Mikor és hogyan kezd egy újszülött jól látni

A baba születésétől kezdve reagál a fényre. De a látása még nem alakult ki, a folyamat fokozatosan, az első életév során történik. Cikkünk elmagyarázza, hogyan látják a gyerekek a világot, és néhány egyszerű tippet ad a vizuális funkcióik fejlesztéséhez.

A baba látása a születés előtt

A baba látása a születés előtt

Bizonyított, hogy amikor a magzat az anyaméhben van, fényingerekre reagál. Az intrauterin fetoszkópia során a baba hunyorog, elfordul a fényes fénysugár elől. A terhesség harmadik harmadában, csukott szemmel érzékeli és megkülönbözteti a sötétséget és a fényt az anya hasán kívül. Születéskor a baba szemei hasonló szerkezetűek, mint a felnőtteké. mivel látása jelentősen elmarad a felnőttekétől.

A baba látása közvetlenül a születés után

Van egy népszerű kifejezés: “a világra jönni”. Ez nem véletlen. A szülőszobában az első irritáló tényező, amivel a baba szembesül, az az erős fény. A szülőcsatornán való áthaladás, a duzzadt szemhéjak, a kipirosodott szemek mind befolyásolják a vizuális érzékelést.

Az újszülött homályosan, homályosan lát, mintha ködön keresztül látna. A szemei nem tudnak egy tárgyra fókuszálni, mert a szemizmai még gyengék, és még nem alakultak ki. Ebben a szakaszban a szülőknek nem kell aggódniuk a vándorló, kissé hunyorgó tanulók miatt. Ez normális. Az újszülött nem tud különbséget tenni a különböző színek között. A világot színes foltok gyűjteményének látja, féltónusokban.

Korábban úgy gondolták, hogy az újszülöttek fejjel lefelé látják a dolgokat. Ez egy tévhit. A baba a világot helyes vetületben érzékeli, de nagyon bizonytalan. Amit a felnőttek látnak, az egy patchwork paplan, világos határok nélkül.

Első hónapos baba

A látószervek kialakulásának folyamata fokozatos, ugyanakkor folyamatos és intenzív. A fixálásért és a szemgolyó mozgatásáért felelős szemizmok még mindig gyengék. A baba látásának jellemzői az élet első hónapjában:

 1. Általánosságban meg tudja különböztetni a tárgyak alakját, ha a szeméhez közelítik.

 2. Röviden, néhány másodpercig követ egy tárgyat.

 3. Az objektum méretére vonatkozó információk lekérdezése.

 4. A képet térfogat nélkül, laposan érzékeljük.

 5. A színérzékenység lehetővé teszi, hogy egyelőre csak féltónusokban lásson. Nem érzékeli az élénk színeket.

 6. Alacsony látásélesség.

 7. 30 cm távolságból látja az arcot.

 8. Legfeljebb 30 fokos látómező.

Az első hónapban a baba tisztán látja az anyja arcát, amikor eteti, és látja a mosolyát. Ellenőrizze, hogyan reagál a baba a fényre ebben az időszakban. Javasoljuk, hogy a gyermeket 90 cm-es távolságban rövid időre fényes tárgyak felfüggesztésével képezzük ki., Énekel a körhintán. Fontos, hogy oszlopban vigyük, hogy fokozatosan hozzászokjon a környezetéhez,

A második hónapos baba

A baba látása a második hónapban

Az élet második hónapjában a baba binokulárisan lát. Két szemmel kezdi látni a világot. Az igazi fókusz még gyenge, a csecsemő tekintete csúszik… Egy kéthónapos csecsemő jellemzői:

 1. A látásélesség javul.

 2. A látómezeje megnő.

 3. Hosszabb ideig tart egy nagy játékra fókuszálni.

 4. Felismeri anya és apa közeli arcát.

 5. Még nem képes követni egy játékot.

 6. Elkezdi érzékelni a piros színt.

Ebben a szakaszban eddzük a baba látását, a játékokat színesre, világosra cseréljük, megtanítjuk, hogy kövesse a lassan mozgó játékot. Új színek megjelenítése nem minden nap. Adjon időt a babának, hogy megismerkedjen egy színnel. A legjobb a piros játékokkal kezdeni, majd a sárga és zöld színekkel.

Baba a harmadik hónapban

A csecsemő harmadik hónapjában a szem binokuláris fixációja továbbra is kialakul. A látás jellemzői ebben az időszakban:

 1. Hosszabb ideig fókuszál a tárgyra.

 2. Megkülönbözteti a pirosat és a sárgát.

 3. Tekintetét egy lassan mozgó tárgyon tartja.

Bár a baba a piros és a sárga színeken kívül semmilyen színt nem tud megkülönböztetni, javasoljuk, hogy kék és zöld játékokat használjon. A szobát fényes képekkel díszítheti, díszeket akaszthat a kiságy fölé. Így a baba ezeket fogja nézegetni, és gyakorolni fogja a szemét. Minden díszítésnek 40 cm távolságban kell lennie. A legjobb, ha időről időre teljesen lecseréljük a játékokat.

Baba a negyedik hónapban

Négy hónapos korban a szemizmok már elég erősek, és a kancsalságnak el kell tűnnie. Ebben az időszakban a baba képes

 1. Egy játékért nyúl;

 2. Ismerje fel a szüleit;

 3. Képes mindkét szemével tárgyakat nézni;

 4. Tekintetét egy játékra összpontosítva;

 5. Felismeri a sárga, piros és kék színeket.

A baba látómezeje 160 fokra nőtt, a tárgyak hangerőt nyertek számára. Akassza fel a játékot karnyújtásnyira, lehetőleg a gyermek kezével együtt. A szemek fokozatos fejlesztéséhez kapcsolja össze a többi színt, óvatosan mozgassa a játékot fel-le, jobbra-balra a baba előtt, így fejlesztve a szemizmokat.

Az ötödik hónapos baba

Egy egészséges baba

Öt hónapos korára a baba látása élesebbé válik. A hunyorgás teljesen eltűnik. A csecsemő jól lát különböző távolságokból. Meg tudja különböztetni a vörös és a sárga két árnyalatát. Kezdi felismerni a zöld színeket. Szemei jól fókuszálnak a tárgyra, a játékért nyúl, szemével kíséri azt, tisztán látja a környezetét. Azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy folytassák a gyermek látásának fejlesztését, és fokozatosan adjanak hozzá több színt és árnyalatot.

Egy baba hat hónapos korában

Egy hat hónapos csecsemő már képes felismerni az összes rokon és barát arcát, és sokáig képes nézni az apró tárgyakat. Ekkor a gyermek:

 1. – felismeri a tárgyak méretét;

 2. – felismeri az összes fő színt;

 3. – a kék, a sárga, a piros és a zöld árnyalatainak felismerése;

 4. – Érzékeli a teret;

 5. – Fókuszáljon távoli és közeli tárgyakra;

 6. – Nézze meg az összetett mintákat.

6 hónapos korára a baba látásélessége 0,1 dioptria, fényérzékenysége pedig 2/3-a a felnőttekének. Azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy folytassák a babával. Mutasson a babának összetett mintákat, szimmetrikus és aszimmetrikus alakzatokat. Egyszerre két különböző képet kínáljon neki, hogy az egyiket a másik után nézhesse meg.

Egy hét-nyolc hónapos baba

Hét-nyolc hónapos korában a baba folytatja a tér megismerését. Kezdjen el önállóan mozogni. Pontosan a mozgás játszik szerepet a szemizmok kialakulásában. A csecsemő felismeri a távolságot, amit meg tud tenni, és megkülönbözteti az alapvető geometriai alakzatokat: kúp, golyó, piramis, kocka. Rózsaszín és lila színeket lát. A tárgyakat távolról jobban meg tudja különböztetni, mint közelről, a távollátása még mindig jelen van. A csecsemő elkezdhet összpontosítani a kéznél lévő tárgyakra, és el tud tekinteni tőlük, és fordítva. Azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy ebben az időszakban fejlesszék a gyermek figyelmét. Játsszon a játékkal a gyermek közelében, majd vigye távolabbra.

Egy egyéves gyermek

Egy egyéves csecsemő látása teljesen kifejlődött. Képes egy tárgyat egészben látni, nem pedig részlegesen. A szivárványhártya olyan színt vesz fel, amely egész életében vele marad. A vizuális rendszer fejlődése összefügg azzal, hogy a baba kognitív képességei mennyire fejlettek. Már 6 méteres távolságban is tisztán lát, és kiváló a térbeli tájékozódása. A látás segíti a vestibuláris apparátus fejlődését.

A távollátás elmúlik, és a távol- és közeli látás képessége egyenletesebbé válik. Ebben a szakaszban fontos a baba általános fejlődése. Javasoljuk, hogy válasszon megfelelő éjszakai fényt, hogy fénye ne irritálja a babát. Még mindig erősebben érzékeli a fényingereket. Fontos, hogy fejlessze a színlátását, és megtanulja felismerni nemcsak a színeket, hanem az árnyalatokat is.

A riasztás okai

A baba egy egyén. Az egyik csecsemőnél minden reakció pontosan időben kezdődik, de egy másiknál néhány napos vagy akár hetekig tartó késés is előfordulhat. Ez nem ok a pánikra.A szülőknek azonban a következő pontokra kell figyelniük:

 1. Hat hónapos korban a szemek továbbra is erősen hunyorognak.

 2. Három hónapos korában a baba nem reagál a játékokra, nem nézi vagy követi az arcokat.

 3. Négy hónapra, képtelen megtartani a tekintetét…

 4. Különböző pupillaátmérők.

 5. A pupillák nem húzódnak össze erős fényben.

A felsorolt jelek a látószervi problémákra utalhatnak. Ha a lehető legkorábban észlelik őket, a legtöbb probléma a baba első éveiben megoldódik.

A baba már születésétől fogva lát, de nem úgy, mint egy felnőtt. Fokozatosan fejlődik az éretlen látószerv, ahogy nő. A látásproblémák időben történő észlelése érdekében egy hónap múlva, egy év múlva és ha a szülőknek bármilyen kérdése van, meg kell látogatni egy szemészorvost.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: