Hogyan lehet tudni, hogy a tápszer nem alkalmas-e az újszülött számára?

A gyermek élete az első évben közvetlenül attól függ, hogy milyen típusú élelmiszert kap. Természetesen mindenki megérti, hogy a legjobb megoldás az anyatej. De nem mindig lehetséges, hogy a baba megkapja az anyatejet. Ebben az esetben a babát mesterséges táplálásra váltják. Ez felveti az új anyák számára a természetes kérdést, hogy honnan tudják, hogy a tápszer nem megfelelő a gyermekük számára. A gyermekorvosok és neonatológusok véleményének vizsgálatával megpróbálunk teljes választ adni erre a kérdésre.

Hogyan lehet megtudni, hogy a tápszer nem alkalmas-e újszülött vagy csecsemő számára?

Honnan tudja, hogy a tápszer nem megfelelő a babának?

Az adaptált tápszerre való áttérés mindig megterhelő a gyermek szervezetének, még akkor is, ha a gyermekorvos minden ajánlását szigorúan betartják. Ezért normális, hogy kisebb negatív tünetek jelentkeznek. Mivel az újszülöttek emésztőrendszere nagyon sérülékeny, az első héten bekövetkező hibák nagyon valószínűek. A kellemetlen következmények minimalizálása érdekében fokozatos átállásra és a tápszer csomagolásán található tanácsok szigorú betartására van szükség.

Gyakran a negatív tünetek nem valamely összetevő intoleranciája, hanem enzimhiány miatt jelentkeznek, amely megakadályozza, hogy a baba megeméssze a nagy mennyiségű tápszert. Ebben a helyzetben csökkenteni kell a mennyiséget. Ha az emésztés javul, akkor az életkornak megfelelő adagokat adhat gyermekének, mindenféle káros hatás nélkül.

Ha egy anya konzultált a gyermekorvosával, gondosan kiválasztotta a megfelelő tápszert, gondosan követte az utasításokat, következetesen bevezette azt az étrendjébe, és még mindig jelzi, hogy az nem megfelelő, ez nem ok arra, hogy azonnal megváltoztassa a tápszert. Először is, az anyának meg kell határoznia, hogy milyen reakció lépett fel a tápszer bevezetésére, hogy megtehesse a megfelelő intézkedéseket. oktatás 1 Az anyának meg kell határoznia, hogy milyen reakciót váltott ki a tápszer bevezetése.

A tápszer bevezetésével kapcsolatos összes negatív hatás nagyjából a következő csoportokba sorolható:

 1. Bőrreakciók.

 2. Emésztési rendellenességek.

 3. Változások a baba viselkedésében.

 4. Jelentős babasúly-eltérések.

Bármilyen negatív hatás teljesen más okból fordulhat elő, ami nem függ a képlet összetevőitől. Néha a probléma forrása a képlet megváltoztatása nélkül is kezelhető.

Bőrreakciók

A legegyszerűbb módja annak, hogy megállapítsa, hogy egy tápszer nem megfelelő-e a baba számára, a bőrreakció. Ez általában a leggyorsabb jel, amit a szülők észrevesznek. Ez diatézissel, az arcok és az ajkak kipirosodásával nyilvánul meg. Az egész testen kiütés jelentkezhet, amelyet hámlás, viszketés kísér, ha nem történik intézkedés, sebek alakulhatnak ki.

Ha bőrreakció lép fel, elemezni kell:

 1. Hogy a baba szedett-e gyógyszert az elkövetkező napokban;

 2. új élelmiszerek kerültek-e be az étrendbe;

 3. Ha az új anyag nem jelent meg.

Ha a csecsemő vegyes táplálásban részesül, fontos felmérni, hogy az anya étrendje tartalmazott-e új élelmiszereket. Ez is hasonló reakciót okozhat. Ha az új tápszeren kívül nem találtak más okot, a gyermekorvosok azt javasolják, hogy várjanak 2 hetet, és ez idő alatt csökkentsék a tápláló tápszer mennyiségét. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, akkor szükség lehet a baba orvosával való konzultációra és egy másik, hipoallergén tápszer kiválasztására.

Emésztési rendellenességek

Honnan tudja, hogy a tápszer nem alkalmas egy újszülött számára?

A leggyakoribb tünetei annak, hogy a csecsemő nem alkalmas a tápszerre, a kólika, a felböfögés, a széklet rendellenességei. Természetesen a fenti tünetek bármelyike más okból is jelentkezhet. A cumisüveg nem megfelelő fogása vagy a nem megfelelő cumisüveg miatt kólika léphet fel. A neonatológusok azt tanácsolják, hogy figyeljünk arra, hogy az anya hogyan tartja a cumisüveget. A mellbimbónak teljesen tele kell lennie tejjel. Ezenkívül gondoskodni kell a baba orrjáratainak tisztításáról. A nehéz légzés levegő lenyelését eredményezi.

A következő a kólika elleni megelőző intézkedés:

 1. Szoptatás előtt a baba hasára fektetve;

 2. A cumisüveg cseréje kólika elleni cumisüvegre, speciális áteresztő gyűrűvel;

 3. 2-3 percig tartsa a babát egyenesen evés után.

A baba székletének változása lehet az új tápszer bevezetése miatt, és lehet átmeneti. Emésztetlen ételek fehér csomói, naponta több mint háromszoros székletürítés. Különösen, ha a tünetek több mint 3 napig tartanak. Ebben az esetben gyermekorvossal kell konzultálni a kiszáradás elkerülése érdekében.

A székrekedés nagyon kellemetlen a baba számára. Ha ez csak egyszer fordul elő, a babának vizet kell adni inni. A gyermekorvosok azt javasolják az újdonsült anyáknak, hogy adjanak szultán vizet. Beszélje meg orvosával a születéstől fogva fennálló székrekedés esetén elfogadható gyógyszeres kezelést.

Az élet első hónapjaiban a regurgitáció elfogadható. Ahogy öregszik, egyre ritkábban jelentkezik, és hat hónapos korára teljesen eltűnik. A hólyagos felböfögés minden egyes etetés után az étkezési zavar jele. Ha a baba egészséges, és az új tápszer beadása után felböfögés jelentkezik, ez annak a jele, hogy a tápszer nem megfelelő. Ebben az esetben orvosi konzultációra van szükség. A gyermekorvosok általában azt javasolják, hogy a szokásos tápszert speciális mesterséges táplálékkal helyettesítsék. A természetes sűrítőanyagnak köszönhetően sűrűbb, mint a szokásos formula. Ez a tulajdonság akadályozza a gyakori regurgitációt.

Súlyingadozás

Általában a mesterségesen táplált csecsemők a normális életkornak megfelelően, sőt azt megelőzve híznak. Szoptatáskor lehetetlen nyomon követni, hogy mennyi tejet szopott a baba, és maga a szopási folyamat is nagy erőfeszítést igényel a babától. Mesterséges tápláláskor a tápszer simán kiömlik a cumisüvegből, és a csecsemőnek nem kell extra erőfeszítést tennie. És könnyebb az anya számára, hogy kiszámítsa a szükséges normát az életkorához. Ezért az adaptált tápszerrel táplált csecsemők ritkán alultápláltak.

Ha a csecsemő súlya az életkorának megfelelőhöz képest súlyosan alulteljesít, akkor valószínűleg a tápanyagok nem szívódnak fel teljes mértékben. Ez akkor fordul elő, amikor a baba emésztőrendszere éretlen, nincs elég fontos enzim jelen. Ha ez történik, akkor vizsgálatokat kell végezni, és ha szükséges, át kell térni a kifejezetten kisgyermekek számára összeállított élelmiszerre.

Változások a viselkedésben

Néha a baba nem veszi a tápszert a szájába, elfordul a cumisüvegtől, kiköpi a tejet, eltakarja a száját. A baba számára kényelmetlen lehet a baba. Ha ez nem a mellbimbó, akkor az étel nem a csecsemő ízlése szerint van. Ez megnyilvánulhat síró babában, étkezés megtagadásában, letargiában, nyugtalan alvásban. Kóstolja meg az új formulát. Néhány élelmiszer terápiás vagy megelőző hatással bír. Bizonyos adalékanyagokat tartalmaz, amelyek befolyásolják a tej ízét. Ha a csecsemő egyértelműen elutasítja az ételt, akkor lehet, hogy egy másik márkájú termékkel kell próbálkoznia.

Hogyan lehet megtudni, hogy a tápszer nem megfelelő-e

Valeria Shchelkunova, neonatológus, megadta a gyermek kritériumait, lehetséges okait és jellemzőit, amelyek segítenek a fiatal szülőknek megérteni, hogy miért nem alkalmas a baba a tápszeres táplálásra.

Kritérium

Az állapot jellemzői

Lehetséges okok

A baba viselkedése

A baba nyugtalan, sír, nem hajlandó elfogadni a cumisüveget.

Laktázhiány.

Stomatitis.

Tehénfehérje allergia.

Intolerancia más összetevőkkel szemben.

Széklet változások

Erős, kellemetlen székletszag.

A széklet mintázata a pépesről a darabosra változik.

Székrekedés.

Nyálka, vér, emésztetlen étel a székletben.

Emésztőrendszeri meghibásodás.

Hasi állapotfelmérés

Feszes, puffadt has.

Megnövekedett gáznyomás.

Laktázhiány.

Colic.

Allergia a tehéntejfehérjére.

Nem megfelelő cumisüveges táplálás.

Regurgitáció

Túlzott regurgitáció.

Gyakori regurgitáció.

Hányás.

Alultápláltság.

Túltáplálás.

Szabálytalan etetési rutin.

Emésztési problémák.

Bőrirritáció

Duzzanat.

Irritáció.

Kiütés.

Allergiás reakció.

Hogyan lehet megmondani, hogy a gyermek allergiás-e a tehéntejfehérjére vagy a helytelen tápszerre?

A neonatológusok azt állítják, hogy a tehéntejfehérje-allergia szinte azonnal nyilvánvaló. Minél többet iszik a baba, annál több reakció lép fel. Ezenkívül minden olyan tápszer, amely tehéntejfehérjét tartalmaz, hasonló reakciót vált ki. Minden, ami ennél kevesebb, keverék intoleranciának minősül. Ha a gyermek a tehéntejre reagál, de a kazeinre nem, akkor a kecsketej alapú étrendet kell előnyben részesíteni. Ha a szülők azt gyanítják, hogy a gyermek allergiás, ezt a specifikus immunglobulinok vérvizsgálatával lehet megerősíteni.

Gyógytáplálás

Hogyan lehet tudni, hogy egy tápszer nem alkalmas egy újszülött, egy csecsemő számára?

A moszkvai Gyermekgyógyászati és Gyermeksebészeti Kutatóintézetben Oxana Komarova, gasztroenterológus, MD, írt egy tanulmányt a kisgyermekek kólikájának diétás terápiájának elveiről. Tanulmányok kimutatták, hogy a terápiás táplálás az alapja a kólika kezelésének azoknál a csecsemőknél, akiket az élet első hónapjaiban vegyesen és tápszerrel tápláltak.A terápiás étrend összetevői a következők:

 1. Strukturált zsír;

 2. Csökkentett laktózszint;

 3. Probiotikus kultúra;

 4. Repedt fehérje.

A tápszerrel táplált csecsemőknek megfelelő ételválasztékra van szükségük a bélgörcs elkerülése érdekében.A terápiás étrend a következő összetevőkkel a következő problémákat oldhatja meg

 1. az emésztés javítása érdekében;

 2. Rendszeres székletürítés;

 3. csökkenti a gázt;

 4. normalizálja a perisztaltikát;

 5. a fájdalom szindróma csökkentése.

A csecsemő enzimrendszerének éretlensége, a tápanyagok hiányos lebontása, a kólika, a puffadás és a puffadás hátterében. Az emésztési problémákra hajlamos csecsemőket olyan terápiás táplálékkal kell ellátni, amelynek összetevői hasonlóak a baba éretlen enzimrendszeréhez. oktatás 1 Az emésztési problémákra hajlamos csecsemőket terápiás táplálékkal kell ellátni. Ez különösen fontos a puffadástól szenvedő gyermekek számára.

A csecsemőknél a fehérjék lebontásában részt vevő enzimek fokozatosan érnek. Teljes aktivitásuk, amely a felnőttekével egyenértékű, 6 hónapos korukban éri el a 6 hónapot. Az alacsony enzimaktivitás a tápanyagok megemésztésének elmaradásához, alacsony súlygyarapodáshoz, allergia kialakulásához vezet. A terápiás élelmiszerek felírásának megfelelő megközelítésével elkerülhetők ezek a problémák.

Hogyan válasszunk képletet

A helytelen tápszer kiválasztásából adódó problémák elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a tápszer vásárlásakor a következő kritériumokat vegyék figyelembe:

 1. A táplálkozás hozzáigazítása a gyermek életkorához.

 2. Ellenőrizze a tápszer lejárati idejét.

 3. Az élelmiszer összetételének értékelése. Fontos, hogy a tápszer tartalmazzon vitaminokat, nyomelemeket, probiotikumokat, laktulózt, PUFA-kat. Keményítő- és szacharózmentesnek kell lennie.

 4. A fehérjetartalomnak literenként 12-14 gramm között kell lennie a készre kevert tejben.

 5. Készítse el az ételt az utasításoknak megfelelően.

Az élet első hónapjait és a gyermek táplálékának kiválasztását a gyermekorvossal konzultálva kell elvégezni. Ha a csecsemőt születésétől kezdve mesterségesen táplálják, az első tanácsot a kórház neonatológusa adja.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: