Hogyan fejlesszünk egy gyermeket 3 hónapos korban: aktív játékok, hasznos tippek

A csecsemő életének első hónapjai az egyik legfontosabbak: a gyermek aktívan tanul új információkat, új készségeket sajátít el stb. Minden nap boldog szülők figyelhetnek meg valami újat gyermekük viselkedésében, de a harmadik hónapot reprezentatívnak tekintik: a baba már hozzászokott a napi rutinhoz, tisztában van mindennel, ami körülötte történik, és élénken érdekel mindent. Ezért nagyon fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a 3 hónapos gyermek fejlődésére. Szakértőink értékes információkat és hasznos tippeket gyűjtöttek össze, hogy segítsenek Önnek ebben a kihívásokkal teli, de izgalmas folyamatban.

baba

Gyermeke fejlődéséről 3 hónapos korában

Fontos, hogy az élet első hónapjaiban neveljük a babát, de az is fontos, hogy bátorítsuk őt arra, hogy aktívan részt vegyen önálló fejlődésében és fiziológiai fejlődésében.

Fiziológia és reflexek

3 hónapos korban a baba teste már feszesebbé, dúsabbá válik, és az apró végtagokon ráncok jelennek meg, ami a bőr alatti zsír megfelelő kialakulását jelzi. A csecsemők már képesek a fejüket függőlegesen tartani (még hasra fekve is), és könnyen átfordulnak a hátukról a hasukra.

Az élet harmadik hónapjára a baba kellőképpen hozzászokott a kialakult rutinokhoz, boldogan eszik és iszik egyszerre, ami megkönnyíti a szülők életét. Egyébként 3 hónapos kortól kezdve a babánk fokozott érdeklődést mutat a körülötte lévő világ iránt (ez gyakran abban nyilvánul meg, hogy mindent meg akar kóstolni, amit a kezébe kap).

A csecsemő súlyára és magasságára való odafigyelés fontos. A tipikus súlybeállítások 3-6 kg és 54-64 cm magasságúak. Ezeket a számokat nemcsak a szülői genetika befolyásolja közvetlenül, hanem a baba étrendje és táplálkozási szokásai is.

MEGJEGYZÉS.A súlygyarapodás és a magasságnövekedés jelentősen eltér a baba táplálásának típusától függően. Szoptatva (megfelelő mennyiségű és minőségű tejjel) a baba havonta 0,5-2 kg-ot is felszedhet. A legfontosabb dolog az, hogy ne korlátozzuk a babát az etetési folyamat során (nem fog többet enni, mint amennyit tud).

Egyes szülők gyakran aggódnak gyermekük lassú növekedési üteme miatt. Fontos megjegyezni, hogy minden csecsemő más és másképp fejlődik. A legfontosabb dolog a baba fejlődésében az, hogy ne csak a növekedési ütemére, hanem a hajának és a körmeinek állapotára, valamint az étvágyára, a napközbeni fizikai aktivitására is figyeljünk. Ha minden rendben van, ne izgasd fel magad.

Néhány szó a 3 hónapos csecsemő reflexeiről. Néhányan már a pici ember életének első napjaitól kezdve megjelennek, mások a gyermek fejlődésével fejlődnek. Három hónapos korban, normális idegrendszeri fejlődés mellettSzámos reflexnek már nyilvánvalónak kell lennie:

 1. Törzsi játék – ha enyhén megérinted a baba felső ajkát, akkor törzsi mozgást fog végezni az ajkaival;

 2. Keresgélés – ha megérinted a baba szája sarkát, ösztönösen a kezed felé fordítja a fejét, és kinyitja a száját;

 3. Babkin-reflex – ha enyhén megnyomjuk a gyermek tenyerének közepét, a gyermek felemeli a fejét és kinyitja a száját;

 4. Moreau-reflex – amikor megpróbálja a babát a hátára fektetni vagy a lábtartó fölé emelni, széttárt ujjakkal felemeli a kezét.

Fizikai és érzelmi “eredmények

Gyermekfejlődés

Három hónapos korában a baba már képes kisebb “hőstettekre”, nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is:

 1. Magabiztosan fekszik le támasz nélkül;

 2. Reagál a fölötte lógó játékokra, megpróbál érte nyúlni;

 3. Bármilyen hangra (beleértve a hangokat is) a fej elfordításával reagál;

 4. Hátról a hasra és oldalra fordul önállóan;

 5. Könnyedén mozog a kiságya felületén (a kúszás első kezdetei);

 6. Aktívan mutatja az érzelmeit (mosolyog, nevet, visít, megijed, sír, stb.)..);

 7. Megpróbál hangokat kiadni (a szülők nyugodtan kommunikálhatnak gyermekükkel, dúdolhatnak neki dalokat, és ő a babanyelvén fog válaszolni);

 8. Élvezi a higiéniai eljárásokat (a 3 hónapos csecsemők élvezik a fürdetést, vidáman fröcskölik a vizet);

 9. Világosabban kifejezi igényeit – nyafog, ha hosszabb időre egyedül marad, és hangosan sírni kezdhet (de gyorsan megnyugszik, ha néhány percet adunk neki).

Hogyan tartsa a baba elfoglalva: oktatási játékok

Ahhoz, hogy növekvő gyermekét szórakoztassa, és ugyanakkor pozitív hatással legyen értelmi és érzelmi fejlődésére, elég, ha időről időre elkényezteti őt oktatójátékokkal.

Bemutatkozó zene

Három hónapos korban a baba már képes hosszú ideig egy dallamra koncentrálni, nem csak egy adott hangra. Így biztonságosan elkezdhet egy egész zenei tevékenységet gyermekével, bevonva őt a szépségébe. Időnként játsszon gyermekdalokat az aktív hallgatás érdekében. Használjon természeti hangokat vagy klasszikus zenét háttérként.

Az otthoni homokozó

Öntsünk zablisztet egy nagy tálba. Tegyen alá egy műanyag lapot vagy egy nagy tálcát, hogy ne legyen semmi sem piszkos. Üljön a földre a medence mellé, karjában tartva a babát. Óvatosan engedje le a babát a rögtönzött homokozóba, és magyarázza el, hogy milyen csodálatos érzéseket él át együtt a babával. Szitáld át a “lisztet” az ujjaidon, hogy a baba utánad ismételje a mondókádat. Ez megtanítja a babát, hogy megtapasztalja és élvezze az új érzéseket.

Dalok meglepetéssel

Keressen néhány olyan gyermekverset, amelynek váratlan vége van, és dúdolja őket többször a gyermekének. Ahogy a baba többször meghallgatja a dalt, emlékezni fog arra, hogy a végén kellemes meglepetés várja őt. Példának okáért: tegye a babát az ölébe, fogja a kezét, és rázza a térdét, hogy kissé ugráljon. Ne felejts el dúdolni egy dalt: “Le a göröngyös hegycsúcsokon, le a göröngyös hegycsúcsokon, megyek le az úton. Ezután, miközben a baba kezét tartja, élesen hajlítsa be a térdeit, hogy óvatosan lecsússzon róluk, és kántálja: “A lyukba – boo!”.

Bújócska

Bújócska a babával

A szülők maguk is játszhatnak a játékkal, vagy bátoríthatják nagyobb gyermekeiket a játékra. A klasszikus bújócska játék szórakoztató, és ami a legfontosabb, biztonságos alternatívája, ez egy egyszerű, mégis szórakoztató módja annak, hogy a babát egy lepedővel vagy takaróval takarjuk le, majd gyorsan lehúzzuk. Ez nagyon jó móka lesz a babának.

Fordulj meg!

Az első dolog, amivel kezdeni kell, az a bemelegítés. A kisgyermeke valószínűleg már képes hátra-oldalra fordulni. Ha nem, gyakorolja a következő gyakorlatot. Tegye a babát a pelenkázóasztalra, hajlítsa be a térdét, majd lendítse oldalra, így a baba automatikusan ugyanarra az oldalra fordítja a testét.

Az oldalsó fordulatok könnyen stimulálhatók egy élénk színű dallamos játékkal. Hagyja, hogy a baba megfogja a “tárgyat”, és mindenképpen dicsérje meg. Ha már eléggé elsajátítottad az oldalsó fordulókat, akkor áttérhetsz a bonyolultabb “manőverekre” – a hasra fordulás. Ahhoz, hogy a baba a bal oldalára forduljon, emelje fel a bal karját, és hajlítsa be a jobb térdét balra. Ugyanígy járjunk el a másik árpáddal is.

Keresek egy hangot

A hallásértés fejlesztése érdekében érdemes felhívni a baba figyelmét az őt körülvevő különböző hangokra. Egyszerűen játsszon le egy zenegépet vagy csengőhangot a telefonján, és hagyja a tárgyat a szomszéd szobában. Ezután vegye a babát a karjába, és próbálja meg felhívni a figyelmét a közelben lévő hangokra, hogy lefoglalja a hangok forrásának keresésével. Ne halogasd, különben a folyamat egyszerűen untatni fogja a gyermeket. Amikor megtalálja a hang/dallam forrását, dicsérjük és ujjongjunk vele együtt. Ha a baba szereti a játékot, játssza újra és újra.

Táncolj anyával

Ha az anyukának el kell mennie egy időre, mivel tudod lefoglalni a babát?? Természetesen az egyik szórakoztató és ami a legfontosabb, oktató játék:

 1. Zenélő mobil – a lényeg, hogy olyan mobilt válasszon, amelyik tetszik Önnek és a babának, tekintettel a különböző lehetőségekre (felfüggesztett játékokkal, változtatható dallamokkal stb.).). A trükk az, hogy ne hagyd a babát túl sokáig magad előtt, hogy fenntartsd az érdeklődését.

 2. A hangos mesék ideálisak a meséket kedvelő kisgyermekek számára, de nem szabad túl sokáig egyedül hagyni a babát velük, mivel egyes csecsemők rendkívül izgatónak találják.

 3. Varázsszőnyeg – különböző textúrák, tükrök, csörgők – ezek nem csak szórakoztatnak, hanem a fejlődést is serkentik.

 4. Zenélő játékok – ha nincsenek éles részletek, ezek kiváló rövid távú szórakozást jelenthetnek a gyermek számára.

Hasznos tippek

Hasznos tanácsok

Az ösztönző játékok mellett jó, ha más módon is időt töltesz gyermekeddel. Mint a? Egyszerű:

 1. Vidd ki gyakrabban a szabadba– A nyuszikád szeretné felfedezni a környezetét: hallani az elhaladó autók hangját, az elhaladó emberek nyüzsgését, az égboltot, a madarak repülését, és a karjaidba bújni egy buja fa tetején.

 2. Hívja haza a vendégeket– A vendégek felnőttek gyermekeikkel. A baba biztosan élvezni fogja, hogy megismerkedik vagy legalábbis megnéz egy másik babát. És közben tanulhatsz valami érdekeset a barátaidtól/ismerőseidtől.

 3. Beszélgessen a gyermekével– Használjon ki minden lehetőséget, hogy kommunikáljon gyermekével – gyakran változtassa a hangszínt és a hangerősséget gyorsról lassúra, halkról hangosabbra. Próbálja felvidítani a babát, vagy próbálja megnyugtatni és megnyugtatni őt. De hagyja, hogy “kiadja magából” anélkül, hogy félbeszakítaná, és megpróbálja megismételni a fecsegését.

 4. Tegyél csilingelő játékokat a kiságya fölé– 3 hónapos korban a baba már teljes mértékben megpróbálja “kihasználni” fizikai képességeit, bármilyen okból rázza a kezét és a lábát. A gyermek igényének kielégítésére próbáljon meg “akciójátékokat” akasztani a kiságy fölé, amelyek csilingelnek vagy tekergőznek (lehetőleg egy zsinórra felfüggesztve), amikor a gyermek karjával/lábával érintkeznek.

 5. Bébiszitterkedjen gyakrabban– Hagyja, hogy a gyermek csatlakozzon Önhöz a napi rutinjaiban anélkül, hogy túlságosan megterhelné – adjon neki több “kirándulást” a ház körül. Próbálja meg különböző pozíciókban tartani a babát: függőlegesen, a hátát a mellkasának támasztva, a hasán fekve stb..

 6. Hagyja, hogy sétáljon a padlón– Hagyja, hogy gyermeke erőteljesen mozogjon, és felfedezzen mindent, ami az útjába kerül. De természetesen mindez egy felnőtt figyelő szeme és a nehéz helyzetekben nagyon szükséges segítsége alatt (például, amikor a baba véletlenül eltol egy játékot, és nehézségei vannak a visszaszerzésével).

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: