Mi a teendő, ha gyermeke mindentől fél? Tanácsok egy pszichológustól

A pszichológusok azt mondják, hogy a gyermekek félelmeit a mozgékony psziché okozza. Ebben nincs semmi különös vagy meglepő. Az idegrendszer még mindig épül, ami hangulatingadozásokhoz és félelmekhez vezethet. A legtöbb esetben az ilyen állapotok maguktól elmúlnak, minden külső hatás nélkül. Ha azonban egy gyermek mindentől fél, akkor valamit tenni kell vele. Anetta Orlova pszichológus azt mondja, hogy nem hagyhatja a helyzetet elcsúszni. Ellenkező esetben nagy a veszélye annak, hogy a gyermek visszahúzódik és nem bízik többé másokban. És ezt semmiképpen sem lehet hagyni. Következetesen és világosan kell eljárni. Csak így alakulhat ki pozitív dinamika. Ha a gyermeknek félelmei vannak, a szülőknek nagyon oda kell figyelniük.

Mit tegyen, ha gyermeke mindentől fél? Tanácsok egy pszichológustól

Az érzelmeket el kell fogadni

A pszichológusok azt tanácsolják, hogy semmiképpen se meneküljünk a meglévő problémák elől. A legfontosabb dolog az elfogadás, bármi legyen is az. Nem kell szemet hunyni a történtek felett, nem kell a gyermeket hibáztatni a félelemért, a haragért, a neheztelésért. Végül is, amikor megtiltjuk, nem igazán vesszük el, hanem még nagyobb hangsúlyt fektetünk a negatívumra. A szerető szülőnek példamutatással kell megtanítania, hogy nincsenek rossz érzések, hogy az emberi lények kitalált értékítéleteket. Ideális, hogy megszabaduljunk az ítélkező attitűdöktől, és képesek legyünk elvonatkoztatni attól, ami történik.

Az egészséges személyes fejlődéshez elengedhetetlen, hogy megtanuljuk elfogadni saját érzéseinket és érzelmeinket. Az érzelmi jólétet másképp nem lehet elérni. Tanítsa meg gyermekét arra, hogy megértse és felismerje saját érzelmeit. Eleinte nehéz lesz, de türelmesnek kell lenned, folytatni kell, és nem szabad meghátrálnod. Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Csak nevezd a dolgokat a megfelelő nevükön, ne titkolj semmit!. Mondd: “Megbántva érzem magam, szomorú vagyok, szomorú a szívem”. Idővel a gyermek megtanulja, hogyan kell ezt csinálni. Az érzelmek kifejezését is meg kell tanulni. A gyermeknek éreznie kell, hogy szülei mindig elfogadják őt olyannak, amilyen valójában. Ha nincs szükség színlelésre és rejtőzködésre, akkor egy teljes értékű ember nő fel, aki képes felismerni saját szükségleteit és megvalósítani valódi törekvéseit.

Kerülje a megfélemlítést

A legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy megfenyegetsz és megfélemlítesz egy gyereket. Ha egy gyermek már félelemben él, létfontosságú, hogy ne rontsuk tovább a helyzetet. Néha a szülők, anélkül, hogy ezt akarnák, nagy kárt okozhatnak gyermeküknek. Ne ragaszkodjon egy adott lépéshez. Ne mondd, hogy ha most nem közeledik és nem ismerkedik meg egy társsal, akkor mindig egyedül marad. Ne provokáljon konfliktust csak azért, hogy megpróbálja érvényesíteni saját érdekeit.

Olvasson tovább  Hány éves korában kezd el a baba a hasára fordulni?

A szülő feladata mindenekelőtt az, hogy megtalálja a gyermek számára megfelelő megközelítést. Ne használd a zaklatást semmilyen mértékben, ez csak ártalmas. Ne feledje, hogy a fiának vagy lányának nem kell megfelelnie az elvárásainak. Legyél következetes a saját ügyeidben. Légy rugalmas, ne erőltess semmit!. Az lenne a helyes, ha hagynád magad dönteni. Ezért a gyerekek szívesebben tanulnak a saját tapasztalataikból, mint mások tapasztalataiból.

Szelídség és tolerancia

Ha a fóbiák az életed útjába állnak, óvatosnak és következetesnek kell lenned. Semmi sem rosszabb, mint megvádolni egy gyereket, hogy bizonyos érzései vannak. A negatív tényezők, beleértve az elutasítást és az ítélkezést, nem segítik elő a hatékony önátalakulást. Gyengédnek és toleránsnak kell lenned ahhoz, hogy a dolgok valóban jól alakuljanak. A félelem gyakran arra készteti a gyermeket, hogy lemondjon valamiről: a lehetőségről, hogy megvédje a véleményét, hogy nyilvánosan beszéljen, hogy valami újat és érdekeset tanuljon.

Óvakodjon a korlátozásoktól

Néhány szülő sajnálatos hibát követ el. Megértve, hogy a gyermek szinte mindentől fél, ami ismeretlen, megpróbálják megvédeni őket mindentől, ami erkölcsi kényelmetlenséget okozhat nekik, vagy megijesztheti őket. De legyetek tudatában annak, hogy a belső feszültség nem múlik el. A baba még mindig nyugtalan. Ráadásul most már bármilyen rendellenes helyzet kibillentheti az egyensúlyából. Ennek oka, hogy meg kell ismerniük az őket körülvevő világot, és ennek akadályai vannak. A legtöbb szülő jóhiszeműen cselekszik. Nem veszik észre, hogy a következmények negatívak lehetnek.

De ha valamit megtiltunk, azzal megfosztjuk az egyént a szükséges tapasztalatoktól, mindenekelőtt az önálló döntések meghozatalának vágyától. Ez az a fajta tapasztalat, ami a legértékesebb… A tiltások és korlátozások felállításával az apa és az anya azt hiszi, hogy a biztonságot választja. De a valóságban csak rosszabbá teszik a gyerekeket. Amikor mások hozzák meg helyetted a döntéseidet, olyan nehéz hinni a saját képességeidben és önértékelésedben. Ezt mindenképpen tartsa szem előtt.

Művészetterápia

Mit tegyek, ha a gyermekem mindentől fél? Tanácsok egy pszichológustól

Az ijesztő pillanatok időben történő feldolgozása rajzolással segít megszabadítani őt a megterhelő élményektől. A művészetterápia rendkívül fontos ebben a kérdésben. Természetesen a gyermeknek segítségre van szüksége az energiája levezetésében. Bármilyen stresszhelyzetet időben korrigálni kell. Javasoljuk, hogy rajzolja le a tényleges félelmet papírra. Hagyja, hogy gyermeke olyan módon rajzolja le őt, amely megkönnyíti számára az elképzelést. Hagyja, hogy színes ceruzákat használjon, és válassza ki a neki tetsző színeket. Tartózkodjon attól, hogy bármilyen módon megítélje.

Olvasson tovább  Hogyan lehet túlélni az iskolában - 10 készség, amely nélkül a gyermek nehéz lesz az iskolában

A félelem kompenzálása

Ahhoz, hogy gyermeke változtatni akarjon magán, meg kell értenie, miért van erre szüksége. A szerető szüleitek természetesen ott lesznek, hogy tanácsot adjanak és segítsenek, ha szükség van rájuk, de arról is meg kell győződniük, hogy tisztában vannak saját belső értékükkel. A valódi félelmet valamivel kompenzálni kell. Ez leginkább a vágyak bátorításával és teljesítésével érhető el. Sokkal gyorsabban láthatsz pozitív javulást, mintha csak dicsérnéd őket. Például, ha a gyermeknek sikerül legyőznie magát, és megtalálta az erőt, hogy jelentést készítsen az egész osztály előtt, majd vegyen neki egy szép játékot, amiről mindig is álmodott. oktatás 1 A gyermeknek a gyermeknek a gyermeke. Ha fiának vagy lányának sikerül legyőznie saját félénkségét, jutalmazza meg őt egy mozi látogatással. Ez segít neki, hogy pozitívan reagáljon. A gyerekeknek érezniük kell, hogy saját komplexusaik leküzdésével erősebbek lesznek, és felülemelkedhetnek nyomasztó körülményeiken.

Beszélgetés a társaikkal

Soha, semmilyen körülmények között ne korlátozza gyermeke kommunikációját a társaival. Kell, hogy legyenek barátai, akikkel időt tölt és tanul tőlük valami újat. Még ha egy gyermek nagyon félénk is, nem szabad mindentől elzárni. Éppen ellenkezőleg, jó tapasztalatokat kell szereznie, amelyek végigkísérik az életén, erősnek és önellátónak kell lennie. Vigye a gyermeket az óvodába és az iskolába, segítsen neki barátokat szerezni az udvaron. Ez segít neki a jövőben abban, hogy bízzon másokban, hogy meglássa az emberekben a pozitív tulajdonságokat és tulajdonságokat. A mindennapi kommunikáció az önbecsülést és az önbizalmat is erősíti. A gyermek akkor lesz tudatában saját értékének, amikor képes érvényesülni egy csoportban és aktívan részt venni a vitákban.

Pozitív tapasztalatok szerzése

Bármilyen félelem pozitívvá, azaz kellemes élménnyé változtatható. Hogyan valósítsuk meg? Csak segítenie kell a gyermekének, hogy pozitív élményben legyen része. A legjobb dolog a meglévő erősségeket megmutatni, és ezeket mindig meg lehet találni, ha a gyermek motivált. Például, ha nem sikerül jó jegyet szerezni egy kedvenc tantárgyból, de lehetőség van új barátokat szerezni. A legjobb hatás érdekében még egy naplót is vezethet, amelybe feljegyezheti a napi eredményeket. A pozitív tapasztalatok segítenek eloszlatni a félelmeket és a pesszimista hozzáállást.

Olvasson tovább  Hogyan tartsa otthon a babát elfoglalva, és 5 top bónusz játék

Időszerű bátorítás

Mit tegyen, ha gyermeke mindentől fél? Tanácsok egy pszichológustól

A félelmek aláássák az önbizalmat, és alacsony önbecsüléshez vezethetnek. Ezért kell bátorítania gyermekét. Ne feledje, hogy a dicséret nem ronthatja el. Néha a korai bátorítás segít, ha a gyermek összezavarodott és nem tudja, hogyan viselkedjen. Bátorítsd mindenféleképpen, beszélj arról, hogy mi érdekli és miért. Ne hagyja, hogy a dolgok észrevétlenül maradjanak – ez az ellenőrzés elvesztéséhez, sőt a bizalom elvesztéséhez vezethet.

Félelmetes helyzetek feldolgozása

Amikor a félelmek eluralkodnak a gyermeken, fontos, hogy ne adjuk fel a szülői támogatást. Elvégre neki nagyobb szüksége van rá, mint bármi másra a világon. Mindenképpen beszélj arról, hogy mi az, ami igazán zavarja őt. Jobb, ha a szülő szimpátiát és befogadó hangot keres a szívében. Csak így lehetséges mindenféle korlátozó hiedelemmel és kétséggel foglalkozni. Az egyes esetek negatív aspektusait külön-külön kell megvizsgálni, hogy a történtekből következtetéseket vonhassunk le. Nincs annál szomorúbb, mint amikor az ember az aggodalom szakadékába zuhan, és nem tudja kimondani mindazt, amit érez. Beszéljen előre mindenről, ami aggasztja gyermekét, még akkor is, ha az ostobának és szükségtelennek tűnik.

Önkontroll technikák elsajátítása

Ha egy szülő időt szán arra, hogy megtanítsa gyermekének a nyugalom megőrzésének fontosságát, akkor szerencséje van. Ez egy jó lépés, amely segít abban, hogy ne rágódj azon, ami történik, hogy az út választott irányát kövesd. Az önkontroll megtanulása több mint egy hónapig tarthat, de végül elképesztő eredményekhez vezet. Csak annyit kell tenned, hogy nem ülsz tétlenül, hanem megpróbálsz tenni valamit. Legyen nyitott az új információkra. Ne féljetek kilépni a dobozból, ne féljetek a dobozon kívül gondolkodni!. Lehet, hogy olyan csodálatos felismerésekre jutsz, amelyek örökre megváltoztatják az életedet. A legtöbb esetben, ha a szülők elkezdik ellenőrizni saját érzelmi állapotukat, a gyermek fokozatosan megnyugszik és érzékenyebbé válik.

Tehát, ha egy gyermek mindentől fél, ez nem ok a kétségbeesésre. A szülők számára ez elgondolkodtató, ok arra, hogy átgondolják saját életszemléletüket, hogy új perspektívákat és lehetőségeket találjanak. A félelmek természetesek, nincs bennük semmi különös. Ezek azonban gyakran az információhiányból fakadnak, ezért meg kell próbálnunk ezt kompenzálni. Az apának és az anyának, mint senki másnak, figyelnie kell a gyermek pszichológiai állapotára, hogy felfedezze a félelmek valódi okát. Végül is, ha hagyjuk, hogy a helyzet a maga útján haladjon, a félelmek fóbiákká alakulhatnak, amelyeket sokkal nehezebb kezelni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: