Hogyan beszélgessünk gyermekünkkel, hogy közös nevezőre jussunk

A különböző fejlődési szakaszokban az interperszonális kommunikáció módja és jellege átalakul a gyermekeknél. Fontos, hogy a csecsemők fizikailag is érezzék az anyjuk közelségét – ölelés, puszi… A tinédzserek kerülik, hogy beszéljenek a szüleikkel, pedig szükségük van a támogatásukra és megértésükre. Ezért az anyukák és apukák gyakran elgondolkodnak azon, hogyan beszéljenek a gyerekeikkel, hogy megértsék egymást? Úgy tűnhet, hogy csak most tanultak meg kommunikálni egy fiatal tanulóval. Ekkor már tinédzser. A felnőtté válás dinamikáját nehéz követni, ezért fontos, hogy megtanuljuk az alapokat, hogyan kell minden korosztályú gyermekhez viszonyulni, de ne hanyagoljuk el az egyes időszakok életkori sajátosságait. oktatás 1 A felnőtté válás dinamikáját nehéz követni. Ez a cikk ezt és más, a szülő-gyermek kapcsolatokkal kapcsolatos kérdéseket vizsgál meg.

Problémás pontok a szülő-gyermek kapcsolatokban

Hogyan legyünk türelmesek a gyerekekkel

Van néhány olyan terület, amely gyakran vezet konfliktushoz, amikor a gyerekekkel beszélgetünk. Ez a viszálykodás túlzott kritikával, a saját értékek és attitűdök erőltetésére tett kísérletekkel jár együtt. Azt hisszük, hogy segítünk nekik, hogy okosabbak és erősebbek legyenek, de valójában ártunk a kapcsolatnak és késleltetjük a megértést. Mik ezek a problémás területek:

 1. Barátaid kiválasztása. A szülők gyakran kritizálják azokat, akikkel a gyerekek kapcsolatba kerülnek. A félreértések sokféle dologból adódnak: egy barát tanulmányi kudarca, egy nehéz személyiség, egy diszfunkcionális család, rossz szokások stb.. Ha ezt a kérdést párbeszédben vetjük fel, az ellentmondásos érzelmek viharát váltja ki a gyermekből, hiszen joga van megválasztani a környezetét.

 2. Érdeklődési kör és preferenciák.Az anyukák és apukák azt szeretnék, hogy gyermekeik élvezzék a különböző tevékenységeket, új készségeket tanuljanak és hasznos életvezetési készségeket szerezzenek. Amikor a gyerekek eltérnek ettől az ideáltól, a szülők igyekeznek rámutatni a világképük hibáira. Ez egy másik téma, amelynek kritikája fájdalmas reakciókat vált ki.

 3. A mindennapi élet és a rutinok megszervezése.Minden szülő szembesült már a gyermeke napi rutinjával és a háztartási feladatokkal kapcsolatos problémával. Gyakran, amikor megpróbálták ezt az üzenetet átadni a gyermeküknek, közömbös mosolygást vagy durva szavakat kaptak.

 4. Motivációval és fegyelemmel kapcsolatos kérdések.Ideálisak azok a gyerekek, akik nem alszanak el az iskolában, örömmel vesznek részt minden órán, és lelkesek a házi feladatok és az iskolán kívüli tevékenységek iránt. Az igazságosság kedvéért meg kell jegyezni, hogy az ilyen mintatanulók nagyon kevesen vannak. És a teljesítményről, motivációról, fegyelemről való beszélgetés és kioktatás nézeteltéréshez és a kapcsolat tisztázásához vezet.

 5. Kapcsolat a szülőkkel.Figyelmetlenség, durvaság, közöny a gyermek-szülő kapcsolatokban szorongást okoz az idősebb generációban. Különböző módokon próbálják megérteni az okokat, és a helyes útra terelni gyermekeiket. Ezért veszekedések és még nagyobb elidegenedés.

 6. A generációk közötti kapcsolat.“És manapság…”. A felvilágosító magyarázataid mindig ezzel a mondattal kezdődnek? Azt gondoljuk, hogy amikor gyerekek voltunk, felelősségteljesebbek, jobban tiszteltük a felnőtteket, kötelességtudóbbak és udvariasabbak voltunk, mint a mai generáció. Ez jellemzi a különböző generációkhoz tartozó emberek közötti mentális szakadékot.

Olvasson tovább  8 állóképességi játék

A gyermekével súrlódást okozó témákat nem szabad mindig elkerülni. De meg lehet változtatni az információk bemutatásának módját és a hozzáállást ehhez a nézeteltéréshez. Tudja meg, hogyan jöjjön ki gyermekével az alábbiakban.

Hogyan jöjjön ki gyermekével

Az alábbi javaslatok minden korosztály számára segítenek abban, hogy Ön és gyermeke jól kijöjjön egymással. A hatékonyságuk fontos szabálya, hogy a helyzetet a párbeszédhez igazítsuk, és természetesen az őszinteséget.

A kritikát pozitív szempontokkal eloszlatni

Milyen gyakran akarja élesen kifejezni, hogy mit csinál rosszul a gyermek, miért nem szabad így csinálni, és megtanítani, hogyan kell helyesen cselekedni?.A kemény, közvetlen kritikára a gyermek a következőképpen reagál:

 1. Közeledünk hozzád. A kritikát negatívnak érzékelik, még akkor is, ha a legjobb szándékkal mondod. Az Ön megjegyzéseire válaszul védekezőnek érezheti magát. Az egyik pszichológiai védekező mechanizmus az absztrakció. Egyszerűen nem nyílnak meg többé, nehogy újra kritizálják őket a tetteik miatt.

 2. Bunkónak lenni, bunkónak lenni. Ez is egy védekező reakció – a visszavágás. Még jobban elporlasztod magad, és ő is. Egy-két keresztbe tett szóváltás, és máris harcra kerül a sor.

 3. Úgy érzi, hogy nem szereted őt. A gyermekek közös értelmezése a szeretetről, amely kizárólag a pozitív aspektusokon alapul. Ha rámutatsz a negatív tulajdonságaira, azt érzelmi elutasításnak veszik a részedről.

Mi a teendő? Tanuljon meg pozitív módon rámutatni a hiányosságokra. Lehet, hogy például undorodik a gyermeke szobájából hallható hangos zenétől. Egyszerűen megkérheti, hogy kapcsolja ki a zenét. Vagy megkérdezheti, hogy mi az összetétel? Megjegyzi, hogy kiváló zenei ízlése van, és megkéri, hogy viseljen fejhallgatót, mert a zene miatt nehezen tud a munkájára koncentrálni. A téma ugyanaz, de az eredmény teljesen más.

Mit tegyünk, ha gyermekünk mindentől fél? Tanácsok egy pszichológustól

Adjon választási lehetőséget gyermekének

A kényszeres követelések minden korosztályból származó gyermekek neheztelését okozzák. Tiltakozások merülnek fel – szándékos eltérés az Ön utasításaitól. És megoldhatja a problémát anélkül, hogy teljes intézkedésekhez folyamodna. Már csak azért is megéri, hogy választási lehetőséget biztosítson, hogy mi a legjobb az Ön számára. Például a boltban a lánya egy drága blúzt akar. Nem megfizethető, de kiválaszthat néhány megfizethető lehetőséget, és választási lehetőségeket kínálhat. Vagy a baba nem szeret levest enni. De javasolhatja, hogy milyen ebédet szeretne – húsgombóclevest vagy tésztalevest. A választás lehetősége leegyszerűsíti a kommunikációs folyamatot és növeli a lojalitást a kapcsolatban.

Tartsa tiszteletben a magánéletét

A gyermek ügynöksége tiszteletben tartása a módja annak, hogy harmóniát és megértést találjunk egy kapcsolatban. Gyakran úgy érezzük, hogy a gyermekeink egyszerű dolgai nem felelnek meg az igényeinknek. Például a fia könyvet olvas, és Önt arra ösztönzik, hogy Skype-on szólítsa fel a nagymamáját, hogy nézzen rá az unokájára. Durván behatolsz a terébe, és követeled, hogy hagyja abba, amit csinál, hogy eltereld a figyelmét az ügyedről. Lehet, hogy nem lesz baja a gavalléros próbálkozásoddal, de az is lehet, hogy negatívan reagál. Annak érdekében, hogy ne okozzon felesleges súrlódásokat a kapcsolatban, próbálja tiszteletben tartani a gyermek személyes terét, és tartsa sérthetetlenül a határait. Az Ön tisztelete segít neki abban is, hogy megtanulja őket értékelni, és megvédje őket mások durva tolakodásaitól.

Olvasson tovább  Az idősebbek tisztelete: A legfiatalabbak nevelése a családban

Engedje meg gyermekének, hogy kreatívan gondolkodjon

A gyermekek gondolkodásmódja néha nagyon különbözik a felnőttekétől – mi elfogadjuk a megváltoztathatatlan szabályokat, de a gyermekek képesek átalakítani és megváltoztatni azokat. Hogyan reagálnak a szülők ezekre az intézkedésekre? Igen, rosszallással. Engedje meg gyermekének, hogy mindenben kreatív, fantáziadús és fantáziadús legyen – a mindennapi élet gondjaitól az iskolai gondokig. Engedje meg nekik, hogy kipróbálhassák a dolgok alternatív módjait. Például az iskolában egy sztereometriai gyakorlatot. Te látod a megoldás egyik módját, a gyereknek pedig van egy ötlete, hogy másképp oldja meg a problémát. A nehezebb vagy könnyebb út. Nem kell ragaszkodnod a választásodhoz, adj neki lehetőséget, hogy megmutathassa, hogyan gondolkodik a dobozon kívülről. Ez nem csak a geometriára vonatkozik.

Ne erőltesse a véleményét

Miután hosszasan figyelte a dolgok szépen és rendezetten történő elrendezését, lépjen közbe, és vegye a dolgokat a saját kezébe. Ezzel ráerőlteti a véleményét, és elveszi a kezdeményezést a gyermekétől. Azt hiszed, hogy könnyebb és gyorsabb lesz, és segítesz a gyerekednek. A gyakorlatban azonban nem ez a helyzet: ezt az akciót úgy érzékelik, mint a hívatlan segítségre irányuló kísérletet, sőt, mint sértést. Fontos, hogy gyermeke önállóan jöjjön létre a kívánt eredményt. Ha nehézségei vannak, és az Ön segítségét vagy tanácsát kéri, Ön cselekedhet. Ha tiszteletben tartja gyermeke autonómiához való jogát, az segít megtalálni a közös hangot és a megértést. És a legjobb módja annak, hogy felbecsülhetetlen tapasztalatot szerezzünk, ha sok hibát követünk el, majd magunk találjuk meg a megoldást.

Mutassa meg, hogy gyermeke véleménye fontos Önnek

Ha meghallgatják és felkérik, hogy nyilvánítson véleményt, az megmutatja, hogy fontos és értékes. Ugyanez a helyzet a gyerekekkel: szeretik, ha a szülők nem csak döntenek, hanem konzultálnak velük. Ez különösen igaz olyan ügyekben, amelyek közvetlenül a gyermekét érintik. Tegyük fel, hogy felújítja a gyermek hálószobáját. Hívja meg őket, hogy döntsenek leendő otthonuk stílusáról. Egyrészt a felújítás után jól fogja érezni magát a helyiségben. Másodszor, meg fogja jegyezni, hogy a véleménye számít az Ön számára. Gyermekével együtt kereshet megoldást, ami megtanítja őt arra, hogy felnőttként saját belátása szerint ítélkezzen.

6 hatékony technika a gyerekek félelmeinek legyőzésére

Legyen támogató a nehéz helyzetekben

Amikor egy gyermek érzelmileg nehéz időszakon megy keresztül, akkor van a legkevésbé szüksége arra, hogy kritika érje. Legyen egy támogató, biztonságos bázis, ahová fordulhatnak, ha bajban vannak.Állítsa be akommunikációs folyamatoly módon, hogy:

 1. Látja, hogy érzel. Az érzéseid erőteljes eszköz, amely segíthet a kapcsolatok javításában. Ha a gyermek egy barátjával való kapcsolatával kapcsolatos problémával fordul hozzád, mutasd ki, hogy te is feldúlt vagy és aggódsz miatta.

 2. Győződjön meg róla, hogy megérti az érzéseiket. Fontos, hogy tükrözze, hogy elkapta az érzelmi állapotát. Ez a következőképpen fejezhető ki: “Látom, hogy nagyon felzaklatott a vitád”, “Megértem, min mész keresztül” stb..

 3. Tartsa a beszélgetés hangnemét pozitívan. Tegye világossá a gyermek számára, hogy mindig vannak nehézségek, és ezeket néha nem lehet elkerülni. Hogy ne okozzon nekik szenvedést, megváltoztathatja a hozzájuk való hozzáállását. Minden nehézség átmeneti, és a mi cselekedeteink segíthetnek a megoldásában.

 4. Az Ön gyermekének álláspontját meghallgatják és megértik. Ne szakítsa félbe, de figyelmesen hallgassa meg, amikor készen áll arra, hogy kifejezze az érzéseit. Tereld el a gondolataidat, és hallgasd meg a gondjaikat. Néha elég, ha beszélünk az érzéseinkről, hogy elengedjük őket.

 5. A beszélgetés után képes volt leleményes állapotot kialakítani. Minden nehéz párbeszédnek a nyugalomhoz való visszatéréssel kell végződnie. A beszélgetés után ajánlja fel neki, hogy teázzon, menjen el sétálni vagy nézzenek meg egy filmet együtt. Ez segít elterelni a figyelmét, és az élmény után ellazulni.

Olvasson tovább  Hogyan kell öltözködni a baba otthon

Ne feledkezz meg a humorról

A megfelelő viccek oldhatják a feszült helyzeteket. Amikor úgy érzi, hogy a párbeszéd zsákutcába jutott, és senki sem tud kompromisszumot kötni, a humor az, ami továbblendítheti a beszélgetést. A viccek különösen jól működnek a kisgyermekek és az általános iskolások körében. Például a baba nem eszik brokkolit. A hátborzongató zöld káposztavirágokat általános rémülettel nézik. Játsszon el egy játékos helyzetet, amikor a brokkoli minden módon megpróbál a gyermek szájába kerülni, miközben vicces hangon megjegyzéseket tesz. Kevés gyerek képes ellenállni ennek a trükknek. Fontos tudni, hogy mikor helyénvaló a humor, és mikor érdemes más módszerekkel próbálkozni a megértés érdekében.

Kerülje az összehasonlítást más gyerekekkel

Semmi sem rontja annyira a gyermek önbecsülését, mint az, ha negatív módon hasonlítgatjuk őket másokhoz. A szülők gyakran használják ezt a technikát, hogy bátorítsák gyermeküket új dolgokra, és segítsenek növelni a motivációját. Például megdicséri a szomszéd fiút, amiért tökéletesen viselkedik, segít az anyjának és jó jegyeket szerez. Megjelölöd, hogy “nem az vagy, ami vagy” vagy “nem úgy, mint te”. Ezeknek a szavaknak a megtapasztalása minden bizalmat és megértést lerombolhat a gyermek-szülő kapcsolatban. Egyetlen mércével kell összehasonlítania – saját magával. Tegyük fel, hogy a legutóbbi vizsgáján 3-ast kapott. A következőre pedig jó jegyet hoz. Fontos elismerni, hogy jól csinálta, keményen próbálkozott, és képes volt jobb eredményt elérni. És még ha mindenki más ötöst is kapott, akkor is haladást ér el önmagához képest. A jövőben segíteni fog neki, hogy ne nézzen másokra jóváhagyásért vagy elmarasztalásért. Ő maga határozza meg a siker mértékét.

Következtetés

Nehéz lehet kijönni a gyermekével. A gyermek és a szülők jóléte a jól működő kommunikációs folyamattól függ. A gyermekek nem rendelkeznek teljes kapacitással interakciós stílusuk elemzésére és korrigálására a kialakult kommunikációs készségek és világkép hiánya miatt. De mi, mint szerető és gondoskodó felnőttek, erősíthetjük és javíthatjuk a kommunikációnkat. Jó szándékunk és türelmünk segít fenntartani és újraépíteni a bizalmat és a megértést gyermekeinkkel.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: