Rossz viselkedés az iskolában: mit tegyenek a szülők

A rossz viselkedés az iskolában mindig is része volt a gyerekek életének, és ez alól ezek a napok sem kivételek. Ráadásul a tendencia az, hogy egyre gyakrabban fordul elő az iskolások körében.

A rossz viselkedést a tanárok megrovásban részesítik, az osztálynaplóban feltüntetik, és néha adminisztratív intézkedésekig fajul, ami azzal kezdődik, hogy a szülőket meghívják, hogy beszéljenek az igazgatóval vagy az igazgatóval, és néha a tanulók illegális viselkedésében csúcsosodik ki. E problémák elkerülése érdekében felül kell vizsgálnia a tanuló oktatásának megközelítéseit, erről szól ez a cikk.

Rossz viselkedés az iskolában: mi a teendő, pszichológus tanácsai

Mi okozza a helytelen viselkedést?

Az iskolában szinte nincs azonnali átmenet a nyugodt és kiegyensúlyozott viselkedésből a helytelen viselkedésbe. Ha a viselkedés hirtelen deviánsnak minősül, és a gyermek nem viselkedik megfelelően – ez már alapos ok arra, hogy szakemberhez, pszichológushoz vagy akár pszichoterapeutához forduljon. Szerencsére rendkívül ritkák a gyermekek és fiatalok körében. A gyermek iskolai viselkedésében bekövetkezett változásokat a felnőtt hozzátartozók általában kezdetben nem veszik észre, amíg a tanárok nem tesznek rá megjegyzést.

A rossz viselkedés irányába történő változás okai a következők:

 1. A családban hiányzik az igazi szeretet a gyermek iránt. A felnőtteknek emlékezniük kell arra, hogy az iskola érkezésével, csak 7 évesen, a gyermek egy életkori ugráson megy keresztül, amely a tudatosság változásával jár. Körülbelül 10 éves korától kezdődik az élet következő szakasza, és 12-13 éves korára a gyermek elnyeri a “személyiség” minden jellemzőjét az általunk ismert értelemben vett fogalom értelmében. Ezután szembe kell néznie a pubertással, és a hormonális háttér változásai erőteljes cunamiként elmossák az összes korábbi “munkát”, hogy a tinédzser “újjászülessen” egy új állapotban magának. Ez idő alatt csak a gyermek kereszt- és vezetékneve marad meg. A szülőknek ezt mindig szem előtt kell tartaniuk, és időben korrigálniuk kell gyermekük viselkedését. Ha a gyermek bármelyik szakaszban megszűnik a szeretet a családban, a korábban nyugodt fiatal lázadóvá válik, és tiltakozni kezd, míg az aktív fiatal ezzel szemben magába húzódhat. A szülők egyik fő feladata, hogy észrevegyék ezeket a változásokat, és időben megmutassák a törődést és a szeretetet.

 2. A következő ok szintén a gyermek gondolkodásmódjának és általában a gyermek pszichéjének instabilitásához kapcsolódik, amely állandó formálódási folyamatoknak van kitéve. A viselkedés megváltozását tehát külső ingerek is kiválthatják, akár olyan látszólag jelentéktelen dolgok is, mint egy osztálytárs bántó megjegyzése, vagy amit a gyermek maga igazságtalannak tart a tanár által adott negatív jegyek miatt.

 3. Ha otthon túl szigorú vagy a gyerekeddel, az ahhoz vezethet, hogy az iskolában “kiereszti a gőzt”. Mivel otthon jó fiú volt, a büntetéstől való félelem vagy a szülők felzaklatásától való félelem miatt a gyermek elkezd “minden trükköt” csinálni az iskolában, és erőszakoskodóvá válik. Ha a családi helyzet változatlan marad, a gyermek előbb-utóbb abbahagyja a dorgálásra való reagálást, és a kettős mérce és a negatív érzelmek felhalmozódása miatt továbbra is “a rendszer ellen” cselekszik.

 4. Az események egy másik változata az, hogy a gyermek a hatása alá kerül… A különböző fejlődési szakaszokon keresztül, még akkor is, ha a dolgok otthon jól mennek, a gyermek különböző viselkedési mintákat “próbál ki”. Néha elég, ha egy csoporttal vagy akár egyetlen gyermekkel barátkozik, akinek a viselkedése vonzza a jómódú családból származó gyermeket, és elkezdi utánozni a negatív karakter viselkedését, csak azért, hogy eljátssza a “rossz fiú” szerepét egy fiú számára vagy a “kétségbeesett lány” szerepét egy fiatal lány számára.

 5. Az a vágy, hogy vezetői tulajdonságokat mutasson, hogy érvényesüljön a csapatban, hogy a figyelem középpontjában legyen. A legegyszerűbb módja ebben az esetben, ahogyan a gyermek számára tűnik, természetesen a fegyelem megsértése. Mert nem igényel további tehetségeket vagy tulajdonságokat, amelyek eléréséhez erőfeszítésre van szükség.

 6. A gyermek nem tanul, rosszul tanul vagy teljesen abbahagyja a tanulást, feladja, és úgy érzi, hogy az oktatás elutasítja. Helyettesítőként arra hagyatkozik, ami a rendelkezésére áll – féktelen szórakozás és lármás időtöltés a szünetben, beszélgetés az osztálytársakkal az órán és vitatkozás a tanárokkal. Ez egy orvosság arra a nyomasztó unalomra, amit akkor érez, amikor meg kell értenie és el kell sajátítania valamit az iskolai tananyagból.

 7. Egy kifejezés, amelyet ma már gyakran hiperaktivitásként használnak. ami magában foglalja a szorgalom hiányát, a felfokozott érzelmességet, a sok elpazarolt energiát… A probléma gyökere egyrészt a sportegyesület által nyújtott extra testmozgás hiánya lehet. Másrészt egy újabb ok, hogy a “digitális” függőség okozhatja ezt a viselkedést a gyerekekben. Ebben az esetben érdemes hivatkozni a WHO ajánlásaira a kütyükkel töltött idő korlátozásáról.

 8. Az osztályteremben kényelmetlenül érző gyermek pszicho-emocionális állapotát befolyásoló explicit vagy implicit okok vannak. Ebben az esetben a rossz viselkedés a gyermek önvédelmének megnyilvánulása.

Olvasson tovább  Ne haragudjon a gyermekére: 6 lépés az agressziótól a nyugalomig

Itt olvashat a gyermekek rossz viselkedésének számos megnyilvánulásáról, és arról, hogyan kezelheti őket.

Talán “majd elmúlik…”?!

Egyes szülők, abban az esetben, rossz viselkedése az utódaik az iskolában, válassza a “strucc pozíció”, temetve a fejüket a “homokba” a standard kifogások, mint a “nő ki belőle”, “vissza fog térni”, “majd rendezi magát” … Kétségtelen, hogy a gyermek pszichéje nagyon rugalmas és stabil dolog, és köszönhetően az egyre növekvő számú neurális hálózatok gyermek képes legyőzni válságok, amelyek felmerülnek az úton kialakulása a gondolkodását, de itt van egy személyiség, hogy jön ki belőle a végén ezeket a folyamatokat, és hogy a szülők szeretik az eredményt?

Egy gyermek felnőve a szülei kedves és együttérző gyermekéből cinikus és önigazoló egyéniséggé válhat, aki hozzászokott mások manipulálásához, és azt hiszi, hogy bármit megengedhet magának.

A szülői bölcsesség az, hogy nem számítanak az időre, “amely mindent meggyógyít”, és az életre, “amely önmagát tanítja”, hanem hogy azonnali, hatékony és megfelelő intézkedéseket tesznek, amelyek gyermekeik szellemi és fizikai energiáját a növekedés “békés pályáira” irányítják át az oktatásban és a sportban elért sokrétű sikereikben. Ehhez először is tisztázza a fentiekben említett okokat, és csak ezután tegyen lépéseket.

A szülők által elkövetett fő hiba

Általában egy hiba van – a szülők nem veszik figyelembe a kapott “vörös zászlókat” – a gyermeket nem nézik jó szemmel a szülői értekezleteken, a tanárok megjegyzést tesznek a figyelmetlenségére, a szünetben való rossz viselkedésére.

Elsőre mindez apróságnak tűnik, mint például a “varjúfogás” az órán, egy osztálytárs copfjának meghúzása, egy osztálytárs leütése, na és?. Végül is, a gyerekek..! Ha az esetek elszigeteltek, akkor talán semmi komoly, de ha a tanárok észrevételei és panaszai rendszeressé válnak – érdemes odafigyelni rájuk. Ha a szülők nem fordítanak figyelmet erre a kérdésre, az ahhoz vezethet, hogy a gyermek magától értetődőnek veszi ezt a magatartást, és azt gondolja, hogy bármit megtehet.

Olvasson tovább  5 gyors matematikai technika gyerekeknek

Milyen intézkedések bizonyulhatnak hatékonynak ebben a kérdésben

Rossz viselkedés az iskolában: mi a teendő, pszichológus tanácsai

Mindig kezdjük egy szívhez szóló beszélgetéssel. Meg kell találni az okokat, amelyek miatt gyermeke rosszul viselkedik az iskolában. A gyerekek gyakran elrejtik tetteik valódi indítékait, de ha egy felnőtt a legnagyobb érzékenységet és türelmet tanúsítja, akkor őszinte beszélgetést folytathatnak, amely segít nekik abban, hogy meglássák a nagyobb képet.

Ebben a beszélgetésben kategorikusan lehetetlen:

 1. Szidja meg a gyermeket, amint az okot azonosítja;

 2. lekicsinyelje a gyermek problémáját, még akkor is, ha Ön szerint az “egy fabatkát sem ér”;

 3. A gyermektől olyan ígéretek megtételét követelni, amelyeket nem tud azonnal teljesíteni.

A beszélgetés célja, hogy a gyermek jól érezze magát, hogy javítani akarjon a helyzeten, és segítsen neki ebben. próbáld meg magad az ő helyébe képzelni, és megérteni az iskolába járással kapcsolatos frusztrációját, amely az oktatás iránti érdeklődés hiányával jár együtt. Belső konfliktusok és ingerültség, amelyek külsőleg agresszív és negatív viselkedést eredményeznek.

Most mit tehetnek a szerető szülők

 1. Egyes esetekben a kellemetlen érzés, a konfliktus és az osztálytársak elutasítása olyan messzire mehet, hogy a leghatékonyabb megoldás a gyermek áthelyezése egy másik osztályba vagy akár iskolába. A jelenlegi helyzet problémáit a gyermekkel együtt dolgozza fel, hogy azok ne ismétlődjenek meg az új helyen.

 2. Ha az ok abban a vágyban rejlik, hogy vezetőként kiteljesedjen, segíteni kell a gyermeket abban, hogy az általánosan elfogadott normák keretein belül valósítsa meg a potenciálját. Segítsen neki, hogy megtalálja a neki tetsző foglalkozást és önmagát.

 3. A sikertelenség a tanterv be nem tartásának következménye. Ez egy olyan probléma, amely megoldható – a szülők vagy a tanárok segítségével a tudásbeli hiányosságok javítása lehetséges, és a házi feladat ellenőrzésének gyakorlata megszorítja a gyermek önfegyelmét.

 4. Ha a probléma a szorgalommal, vagy inkább annak hiányával van, akkor a szülőknek kell foglalkozniuk ezzel a tulajdonsággal. Jó kezdet, ha a gyermek életkorának megfelelően adagoljuk a “képernyőidőt”, majd fegyelmezzük a gyermekeket. Türelemre azonban csak akkor lehet nevelni a gyerekeket, ha a szülők maguk is elkezdenek fegyelmezni, minden nap időt szánva a tanórák ellenőrzésére, rendszeres kapcsolatot teremtve a tanárokkal, és megtanulva értelmes beszélgetéseket folytatni gyermekeikkel, hogy azok elfogadják, hogy meg kell változtatniuk a társadalomban való viselkedésüket, valamint a társaikkal és a felnőttekkel való kapcsolataikat.

Olvasson tovább  Mikor adjon egy bábut egy újszülöttnek

Minél hamarabb figyelnek oda a gyermek fontos személyei és vonják le a megfelelő következtetéseket a gyermek dacos iskolai viselkedéséből, annál jobb a gyermek számára. A kezdeti szakaszokban elegendő nagyon kevés erőfeszítést tenni – néhány moralizáló beszélgetés és szigorú megjegyzés elég ahhoz, hogy a gyerekek megmutassák a javulás iránti vágyat. Minél tovább elhanyagolták az ügyet, annál tovább kell vele foglalkozni.

De mindenesetre a szülőknek nem szabad közömbösnek lenniük gyermekeik problémáival szemben!

Ez a cikk Ben Fuhrman “Child skills in action” című könyvén alapul. A gyermekek pszichológiai problémáinak leküzdése”, John Medina, “Az agy szabályai”. Amit Önnek és gyermekeinek tudnia kell az agyról”, Andrei Kurpatov, “Boldog gyermek”. Egyetemes szabályok “és anyagok a tanárok munkájához és az RK domsolnyickói Szolnyickó Gyermekotthon személyzetének oktatási gyakorlatához”.kz/o-nas/o-detskom-dome/

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: