipogalaktia okai a következők lehetnek

 1. Kimerültség, ideges feszültség és szorongás (ez a tejáramlás átmeneti csökkenéséhez vezet);

 2. Az anya betegségei;

 3. Rossz etetési rutin (rendszertelen etetés, hosszú szünetek az etetések között);

 4. A csecsemő egészségi állapota és sajátosságai (lassú szopás, elégtelen vákuum, fáradtság, koraszülöttség);

 5. Levegő lenyelése szopás közben (a sok levegő lenyelése teltségérzetet okoz);

 6. A szoptatást gátló gyógyszerek szedése.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a hipogalaktia ezen formája átmeneti állapot. Ha a tejhiány okát megfelelően kezelik, a szoptatás egy héten belül normalizálódik.

A hipogalaktia e két formáját tekintjük valódi. A többi eset, amelyek többsége hamis hipogalaktia, amikor az anya azt hiszi, hogy a baba nem kap elég tejet, holott elegendő tejet termel. Mielőtt tehát pánikba esne, és elkezdené tápszerrel pótolni a babát, ki kell derítenie, hogy valóban nincs-e elég teje.

Hogyan lehet tudni, hogy mikor volt elég anyateje

Honnan tudod, hogy mikor kapott elég tejet a babád?

A baba nyugodt viselkedése és életkorának megfelelő fejlődése a fő kritériumok annak biztosítására, hogy elegendő tej legyen a mellben, és a baba táplált legyen. Ha a baba nem nyűgös a mellnél, aktív és kíváncsi az ébrenléti órákban, akkor valószínűleg elegendő teje van.

Vannak alapvető jelek, amelyek a sikeres szoptatásra utalnak.

 1. Az etetések gyakorisága. A szoptatási szakértők azt tanácsolják, hogy alkalmazkodjon a baba ritmusához és igényeihez. Az etetések gyakoriságát és időtartamát az első néhány hónapban a csecsemőnek magának kell szabályoznia. Általában napi 8-12 etetés lesz. A második hónap után a 3,5 óránként 7 etetéses rendszert kell kialakítani.

 2. A szopás időtartama.A baba egyéni jellemzőitől függően 10-40 percig vagy még tovább maradhat a mellben. A szoptatási időszakot nem szabad korlátozni. A baba akkor engedi el, amikor jóllakott.

 3. Nyelés jelenléte.A baba egyszerűen használhatja a mellet cumiként. Ha lenyeli, az azt jelenti, hogy a babát etetik.

 4. Elegendő súlygyarapodás.4 hónapos korig a baba havonta 600 grammot is felszedhet, de legalább 500 grammot. 4-6 hónapos korban az átlagos súlygyarapodás 400-800 gramm, 6-12 hónapos korban 200-600 gramm. Minél idősebb a baba, annál kisebb lehet a növekedés.

 5. A vizelet napi gyakorisága. Az átlagos egyhetesnél idősebb csecsemő körülbelül 10-12 alkalommal vizel, a vizelet színtelen és szagtalan. Ebben az esetben a baba megfelelő mennyiségű tejet kap.

Ha ellenőrizni szeretné, hogy a baba valóban elegendő tejet kap-e, elvégezheti a nedves pelenka tesztet. Az anya egy napra leveszi a pelenkát, és megszámolja, hányszor pisilt be. Mint fentebb említettük, a babának körülbelül 12 alkalommal kell vizelnie. Ha kevesebb, mint 10 alkalommal, akkor keressen fel egy szakembert, aki segít a szoptatás növelésében.

Ellenőrizze, hogy az anya jól szoptat-e a szennyezett pelenkák alapján. Ez a módszer azonban csak a baba születése utáni első hetekben hatékony. A jól táplált újszülöttnek naponta legalább 2-szer van széklete. Ebben az időszakban az anyatej tejtermelő összetevőt tartalmaz, ami a székletet lazává teszi. Az élet első hónapja után az anyatej érettebb, így a baba széklete egészen más lehet.

A neves gyermekorvos, Eugene Komarovsky egy másik hatékony módszert kínál, amely megmutatja, hogy a baba tele van-e. Ezt nevezik ellenőrző mérlegelésnek. A babát a szoptatás előtt meg kell mérni, majd utána meg kell mérni. Ebből megtudhatja, hogy mennyi tejet fogyasztott a baba. Egy anya általában 60 ml tejet fogyaszt szoptatásonként az 1-4. napon, 80 ml-t a 4-7. napon, 90 ml-t 2 hét előtt, 120 ml-t 1 hónap előtt, 150 ml-t 2 hónap előtt, 200 ml-t 3-4 hónap előtt, 220 ml-t 5-6 hónap után és 250 ml-t az első születésnap előtt.

A tejhiány hamis jelei

A szülés után szinte minden anya azon tűnődik, hogy vajon elég tejet kapott-e a baba. Az ideális képre gondolnak, ahol a baba sokat és nyugodtan alszik, alig sír, míg az anya a saját dolgával törődik, a mell tele van tejjel, amelyet bármikor a végtelenségig lehet pumpálni. És ha az egyik pont nem esik egybe, az anyát kétségek kezdik gyötörni a szoptatásával és a gyermek telítettségével kapcsolatban. De tudnod kell, hogy vannak hamis jelek, amelyek nem arról árulkodnak, hogy az édesanyád egyáltalán nem szoptat.

 1. A baba alig alszik és szundikál. Az élet első hónapjaiban a baba az idő majdnem 80%-ában felszínesen alszik. Ez a nyugtalan alvás normális. Az anyatej nagyon gyorsan lebomlik, így a baba sok energiával rendelkezik a további fejlődéshez és növekedéshez.

 2. Állandóan a mellén lóg.Ennek oka lehet, hogy a baba nem szoptat megfelelően. Így elég hosszú időbe telik, amíg a baba teljesen megszívja magát. A mell is egy eszköz a baba számára, hogy megnyugtassa őt. Ez az egyetlen dolog, amitől a baba kényelmesen és biztonságban érzi magát.

 3. A sírás a keblén.Ennek oka lehet a helytelen táplálás is, amikor a baba nehezen szopik. A babát kólika vagy más fizikai panaszok is zavarhatják, amelyek fájdalmat okoznak a szopás során.

 4. Nincs teltségérzet. Amikor az anya teste már tisztában van a baba igényeivel, megindul az érett szoptatás. Ebben az esetben a tej termelődik anélkül, hogy túlzott lenne, a teli mellek érzése elveszik.

 5. Nagyon kevés tejet pumpálnak. Egyetlen mellszívó, nemhogy egy kézi pumpa, nem tudja teljesen kifejezni az emlőt. Ezt csak a baba maga teheti meg, köszönhetően egyedülálló szopási viselkedésének. Ez tehát nem arra utal, hogy az anya nem nagyon tejelő.

Hogyan lehet folytatni a laktációt

Az egyetlen biztos jele annak, hogy a baba nem kap elég tejet, a gyenge súlygyarapodás, az alacsony pisilési idő és a rossz széklet. A szeszélyesség és a mell nélküli sírás, a mohó szopás, a mellre való lógás a nap 24 órájában nem feltétlenül annak a jele, hogy a baba éhes. oktatás 1 Az éhség és a sírás nem jelenti azt, hogy a baba éhes.

De ha tényleg nincs elég tej, tudnia kell, hogyan segíthet a babának. Rögtön rá kell jönnie, hogy a szoptatás fokozása néhány napot vesz igénybe, ha helyesen csinálja. Ez nem történik meg minden másodpercben. A szervezetnek rá kell jönnie, hogy több tejet kell termelnie. Az is nagyon fontos, hogy mindezt csak akkor tegye, ha a tej valóban kevés. Ha a szoptatás fokozódik, és kiderül, hogy túl sok a baba számára, nagy problémák lehetnek a laktosztázisig.

Tehát a fő szabályok, amelyek segítenek visszanyerni a laktációt.

 1. Növelje a szoptatás gyakoriságát. Ez segít serkenteni a tejtermelést.

 2. Szoptatás mindkét mellekkel egy szoptatás során. Ha a csecsemő az egyik mellből az összes tejet felvette, és többet akar, kínálja fel a másik mellet.

 3. Ne hagyja abba a szoptatást, ha a baba még szopik. Várja meg, amíg a baba jóllakik, majd engedje el.

 4. Megfelelő szoptatás. Helyes szoptatás esetén a baba teljesen kiüríti a mellet. És minél több tej jön ki, annál több tej fog kijönni legközelebb.

 5. Gyakrabban cserélje a mellet, ha a baba lassan szopik. Ez serkenti a fő laktogén hormonok termelését. Ha gyakran váltogatja a mellét, nagyobb valószínűséggel növeli a tejtermelést.

 6. Csak a mellet kínálja. Ha a baba tökéletesen egészséges, nincs szüksége tápszerre vagy cumira. Sokkal könnyebb szopni őket, mint az anyatejet, ami ahhoz vezethet, hogy a baba ellustul, és teljesen elutasítja a mellet.

A legfontosabb dolog a szoptatással kapcsolatban, hogy hallgass magadra, és ne felejtsd el, hogy a babának nyugodt és energiával teli anyukára van szüksége. Fontos, hogy ne feledje, hogy mindig ön lesz a legjobb anya a gyermeke számára, függetlenül attól, hogy hogyan táplálja őt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: