Hogyan teszteljük a kozmetikai sminket: a káros és hasznos összetevők áttekintése és elemzése

A cikk tartalma
 1. Hogyan kell elolvasni egy kozmetikai füzetet, beleértve az összetevőket is
 2. Káros anyagok kiszűrése és elemzése – olcsó és potenciálisan veszélyes alkatrészek
 3. kozmetikai hatóanyagok – felületaktív anyagok
 4. Kozmetikumok összetétele – kőolajtermékek
 5. Kozmetikumok összetétele – hidratáló anyagok
 6. A kozmetikumokat kémiai tartósítószerekkel állítják elő
 7. Szilikonokkal formulázva
 8. Kozmetikai termékek összetétele – alfa- és béta-hidroxilsavak
 9. Kozmetikai összetevők – Egyéb káros, olcsó anyagok
 10. A káros anyagok lebontása és elemzése – divatos és olcsó összetevők
 11. Szennyező anyagok a termékekben – sejtkozmetikumok és placentakivonat
 12. Kollagént és elasztint tartalmaz
 13. A kozmetikumok összetevői a hialuronsav, az albumin és a liposzómák
 14. Kutatás annak meghatározására, hogy a kozmetikai termékekben lévő káros és hasznos összetevők közül melyekben lehet megbízni?
 15. A fejlesztők felelőssége és a kozmetikumok lehetséges ártalmai
 16. A veszélyes anyagok lebontása és elemzése – következtetések levonása a kapott információkból
 17. Az öregedő bőrre ható termékek hatóanyagainak bontása és elemzése
 18. Smink összetétele – retinoidok
 19. Kozmetikai készítmény – aszkorbinsav
 20. Peptidek a kozmetikumokban
 21. Smink összetétele – tokoferol
 22. A pigmentált bőrre szánt termékek hatóanyagainak bontása és elemzése
 23. Kozmetikai készítmény – arbutin
 24. Niacinamid a kozmetikumokban
 25. A kozmetikumok összetétele – természetes olajok és kivonatok, növényi kivonatok, ásványi anyagok
 26. A kozmetikumok tartalma – egyéb hasznos összetevők

A kozmetikai készítmények biztonságosságának kérdése az utóbbi időben sok nő számára aggodalomra ad okot. A fogyasztók már nem hisznek vakon annak, amit az oldalakon és a televízióban megjelenő reklámokban mondanak nekik. A fogyasztók tudni akarják, hogy miből készülnek a kozmetikai termékek, mely összetevők valóban hasznosak, és melyek a káros vagy akár haszontalan adalékanyagok. Ebben a cikkben a kozmetikumokban található káros és hasznos anyagok listáját találja, leírásokkal és tulajdonságokkal.

Hogyan kell elolvasni egy kozmetikai füzetet, beleértve az összetevőket is

Vegyi tartósítószereket - parabéneket - tartalmazó kozmetikumok

A mai kereskedelmi szabályozások szerint a csomagoláson kötelező feltüntetni a termék összetevőit. A lista latin betűs. Az Oroszországban értékesített termékeken az orosz nyelvű összetevők listája is szerepelhet.

Ugyanezen szabályok szerint a készítményben felsorolt összetevők meghatározott sorrendben szerepelnek, nem véletlenszerűen vagy ábécérendben. A termékben található összetevő a lista első helyén áll. Ezután következik a második legnépesebb összetevő, majd a harmadik és így tovább.. A lista végén felsorolt összetevők a termékben található minimális mennyiséget jelentik. Ez egy általános szabály, amelyet a gyártók világszerte tiszteletben tartanak, a felsorolás sorrendjében csak kisebb eltérések lehetnek attól függően, hogy a terméket melyik országban gyártják.

De van egy “de”. Csak az 1%-ot meghaladó koncentrációjú összetevők vannak felsorolva szigorú sorrendben, koncentrációjuk mértéke szerint. Az összes többi a főbbek után szerepel, de nem különösebb sorrendben. Ez azt jelenti, hogy ha egy termék gyógyászati vagy divatos összetevőt tartalmaz, de kevesebbet belőle, mint például a színezékből, a gyártónak minden joga megvan ahhoz, hogy azt az első helyre tegye, a színezéket pedig az utolsó helyre. Fontos figyelembe venni egy ilyen árnyalatot is – ha az alkatrész összetétele olyan anyagot tartalmaz, amelynek képlete a gyártó üzleti titka, akkor az egyáltalán nem szerepelhet az összetevők listáján. Ez például gyakran előfordul az ízesítőkkel. Több mint ezer szintetikus illatanyag létezik, és használják őket. A gyártók gyakran kombinálják őket, hogy saját kompozíciót hozzanak létre. Ebben az esetben a készítményben nem neveznek meg konkrét anyagokat, hanem azt írják rá, hogy “parfüm”. Ami a kifejezés mögött rejtőzik, az a mérgező, rákkeltő anyagok veszélyes koktélja, amely képes allergiás reakciókat, CNS-rendellenességeket és egyéb mellékhatásokat okozni, a fogyasztó soha nem fogja megtudni.

Káros anyagok kiszűrése és elemzése – olcsó és potenciálisan veszélyes alkatrészek

A boltban megvásárolható kozmetikai termékek többsége alacsony és közepes árú. Ezt az indokolja, hogy a termékeket a fogyasztók széles körének szánják, és az árképzés során figyelembe veszik a lakosság többségének vásárlóerejét. Az árak elfogadható szinten tartása és az egymással való versenyképesség érdekében sok gyártó kénytelen csökkenteni a kozmetikai termékek előállítási költségeit. Mi a legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsük egy termék költségeit?? Az a helyes, ha olcsó alapanyagokat használunk. A legtöbb kozmetikai készítmény ezért olcsó, az emberi szervezetre potenciálisan káros anyagokat tartalmaz. samponokban, mosószerekben, folyékony szappanokban, fogkrémekben, dezodorokban és színezett kozmetikumokban található. Segítünk kideríteni, hogy a mindennap használt kozmetikumok összetevői mennyire veszélyesek lehetnek.

kozmetikai hatóanyagok – felületaktív anyagok

A legismertebb felületaktív anyagok, az SLS és az SLES a nátrium-lauril-szulfát és a nátrium-lauret-szulfát. Ezeken kívül a kozmetikai ipar körülbelül 15 egyéb felületaktív anyagot használ, amelyek potenciálisan károsak az emberi egészségre és a környezetre. Ezeket az anyagokat mosószerekhez, pl. mosóporhoz, szappanokhoz, samponokhoz, fogkrémekhez stb. adják.. Aktív habképző anyagok, emulgeáló, zsír- és szennyeződéseltávolítóként működnek.

Csak azt mondhatjuk biztosan, hogy a felületaktív anyagoknak egyértelműen nincs egészségügyi hasznuk. Ami a károkat illeti, azok így is megnyilvánulhatnak:

 1. Ezen anyagok molekulái kivétel nélkül minden belső szervbe behatolhatnak és felhalmozódhatnak. Néhány szakértő szerint ezeket köztudottan nehéz megszüntetni.

 2. Az anyagok irritálhatják a bőrt, a szemet és a nyálkahártyát. A felületaktív anyagok különösen erős hatást gyakorolnak a szemre, és szürkehályogot okozhatnak.

 3. A káros anyagok allergiás reakciókat okozhatnak.

 4. A felületaktív anyagok hozzájárulnak a szőrtüsző szerkezetének pusztulásához. A haj kihullását okozza, lassítja a haj növekedését, szárazságot, hajszáltörést és korpásodást okoz.

 5. A felületaktív anyagok szennyezik a külső környezetet. Minden a vízzel kezdődik, ahol a mosdókagylók, fürdőkádak, zuhanyzók és mosógépek lefolyójából kerülnek be. A felületaktív anyagok a vízzel behatolnak a talajba, és a légkörbe párologhatnak, szennyezve a belélegzett levegőt.

 6. A legtöbb felületaktív anyag olyan hatékonyan távolítja el a zsírt és a szennyeződéseket, hogy motorok és autók tisztítására használják. Ezért egyes szakértők egyetértenek abban, hogy nagyon veszélyes a haj és a bőr mosása hasonló termékekkel. Figyelembe kell azonban venni, hogy a humán kozmetikumokban az anyagok koncentrációja nem azonos az ipari felhasználásra szánt termékekével.

olvassa el a kozmetikumok tartalmát

Kozmetikumok összetétele – kőolajtermékek

A finomítói eljárás során előállított olajokat az különbözteti meg, hogy olcsóak és nem oxidálódnak. Ezért az ilyen anyagokat széles körben használják a kozmetikai termelésben, még a drága termékek sem kivételek.

Ha kőolajból származó olajokat használsz, még tizenöt finomítási szint után is, az biztosan nem lesz sok haszna a szervezetnek, épp ellenkezőleg. Ezért fontos tudni, hogy mely vegyi anyagok tartoznak ebbe a csoportba. Ezek az olajok molekulatömegük szerint két kategóriába sorolhatók:

Nagy molekulatömegű termékek. Ezek az anyagok a következők:

 1. Ipari olajok. A kozmetikumokban ásványi olajként is említhető.

 2. Vazelin. A kozmetikumokban petrolátumként is említhető.

 3. Solidol olaj. A kozmetikumokban Solyd olaj néven is említik.

 4. Cerezine. A kozmetikumok összetételében Ceresin néven is említhető.

 5. Paraffinolaj. A kozmetikumokban parafinolaj vagy parafinium néven szerepelhet

 6. quidum.
 7. Mikrokristályos viasz. A kozmetikumokban mikrokristályként jelölhető

 8. ne viasz.
 9. Az alacsony molekulatömegű propilénglikolt a csomagoláson propilénglikol, PEG, PPG néven jelölik.

Azok a vegyi anyagok, amelyek nagy molekulatömeggel rendelkeznek, és emiatt nem tudnak behatolni a bőrbe, a következőképpen hatnak:

 1. Vékony, de sűrű réteggel borítják a bőrt, megakadályozva a gázcserét, a légzési és kiválasztási funkciókat. Ez azt jelenti, hogy az epidermisz nem tud megfelelően lélegezni, ami nemcsak a bőrre, hanem más szövetekre is rendkívül káros.

 2. A legveszélyesebb anyag a vazelin, amelyet mindannyian ismerünk. A bőrt 100%-ban átjárhatatlanná teszi. Ezt a tulajdonságot sikeresen használják a kozmetikai iparban, különösen a bőrápoló krémekben. Ha a bőrre vazelint kenünk, az megakadályozza a nedvesség elpárolgását. Mi állítólag “hidratálja” a bőrt?. Valójában ez történik először – a bőr szárazsága csökken. De fokozatosan jelentkezik egy mellékhatás. A természetellenesen állandóan hidratált bőr megszűnik hidratálni önmagát. Ehhez két tényező járul hozzá. Az első az, hogy a kőolajtermékek fokozatosan elpusztítják a bőr saját nedvességmegtartó rétegét. Ezt lipidgátnak hívják. Másodszor, a testünk egyszerűen arra a következtetésre jut, hogy ha a bőr egyszer már hidratált, a saját hidratáló mechanizmusai már nem szükségesek, és kikapcsolhatók. Ennek eredményeképpen a bőrápoló krémek használata mellett is (és különösen a használatuk időszakának vége vagy megszakítása után) a bőr fokozatosan elsorvad, zsugorodik és gyorsan öregszik.

 3. Kis molekulatömegű anyagok, amelyek képesek áthatolni a bőr gátján és bejutni a véráramba. Normális esetben az ilyen vegyi anyagok idővel úgyis kiürülnek a szervezetből. Ha azonban bármelyik szerv vérkeringése megszakad, a propilénglikol felhalmozódhat a szövetekben. Számos klinikai vizsgálat szerint az anyagot többletben mutatták ki a rosszindulatú daganatok által érintett szervekben.

Olvassa el a kozmetikumok tartalmát

Kozmetikumok összetétele – hidratáló anyagok

Amikor olyan kozmetikumokat látunk a csomagolásukon, amelyek hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, a természetes nedvesség forrását képzeljük el, amely táplálja a szöveteket és megvédi a felesleges szárazságtól. Az igazság az, hogy ez nem ilyen egyszerű. A nedvesítőszereket két csoportra osztják: a glicerinre és a glikolokra, köztük a propilénglikolra, amelyet már ismerünk. Ami az utóbbi anyag káros hatását illeti, már tájékoztattuk Önt, még tisztázni kell, mi olyan veszélyes a glicerinre, amelyet még a gyógyszertárban is megvásárolhat. Nézzük meg az anyag hatásait.

A glicerin önmagában nem nedvesítőszer, de ennek az összetevőnek a molekulái képesek összegyűjteni maguk körül a levegőben lévő nedvesség molekuláit. Ennek megfelelően, az anyagot a bőrre alkalmazva biztos lehet benne, hogy a molekuláival együtt az epidermiszben és a dermiszben behatol a folyadékba, és így növeli a bőr nedvességét. De itt a bökkenő. A glicerin csak párás körülmények között, azaz ha a légköri páratartalom legalább 65%, veszi fel a nedvességet a levegőből. Ha ez a szint alatt van, a glicerin mélyen behatolhat a bőrbe, ahol összegyűjti a vizet, és még szárazabbá teszi a szöveteket. Ugyanakkor a felhám felső rétege hidratáltnak tűnik, mivel a glicerin a felszíni rétegekben szállítja és megtartja a nedvességet. Kiderült, hogy ha száraz éghajlaton, alacsony páratartalom mellett glicerint tartalmazó kozmetikumokat használsz, akkor nem hidratálod a bőrödet, hanem elősegíted a folyadékhiányt a bőr mélyebb rétegeiben, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Ez különösen igaz azokra az emberekre, akik sok időt töltenek olyan helyiségekben, ahol a légkondicionáló folyamatosan be van kapcsolva.

Könnyű tehát megkérdezni, hogy ha 65%-os páratartalom mellett glicerin alapú termékeket használsz, az nem fog ártani a bőrödnek? Nem fog, és nem is fog jót tenni. Végül is a legtöbb esetben magas páratartalom mellett a bőr nem szenved túlzott szárazságtól, mert a természetes hidratáló mechanizmusok működnek. Ezenkívül az is fontos szerepet játszik a bőr hidratálásában, hogy mennyi vizet fogyasztunk. Ez tiszta víz, minden egyéb szennyeződés nélkül. Igyon meg napi 1,5-2,5 liter vizet, és nem lesz szüksége hidratáló krémre, mivel a bőr természetes módon, belülről kap elég folyadékot.

A kozmetikumokat kémiai tartósítószerekkel állítják elő

Ha a kozmetikumok előállítása során nem használnának tartósítószereket, akkor minden folyékony, gél, krém és hab állagú készítményt hűtőszekrényben kellene tárolni, és legfeljebb 7-10 napig. A parabének kémiai tartósítószerek, amelyek hozzájárulnak az ápoló és dekoratív kozmetikumok és higiéniai termékek 6-36 hónapos és hosszabb eltarthatóságához. A parabének mellett formaldehid-felszabadítókat és alkoholokat is használnak tartósítószerként.

A parabénekkel kezdve itt vannak a lehetséges ártalmak:

 1. A legtöbb parabén ösztrogén tulajdonságokkal rendelkezik. Növelik a női hormonok termelését, ami veszélyt jelenthet a férfiak, terhes nők, hormonális egyensúlyhiányban szenvedők egészségére. Ha a parabének továbbra is felhalmozódnak a szervezetben, nagy a rák és a reprodukciós ártalmak kialakulásának kockázata.

 2. A parabének fokozhatják az ultraibolya fény káros hatásait. Tehát nem kívánatosak a bőrkrémekben.

 3. A parabének még genetikai szinten is károsíthatják a DNS szerkezetét, és hozzájárulhatnak a mutációk kialakulásához azon szülők gyermekeiben, akik ilyen anyagokat tartalmazó kozmetikumokat használnak.

 4. A kozmetikumokban lévő parabének nem kívánt bőrreakciókat okozhatnak és allergiához vezethetnek.

 5. Végül pedig a parabének, mint minden más káros anyag, áthatják a vizet, a földet és a levegőt. De ne kerülje azonnal kategorikusan az ilyen anyagokat tartalmazó kozmetikumok használatát. Nem minden tudós és kutató van meggyőződve arról, hogy a parabének ennyire veszélyesek. Ezek az anyagok mutatnak némi ösztrogénszerű aktivitást, de ez olyan gyenge, hogy nem lesz jelentős hatása egy egészséges felnőttre. A parabének káros hatásával kapcsolatos többi érv megcáfolására ugyanez az elv érvényesül. Úgy gondolják, hogy ahhoz, hogy érezzük a kozmetikumokban lévő összetevők negatív hatásait, folyamatosan és túlzottan nagy mennyiségű terméket kell használni, amit egy normális ember nem fog megtenni.

Parabének kémiai nevei

Érdemes azonban felsorolni a parabén vegyszerek nevét, ha elhatározza, hogy kozmetikumokat használbiztonságosabb készítménnyel:

 1. E218 és E219 (metilparabén).

 2. E214 (etilparabén).

 3. E216 (propilparabén).

 4. Izopropil (izopropilparabén).

 5. Butil (butilparabén).

 6. Benzil (benzilparabén).

 7. Glutaraldehid.

 8. Hexamidin-diizetionát.

 9. henol.

 10. henil higany.

 11. Benzetonium-klorid.

A legtöbb esetben a parabéneket a kozmetikumok csomagolásán a következő alfanumerikus jelölésekkel azonosítják. Ha E-200-tól E-290-ig terjedő címkéket lát, ezek olyan kémiai tartósítószereket tartalmaznak, amelyek potenciálisan károsak a szervezetre.

Emellett néhány különösen leleményes gyártó a kémiai tartósítószerek neve helyett a parabéneket tartalmazó különböző keverékek nevét adja meg. Az ilyen nevek nem mondanak semmit a felhasználóknak, így még azok is, akik kategorikusan ellenzik a parabéneket a kozmetikumokban, gondatlanul vásárolnak ilyen termékeket. Íme néhány névpotenciálisan káros kémiai kombinációk:

 1. Sharomix.

 2. Nipagin.

 3. Nipazol.

 4. Hermanon-K.

A parabének mellett a tartósítószerek egy másik típusa, a formaldehidet felszabadító anyagok is veszélyt jelenthetnek. Maga a formaldehid nagyon mérgező az emberre, és kiváló baktériumölő és gombaölő tulajdonságai ellenére a kozmetikai iparban szinte teljesen tilos a használata. De még ebben a helyzetben is találtak kiutat a takarékos termelők. Formaldehid helyett formaldehidet felszabadító anyagokat használnak. Ezek a termékek kevésbé mérgezőek, kevésbé drágák, és jól működnek együtt más típusú tartósítószerekkel, például parabénekkel.

A formaldehid-felszabadítók azok a mérgező anyagok, amelyek képletében formaldehid molekulák vannak. Idővel felszabadulhatnak, átkerülhetnek a kozmetikai készítményekbe. Ehhez számos környezeti körülmény hozzájárulhat: a kozmetikai készítmények nem megfelelő szállítása és tárolása; a termék sav-lúg egyensúlyának megváltozása a csomagolás felbontása után és a használat során stb..

kozmetikai készítmény

Ennek következtében a kozmetikumok tartalmának olvasásakor ne csak a formaldehid, a formalin jelenlétére figyeljen, hanem az olyan nevekre is, mint például

 1. Imidazo

 2. dinil-karbamid.
 3. Diazo

 4. dinil-karbamid.
 5. DMDM-hidantoin.

 6. Dimetilol Dimetil-hidantoin.

 7. Nátrium-hidroximetil-glicinát.

 8. 5-
  omo-5-nitro-1,3-dioxane.

 9. 2-
  omo-2-nitropropán-1,3-diol.

 10. Methenamin.

 11. Kvaternium-15.

 12. Benzylhemiformal.

A formaldehidet felszabadító anyagokat nagyon gyakran használják samponokban, kondicionálókban, habokban és tusfürdőkben, krémekben, arc- és testápolókban. Dekoratív kozmetikumok előállításához. Ebben az esetben, ha Svédországban és Japánban készült kozmetikumokat vásárol, nem aggódhat amiatt, hogy formaldehidet vagy származékait tartalmazza. És az orosz márkák kozmetikumai tartalmazhatják ezt az anyagot, mivel ezt a szempontot nem szabályozzák államunk törvényei.

Amikor kozmetikumokat használsz, és elvárod, hogy azok sokáig kitartsanak, nem tudsz nem rájönni, hogy nem nélkülözheted a tartósítószereket. Az úgynevezett természetes, zöld, organikus kozmetikumok gyártói azonban a káros tartósítószerek analógjait próbálják keresni. Helyette gyakran használnak alkoholokat. De itt is vannak fenntartások. Először is, nem minden ilyen anyag teljesen biztonságos az emberi szervezet számára. Másodszor, az alkoholok szerepe a kozmetikai iparban nem korlátozódik a tartósító funkciókra. Összességében a kozmetikumokban használt alkoholoknak két csoportja van: a határozottan káros és a potenciálisan káros.

Káros alkoholok a kozmetikumokban

Az egyértelműen káros alkoholok listájaa kozmetikumokban (eredeti nevek, szinonimák, analógok és rövidítések):

 1. Alkohol.

 2. Etanol.

 3. Etil-alkohol.

 4. SD alkohol.

 5. Alkohol denat.

 6. SD Alkohol 40.

 7. Izopropanol.

 8. Izopropil-alkohol.

 9. IPA.

 10. Metanol.

 11. Metil-alkohol.

 12. Benzil-alkohol.

 13. henoxietanol.

 14. Arosol.

 15. Dowanol EPH.

 16. Dowanol EPH.

 17. henoxethol.

 18. henoxetol.

 19. henonip.

Az etanol kivételével mindezeket az anyagokat szintetikusan állítják elő. Az etanol az esetek túlnyomó többségében szintetikusan készül, néhány kivételtől eltekintve, ahol szerves termékek, például búza vagy cukornád erjesztéséből származik.

Az alkoholok funkciói a kozmetikai iparban

Az alkoholok szerepe a kozmetikai iparban:

 1. Az alkoholos anyagok fő célja a kozmetikai termékek tartósítása, fertőtlenítése és lejárati idejük meghosszabbítása.

 2. Parfümök és kölnik gyártásának alapja – a permetezés után az alkohol átadja az illatanyagokat, majd elpárolog, és csak a parfümkompozíció marad a bőrön.

 3. “Szállítás” a kozmetikai termék többi összetevőjének gyors eljuttatásához a célhoz – a konkrét bőrsejtekhez.

 4. Az oldószer.

 5. Sűrítőszer.

Ha nem vesszük figyelembe a szintetikus alkoholok összes hasznos funkcióját,érdemes elkerülni az ezeket tartalmazó kozmetikumokat, és itt vannak az okok:

 1. A szintetikus alkohol, ellentétben a mikrobiológiai úton nyert alkohollal, egyértelműen mérgező és rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezik.

 2. Az alkoholok nagy illékonyságúak, azaz a palackból való adagolás után azonnal elpárolognak. Emiatt az alkoholtartalmú kozmetikumok használata irritálhatja és kiszáríthatja a bőrt.

 3. Az epidermiszre felvitt alkoholok stimulálják az idegreceptorokat. Ez bőrirritációt eredményez, ami fokozott faggyútermelést okoz.

 4. Az alkoholok segítenek megbontani a lipidgátat, a bőr természetes védőrétegét. A bőr ezért elveszíti a képességét, hogy hatékonyan és teljes mértékben ellenálljon a negatív külső hatásoknak. Vagyis nem tud ellenállni a baktériumok, mikrobák, gombák és más baktériumok támadásának. És még a napfény is, amely tipikus helyzetben ártalmatlan, káros lehet az epidermiszre, ha alkoholtartalmú kozmetikumokat használ.

 5. Az alkoholtartalmú kozmetikumokat gyakran a zsíros vagy problémás bőr optimális megoldásaként állítják be. Ez valójában nem így van. Az alkohol ténylegesen fertőtleníti a gyulladásos helyeket, csökkenti a patogén mikroorganizmusok aktivitását, amelyek az akne egyik okozója. Ugyanakkor az alkoholnak való kitettségnek ilyen negatív hatásai vannak:

 6. Irritáció, bőrpír.

 7. Növeli a bőr szárazságát, ami a faggyúmirigyeket még több titok termelésére készteti. Az eredmény kitágult, eltömődött pórusok és kóros gyulladás, ami pattanásokhoz és mitesszerekhez vezet az arcon.

állati eredetű alkoholok

Az alkoholok egy másik típusát, a zsíralkoholokat is használják a kozmetikumokban. Más hatást gyakorolnak a bőrre, és viszonylag ártalmatlannak tekinthetők. A kozmetikumokban a következőképpen írják: A név első szava az Alkohol, a következő szó lehet bármelyik változat:

 1. Cetil.

 2. Cetearyl.

 3. Stearyl.

 4. Behenyl.

 5. Arachidil .

 6. Myristyl.

 7. Lano

 8. n.

A zsíralkoholok tulajdonságaia bőrre gyakorolt ártalmatlanságukkal kapcsolatos aggodalmakhoz vezetnek:

 1. Ezen anyagok túlnyomó többsége ugyanúgy viselkedik, mint a kémiai nedvesítőszerek. Ez azt jelenti, hogy vastag filmréteget hoznak létre a bőr felszínén, amely csapdába ejti a nedvességet. Elmondható, hogy az ilyen film nem teljesen áthatolhatatlan, mint a műszaki olajok esetében. Ezért a zsíros alkoholok nem olyan károsak, mint a vazelin.

 2. A legtöbb esetben a gyártók lanolin alkoholt használnak. Az anyag azonban allergiás reakciókat okozhat, mivel állati eredetű.

 3. Az ember számára legbiztonságosabb anyag a sztearil-alkohol. De a kozmetikai cégek ritkán használják, mivel sokkal drágább, mint az analógjai.

Szilikonokkal formulázva

A szilikont hajápolási termékekben és néha színes kozmetikumokban használják.

Az összes szilikon nagyjából két csoportra osztható:

 1. Vízben oldódó –

  ideceth-12, Dimetikon kopolio, Dimetikon kopoliol, Lauril-metikon kopoliol, Hidroxipropil, Polisziloxán. Ezek az anyagok vízzel kimoshatók, ezért általában samponok előállításához használják őket. Felhalmozódhat a hajon és a fejbőrön.
 2. A nem vízben nem oldódó szilikonolajok az alábbiak: amodimetikon, behenoxi-dimetikon, sztearoxi-dimetikon. Az ilyen anyagokat tartalmazó kozmetikumokat csak agresszív tisztítószerekkel lehet leöblíteni, ami káros lehet az egészségre.

 3. Kapszulázott – Cetearyl Methicone, Dimethicone, Dimethiconol, Stearyl Dimethicone, Cetyl Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane. Az olyan anyagok, mint a szilikonok, filmréteget képeznek a haj felszínén, elvágva a tápanyagellátást.

 4. Amino-funkcionális – Aminopropil-dimetikon, Amino-funkcionális Si

 5. kúpok, dimetikon Em
   szukcinoglikán gumi, szukcinoglikán gumi. A szilikonok közül ez a legtartósabb anyag, amely filmet is képez. Nagyon nehéz eltávolítani őket, még agresszív tisztítószerekkel is.

Nem számít, milyen típusú szilikonokat használnak, ezek káros anyagok, és a kozmetikumokban a lehető legkevesebbet kell használni őket.

Olvassa el a kozmetikai összetételt

Kozmetikai termékek összetétele – alfa- és béta-hidroxilsavak

A gyártók gyakran használnak ilyen anyagokat a kozmetikumokban:

 1. Alfa-hidroxi savak (AHA-k, alfa-hidroxi savak). Ezt az anyagot, amely csak vízzel oldódik, az érzékeny és finom bőrre szánt kozmetikumok tartalmazzák. Gyakran megtalálható a helyi hámlasztókban.

 2. Béta-hidroxi savak (BHA, szalicilsav, béta-hidroxi savak). Zsírban oldódó anyag, amely képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe. Gyakran használják hámlasztó és tisztító termékekben, amelyeket zsíros, problémás bőrre terveztek.

A hámlasztás használata vagy nem használata ellentmondásos kérdés. Sok kozmetológus és bőrgyógyász 10-14 naponta egyszer javasolja az ilyen eljárásokat, mivel lehetővé teszik a problémás bőr javítását, a bőr felfrissítését, ami az arcot frissebbé és fiatalabbá teszi. És a hidroxi savak használata a hámlasztó termékekben tökéletesen indokolt. De nem mindenki tisztában van azzal, hogy ezek az anyagok a kozmetikumokban szerepelnek, amelyeket napi használatra terveztek. És sok orvos egyetértene azzal, hogy a savak ebben az esetben károsak lehetnek a bőrre:

 1. A bőrnek, különösen a keratinizált sejtekből álló külső alaprétegének védőfunkciója van. Ha ezt a réteget naponta eltávolítjuk, a bőr gyakorlatilag csupasz lesz, és ki van téve a káros körülményeknek. Érzékenyebb az ultraibolya sugárzásra, a levegőben lévő porra és nehézfémekre, a hidegre és a melegre. A bőrt könnyebben megtámadják a kórokozók, és nem tud ellenállni a kozmetikai termékekből származó káros vegyi anyagoknak.

 2. Mivel a bőrsejtek folyamatosan eltávolításra kerülnek, a szervezet gyorsabban kezd új bőrsejteket termelni. Ezek a folyamatok olyan erőforrásokat emésztenek fel, amelyeket hatékonyabban is fel lehetett volna használni. Ennek következtében felgyorsulhat a bőr öregedése.

 3. Ezért a hidroxi sav alapú készítményeket a lehető legkevesebbet kell használni. A többszörösen telítetlen savaknak több mint 10 típusa létezik. A kozmetikai termékekben való felismerésükhöz egyszerűen keresse a “Acid” vagy “acid” szót. Nem szabad azonban összetéveszteni őket a többszörösen telítetlen savakkal, amelyek hasznosak az emberi szervezet számára, és amelyeket a fejezet későbbi részében ismertetünk.

Kozmetikai összetevők – Egyéb káros, olcsó anyagok

Gyakran használják a kozmetikai iparbanés más káros vagy potenciálisan káros szintetikus összetevőket:

 1. Szűrők a bőr UV-sugárzástól való védelmére. Elméletileg az ilyen anyagoknak hasznos funkciót kell betölteniük. De néhány közülük, mint például a benzofenon-1-2-3, oxibenzon, 3-Benzy

 2. A hámlasztószerek, az etil-hexil-metoxicinnamát allergiát okozhat. A legtöbb UV-szűrő is a hormonokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Az ilyen anyagokat tartalmazó kozmetikumok használata rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet.
 3. A talkum, egy látszólag ártalmatlan anyag, amely számos púder állagú kozmetikai termékben megtalálható, eltömítheti a pórusokat. Emellett dehidratáló hatással van az epidermiszre, bevonja és felszívja a nedvességet.

 4. Illatanyagok és aromák. Több mint ezer ilyen szintetikus adalékanyagot használnak a kozmetikumok előállítása során. Ezek túlnyomó többsége pedig rendkívül negatív hatással van a szervezetre, mivel mérgezőnek számítanak. Rossz közérzetet, bőrreakciókat, hányást, szédülést és fejfájást okoznak. CNS-befolyásoló hatású is lehet. És a legtöbb esetben az illatanyagokat nem azért adják a kozmetikumokhoz, hogy azok illatosak legyenek. Mit számít például, hogy a szempillaspirálodnak jó illata van, vagy egyáltalán nincs szaga?? Az a tény, hogy ezeket az anyagokat úgy tervezték, hogy elfedjék vagy megszüntessék a kozmetikumokban lévő egyéb kémiai összetevők kellemetlen szagát.

 5. Színezékek – némelyikük erős rákkeltő, mások bőrreakciókat okoznak. És még mindig nincs egyértelmű iránymutatás arra vonatkozóan, hogy a színezékek milyen dózisai biztonságosak a higiéniai, dekoratív vagy bőrápoló kozmetikumok előállítása során.

 6. Az alumínium olyan anyag, amelyet olyan termékek tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az izzadást (ami önmagában káros, mivel az izzadás természetes folyamat, amelyet nem szabad megzavarni). És néhány kozmetikai termékben is. Az alumínium, a parabénekhez hasonlóan, ösztrogénszerű tulajdonságokkal rendelkezik.

 7. A formaldehid tiszta formában, amely anyagot egyes gátlástalan gyártók még a napi hidratáló krémjeikbe sem szégyellnek beletenni, kétségtelenül rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezik. A formaldehid a legkisebb káros hatás, amit okozhat, az irritáló hatás.

 8. Ftalátok – olyan anyagok, amelyek segítségével a kozmetikai termékek hosszú ideig megőrzik eredeti színüket és szagukat. Súlyos hormonális egyensúlyhiányt is okozhatnak, pl. férfi szexuális diszfunkciót.

A káros anyagok azonosítása és elemzése

A káros anyagok lebontása és elemzése – divatos és olcsó összetevők

A divatos, elit, exkluzív összetevők nem olcsók, a fejlett fejlesztések eredményeképpen kerülnek elhelyezésre, és drága ápoló és dekoratív kozmetikumokba kerülnek. Az ilyen készítmények, amint azt a gyártók állítják, gyorsan és hatékonyan javítják a termék megjelenését a fogyasztó erőfeszítése nélkül. Egyet kell értenie, hogy ez egy csábító ajánlat. Sok nő pedig hajlandó sok pénzt fizetni a fiatalos, szép megjelenésért. Mindez rendben is lenne, de az elvárások nem mindig teljesülnek, és nem felelnek meg a tényleges eredménynek. Bizonyos esetekben a divatos alkatrészek csak marketingfogás, mivel használhatatlanok. Más esetekben a kozmetikumok segítenek nagyszerű eredményeket elérni, de amint egy személy abbahagyja a termék használatát, gyors változás következik be a megjelenésben, visszatérve a kezdeti mutatókhoz vagy akár jelentős romláshoz. Vannak olyan divatos és drága anyagok is, amelyek jelentős egészségkárosodást okozhatnak, bár ilyen képességüket a gyártójuk nem hirdeti.

Szennyező anyagok a termékekben – sejtkozmetikumok és placentakivonat

Az ilyen, a közelmúltban népszerű sejtkozmetikumok a kozmetikumok és a gyógyszerek közötti közvetítők. Ezért nem meglepő, hogy használatuk mellékhatásokkal jár, mint a gyógyszerek esetében gyakran.

A sejtkozmetikumokban használt legnépszerűbb anyag a placenta kivonat. Számos vélemény létezik a termék megfelelőségéről és etikájáról. És még az orvosok, bőrgyógyászok, kozmetikusok között is vannak támogatók, akik érveket hoznak fel “mellette”. Szakértőink csupán rámutattak a placenta használatának lehetséges kockázataira, a végső döntést mindig a fogyasztóra bízzuk.

Először is meg kell értenünk, mi a méhlepény. Olyan szerv, amely a nő (vagy emlős) testében fejlődik ki a terhesség alatt (az utódok kihordása). A szerv “otthon” és egyfajta védőgát a méhben növekvő baba számára. Ez a gát elnyeli az anyai szervezetből az embrióra nézve káros anyagokat, például a toxinokat. A baba salakanyagai is ezen a szerven keresztül ürülnek ki. A terhesség alatt a méhlepény minden rossz dolgot felszív, és a szülés után a fiatal anya szervezete megszabadul az utószüléstől, amely betöltötte funkcióját. Ezután a placenta kivonatot, amely mindent tartalmaz, amit 9 hónap alatt felszívott, az arckrém készítéséhez használják.

A placenta kozmetikumokban való használatának oka a hormonok és néhány más anyag jelenléte volt, amelyek megfiatalíthatják a bőrt. Idővel azonban mind a fogyasztók, mind a tudósok meg voltak győződve arról, hogy a hormonok negatív hatással vannak a szervezetre, ezért a kozmetikai készítmények gyártásának egy bizonyos szakaszában kezdték eltávolítani. Nem lehet azonban tudni, hogy ezek az eljárások mennyire alaposak, hacsak a terméket nem vizsgálják laboratóriumban.

A kozmetikai ipar mind az emberi placentát, mind az állatokból nyert placentát felhasználja. És ha a hormonokat nem távolítják el teljesen az anyagból, ami nagyon valószínű, a kozmetikumok veszélyeztetik az egészséget. Veszélyes használni, még akkor is, ha gyorsan kiváló fiatalító hatást ér el.

A kozmetikumokban lévő hormonok lehetséges jelenléte mellett a méhlepény is veszélyes, mivel számos betegséggel, például hepatitisszel vagy humán immunhiányos vírussal való fertőzést okozhat. Ha nem akar kockázatot vállalni, vásároljon Európában készült kozmetikai készítményeket. Végül is, az emberi bioanyag felhasználását ott törvény tiltja. Az orosz cégek termékei veszélyesebbek, mivel hazánkban még nincs ilyen hivatalos tilalom. A vállalatok a nyersanyagot a szülészeti klinikáról szerzik be; csak a vizsgált nők anyagát használják fel. De az is kérdéses, hogy mennyire alaposan végzik el ezeket a vizsgálatokat.

De még ha európai kozmetikumokat használ, akkor is fennáll a fertőzés veszélye. Vannak olyan betegségek, amelyek az állatokról terjednek át az emberre.

Feltéve, hogy a méhlepényből származó hormonokat jól eltávolítják, vírusok és egyéb kórokozók szempontjából ellenőrzik, miért ne használjuk a méhlepényt, mert hatékonysága bizonyított?Nézzük meg a védelmében felhozott főbb érveket:

 1. A méhlepény speciális anyagokat – növekedési faktorokat – tartalmaz. Bizonyos sejttípusokat aktívabb osztódásra késztetnek. A növekedési faktorok azonban negatív hatással lehetnek a sejtdegenerációt megakadályozó védőmechanizmusokra. Ennek eredményeként az új sejtek már nem jóindulatúak, hanem rosszindulatúak lehetnek.

 2. Az utószülés nagyszámú tápanyagot és egyszerűen hasznos anyagokat tartalmaz a bőr számára. Ez igaz; a biológiai anyag rugalmas fehérjéket (kollagén), nedvesítőanyagokat (hialuronsav, HA), valamint vitaminokat, mikro- és makroelemeket tartalmaz. De érdemes megjegyezni, hogy a placenta kivonatot tartalmazó krémet helyileg használják, azaz az arc felületére alkalmazzák. Ahhoz, hogy ezek a tápanyagok valóban hasznosak legyenek, át kell hatolniuk a védőgáton, mélyen be kell hatolniuk a bőrbe, és fel kell szívódniuk ott, ahol a sejtosztódási folyamatok zajlanak. A kollagén és a HA molekulái azonban túl nagyok ahhoz, hogy áthatoljanak a bőr védőgátján. Ezért nem szívódnak fel, hanem inkább eltömítik a pórusokat. Az eredmény egy szinergikus hatás. Egyrészt a bőr nem tudja ellátni a légző és kiválasztó funkcióit. Másrészt a nedvesség megmarad a bőrben, ami szaunahatást eredményez. Ennek eredményeként a krém alkalmazása után a bőr enyhén megduzzad, ami a ráncok kisimulását eredményezi. A vitaminok és ásványi anyagok képesek legyőzni a védőgátat, de ha a szervezetből hiányoznak, ami hatással van a bőrre, akkor jobb, ha az ételekből kapjuk őket. Vagy speciális vitaminok és ásványi anyagok szedése. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya esetén a bőr nem képes megtartani azokat. A szervezet használja őket, hogy a véráramban oda juttassa őket, ahol a legnagyobb szükség van rájuk – a létfontosságú szervekbe.

 3. A méhlepény vagy annak kivonata nem az egyetlen anyag, amelyet a sejtkozmetikumokban használnak. Az utóbbi években nagyon népszerűvé váltak az olyan anyagok, mint a halak kaviárjából, a haltejből, a szarvasmarha ondófolyadékból és a tehén kolosztrumból készült kivonatok. Még ha eltekintünk is az esetleges hormonoktól és vírusoktól, a növekedési faktorok és tápanyagok még mindig aggodalomra adnak okot. Ezért az ilyen molekuláris készítmények használata valós kockázatokkal jár.

A kozmetikum összetevői a kollagén és az elasztin

Kollagént és elasztint tartalmaz

A kollagén egy olyan anyag, amely létfontosságú a bőrünk számára. Ez a fehérje biztosítja a bőr vázát, fenntartja annak turgorát, rugalmasságát és megakadályozza a ráncok, megereszkedés és ráncok kialakulását. Köztudott, hogy az életkor előrehaladtával a szervezetünk nem megfelelő mennyiségben kezdi szintetizálni ezt az anyagot. És a bőr kollagénnel való telítettségéhez (nem növényi, hanem állati) krémeket használnak. Az ilyen kozmetikumok előállítása során állati eredetű biológiai anyagokat használnak – szarvasmarhafélék bőrét és baromfi mancsát. Ami már önmagában is elgondolkodtat néhány fogyasztót, hogy mennyire akarnak ilyen forrásokból származó kollagént. Az anyag kozmetikai termékekben való káros felhasználásának két másik oka is van, amelyek közül az elsőt tartják a legfontosabbnak:

 1. Már rámutattunk, hogy ennek az anyagnak a molekulái túl nagy tömegűek (t.. méret). Egyszerűen képtelenek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe és pozitív hatást gyakorolni. Ehelyett filmréteget képez a bőr felszínén, amely eltömíti a pórusokat. Ennek hatására az epidermisz megduzzad és kissé simábbá válik, amit a fogyasztók gyors fiatalító hatásként érzékelnek.

 2. Mivel a kollagént állati nyersanyagokból állítják elő, fennáll a vírusfertőzés, valamint az allergiás reakciók kialakulásának kockázata.

 3. Az elasztin, akárcsak a kollagén, felelős a bőr fiatalosságáért és szépségéért. A kollagénhez hasonlóan 35-45 éves kor után az elasztin szintézise is gátolva van. A bőrnek ez az anyag, amelyet szintén állati eredetű biológiai anyagból nyernek ki, hasonlóan károsítja a fogyasztókat, mint a kollagént tartalmazó kozmetikumok használata.

A kozmetikumok összetevői a hialuronsav, az albumin és a liposzómák

A testünk által termelt hialuronsav a bőr felszíni és mélyebb rétegeit telítő nedvességforrás. További funkciója, hogy segíti a természetes kollagénszintézist. Egyes bőrápolási termékekben a HA elégtelen termelése azt jelentheti, hogy a szervezet nem képes új HA-molekulákat termelni, hanem a már termelteket használja fel a bőr hidratálására.

A hialuronsav szubkután injekciói, amikor azokat végzik, valóban pozitív hatásúak lehetnek, és nem okozhatnak jelentős mellékhatást. Injekciókhoz (töltőanyagok) alacsony molekulasúlyú HA-t használnak. Ne is törődjön azzal, hogy az anyag növényi vagy állati anyagból származik-e: ettől függetlenül azonos lesz az emberi anyaggal.

A kozmetikumokban azonban a HA-t általában nagy molekulasúlyú készítményekben használják. Egyes esetekben pedig kizárólag azzal a céllal adják hozzá a termékhez, hogy a csomagoláson megjelenjen, hogy a termék HA-t tartalmaz, és növeljék az eladásokat.Mindkét esetben a felhasználó az egyik eredményt kaphatja:

 1. Ha a kozmetikumok hialuronsavtartalma alacsony, és a benne lévő hialuronsav pusztán marketingfogás, akkor nem káros az egészségre. A felhasználó egyszerűen túlfizet egy olyan kozmetikai termékért, amelynek nincsenek hasznos tulajdonságai.

 2. Ha a HA-tartalom valóban magas (ami könnyen megállapítható az anyagnak az alkotószerkezetben elfoglalt helye alapján), akkor ugyanolyan, mint a vazelin, egyes hidratálószerek, kollagén és elasztin esetében. A pórusok egyszerűen eltömődnek, és a bőrt fojtogató filmréteg borítja, mivel a túl sok HA-molekula nem tud áthatolni a védőgáton.

 3. A kozmetikai készítményekben két másik összetevő is van, amelyeket negatívan kell megemlíteni. Az albumin és a liposzómák. Az első anyagot kozmetikumokban használják, amelyek állítólag feszesítik a bőrt és csökkentik a ráncok kifejeződését.

A valóságban:

 1. Az anyag állati szérumból származik, és potenciálisan veszélyes, már csak azért is, mert allergiás reakciót okozhat.

 2. Az albumin különleges hatással van a bőrre. Miután megszáradt, vékony réteggel borítja a bőrt, feszesíti azt, és kevésbé láthatóvá teszi a finom vonalakat és ráncokat. De amint az anyagot eltávolítják a bőrből, a hatás megfordul. A fólia viszont zavarja a természetes anyagcsere-folyamatokat, és nem engedi a bőrt lélegezni.

 3. A liposzómák olyan anyagok, amelyek a közelmúltban szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kozmetikai gyártók és a kozmetikai vásárlók körében. Hidratáló krémek

 4. pozomok, nanoszféra, micel
 5. A készítményben lévő zationok rendkívül hatékony és radikális termékekként vannak elhelyezve, amelyek a bőr öregedési folyamatai ellen hatnak. Az érv az az elmélet, hogy a sejtek öregedése elválaszthatatlanul összefügg a membránok megvastagodásával, és a liposzómák megállíthatják ezt a folyamatot. A zsír és a tímuszmirigyből származó mikroszkopikus zsírgolyók és kivonatok képesek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe, sejt szinten hatnak, és csökkenthetik a sejtmembránok megvastagodásának mértékét.

A legújabb klinikai kutatások azonban megcáfolják ezt az elméletet, mivel egyértelműen bebizonyosodott, hogy a fiatal és az öreg sejtek membránvastagsága azonos. Kiderült, hogy a drága szépségápolási krémekben lévő liposzómák csak egy haszontalan adalékanyag, amely negatív hatással lehet a bőrre. Ne felejtsük el, hogy a tímuszmirigy kivonatát tartalmazza. A külső forrásból származó további hormonok pedig komoly zavarokat okozhatnak a hormonális háttérben a szervezetben, ami kiszámíthatatlan eredményekhez vezethet.

Kutatás annak meghatározására, hogy a kozmetikai termékekben lévő káros és hasznos összetevők közül melyekben lehet megbízni?

A kozmetikumokban lévő káros és hasznos anyagok

Mielőtt feketelistára tennénk egy kozmetikai terméket pusztán azért, mert az a szervezetre káros anyagokat tartalmaz, fontos megérteni, hogyan kapcsolódik negatív hírnév bizonyos összetevőkhöz.

Az olyan anyagok esetében, mint például a formaldehid, nem lehet kétséges, hogy rákkeltőek és veszélyesek az egészségre. Az anyag ilyen tulajdonságait számos klinikai vizsgálatban bizonyították és kísérletileg igazolták.

Ha olyan anyagokról van szó, amelyek nem 100%-ban bizonyítottan veszélyesek, akkor ez kérdéses lehet. Az esetek túlnyomó többségében a kozmetikumok egy bizonyos összetevőjének az emberi szervezetre káros és súlyos következményeket okozó voltáról szóló pletykák több kis tanulmány eredményei alapján merülnek fel. Amikor ezeket a pletykákat magasabb szinten próbálják megerősíteni vagy cáfolni, nagyobb léptékű kísérleteket végeznek. És az eredményük pontosan az ellenkezője lehet. mint például a kávésav esetében. Több egereken végzett vizsgálat során megállapították, hogy az anyag rákot okozhat. A rágcsálók a kávésavat táplálékként fogyasztották, annak ellenére, hogy nem erre a célra szánták, méghozzá nagy mennyiségben. Ennek következtében a kísérleti alanyoknál állítólag nagyszámú papilloma alakult ki. Ezt egy további, három évig tartó tanulmánysorozat követte. Ez idő alatt a rágcsálóknál nem alakultak ki további daganatok. A kávésav rákkeltő hírneve azonban már jól ismert.

Hasonló történet történt a parabénekkel is. Kezdetben úgy tekintettek rájuk, mint tartósító tulajdonságokkal rendelkező megtakarító anyagokra, mivel megszüntették a formaldehid használatát a kozmetikai iparban. A parabénekről mostanra több tanulmány is megerősítette, hogy a nőknél a rák egyik fő okozója. Nagyon szerencsés volt, hogy egy új termékcsoport jelent meg a kozmetikai piacon – a “parabénmentes”, “biokozmetikumok”, “zöld kozmetikumok”. És ugyanakkor senki sem gondol arra, hogy a legtöbb esetben a kémiai tartósítószereket-parabéneket helyettesítő anyagok is károsíthatják a szervezetet. Ez csak egy másfajta károsodás, mint amit a parabének állítólag okoznak. A természetes tartósítószerek, különösen a szerves savak és az illóolajok nagyon gyengék. Ahhoz, hogy a parabénekkel azonos eredményt érjünk el, a természetes tartósítószereket sokkal nagyobb mennyiségben kell a kozmetikai termékekhez adni. És mégis erős allergén. Tehát, amikor organikus kozmetikumokat választ, el kell olvasnia az összetevőket is, és nem lehet teljesen biztos abban, hogy a termékek biztonságosak. Ennek eredményeképpen 2010-ben felülvizsgálták a megkérdőjelezhető parabénbiztonsági vizsgálatok eredményeit. És független világszervezetek, mint az SCCS, az FDA, a parabéneket teljesen biztonságosnak találták. Természetesen azzal a kikötéssel, hogy a gyártók nem használhatnak bizonyos típusú anyagokat, másokat pedig szigorúan korlátozott mennyiségben. A parabének körüli felháborodás és botrány azonban a mai napig nem csillapodott, mivel ezeknek az anyagoknak a hírneve visszafordíthatatlanul károsodott a “bio” kozmetikumgyártók örömére.

Amikor mérlegeli a kozmetikumokban található egyes anyagok ártalmait vagy előnyeit, ne feledje, hogy ezeket általában állatokon tesztelik, amelyekhez a vegyi anyagokat táplálékként adják vagy bőr alá, izomba fecskendezik. És az adagok sem jelentéktelenek. De vajon meg lehet-e bízni az ilyen tanulmányok eredményeiben?? Nem fogyasztunk szappant, mosóport vagy bőrkrémet élelmiszerként. Éppen ezért a globális közösség óvatosan tekint az így nyert adatokra.

Ezen túlmenően a kozmetikumok összetételének és annak értékelésénél, hogy tartalmaznak-e káros vagy hasznos anyagokat, egy másik szempontot is figyelembe kell venni. A vizsgálatokat egyetlen vegyületen végzik, de egy kozmetikai termék összetételében más összetevők is vannak, és több száz vegyi anyag kering az emberi szervezetben. Ezek mindegyike összekapcsolódik és kölcsönhatásba lép egymással. És ennek a kapcsolatnak a természete nem mindig egyértelmű, hogy szinergikusan hatnak-e, egymás hatását erősítve, vagy pedig “kioltják” egymást. Ezért nehéz 100%-os bizonyossággal kijelenteni, hogy az egyik vagy másik anyag káros, hasznos vagy haszontalan a szervezet számára.

A fejlesztők felelőssége és a kozmetikumok lehetséges ártalmai

A gyártó felelőssége és a kozmetikai termékekben bekövetkező lehetséges károk

Egyet kell értenie azzal, hogy kivétel nélkül minden márka (ha nem lézengő cégekről van szó) arra törekszik, hogy kivívja helyét a piacon, megtalálja fogyasztóit, folyamatosan fejlessze termékeit és profitot termeljen a kozmetikumok értékesítéséből. Így nincs értelme hatástalan vagy veszélyes termékeket előállítaniuk. Ráadásul senki sem akarja beperelni az ügyfeleket, és milliókat költeni rá. Ezért a kozmetikai termékek megfogalmazásakor sok erőfeszítést tesznek a legkisebb árnyalatok figyelembevételére. Például bizonyos anyagok koncentrációja a különböző típusú kozmetikumokban, az összetevők kombinációinak elfogadhatósága stb.. Vegyünk ammónium-hidroxidot vagy maró ammóniát, amely segít szabályozni a pH-t – önmagában maró hatású a bőrre, és károsnak tekinthető. Amikor azonban reakcióba lép a kozmetikai termékek savas összetevőivel, semlegesül és ártalmatlan sókká alakul.

Figyelemre méltó példa erre a felületaktív anyagok, mint például a lauril et al.. Nátrium-lauret-szulfát, amely egy nagyon agresszív felületaktív anyag. A cikk elején ismertettük a kozmetikumokban található összetevő káros hatásait. Ha a kozmetikumokban bétainnal kombinálva szerepelnek, a felületaktív anyagok veszélye szinte nullára csökken, és a mellékhatások szinte teljesen megszűnnek. Az enyhébb és biztonságosabb felületaktív anyagokkal összehasonlítva a nátrium-lauril-szulfát és a betain hatékonyabbá és környezetbarátabbá teszi a készítményt. Ebben az esetben pedig a gyártó a termék árát a szokásos szinten tarthatja, a vásárló pedig lehetőséget kap arra, hogy a kozmetikai termékek vásárlásán spóroljon anélkül, hogy az egészségét veszélyeztetné.

Megállapíthatjuk, hogy a kozmetikumokban található egyes anyagok előnyei és ártalmai relatívak. Nemcsak az összetevők listáját kell megnézni, hanem azt is tudni kell, hogyan kombinálódnak, kölcsönhatásba lépnek és reagálnak egymással.

A veszélyes anyagok lebontása és elemzése – következtetések levonása a kapott információkból

Összefoglalva, ma minden országban, beleértve a miénket is, vannak olyan speciális ügynökségek, amelyek ellenőrzik a kozmetikumok összetételét a valóban káros anyagok jelenlétére. Például bizonyos parabének szigorúan tilosak a három év alatti gyermekek számára készült kozmetikumok gyártásában. És ezt a szabályt kivétel nélkül minden gyártó vállalat betartja. Természetesen nem minden termék felel meg az ilyen teszteknek, mert vannak olyan olcsó termékek, amelyeket illegálisan, hamisítással, csempészéssel stb. állítanak elő.. De ha aggódik az Ön által használt kozmetikumok összetétele miatt, ellenőrizze az eladóval a minőségi tanúsítványokat. Ha ott vannak, akkor rendben van, nem káros a szervezetre.

Ezenkívül a kozmetikai ipar nem áll meg, hanem fejlődik, lépést tart a korral, figyelembe veszi a tudományos fejlődést és a hatalmas mennyiségű kutatás eredményeit, és azonnal reagál a valós kockázatok megjelenésére. Ha kockázat áll fenn, az iparág azonnal foglalkozik a problémával. De az aggódó nyilvánosság nyomására, valamint a valótlan és félrevezető információk terjedése miatt a feltételezett kockázattól való félelem pánikká alakul át. A kozmetikumok összetételük szerinti kiválasztását ezért felelősségteljesen, de higgadtan, objektív ítéletekkel és józan ésszel kell végezni.

Az öregedő bőrre ható termékek hatóanyagainak bontása és elemzése

Bio vagy zöld kozmetikumok parabének nélkül - igazság vagy mítosz?

A kozmetikai ipar nem termelne akkora profitot, ha a gyártott termékeknek egyáltalán nem lenne hatása, vagy ha a 100%-os eredmény rövid ideig tartana. A szakemberek úgy vélik, hogy számos olyan anyag létezik, amely biztonságos az emberi szervezet számára, és érdemes a kozmetikumokban is felhasználni.

Smink összetétele – retinoidok

Ha olyan neveket lát, mint retinil-palmitát, retinil-acetát, retinaldehid, retinyl

 • Biztos lehet benne, hogy olyan termékkel áll szemben, amely retinolszármazékokat tartalmaz. Ezen anyagok tulajdonságai a következők:
  1. Védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

  2. Tisztítsa meg a szöveteket a méreganyagoktól és a méregtelenítő termékektől.

  3. Megakadályozzák a bőr fotó-öregedését.

  4. Enyhén serkenti a hámsejtek szintézisét.

  5. Intenzifikálja a fibroblasztok megújulását.

  6. Elősegíti a kötőszövet, a kollagén és az elasztin szintézisét.

  Ha megnézzük a készítményt, és megjegyezzük, hogy a retinolszármazékok az összetevők listájának alján vannak, ne lepődjünk meg, és ne gondoljuk, hogy a gyártó spórolt a hatóanyagokkal. Az a tény, hogy ezek az anyagok már minimális koncentrációban is kiváló eredményeket adnak. kozmetikai termék, amely csak 0,5-1% retinolszármazékot tartalmaz. Mivel ezek az összetevők rendkívül hatékonyak, óvatosan és szigorúan az utasításoknak megfelelően kell használni őket. Ellenkező esetben kellemetlen és veszélyes mellékhatások léphetnek fel. Ha például hosszabb ideig nem használ retinolszármazékokat, a bőr anyagcsere-folyamatai megzavarodnak, ami a bőr elvékonyodását és sérülékenységét okozza. Az ilyen kozmetikumok hátrányai:

  Csak orvosi konzultációt követően alkalmazható. Legalább 3 hónapig, de legfeljebb 6 hónapig tartó kúraszerűen kell alkalmazni. 1 kezelés évente.

  A kozmetikumok növelik a bőr érzékenységét az ultraibolya sugárzással szemben. Bármilyen retinoid alapú hámlasztó termék nem ajánlott az öregségi foltokra hajlamos bőrű nők számára. Még akkor is, ha a terméket csak éjszaka alkalmazzuk, napközben is tovább hat. És még a magas UV-szűrővel ellátott krémek sem tudják megvédeni a bőrt. Ezért ajánlatos ősszel és télen, amikor kevesebb a napsütés, retinoidokat tartalmazó kozmetikumokat használni.

  A retinolszármazékokat tartalmazó kozmetikumok használata allergiás reakciókhoz vezethet. Következésképpen az allergiára hajlamos személyeknek és az érzékeny bőrű nőknek használat előtt egy kis területen tesztelniük kell a krémet.

  kozmetikai készítmény

  Kozmetikai készítmény – aszkorbinsav

  A kozmetikumokban található C-vitamin segít serkenteni a bőr regenerációs és helyreállítási folyamatait, és normalizálja a kollagéntermelést.

  A C-vitamin és stabilizált formái a kozmetikai készítmények csomagolásán feltüntethetők a következő jelöléssel

  1. Aszkorbinsav.

  2. Nátrium-aszkorbil-palmitát.

  3. Magnézium-aszkorbil-palmitát.

  4. Magnézium-aszkorbil-foszfát.

  5. kálium-aszkorbil-tokoferil-foszfát.

  A C-vitamint szinte minden kozmetikai gyártó stabilizálja, mivel ez az anyag nagyon gyorsan elveszíti tulajdonságait, ha környezeti tényezőknek van kitéve. Az aszkorbinsav, valamint a retinolszármazékok növelik a bőr UV-sugárzással szembeni érzékenységét. Ezért éjszaka kozmetikumokat kell használni. A C-vitamin normál koncentrációja a készítményekben 1-5%. Minél több az anyag, annál inkább irritálhatja a felhámot. Az érzékeny bőrű nőknek ezért előnyben kell részesíteniük a C-vitamint tartalmazó termékeket, mint utolsó összetevőt.

  Peptidek a kozmetikumokban

  A peptidek ma a kozmetikumokban használt legígéretesebb összetevők közé tartoznak.

  Korábban már ismertettük a kollagén és az elasztin negatív hatásait, amelyeket a gyártók a bőr rugalmasságának és turgorának helyreállítását ígérve adnak a kozmetikai termékekhez. A peptidek hosszú aminosavláncokból álló fehérjék, míg a peptidek több aminosavból álló rövid fehérjetöredékek. A kollagén és az elasztin molekulatömege túl nagy ahhoz, hogy áthatoljon az epidermisz védőrétegén. A peptidek pedig, mivel sokkal kisebb méretűek, könnyen behatolnak a sejtekbe, és gyorsan beépülnek az ott zajló folyamatokba.

  A peptidek hasznos tulajdonságai:

  1. Aktiválja a sejtfolyamatokat és javítja a bőr struktúráinak összekapcsolhatóságát.

  2. Normalizálja a bőr belső környezetének egyensúlyát.

  3. Hatékonyan helyreállítja a bőr rugalmasságát és feszességét, mivel a bőr regenerációs folyamatának építőköve.

  4. Növeli a szövetek ellenállását a negatív belső és külső hatásokkal szemben.

  5. Ahhoz, hogy a peptideket tartalmazó kozmetikumok hatékonyak legyenek, fontos odafigyelni ezen anyagok koncentrációjára. Célszerű 3-5% aminosavakat tartalmazó termékeket vásárolni. Az öregedő, az öregedési folyamat által már súlyosan érintett bőrre 10% peptideket tartalmazó termékeket használhat.

  A peptidek kozmetikai termék részeként is szerepelhetnek a címkén (keresse a nevet a lista tetején vagy közepén):

  1. eptide.

  2. “Peptid” részecskével rendelkező nevek.

  kozmetikai készítmény

  Smink összetétele – tokoferol

  Az E-vitamin és aktív formája, a tokoferol tulajdonságai:

  1. A sejtmembrán védelme.

  2. A fibroblasztok megújulása és a fibroblasztok élettartamának meghosszabbítása.

  3. Fenntartja a kollagéntermelést.

  4. A saját hialuronsavszintézis stimulálása.

  5. A tokoferol nem rendelkezik erős öregedésgátló tulajdonságokkal. Célja a status quo fenntartása, azaz az öregedés ütemének csökkentése és a szervezet saját erőforrásainak felélésének megakadályozása. Az E-vitamin természetes antioxidánsként és fiatalságfokozó szerként ismert. Ha szeretné megtudni, hogy van-e tokoferol a használni kívánt kozmetikumokban, keresse a tokoferolt az összetevők között. Optimális koncentrációja 1-4%.

  A pigmentált bőrre szánt termékek hatóanyagainak bontása és elemzése

  Sok nő előbb vagy utóbb szembesül egy ilyen problémával – a bőr hiperpigmentációjaként, az öregedési foltok megjelenésével, amelyek természetesen nem szépítik a megjelenést és az öregedés jelei. Ezért jó, ha kiderítjük, hogy a kozmetikai termékek mely anyagai képesek orvosolni ezt a problémát anélkül, hogy károsítanák a felhámot vagy a bőrfelületet.

  Kozmetikai készítmény – arbutin

  Még a közelmúltban a kozmetikai ipar a hidrokinonra támaszkodott, amelyet olyan növényekből nyertek, mint a medvehagyma. Származékát, az arbutint ma már a legtöbb nagy gyártó használja. Az anyagnak ez a formája biztonságosabb, mivel a hidrokinonnal ellentétben nem tud beavatkozni a melanin termelésébe, így a bőrön sötét foltok helyett fehér foltok jelennek meg.

  Az Arbutint a hidrokinon és az aszkorbinsav kombinálásával nyerik, ami egy biztonságosabb, gyengédebb, nem irritáló anyagot eredményez. Úgy működik, hogy mérsékelten gátolja a bőr színét adó sötét pigmentek előállításáért felelős enzimeket.

  A kozmetikumokban az arbutint arbutin néven említik, és az összetevők listájának legvégén kell állnia, mivel munkakoncentrációja kevesebb, mint 1%.

  Niacinamid a kozmetikumokban

  A niacinamid hatékonyabb, mint az arbutin, mivel komplex hatása van:

  1. Gátolja a pigmentek szintéziséért felelős enzimek aktivitását.

  2. Olyan gát, amely megakadályozza, hogy a pigmentek elérjék a bőr felső rétegeit. Így nemcsak megszünteti a problémát, hanem meg is akadályozza annak előfordulását.

  3. A niacinamid, a nikotinsav aktív formája tökéletesen behatol a bőrbe. Mivel ez egy erősebb hatóanyag, mint az arbutin, az arcfelszínen bőrpírt okozhat. De amíg alacsony niacinamid-koncentrációjú terméket használ (2-4%), ne aggódjon, ez egy normális reakció. A bőrpír általában 10-15 perccel a termék alkalmazása után megszűnik.

  4. A niacinamidot B3-vitaminként vagy niacinamidként említik a kozmetikai összetevők listáján.

  A kozmetikumok összetétele – természetes olajok és kivonatok, növényi kivonatok, ásványi anyagok

  Kozmetikumok összetétele - természetes olajok és kivonatok, növényi kivonatok, ásványi anyagok

  Számos növényi olaj szerepel a kozmetikumokban, mindegyiknek saját, sőt egyedülálló tulajdonságai vannak.Egyes anyagok például így hatnak a bőrre:

  1. A teafaolaj, az áfonyamagolaj, a málnaolaj és az áfonyaolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.

  2. Az avokádóolaj serkenti a kollagén és elasztin szintézisét; zsírban oldódó A-, E- és D-vitaminokat, gyümölcskivonatokat, makro- és mikroelemeket tartalmaz.

  3. A kókuszolaj antibakteriális szer.

  4. Az aloeolaj kiváló gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, antibakteriális, fertőtlenítő, nyugtató és lágyító hatású.

  5. A búzacsíra- és mandulaolajok kiválóan támogatják az érett, dehidratált bőr egészségét és működését.

  Ez a helyzet a gyógynövénykivonatokkal is, amelyek mindegyike más-más hatású, és meghatározott célokra kozmetikumokban is felhasználható. Például az aloe kivonat megnyugtatja a felhámot és elősegíti a gyógyulást. A jázminból, rózsából származó anyagok pedig puhává és bársonyossá teszik a bőrt. Zöld tea kivonat, tisztítja a bőrt, megszabadul a méreganyagoktól, gátolja az öregedési folyamatot.

  Vannak más gyógynövények is, amelyekből olajokat, kivonatokat és kivonatokat nyernek:

  1. Hegyi árnika (Arnica).

  2. Vervain (

  3. (Citriodora ppia Citriodora).
  4. Vetiver (Vetiveria zizanoides).

  5. Geranium (Pelargonium graveolens).

  6. Szőlőmagolaj.

  7. Alga (beleértve a Spirulinát is)

    ina))).
   • Juniper.

   • Jojobaolaj.

   • Körömvirág (Calendula

     a).
    • Olívaolaj (O

    • olaj).

  A kőzetekből nyert természetes ásványi anyagokat nagyon gyakran használják a dekoratív kozmetikumokban, mivel a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

  1. Felszívják a felesleges faggyút és izzadságot, és mattítják a bőrt.

  2. Nyugtatja az irritált hámot.

  3. Nyugtatja a kis gyulladásos foltokat.

  4. Normalizálja a bőr sav-lúg egyensúlyát.

  5. Valódi mikroszkopikus kristálylemezekkel borítja a bőrfelületet. Védi az epidermiszt a káros környezeti tényezők ellen. Az ásványi anyagok hatékony fizikai védelmet nyújtanak az ultraibolya sugárzás ellen.

  6. Ásványi anyagokban gazdag, különálló anyag, amely alapján számos kozmetikai terméket, például agyagot készítenek. Antiszeptikus, regeneráló, gyulladáscsökkentő hatásúak, normalizálják a faggyúműködést, tisztítják és csökkentik a pórusokat. Az agyag ásványi sókat és nyomelemeket tartalmaz: foszfát, vas, nitrogén, ezüst, magnézium, kalcium, mangán, foszfor, cink, alumínium, réz, kobalt és molibdén.

  7. Az ásványi sókat azonban nemcsak a száraz dekoratív kozmetikumokhoz adják, hanem a folyékony, krémes állagú termékekhez is. A készítményeket termálvízzel telítik ezekkel az anyagokkal.

  Milyen veszélyeket rejtenek a kozmetikumokban található vegyi anyagok?

  A kozmetikumok tartalma – egyéb hasznos összetevők

  A kozmetikai termékek részeként más olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek előnyösek, élénkítik és fiatalítják a bőrt:

  1. Cink. Rendkívül hatékony összetevője a zsíros, problémás, kiütésekre és irritációra hajlamos kenőcsöknek és krémeknek. Főbb tulajdonságai – gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, regeneráló, nedvszívó, mattító hatású. Egy további tulajdonság, amely a cinket a zsíros bőr ápolásában nélkülözhetetlen összetevőjévé teszi, az a képessége, hogy blokkolja a faggyúmirigyeket serkentő enzimet. Általában 1-5% cinket tartalmaznak a kozmetikai termékek.

  2. Szalicilsav, más néven béta-hidroxisav, BHA, optimális 0,5-2%-os koncentrációban. Ezt az anyagot már említettük a bőrkárosodásról szóló részben. Másrészt azt is megemlítették, hogy mértékkel használva a savas kozmetikai termékek nem károsak, és segítenek helyreállítani a bőr működését a zsíros, hajlamos bőrben. A szalicilsav a felső rétegeknél mélyebbre hatol, feloldja a faggyút és az elhalt sejteket, amelyek eltömítik a pórusokat. További tulajdonságai – csökkenti a gyulladást és a bőrpírt; elősegíti a sejtregenerációt (fontos a pattanásos bőr számára); megkönnyíti a kozmetikai termékek egyéb összetevőinek behatolását a bőrbe.

  3. A többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek EFA, Essential Fatty Acids (esszenciális zsírsavak) néven szerepelnek. Kombinált hatásuk a bőrre és a hajra öregedésgátló, gyulladáscsökkentő, feszesítő, hidratáló hatású. Az ilyen összetevőket gyakran adják a bőrápoló termékekhez, amelyeket a problémás, száraz és zsíros, irritációra és gyulladásra hajlamos bőr ápolására terveztek.

  Az ökocímkével ellátott natúrkozmetikumok a legbiztonságosabbak összetételüket tekintve. Ha a csomagoláson a természetes összetevőket tartalmazó termékek önkéntes tanúsítási rendszerének címkéje szerepel, a legjobb, ha az ilyen termékeket részesíti előnyben. Ezek közé tartozhatnak olyan címkék, mint a BDIH, ICEA, Ecocert, NaTrue stb.. De ne bízzon túlzottan a gyártók jóhiszeműségében. Ha “természetes” kozmetikumokat vásárol, mindenképpen alaposan tanulmányozza át a tartalmát.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: