Hogyan beszéljünk egy 2 éves gyerekkel

A gyakorlat azt mutatja – még akkor is, ha a beszédképzés közvetlenül a gyermek születése után kezdődik, ez nem garancia arra, hogy a gyermek megelőzi a fejlődési normáit, vagy legalábbis összhangban van ezekkel a normákkal. oktatás 1 A beszédképzés a gyermek születése után kezdődik.

A cikk története a beszélt nyelv fejlődésére összpontosít a viszonylag normális körülmények között született normális gyermekeknél. Ha súlyos születési traumák vagy speciális diagnózisok vannak a gyermeknél – ez egy speciális terület, és egy interneten olvasott cikk valószínűleg nem segít.

Más gyermekek számára azonban, és különösen a szerető szülők számára az itt vázolt információk hasznosak és hasznosak lehetnek.

Hogyan beszéljünk egy 2 éves gyerekkel

A probléma okai és a beszédfejlődés általános szabályai a gyermek számára a születéstől kezdve

Sok óvodáskorú gyermekek logopédiai csoportjaiban dolgozó pedagógus megerősíti azokat a statisztikákat és kutatási adatokat, amelyek szerint a múlt század 70-80-as éveinek gyermekei másfél éves korukban képesek voltak, ma a gyermekek többsége még kétéves kora után sem képes. oktatás 1 A gyermekek többsége nem képes a beszédre.

Ez különösen a beszédfejlődés területén mutatkozik meg. Ha figyelembe vesszük az okokat, amelyek a magzati rendellenességekre, a genetikára, a szülészeti körülményekre és magára a szülés nehézségére vezethetők vissza, ami manapság az esetek felét teszi ki, akkor a logopédussal való konzultáció nemcsak szükséges. Ez a szakember megtanítja a beszédhangokat, a szóbeli mondatok készítését és az artikulációt javító gyakorlatokat. Ezen kívül konzultációkra és vizsgálatokra is szükség lesz:

 1. logopédus;

 2. neurológus;

 3. gyermekpszichológus.

A gyermekek késleltetett beszédének másik felét maguk a felnőttek okolják. Itt van a szülők széles körben elterjedt mulasztása, amelyet a modern pedagógusok körében a “pedagógiai elhanyagolás” kifejezéssel jelölnek. A szülők és a saját gyermekük közötti kommunikáció hiányából ered. Ami viszont összefügg a mindenütt jelenlévő “kütyüktől” való függőség “járványszerű” terjedésével. Ezért a szülőknek még a gyermek születése előtt is emlékezniük kell, és a születés után számos egyszerű szabályt kell alkalmazniuk:

 1. A képernyő előtt töltött idő korlátozása. Kerülje a tévénézést, a számítógépen való rajzfilmnézést vagy a telefonon való “beszélgetést”. Természetesen kerülni kell a velük való érintkezést, amikor barátokat látogat meg, vagy nyilvános helyeken, de a gyermeknek elegendőnek kell lennie. Ez a korlátozás 0 és 3 éves kor közötti korosztály számára megfelelő. Többet megtudhat ebből az anyagból.

 2. Amikor zene vagy dalok szólnak, vagy a történet hangos üzemmódban van, a felnőtteknek kerülniük kell a beszédet. Ne legyen háttérhang a gyermek számára, valami egyedül szóljon.

 3. Sokat és világosan kell beszélnie a gyermeke előtt. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy felnőtt által végzett összes háztartási tevékenységről beszélünk. Ha azonban irritáció vagy fáradtság van, jobb, ha ezt nem teszi meg, a hatás a szándékolt hatás ellenkezője lehet.

 4. Hangos könyv olvasása a babának.

 5. Minden olyan tevékenység során, amelyet egy felnőtt végez a gyermekkel – fürdés, öltözködés, etetés, masszírozás stb., Aktívan énekelni kell a gyermekdalokat, dalokat és gyermekdalokat.

 6. Amikor gyermekével beszélget, fontos a szemkontaktus, és érzelmi stimulációra van szükség ahhoz, hogy a gyermek figyelmét a beszélő arcára irányítsa. Erre a célra kiválóan alkalmasak a gyermekdalok és a gyermekdalok. Sok logopédus azt is javasolja, hogy a nők fényes rúzst használjanak a gyermek beszédórák előtt.

 7. Aktívan alkalmazza a finom motoros készségek fejlesztését szolgáló játékokat.

 8. A különböző játéktevékenységek támogatása és teljes körű támogatása. A gyermek agyának aktivitása közvetlenül függ a bruttó motoros készségek aktív részvételétől, amelyek akkor zajlanak, amikor a gyermek fizikailag aktív.

Olvasson tovább  A baba magassága 4 éves korban: A WHO fiúk és lányok normája

Az első életév végére a gyermeknek körülbelül 10-15 szóval kell rendelkeznie a mindennapi nyelvében, ami a legtöbb gyermek átlagos “szókincsét” jelenti.

5 logopédiai tipp a 2 év alatti gyermekekkel való munkához

A tanácsok nagyon ajánlottak és könnyen alkalmazhatók a mindennapi életben, előnyeit pedig sokéves szakértői tapasztalat bizonyítja:

 1. A keleti mód költője, – Az ősi Nagy-Sztyeppe vidékén a nomádok között voltak népszerű költők-akynok, akik mindent megénekeltek, amit láttak. Mindig kifizetődő, ha kommunikál a gyermekével. A felnőttnek ki kell mondania minden cselekedetét, és meg kell neveznie minden tárgyat, amely részt vesz abban, amit a felnőtt tesz. Például, amikor egy baba mosdatására készülünk, kommentálnunk kell minden cselekedetünket: “levenni a nadrágot, levenni a jelzőt, beülni a kádba, ráülni a kezekre, belemártani a vízbe stb.”..”.

 2. A bébiszitterkedést lehetőség szerint kerülni kell.A gyermek számára fontos a tiszta, kifejező és helyes kiejtés példája.

 3. A nyelvelsajátítás kezdeti szakaszában a tárgyakat vagy élőlényeket jelölő nehéz szavakat az általuk kibocsátott hangokkal lehet helyettesíteni – az autó bi-bee, a macska meow, a ló ygo-go… Ez megkönnyíti a gyermek számára a beszédtanulást, de másfél-két éves korára, legfeljebb kétéves korára ezeket fel kell váltaniuk a teljes értékű szavakkal.

 4. A gyerekek akkor reagálnak a legjobban a versekre, ha hangosan olvassák őket, Gyermekírók, mint Csukovszkij, Marschak vagy Agnija Barto, vagy egyszerű gyermekmesék. A szülők által kedvelt komoly művek olvasása jobb, ha idősebb korban történik.

 5. Amikor gyermekdalokat vagy gyermekdalokat használnak a beszédórákon, a legjobb eredmény elérése érdekében kombinálja őket utánzó és ujjjátékokkal. Ez segít a térbeli koordináció fejlesztésében, ami viszont serkenti az aktív folyamatok fejlődését a gyermek agyában.

Hány szónak kell lennie a gyermek beszédkészletében 2 éves korára?

Ha a nemzeti pszichológia mesterének, L. Vygotsky-nak a mértékadó véleményét vesszük alapul.. A “Gondolkodás és beszéd” című munkája szerint a gyermeknek másfél-másfél éves és legkésőbb hét hónapos korára képesnek kell lennie arra, hogy mondatokban beszéljen.

Olvasson tovább  Milyen korban kell a fejlődő szőnyeg, és melyik modellt kell választani egy év alatt

Ez azonban jelenleg nem reális, és nem kell tőle tartani. A tudósnak ez a megfigyelése ismét megerősíti azt a lehangoló tényt, hogy az emberiség fokozatosan visszafejlődik. De most valami másról van szó, tehát a mai norma 200-300 szó 2 éves korig. A gyermeknek legalább két szóból álló mondatokban kell beszélnie.

Annak megértéséhez, hogy ez a gyermek elérte-e a modern normák kialakult tudományát, gondosan meg kell figyelnie beszédét és szókincsét. Erre csak az anya a legalkalmasabb. Gyakran csak ő az, aki megérti, mit mond egy ilyen korú gyermek. Fegyverkezzen fel egy jegyzetfüzettel, legyen türelme, és írja le az összes szót, amit a gyermekétől hall a hét folyamán, bármit, ami eszébe jut. A legtöbb szó valószínűleg kétszótagú lesz, és sok lesz a jelentéspótló szó, pl. kutya – wuff wuff, és nem sok kifejezés, pl. “Apa, adj”, “Anya, nyam-nyam-nyam”. A “nyelvi elemzés” szempontjából a szám fontos.

Még akkor sem kell pánikba esni, ha a szavak száma alacsonyabb a szokásosnál, és folytatni kell a tanítást. Ma már sok példa van arra, hogy a gyermekek hároméves korukban különösebb nehézségek vagy fogyatékosságok nélkül beszélnek.

Most röviden a,Ami szigorúan tilos, hogy ne okozzon pszichológiai vagy érzelmi károkat a gyermeknek:

 1. Összehasonlítás az ismerősök, rokonok vagy szomszédok hasonló korú, de jobban beszélő gyermekeivel. Minden csecsemő egyedi és sajátos fejlődésű, és fejlődésük saját “személyes” menetrendjüket követi.

 2. Ha a beszédfejlődés megkésettségének jelei mutatkoznak. Számítva arra a tényre, hogy “minden magától elmúlik” és késlelteti a szakemberek látogatásának idejét.

 3. Minden figyelmet erre az egy problémára összpontosítani. Az anyák gyakran kétségbeesnek, amikor a 2 éves gyermekük még mindig nem tud beszélni, és csak erre tudnak gondolni.

Összefoglalva, a következtetés egyszerű: ne menjünk a végletekig, és továbbra is intelligens és arányos módon dolgozzunk a problémán. Az alábbiakban néhány légzési és artikulációs gyakorlatot és egy kicsit részletesebben a finommotorikus készségekről olvashatsz ennek a korosztálynak. A fentieknek pozitív hatással kell lenniük a baba beszédfejlődésére.

Artikulációs gyakorlatok és légzőgyakorlatok.

Az artikulációs apparátus e képzésének célja, hogy megtanítsa a gyermeket a hangok helyes és határozott kiejtésére, és a jövőben fejlessze a szavak kiejtésének készségét.

Minden gyakorlatot játékos módon kell végezni, megmutatva és elmagyarázva a gyermeknek.A baba biztosan szereti ezt a tevékenységet, és szórakoztatónak kell lennie.

 1. “Kerítés.”. A fogak szorosan zárva vannak, így a nyelv “kerítésként” mögöttük marad. Amikor ez megtörtént, adjon a gyermekének a lehető legnagyobb mosolyt.

 2. “Pendulum”. Nyitott szájjal mozgassa a nyelvet, mint egy ingát az egyik oldalról a másikra, érintve a száj sarkát.

 3. “Malacka.”. Az ajkakat egy csőbe húzzuk, és elkezdjük körbe-körbe, fel-le, jobbra-balra mozgatni őket.

 4. “Vidám hörcsög”. Tegyél úgy, mintha hörcsög lennél, pumpálj levegőt a szádba és fújd fel az arcodat. Fújja a jobb és a bal arcot felváltva. Ezután fordított sorrendben – húzza be jobban az arcát, majd ismét felfújja és leereszti a tenyerével.

 5. “Kacsa”. Húzza előre az ajkakat egy csővel, és lélegezzen rajtuk keresztül.

 6. “Nyisd ki és csukd be a szádat.”. Tartsa a pozíciót nyitott szájjal néhány másodpercig, majd zárja be a száját.

 7. “A fürge nyelv. A nyelvvel az állhoz, az orrhegyhez, az arcokhoz való nyúlás gyakorlása.

Olvasson tovább  Mikor és hogyan kezd egy újszülött jól látni

Néhány gyakorlat a finommotoros fejlesztéshez.

Hogyan beszéljünk egy 2 éves gyerekkel

Az agykéreg beszédfunkciókért felelős területe az ujjmozgásokért és általában a finommotorikáért felelős terület közvetlen közelében található. Ennek a zónának az ingerlése lehetővé teszi az impulzusok továbbítását a beszédközpontokba, amelyektől a beszédfejlődés függ. Íme néhány erre tervezett gyakorlat:

 1. Tárgyak keresése. A kis játékokat és más apró tárgyakat egy mély edénybe helyezzük, amely tele van gabonafélékkel vagy hüvelyesekkel – borsó, rizs, bab stb.. A baba feladata, hogy belemártja a kezét az edénybe, és “megszerezze” belőle az összes tárgyat.

 2. Modellezés.A gyurma, a gyurma vagy az egyszerű tészta nagyszerű “edzőeszközök” az ujjak rugalmasságának és ügyességének fejlesztésére.

 3. Ujjgyakorlatok. A jól ismert és sok generáció számára ismerős Varjú és csecsemői, a szarvasi kecske és a taps, a kicsik követése, és természetesen a taps rendkívül hatékony hatással van a gyermekek mindenoldalú fejlődésére, beleértve a beszéd fejlődését is.

 4. Applikálás és mindenféle rajzolásJótékony hatással vannak a gyermekek ujj- és kézmozgásaira.

A fenti listán kívül itt hozzáadhatja – mozaikok, játékok csipkékkel, gombolás és gombolás, gyöngyökkel, gabonafélékkel való játék és egyéb tevékenységek. A vezérelvnek az újdonságnak kell lennie a baba számára. Ha az összes játék és tevékenység napról napra ismétlődik, az nem fog hozzájárulni a beszéd fejlődéséhez.

A lényeg – a gyermek beszédfejlődését nem szabad a véletlenre bízni. A fejlődésének minden érzékeny időszaka 0 és 3 éves kor között zajlik, az idő nem annyira. Azonban nyomást gyakorol a gyermekre, és túl sokat aggódnak érte is, nem éri meg. A sikeres beszédfejlesztés előfeltétele a rendszeres tanítás, a szülők tanulmányozása a vonatkozó szakirodalomban és a DeepL honlapon való időben történő logopédushoz fordulás.

Ez a cikk Vygotsky könyvein alapul, L.. “Gondolkodás és beszéd”, Andrei Kurpatov “Boldog gyermek”, Elena Yanushko “Segíts a baba beszélni”, O.. Novikovszkaja “A baba megtanul beszélni” című műve, az E. Az Ershova “Ne ess pánikba! A gyermekem nem beszél” és anyagok a szolnickói árvaház tanárainak munkájából és oktatási gyakorlatából.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: