Ne haragudjon a gyermekére: 6 lépés az agressziótól a nyugalomig

A 19. század híres irodalomkritikusa és esszéírója, D.Pisarev.. Pisarev érdekes gondolatot fogalmazott meg a gyermek személyisége és a szülői nevelési stílus közötti összefüggésről: “Ha egy gyermeket minden lehetséges módon megijesztenek, megkorbácsolnak és kínoznak, akkor már egészen kicsi korától kezdve magányosnak érzi magát. Ez az idézet arról szól, hogy egy pillanatnyi szülői gyengeség a csecsemőben kifejezett negatív érzelmek formájában hogyan befolyásolja személyiségjegyeinek, emberi interakciós mechanizmusainak stb. kialakulását.. Mindenki legalább egyszer engedett az erős érzelmek akaratának, és “kiengedte a gőzt” a szerettein. A kisgyermekek gyakran úgy viselkednek, hogy az nem tetszik a szüleiknek. Egy gyermek jövője sokban függ attól, hogy anya és apa hogyan reagál a csínyekre.

Ha szembesül azzal a ténnyel, hogy a gyermeket a gyermekkel szemben, két választása van: vagy abbahagyja a figyelmet, és hagyja, hogy a dolgok elsodródjanak, vagy megpróbálja jóvátenni, és kedvező érzelmi légkört teremteni a családban a gyermek számára. Ha itt vagytok, az azt jelenti, hogy a második utat választottátok. A cikkben szereplő információk segítenek kiválasztani az érzelmi kitörésekkel való megbirkózás módját, megtanulni a gyermekkel való konstruktív interakciót és a szülő-gyermek kapcsolatok harmonizálásának útját. oktatás 1 A cikkben szereplő információk segítik a szülő-gyermek kapcsolatok harmonizálását.

Mi a teendő, ha egy kisgyermek engedetlen

Miért nem hagyod abba

A harag nem keletkezik ok nélkül. Minden olyan meghibásodás, amit nem veszel észre, az egyik vagy másik problémából ered. Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan lehet kijavítani a jelenlegi állapotot, és megszabadulni a rendszeresen előforduló dühkitörésektől, meg kell találni a valódi okot. Íme a szülői frusztráció egyszerű és leggyakoribb forrásai:

 1. Túlhajszoltság. Nagyobb valószínűséggel tapasztalják fiatal, kisgyermekes anyák. A csecsemők és a kisgyermekek igénylik a legnagyobb elkötelezettséget a fiatal szülőktől: óránkénti etetés, hosszan tartó tapintásos érintkezés, mindennapos pillanatok a baba környezetének rendezésére stb.. Amikor a fizikai és pszichológiai erőforrások kimerülnek, elérkezik a “forráspont”. A legkisebb bosszantó megjegyzés, esemény érzelmi kitörésekhez vezet. A szülők a düh elszakadása után elsöprő bűntudatot érezhetnek gyermekük iránt, mert rájönnek, hogy az általuk érzett düh nem indokolt.

 2. Az aggodalmak átvitele. Problémák a munkahelyen, egy rossz nap, egy konfliktus egy kollégával vagy egy barátnővel – mindezek az érzelmek egy csomóba kerülnek. Amikor hazamész, és látod, hogy a gyereked rosszul viselkedik, mindenféle bajba kerülsz… Szidás, kiabálás, bár a harag valódi oka nem a gyermeke helytelen viselkedésében rejlik. Miért történik ez?? Magától értetődőnek vesszük a hozzájuk legközelebb állókat, és néha figyelmen kívül hagyjuk az érzéseiket, és hagyjuk, hogy a külső élményt a családban hozzák. Talán felismerheti ennek okát, ha félreteszi a gyermekével való kapcsolatát, és elemzi a gyermek otthonon kívüli nehézségeit.

 3. A kívánt szabadság hiánya. A csecsemők és a kisgyermekek nagyon időigényesek. Egy fiatal anya azt kívánja, bárcsak kiszabadulhatnánk ebből a nyomasztó helyzetből: elmehetnénk a boltba, kávézhatnánk egy barátnővel, visszamehetnénk dolgozni. E vágyak nem teljesülése gyakran a gyermekkel szemben felgyülemlett negativitás intenzív kifejeződését eredményezi.

 4. Élet- és családi válságok. Sok szülő ilyenkor megpróbál eltávolodni a gyermekeitől, hogy ne vonja be őket a személyes problémákba. De már kétéves kortól kezdve erős kapcsolat alakul ki az anya, az apa és a gyermekük között, valamint az empátia (a mások érzelmeinek felismerésének és elemzésének képessége). Ha a gyermek úgy érzi, hogy valami nincs rendben, különböző módon reagál: csínytevést követ el, hogy felhívja magára a figyelmet, magába zárkózik stb.. A fiú vagy lány negatív reakciója növeli a személyes problémákat, és haraggá válik.

 5. Azt hisszük, hogy a gyerek “rosszindulatú” szívességet tesz nekünk. Ne feledd, a csecsemők soha nem tesznek semmit rosszindulatból. Csak még nem tudnak megtorolni vagy bántani téged. A cselekedeteik, amelyek miatt kényelmetlenül érzed magad, nem többek, mint egy véletlen baleset.

Olvasson tovább  Száraz bőr a babánál: 20 ok és 10 ápolási termék

Lehet, hogy rájössz, hogy van okod a dühödre. A legfontosabb, hogy tudd, hogyan érzel, és ne hibáztass másokat. Ha őszinte leszel magadhoz, az segít gyorsabb és hatékonyabb megoldást találni a problémára.

Hogyan hatnak a zavarok a gyermekre

A kisgyermekek és a tinédzserek erősen reagálnak a szülői stílusokra. A kutatók például bebizonyították, hogy a gyermek érzelmi-volcionális szférájának egészséges fejlődése közvetlenül a neveléstől függ. A tekintélyelvű stílus elősegíti az érzelmek éretlenségét, a félénkséget, az emberekkel való kapcsolatépítésre való képtelenséget stb.. Felnőttként a baba öntudatos lesz az érzéseivel kapcsolatban, bizonytalan és mások véleménye által irányított, mert a szülei nem nevelték beléjük személyiségük értékét. Milyen hatással vannak érzelmi kitörései a gyermekére:

 1. A baba azt hiszi, hogy rossz.A gyermeke viselkedésének kritizálására irányuló szavai a gyermek számára úgy tűnhetnek, mintha őt kritizálná. Az érzékelésnek ez a sajátossága a gyermek egocentrizmusával függ össze. A gyermeke magát helyezi a középpontba mindenben, ami vele vagy a hozzá közel állókkal történik. Ennek megfelelően, a negatív érzelmek és nehézségek az önkontroll, ő veszi személyesen. Ez megalapozza nemkívánatos személyiségjegyeinek képét, és bűntudatot ébreszt a történtek miatt.

 2. Zárás. Nem tudja, hogy anya vagy apa miért kiabál vele annyit, hogy sírva fakad. A baba sírását a szülők további irritációnak veszik, és még jobban kiabálni kezdenek. Az érzelmek elfojtása az érzések elrejtését okozza. Ez negatív megerősítésként működik: mutasd ki az érzéseidet, kapd meg a korbácsot. Amikor a gyermek felnőtté válik, a szülők csodálkoznak, hogy gyermekük miért zárkózik el annyira a világtól és a többi embertől.

 3. Félelem. Ha egy gyermek bizonytalannak érzi magát, amikor olyan emberek veszik körül, akik azért vannak ott, hogy megvédjék, óvják és szeressék őt, akkor szorongás alakul ki benne, ami egyfajta fóbiához vezet. Bizonyított, hogy a frusztrált szülők gyermekeinél magasabb a személyes és a szituációs szorongás szintje.

 4. A jövőben a gyermek instabil, agresszív személyiséggé válik.A szülői példa erős szülői tényező. A pedagógusok szerint a felnőtteknek először a jó tulajdonságokra kell nevelniük magukat. Megfelelő példamutatás után ezek a tulajdonságok a gyermekeikben is kialakulnak. Azzal is, ahogyan a stressztényezőkre reagáltok – a baba látja, hogy anya vagy apa káromkodni kezd, amikor a dolgok nehézzé válnak. Ezt a viselkedésmintát a gyermekek internalizálják, majd átveszik.

Olvasson tovább  Milyen korig nőnek fel a fiúk

Az agresszió megnyugtatásának módjai

Nem lehet mindig tökéletes szülőknek lenni. Lesznek olyan időszakok, amikor az érzelmeket nagyon nehéz lesz kordában tartani. Ha úgy érzed, hogy el fogod veszíteni a fejed, próbáld meg követni ezt az egyszerű algoritmust

 1. Lélegezzen mélyeket. Amikor egy személy stressz alatt van, a szíve gyorsabban kezd verni és a légzése rövidebb lesz. Ahhoz, hogy a szív megfelelően működjön, szándékosan szabályozzák a légzésüket. Lélegezzen mélyen be az orrán keresztül és ki a száján keresztül. Fontos, hogy a kilégzés valamivel hosszabb legyen, mint a belégzés. Legalább tíz ilyen ciklust végezzen el. A légzésgyakorlat elvégzése után jobban kell éreznie magát, és képesnek kell lennie arra, hogy megfelelőbben értékelje a helyzetet.

 2. Ne rejtsd el az igazi érzéseidet. Mint korábban említettük, a gyerekek már kétéves korukban empátiát fejlesztenek mások iránt. Ahelyett, hogy kiabálással mutatnák ki frusztrációjukat és szomorúságukat, mutassák meg nekik valódi módon. Még sírni, érzelmeket kifejezni verbálisan. Megmutatod gyermekednek, hogy nem szégyen minden érzelmi megnyilvánulás, és meg kell találnia a kiutat azzal, hogy nyíltan kifejezi érzéseit. Ha fáradt vagy a munkában, oszd meg a gyerekeddel. Kínáljon alternatívát – az aktív és zajos helyett csendes játékokat (társasjátékok, rajzolás, modellezés stb.)..).

 3. Kevesebbet beszélni és többet hallgatni. Adjon lehetőséget gyermekének, hogy megmagyarázza a cselekvés okát. Amikor elmagyarázza magát, látni fogod, hogy nem állt szándékában bántani téged. Nem mondasz gonosz, bántó szavakat, amelyek bántják a gyermeket, és káromkodás nélkül kezeled a konfliktusokat.

 4. A szavaknak a cselekedetet kell kritizálniuk, nem pedig a gyermek személyiségét. Ha eligazítást akar, tanulja meg a megfelelő szavakat. Minden kritikának a vétségre kell vonatkoznia – összetört egy vázát, lefestett egy falat, összepiszkította a ruháját… Soha ne mondd, hogy trehány, hanyag, figyelmetlen stb.. Ha gondolkodás nélkül kimondja a szavakat, a gyermeke egy életre traumatizálódik.

 5. Tanuld meg, hogyan kérj megbocsátást. Igen, ha felemeled a hangod, elismered, hogy tévedtél. Mondja meg neki, hogy nem kellett volna ezt tennie, és kérjen bocsánatot tőle. Megmutatod, hogy az embereknek joguk van hibázni, de képesnek kell lenniük arra, hogy kijavítsák őket. Azzal, hogy tiszteletben tartja gyermeke személyiségét, megérteti vele annak értékét és fontosságát.

 6. Ha úgy érzi, hogy nem tud uralkodni magán, menjen el.Ha itt és most nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit, halassza el a beszélgetést. Menj egy másik szobába, menj ki pár percre levegőzni. Legyen egyedül, hogy nyugodtan gondolkodjon a helyzetről. Idővel meg fogja tanulni, hogy nem kell csettintenie, és kemény szavak nélkül is meg tudja beszélni a rossz viselkedést, hogy ne bántsa a fiát vagy lányát.

Olvasson tovább  Hogyan kell szeretni a babát

Egy gyermek nem engedi, hogy az anyja elhagyja őt

Viselkedési szabályok a zavarok idején, hogy ne bántsák a gyermeket

Mielőtt bántó szavakat mondanál, szerezz be néhány alapvető szabályt, hogy a gyermekeddel való beszélgetés konstruktív és hasznos legyen az adott helyzetben:

 1. Ne feledje, hogy másképp érzékeli a helyzetet.Felnőttként látja gyermeke helytelen viselkedését – a dolog megsérült, nem lehet megjavítani. Ennek következtében a pénzügyi költségeket és az új vásárlások szükségességét látja. Gyermeke másképp látja a dolgokat – véletlenül felborított egy drágán őrzött vázát. Nem az volt a célja, hogy összetörje a tárgyat, hanem az, hogy a szalvétát kivegye alóla. A gyermek szemszögéből nézve az ok-okozati összefüggés kevéssé érthető. Legyen tisztában a felnőtt és a gyermeki felfogás közötti különbséggel, mielőtt kiabálna.

 2. Ne haragudjon, ha gyermeke megismétli a cselekvést. A negatív tapasztalatok ismétlődése nem csak a gyermekek sajátossága. Többször is cselekedtél magad, tudva, hogy kellemetlen következményekkel jár majd. Ha nem tudja visszautasítani, miért gondolja, hogy a gyermeke? Próbáld megérteni őt.

 3. A gyermek viselkedésének nem az a célja, hogy Önt feldühítse. A gyermek a tanulás és a kísérletezés igénye miatt cselekszik. Nincs indítéka arra, hogy megbántson téged, és nem akarja, hogy rosszul érezd magad. Amikor egy baba szemében értetlenséget lát, próbálja meg nyugodtan tisztázni a cselekedeteinek okát. oktatás 1 Ha egy baba szemében értetlenséget lát, próbálja meg nyugodtan tisztázni a cselekedeteit. Meg fogsz győződni róla, hogy nem akart bántani téged.

 4. Értsd meg és érezd át a babádat.Szülőként elvárják, hogy megértse gyermekét. Ha nem tiszteled az érzéseit, és nem mutatsz empátiát iránta, senki sem fogja. Értessük meg vele az aggodalom fontosságát és az azzal való megbirkózás módját. Az indokolatlan dühkitörések és a bántó szavak nem segítik a gyermeket abban, hogy megértse az érzelmek és az érzések fontosságát.

Következtetés

Az Ön vágya, hogy harmonikus, egészséges kapcsolatot alakítson ki gyermekével, nagyon fontos és felelősségteljes szülői döntés. Hagyja, hogy minden erőfeszítése nyugodt maradjon stresszes helyzetekben, az erőfeszítések eredménye megfelel a bemenetnek. A negatív érzelmek ellenőrzésével eléri a kívánt eredményt – megtanulja, hogyan építsen konstruktív párbeszédet, jobban megértse gyermekét, megértse érzelmei tiszteletben tartásának fontosságát, és javítsa viselkedési és érzelmi reakcióit. Sok sikert kívánok a munkájához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: