Hogyan kerüljön festék a szövetre: a 7 legjobb módszer

Az iparilag festett dolgok gyakran hajlamosak megváltoztatni eredeti színüket, mivel a használat során kimosódnak a szövetszálakból. Szerencsére a folyamat megállítható. Összegyűjtöttük a legolcsóbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszereket, hogy a kabátodat a szövetre ragaszthasd.

Hogyan lehet kijavítani a festéket a szöveten: a 7 legjobb módja a probléma megoldásának

Előzetes teszt

Mielőtt elkezdené a színfixálást, jó ötlet meggyőződni arról, hogy ezt eleve megtette-e. Hogyan kell tesztelni a festékállóságot? Ennek számos módja van:

  1. Hideg vízzel nedvesítse be a legkevésbé látható ruhadarabot vagy egy ruhadarabot, amely egy ruhadarabhoz van erősítve. Ezután vasalja ki a terméknek ezt a részét, és fedje le egy fehér papírdarabbal. Ha színes nyomok maradnak rajta, az azt jelzi, hogy a festék kimosódott az anyagból.

  2. Áztasson egy kis darab szövetet, amely általában a szállítási készletben van, 5-10 percig ammóniaoldatban. Amikor az anyag megszáradt, hasonlítsa össze a színét a ruhadarab színével. Ha van eltérés, akkor érdemes az árnyékot kijavítani.

  3. Az új terméket teljesen be lehet áztatni meleg vízbe némi mosóporral. Ezután csomagolja be egy felesleges fehér vagy hasonló színű ruhába. Ha az ablak foltos lesz, tömítőanyagra van szüksége.

Fő fogadás.A farmer színtartóságának ellenőrzéséhez egyszerűen futtasson végig egy nedves ruhát a ruhadarab felületén, miközben enyhén megnyomja az anyagot. Ha a termék fakó, a ruha foltos lesz.

A műveletek sorrendje

A gyártási séma egyszerű, de fontos, hogy bizonyos sorrendet kövessünk, és óvatosan járjunk el:

  1. A korábban viselt darabot előzetesen ki kell mosni, az új darabot 10-15 percig tiszta, hideg vízben kell áztatni.

  2. Öntsön elegendő vizet egy mélymosó edénybe, és adja hozzá a kiválasztott fixálószert. Helyezze a rókázandó tárgyat az előkészített készítménybe. Hagyja bekapcsolva a megadott ideig.

  3. Az időintervallum végén kissé csavarja ki, majd öblítse ki többször tiszta vízzel, hogy eltávolítsa a különleges szagot (ha van). A légkondicionálás ebben az esetben nem ajánlott.

  4. Szárítsa a terméket természetes úton (ne tegye ki a napnak). Vasalja a szövetet a hátoldalon.

Olvasson tovább  Hogyan távolítsuk el a rágógumi foltokat a ruhákból?

Hatékony eszközök a festék javítására

Burgonya

Egy közönséges gyökérzöldség, amely minden háztartásban megtalálható, színjavítóként is használható. Számos módja van az alkalmazásnak. Az első a friss burgonyalé. Keverjük össze egy kevés forró vízzel, keverjük addig, amíg sűrű habot nem képez. Hagyja lehűlni. A ruhát néhány percre a keverékbe mártjuk. Ezután alaposan öblítse le tiszta, hideg vízzel.

A második lehetőség, hogy 2 kg hámozott és megtisztított burgonyát több órán át áztatunk. A keletkező vizet használja rögzítőként bármilyen szövethez. A harmadik változat a legracionálisabb és leggazdaságosabb. Főzzük meg a burgonyát. A maradék forró víz (burgonyaleves) kiválóan alkalmas az anyag színtartósságának javítására és a ruhadarabok mosására.

Mustár

A mustárpor csodaszer a problémás kötöttáru számára. Öntsünk 100 gramm szárított mustárt egy kis szövetzacskóba. Mártsa a zacskót egy edény vízbe, amelyik épp most jött le a tűzről és felforrt. Hagyja kihűlni. Az így kapott mustár főzete felhasználható kötött ruhadarabok áztatására és mosására. Utána nem kell tiszta vízzel leöblíteni.

Ecet

Szinte bármilyen anyagon használható univerzális termék. Használhatja a klasszikus változatot – 9%-os asztali ecetet vagy ecetesszenciát. Az előbbi esetében 50 ml ecet 5 liter vízhez, az utóbbi esetében 1 teáskanál ecet. . 70%-os esszencia. Finoman öblítse le a keverékkel. A gyenge ecetes oldat jól működik selyem vagy gyapjú öblítésére. Szintén jó módja annak, hogy visszaállítsa a színt a ruhatárában.

Glicerin

Életmentő a gyapjú- és selyemszövetek fodrozódásához. Oldjon fel 1 liter meleg vizet 2 evőkanál (0,15 oz) mosogatószerben. evőkanál glicerin. Az így kapott keverékbe helyezzük a terméket, amely néhány percig tartó színrögzítést igényel. Ezután alaposan öblítse le tiszta vízzel.

A nátrium-klorid nem kevésbé hatékony természetes színfixáló, mint a fentiek bármelyike. Kiválóan alkalmas vászonhoz, viszkózhoz és pamuthoz. Első lépés: Készítsen sóoldatot (5 evőkanál) vízből, és alaposan öblítse le. A keverék 5 liter vízhez elegendő kanálnyi mennyiséget tartalmaz.). A második lépés az, hogy a ruhadarabot a kapott oldatban kb. 40 percig áztassa (ha a molting erős, akkor meghosszabbíthatja az időt 1 órára, vagy használjon magasabb koncentrációjú oldatot, 3-szor annyi sót ugyanabban a vízmennyiségben).

Olvasson tovább  Így szedd le a foltot a tapétáról - kipróbálva és tesztelve!

Alternatívaként só és szódabikarbóna keveréke is használható (egyenlő arányban vegyük őket). A harmadik lépés a ruhadarab alapos öblítése tiszta vízben, természetes szárítás, vasalás az alsó oldalról.

Ammónia

Hatékonyan színezi a gyapjú tárgyakat. Mindössze ammónia és hideg víz oldatára van szüksége. 1 evőkanál só 5 liter vízhez. evőkanál ammónia. Áztassa a ruhadarabot néhány percig a kapott oldatban. Ezután alaposan öblítse le gyenge ecetes oldattal.

Terpentin

A színek gyors és megbízható rögzítéséhez a jó öreg terpentint használja. Öntsön annyi hideg vizet, hogy a ruhadarab átázzon. Ezután adjunk hozzá terpentint (feltételezve, hogy 1 liter vízre 1 teáskanál terpentin jut). Egy kanál marószer). Áztassa a ruhadarabot körülbelül 7-10 percig a kapott oldatban. Ezután mossa ki hideg vízben, kevés mosószerrel. Alaposan öblítse ki. A hatás megszilárdításához öblítse le enyhe ecetes oldattal.

Rögzítse a mintát a ruhadarabon

Hogyan lehet kijavítani a festéket a szöveten: a 7 legjobb megoldás a probléma megoldására

A kézi festés kézügyességet és szigorú figyelmet igényel: csak hideg vízben, kíméletes mosással mosható. De mindenekelőtt fontos, hogy a festés során használt festéket megfelelően rögzítsük. Mivel az akril képleteket használják a leggyakrabban, ezt a megoldást választjuk.

Módszer #1. Vasalás. A legegyszerűbb és leggyakoribb módja annak, hogy akrilfesték kerüljön a szövetekre. Az ötlet lényege, hogy a festéket magas hőmérséklet alkalmazásával kötik meg a szövetszálakban. Így még mosás után sem mosódik ki a pigment. Az első lépés az, hogy megvárjuk, amíg a minta teljesen megszárad. Ezután fordítsa ki a szövetet.

Vasalja a selymet a legkíméletesebb fokozaton, pamutszövetet használva védőrétegként. A vasaló mozgatásának nagyon gyengédnek kell lennie, és nem szabad túl sokáig egy területen maradnia, mivel ez károsíthatja az anyagot és a mintát.

2. módszer. Száraz befejezés. A festéknek a szövetre történő felragasztásának időigényesebb és munkaigényesebb módszere. Béleljünk ki egy sütőtálcát sütőpapírral, mielőtt elkezdjük. Ezután óvatosan, egyenletesen hajtsa ki a ruhadarabot a mintával erre a papírra. A 150 fokra előmelegített sütőben 0C-on, körülbelül 10 percig. Ez elég ahhoz, hogy a festék mélyen beleivódjon a batik szerkezetébe.

Olvasson tovább  Hogyan távolítsuk el a rágógumi foltokat a ruhákból?

Módszer #3. Gőzfőzés. A legnehezebb és leghatékonyabb módszer a szövetre felvitt akrilfesték rögzítésére. A gőzölés fő előnye, hogy a színes szövet puha tapintású marad, és a gőzölés után sem változik a textúrája.

Használhatja a klasszikus gőzfőzési módszert – vízgőz vagy gőzfőző. Az első módszerhez óvatosan hajtsa össze a ruhadarabot, és akassza az előforrt víz fölé (vegye le az edényt a tűzről). Amíg van gőz, addig tart az expozíciós idő.

A második módszer sokkal munkaigényesebb, és gőzfőzőt igényel. Csomagolja a festett ruhadarabot egy pamutkendőbe csővel. Rögzítse a tekercs végeit zsineggel. Ezután helyezze a ruhadarabot egy celofánzacskóba. Öntsön 3 ujjnyi vizet a rekeszbe, helyezze bele a zacskót, és fedje le a rekeszt egy fedéllel.

Miután a víz felforrt, állítsa a hőfokszabályozót a minimumra, és hagyja, hogy körülbelül fél órán át ázzon. Amikor a gőzölő kihűlt, vegye ki a ruhát, és áztassa a mosószerrel együtt körülbelül 15 percig vízben. Mosd ki a ruháidat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: