Milyen korban kell a fejlődő szőnyeg, és melyik modellt kell választani egy év alatt

A gyermek fejlődése a születéstől kezdve kezdődik, és teljes mértékben az agy fejlődéséhez kapcsolódik. A Föld összes többi élőlényétől eltérően az ember születése után hosszú ideig tehetetlen. Csak a felnőttek segíthetik a fejlődését, és a felnőtteknek számos segédeszközük van ebben a világban, amelyek közül az egyik a tanulószőnyeg. De ez nem olyan egyszerű, a szőnyeg “okos”, ha a felnőttek maguk is bölcsen használják.

Először is, mindig emlékeznie kell arra, hogy a gyermek agyának fejlődési folyamata, a myelinizációja töredékekben és fokozatosan halad. A baba megtanulja az agy kulcsfontosságú funkcióját, amely felelős a belső szervek helyes működéséért, és amely támogatja az összes érzékszervi funkciót, valamint a legegyszerűbb fizikai mozgásokat.

Csak 6 hónapos korban myelinizálódnak azok az agyi területek, amelyek lehetővé teszik, hogy a csecsemő viszonylag sikeresen irányítsa a mozgásokat. Fokozatosan megtanulja tartani a fejét, és megpróbálja elérni a tárgyakat, majd felemeli a felsőtestét, és a kezére támaszkodik, hogy hasra feküdjön, átforduljon, üljön, kússzon, majd feláll, és végül, körülbelül egy év múlva, a kisgyermek járni fog.

Számos fajta fejlődési szőnyeget találtak ki, hogy segítsenek elsajátítani ezt a nehéz tudományt. A következő cikk ezekre összpontosít.

Fejlődési szőnyeg csecsemők számára

Milyen feladatokra használható a szőnyeg, és melyek a termék előnyei és hátrányai?

Az intelligens fejlesztő szőnyegek használatával a gyermekfejlesztés folyamatában a felnőttek a következő készségek fejlődésére számíthatnak a gyermekeknél:

 1. A látás és a színérzékelés fejlődése;

 2. Fejleszti a vestibuláris apparátust, a tapintást és a logikát;

 3. Memória, hallás és térérzékelés;

 4. Harmonikus élettani fejlődés és a finommotoros készségek elsajátítása;

 5. Kreatív.

A fő előnyök általában a következők:

 1. Kényelmes használat. Egyes típusok mosógépben moshatóak, és a legtöbb szőnyeg kiegészítő párnával rendelkezik, amely kellemes tapintású, lehetővé téve a szőnyeg biztonságos és kényelmes használatát, beleértve a hideg időszakban a hűvös padlón való használatot is.

 2. Mobilitás. A termék könnyen és kompakt módon összecsukható anélkül, hogy a hasznos hely elveszne, és a szőnyegek “társaságot nyújthatnak” a babának, amikor a természetben, a parkban vagy a látogatáskor mozognak.

 3. Fejlődést ösztönző. Segíti a fizikai és szellemi képességek kialakulását, fejleszti az érzékszervi érzékelést és a finommotoros tevékenységet.

Olvasson tovább  A baba nem eszik: gyorsan és gyengéden kezelje a problémát

Az egyetlen hátránya, hogy a baba gyorsan elveszíti érdeklődését a játékos, multifunkcionális “alap” iránt. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ebben a korban a csecsemők általában gyorsan megszűnnek érdekelni bármit, és figyelmüket az új tapasztalatok és érzések új forrásaira irányítják.

Ezt azok a felnőttek tudják megoldani, akik készek rugalmasan gondolkodni. A “játszótér” időben történő átalakítása, kiegészítése és módosítása a gyermek életkorának és a fejlesztendő készségeknek megfelelően.

Útmutató a 0-1 éves korosztály számára legmegfelelőbb szőnyegek kiválasztásához

A csecsemő születés és egy év közötti életszakaszai nagyjából három szakaszra oszthatók. Ezen időszakok alapján válasszon ki egy megfelelő szőnyeget.

Születéstől 3 hónapos korig.Ebben az időben a gyermek képességei és törekvései még mindig nagyon korlátozottak.

 1. A szőnyeg mérete nem haladhatja meg a 70 cm-t.

 2. Ideális a szőnyeg bölcsős változatához. Ez a modell könnyen átalakítható egy kis, kényelmes, kosár alakú kisággyá. Ideális egy újszülött számára, mivel a baba játék közben elaludhat, és egy felnőtt gyorsan “fészket” készíthet édes álmokkal teli.

 3. Már 1 hónapos kortól kezdve alkalmas az íves szőnyeg használatának lehetősége. Kialakítását tekintve egy mini játszótérhez lehetne hasonlítani. Fényes képekkel díszített, egy vagy több ívvel van felszerelve, amelyekre különböző játékokat helyeznek el, speciális rögzítőkkel. A rácsokat szilárdan kell rögzíteni, hogy ne boruljanak fel, amikor a gyermek játékokat húz magához, vagy maga is megdönti a rácsot. Csak az elején a baba hátradől, és csak “csodálja” a színes játékokat.

Amint elkezd érte nyúlni, meg kell hosszabbítania a karokat, amelyekre a játékokat akasztják, úgy, hogy azok körülbelül a baba derekával egy magasságban legyenek, és a szemének a horizonthoz viszonyított vonala 30 fokos legyen. Ez serkenti az újszülött motoros és kognitív tevékenységét.

3 és 6 hónap között.Ebben a korban a babának már képesnek kell lennie arra, hogy a hasára forduljon, és az első mozdulatnak a hasra fordulásnak kell lennie. A szőnyegnek ösztönöznie kell őket, mint minden olyan törekvésnél, amely a motoros készségek felfedezésére irányul.

 1. A szőnyeg méretét 1,2 méterre kell növelni.

 2. Amikor megmenti az ívekkel ellátott szőnyeg fajtáját, úgy kell “játszani” a helyzetet, hogy minden érdekes nem a baba feje felett van, hanem azt kívánja, hogy cselekedjen, azaz forduljon át a hasára. Ehhez az íveket olyan szögben kell elhelyezni, hogy a baba ezt megtehesse. Elhelyezésüknek ösztönöznie kell a gyermek mozgási vágyát.

 3. Ha a szőnyeghez tartozik egy speciális párna, akkor azt a gyermek mellkasa alá lehet helyezni, miután elfáradt ebben a helyzetben, így könnyebben tudnak hosszabb ideig hason maradni. Ha nincs benne párna, ugyanerre a célra használjon egy törölközőből feltekert puha tekercset.

 4. Amikor a gyermek elkezd fordulni és még aktívabban kúszni, egy oldalsó szőnyeg használható. Ezeknek a modelleknek van egy pereme, amely felemelhető és rögzíthető egy rögzítőelemmel vagy tépőzárral. Az oldalak félig puhák, és a szőnyeg íjakkal és anélkül is kapható.

Olvasson tovább  Mit vásároljon gyermekének az iskolában

Fejlődési szőnyeg csecsemők számára

6 hónaptól 1 évig.Mostantól kezdve a gyermek mozgásszervi aktivitásának gyorsan növekednie kell, és végül önálló járáshoz kell vezetnie.

 1. A szőnyeg akár 2 méter hosszúságig is elfér. Amikor a baba felébred, ez egy közös szőnyeg lesz a gyerekszobában, egy kedves emlék az egykori fiatalságáról.

 2. Az ív “eszközként” való használatával a baba leül, majd önállóan teszi ezt, és ezután halad tovább a kúszás felé. Ezután a szőnyeg klasszikus változata következik. Ez a legnépszerűbb és legelterjedtebb játszószőnyegtípus. Puha, vékony szigetelőréteggel. A szőnyeg egyszerű geometriai formákból, állatokból, növényekből vagy aranyos mesefigurákból készül. A szőnyeg fő “jellemzője” a fényes képek széles választéka. A pocakjukon való elmélkedésüknek a szőnyeg színes részletein kell elidőznie. A matrac többfunkciós – ez egy ágy a parkba tett kirándulásokhoz és egy matrac a baba pelenkázásához, és a babakocsiba helyezhető.

 3. A Transformer szőnyeg szintén ajánlott ennek a korosztálynak. Ez egy fejlődő játék szimbiózisa, amelynek rejtett részei hangokat és egyéb meglepetéseket adnak ki a kicsiknek, valamint egy ágy a sétához vagy látogatáshoz.

A kifinomultabb, rejtvényekkel vagy interaktív tapaszokkal és elemekkel ellátott modellek nagyobb gyermekek számára alkalmasak, egyéves kortól felfelé.

mire figyeljünk a szőnyeg kiválasztásakor

A kisgyermekek számára minden tárgy vagy tartozék gondos kiválasztása elengedhetetlen, és ez alól a játszószőnyeg sem kivétel. Íme néhány egyszerű tanulási szabály.

 1. A terméknek tanúsítottnak kell lennie, toxinmentes anyagokból kell készülnie, és nem szabad kellemetlen szagokat kibocsátania.
 2. Óvatosan meg kell tapintani az arcot, kellemes tapintásúnak kell lennie, különösen 6 hónapos kor alatt.
 3. A képek ne legyenek túlságosan élénkek, a színek ne legyenek “mérgezőek” és agresszívek. Az élénk színű színek lehetőleg a kék, sárga és zöld tartományban vannak, állatok és növények képeivel, amelyek támogatóak és barátságosak.
 4. A termék minden elemét biztonságosan rögzíteni kell

Ez a cikk szülői honlapok és fórumok anyagán alapul: A. Kurpatov, A boldog gyermek. Az “Egyetemes szabályok” és a Szolnyickó Gyermekotthon személyzetének nevelési gyakorlata RK domsolnyickó.kz/o-nas/o-detskom-dome/

Olvasson tovább  Hogyan élik túl a szülők a tinédzserek lázadását
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: