Férgek az emberben – tünetek és jelek, megelőzés

Jelenleg a különböző oldalakon rengeteg különböző reklámozott gyógyszer jelent meg, amelyek többek között segítenek állítólag a parazitákból vagy a helmintusfertőzésekből. Valójában ezeknek a hirdetéseknek a túlnyomó többsége hamis, és tiszta csalás. A helmintusfertőzésre vagy a paraziták által okozott betegségekre vonatkozó gyógyszereket az orvosoknak jól meghatározott diagnózis alapján kell felírniuk. A paraziták megelőzésére szolgáló gyógyszerek szedése nem más, mint átverés. Ráadásul nem létezik olyan diagnózis, hogy “paraziták”.

Kutatás

A paraziták olyan rovarok, mint a tetvek, bolhák és rühes atkák. A paraziták szintén protozoonok, mint például a vérhasos amőbák. A paraziták nagy száma féreg, vagy helminták. A helmintákat viszont kerekesférgekre, laposférgekre és galandférgekre osztják. A fonálférgekkel való parazitás fertőzésre példa az enterobiasis, vagyis a pinwormos hordozás. A laposférgek (trematódák) a macskafélék, az opisthorchiasis kórokozója. A galandférgek a szarvasmarha- és a sertés galandféreg, a teniarethiasis és a teniosis kórokozói, valamint a széles galandféreg, amelynek féregfertőzését diphyllobothriosisnak nevezik.

Az összes olyan weboldalon, amely csodaszereket hirdet a parazitákra, nem talál egyetlen betegséget, egyetlen diagnózist és egyetlen parazita nevét sem. De mindezeken a weboldalakon szörnyű, szégyentelen és agresszív reklámok vannak. Íme néhány jel az ilyen oldalakról, amelyeket azonnal be kell zárni és el kell kerülni:

 1. maga a weboldal rendkívül feltűnő megjelenése;

 2. utalás néhány “titkos katonai” vagy “űrkutatási” fejlesztésre, amelyek csak nemrég váltak ismertté a nagyközönség számára, és amelyeket már gyártásba is vettek, és eredetileg ezt az “étrend-kiegészítőt” “az orosz titkosszolgálatok trópusi országokban működő kontingense” számára fejlesztették ki, és így tovább;

 3. A professzorok nagy neveinek, fényképeinek, valamint a különböző pecsétes dokumentumok fényképeinek jelenléte, amelyek állítólag a gyógyszer hatékonyságát és hitelességét bizonyítják. Amikor megpróbálja megtalálni ezeket az orvosokat és intézményeket, és alaposan megvizsgálja a bélyegzőket és a dokumentumok formanyomtatványait, kiderül, hogy ezek az intézmények és szabályozó ügynökségek egyszerűen nem léteznek, és a nevek “hamisak”;

 4. a kiabáló bannerek jelenléte a kedvezményekhez, amelyek szó szerint néhány óra múlva lejárnak, visszaszámlálással;

 5. kifejezett felhívás, hogy kattintsunk a webhely egy bizonyos pontjára, a saját mobiltelefonunk vagy e-mail címünk megadására való felszólítás, a webhely elhagyásának tilalma;

 6. az ígéret, hogy egyszerre több csomagot biztosítanak kedvezményként;

 7. a hamis gyógyszer kötelező tulajdonsága lenne egy szó szerint sikoltozó nyilatkozat a teljes természetességről, a többkomponensű titkos összetételről, az ellenjavallatok hiányáról – a webhely szerzőinek álláspontja szerint egy ilyen gyógyszert bármely beteg, egészséges ember, valamint gyermekek, terhes és szoptatós nők is használhatnak;

 8. Az internetes csalások rendkívül tipikus jele a gyanúsan magas ár lenne. A gyógyszert általában 1000 rbl körüli áron kínálják. Többet számolnak fel csomagonként, míg a parazitás fertőzések és a helmintózisok hivatalos gyógyszere olcsóbb. Így a laposférgek vagy trematodák által okozott betegségek kezelésére szolgáló egyik legdrágább gyógyszer, a Praziquantel vagy a Biltricid hat tablettáért legfeljebb 500 rubelért kerül a kiskereskedelembe, és a féregfertőzésre szolgáló gyógyszerek túlnyomó többsége még olcsóbb lesz;

 9. Egy ilyen hamisított webhely jellemzője – az előtérben nagyszámú kivételesen pozitív értékelés jelenléte, felkiáltójelekkel és hálaadással átszőtt betegek, akik “meggyógyították” magukat, szüleiket, gyermekeiket, sőt macskákat és kutyákat a féregfertőzésektől. Amikor azonban az ember megpróbál véleményt hozzáadni, nem tudja megtenni, mivel az összes vélemény nem több, mint egy egyszerű képernyőfotó egy halott képről, interaktív űrlap nélkül;

 10. Ezen túlmenően, egy ilyen oldalon egyszerűen lehetetlen feltenni egy kérdést, és megtalálni a domain tulajdonosát. Kiderült, hogy a webhely rejtett, álcázott, és nincs hivatalos információ a jogi személyről vagy cégről, amely a helyszínen termeli vagy értékesíti a kábítószert, egyszerűen nem létezik. Ezért fizikailag lehetetlen jogszerűen kapcsolatba lépni, információt adni vagy panaszt tenni a termék minőségével kapcsolatban;

 11. Végül, egy ténylegesen létező és nem csalárd weboldal regisztrációs tanúsítványa esetében, akkor a legtöbbször nem gyógyszerről, vagy akár étrend-kiegészítőről beszélünk. Az ilyen készítmények túlnyomó többsége rendelkezik a kozmetikumok területéről származó engedélyekkel és tanúsítványokkal, és még az Egészségügyi Minisztérium és a Roszdravnadzor regisztrációs eljárásain sem mennek keresztül.

Most, hogy rendeztük a lényeget, és figyelmeztettük olvasóinkat az internetes csalás lehetőségére, itt az ideje, hogy beszéljünk arról, hogy kik a férgek és paraziták. Fentebb már említettük, hogy több parazita van, mint féreg. Valójában a plazmodium, a malária kórokozója, amely egy intracelluláris parazita, amely lázat és maláriás sárgaságot okoz, szintén parazitának tekinthető. Az Amoeba dysenteriae parazitának tekinthető, amely néhány nap alatt megölhet egy egészséges embert, és véres hasmenéssel gyengíti meg.

Olvasson tovább  Minden az alvásról - mennyit kell aludni és mit kell tenni

Mik azok a férgek??

Paraziták

A férgek viszont parazita férgek – és az ember vagy köztes vagy végső gazdatest számukra. A végleges gazdatest az az élőlény, amelynek testében a parazita elszaporodik és lerakja petéit. És köztes gazdatestnek tekintik mindazokat az organizmusokat, amelyeket a parazita előbb-utóbb elhagy, hogy megtalálja végső gazdáját. Az opisthorchiasis, vagyis a macskafélék kórokozója például “ellenséges” az emberrel, akárcsak a végleges gazdatest.

Az opisthorhosisos betegek a petéket a széklettel választják ki. Más személy azonban semmilyen körülmények között nem kaphatja el a fertőzést egy beteg embertől. Valójában az opisthorchus életciklusa olyan, hogy ezeknek az ikráknak édesvízbe kell kerülniük, édesvízi szervezetekben kell telelniük, be kell jutniuk a pontyfélék családjába tartozó halak izomszövetébe, különleges életformákká – metacerkáriákká – alakulnak át, és csak ezután kerülnek az emberi asztalra a rosszul sült vagy rosszul főzött halhúsban. Ez az egyetlen módja a fertőzésnek, és még akkor sem történhet semmi baj, ha a szájába teszi a mocskos kezét, tele opisthorch tojásokkal. Az ikrák csak édesvízben aktívak.

Tehát minden féreg féreg. Ezek lehetnek olyan kicsik, mint a tűféreg – legfeljebb 1 cm hosszúak -, valamint invazív paraziták – amelyek akár majdnem egy méter hosszúak is lehetnek. Nyugat-Szibéria legtöbb folyója a fent említett opisthorchiasis természetes rezervoárja, ahol a pontyfélék családjába tartozó halak gyakorlatilag 100%-a fertőzött.

Talán a rekordot jelentő férgek a galandférgek, amelyek gigantikus méreteket érnek el. A fent említett széles galandférgek, amelyek a diphyllobothriózist okozzák, több mint 10 méter hosszúra nőhetnek az emberben! Egész testük, a fej kivételével, ismétlődő, egyenletes elrendezésű szegmensekből áll, amelyek megérnek, leválnak a parazita csúcsáról, és hatalmas mennyiségű petét választanak ki a bélsárral. Minden ilyen pénisznek nincs emésztőrendszere és idegrendszere, és hermafroditát jelent, azaz a hím és női nemi szervek, a herék és a terhes méh egyidejű együttesét, amely képes megtermékenyíteni magát, hogy nagyszámú petesejtet hozzon létre. A kifejlett legyeknek határozott izmai vannak, így éjszaka is képesek kimászni a végbélnyílásból, és egy ideig aktívak lehetnek.

Úgy tekinthetjük, hogy az ilyen helminták elérték a tökéletességet és a legmagasabb fokú specializálódást, mivel létezésüknek egyetlen célja van: a tojások előállítása, és létezésük a legmegfelelőbbnek tekinthető körülmények között történik. Melegen és biztonságban vannak a béllumenben, egész testfelületükkel szívják fel a táplálékot, és még emésztőrendszerük sincs. De ha filozófiailag gondolkodunk, az emberi faj létjogosultságában aligha különbözik ugyanazoktól a helmintáktól. Fajként a létjogosultságunk a szaporodás, mint minden más élőlénynek. Beszéljünk arról, hogy mely férgek fertőzőek és melyek nem. Fentebb már elkezdtünk erről egy kicsit beszélni az opisztorchózis példájával.

A fertőző és nem fertőző férgekről

A kettő között van különbség: a végső gazdában a kifejlett egyedek szaporodnak és petéznek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy olyan személy, aki nagyszámú tojás forrása, mindig fertőző. Így a tojások a májas harcsa, jön ki a széklet, biztos, hogy látogasson el az édesvízi tó, a lárva szakaszok kell átalakulni, áthaladva a test édesvízi puhatestűek, és csak a következő évben a “fiatal paraziták” válnak veszélyes az emberre.

Az emberben élő aszkaridák folyamatosan petéket raknak. De legalább néhány hétig “napfürdőzniük” kell a meleg talaj felső rétegeiben, mielőtt megfertőződhetnek. A leggyakoribb útvonal a rosszul megmosott zöldségek fogyasztása.

Talán a legkülönösebb és legbiztosabb módszert a csizmadiák találták ki. Elutasítják más szervezetek részvételét a fejlődésükben, a tojások külső környezetbe való kibocsátását és az összes “trükköt”. A nőstény éjszaka a végbélnyílásból kúszik ki, és a végbélnyílás közelében rakja le a tojásokat. Néhány óra múlva a “friss levegő” aktiválja a petéket, és viszketést okoznak. A peték a körmök alá, majd a szájba kerülnek. Így megvalósul egy üzembiztos, zártkörű önfertőzési ciklus, amely biztosítja az enterobiasis (ahogy a pinworm parazitázást nevezik) fennmaradását egy személyben és a gyermekközösségekben.

A fertőző és

Magányosan vándorló gyilkosok

De sajnos a helmintáknak is gondot okoz néha a szaporodás. Nem a mi szervezetünkben akarnak szaporodni, hanem egy másikban, de ez nem sikerül nekik, és véletlenül kerülnek a szervezetünkbe, és nem idejében. Van például egy olyan betegség, mint a trichinózis. Nyers hús, például fagyasztott medvepörkölt fogyasztásával fertőződhet meg. Ha egyszer az ember izomzatába kerül, a lárvák ott összebújnak, beburkolódnak és vadállatként átveszik az emberi testet. A vadonban jó esély van arra, hogy egy adott állatot egy másik állat, pl. egy farkas megeszik. És ennek eredményeképpen az izomból származó lárvák a farkas gyomornedvének hatása alatt átjutnak a testébe, és azt tervezik, hogy élnek és gyarapodnak benne, felnőtt parazitákká válnak és tojásokat választanak.

Olvasson tovább  Meg lehet-e törni a lázat, és milyen lázról van szó?

De ha valaki ilyen húst eszik, nincs kiút az emberi izomból. Természetesen lehet egy olyan kis esély, hogy ezt a trichinellózisos személyt valaki, például ugyanaz a farkas eszik, és akkor a trichinella normális életútja helyreáll. De mivel ez valószínűleg soha nem fog megtörténni, a medve stroganoffból származó trichinellák véletlenszerű bejutása a szervezetünkbe “biológiai patthelyzetet” okoz. A trichinellák pedig soha nem jutnak máshová.

Lehetséges, hogy az ember egyszerre legyen végleges és köztes gazdatest. Ez a sertéslánc, amely a teniász betegséget okozza: Ha a tojások az emberi bélből felfelé, a gyomorba, vagy még magasabbra, pl. hányással együtt dobják, sok bajt okozhatnak.

A gyomornedvbe kerülve a tojások elkezdenek “kikelni”, és belőlük azok az életformák jönnek létre, amelyeknek normális esetben a sertés szervezetében kellene kifejlődniük, amely emberi ürülékkel szennyezett táplálékával együtt elfogyaszthatja ezeket a tojásokat. Ha ez egy ember gyomrában történik, ha ezek a tojások a vékonybélből kerültek ki, akkor a tojásokból kikerült lárvák áthatolnak a gyomorfalon, belépnek a véráramba, és számos szervre és rendszerre terjednek, majd ott hólyagok formájában növekednek, rákos daganatokat utánozva. Az embernek ezt a betegségét a sertésméreg köztes formájával ciszticerkózisnak nevezik.

A cysticerca érhet a májban, az agyban, rosszindulatú daganatokat utánozva és neurológiai tüneteket okozva, vagy akár a szemben is. A kapszulán belül a sertés láncféreg lárvális stádiumát vastag membrán veszi körül, és meglehetősen jól védett a különböző gyógyszerektől, mivel el van kerítve a véráramtól. Az ilyen szakaszokat sebészeti úton kell kezelni, ami meglehetősen bonyolult és időigényes. Sajnos nem mindig végződik sikerrel, még most sem.

A terror bajnokai

Talán a legveszélyesebbek ezek közül a kis férgek – echinococcus és alveococcus -, pontosabban azok lárvális stádiumai. A parazita “elképzelése” (és a végső gazda a kutyák) az, hogy a farkas ürülékkel szennyezett füvet a haszonállatok megeszik, a parazita végigmegy benne a fejlődési ciklusán, majd az elesett vagy levadászott állatot egy farkas vagy róka megeszi.

De az ember is a természet útjában áll: ritkán, de vannak fertőzési esetek, amikor beteg kutyákkal kommunikálnak (tojások a szőrzetben), vagy amikor eltávolítják a beteg rókák szőrméit. Az emberi szervezetbe kerülve az echinococcus buborékokat képez a szervekben, amelyek megnőnek és elérhetik a gyermek fejének méretét. Ugyanakkor a hólyag belsejében mérgező borostyánkősavat tartalmazó folyadék termelődik, amely súlyos mérgezést okozhat, ha a hólyag felreped (pl. egy sérülés során).

De a legrosszabb az, hogy a buborékon belül folyamatosan másodlagos, harmadlagos buborékok (leányok, unokák és így tovább) alakulnak ki, mint “matrjoska”. Mindegyik hólyagnak van egy feje és tapadókorongokkal ellátott horgai, készen áll az “akcióra”. Trauma esetén minden kiömlik, például a hasüregbe.

Kiderült, hogy ez még rosszabb lesz. Az alveococcus, egy rágcsáló- és kutyaparazita, amelynek petéi mosatlan gyökérnövényekkel és fűszernövényekkel a szájba kerülhetnek, a legagresszívabb támadási vonalra képes: míg más paraziták, mivel “engedelmesek a sorshoz”, békésen élnek az állatok izmaiban és belső szerveiben, és várják, hogy megegyék őket, az alveococcus cselekszik.

Közelebb hozza a köztes gazdatestet a pusztuláshoz. Evolúciós szempontból ez egy bölcs lépés: egyszerűen lerövidíti az embrióban való létezés időtartamát. És az alveococcus ezt nagyon elegáns módon teszi: hólyagjai nem belül, egy közös héj alatt, hanem kívül szaporodnak. Szivacsként szaporodnak, csíráznak és elpusztítják a szerveket és szöveteket, ezért a betegséget “parazita ráknak” nevezték el.

Az alveococcosis az egyetlen “férgek” által okozott betegség, amely rendkívül súlyos prognózissal és előrehaladott esetekben magas halálozási aránnyal jár.

A legtöbb féregfertőzés azonban szerencsére nem az “Alien” film forgatókönyvéhez hasonlóan zajlik, hanem egyértelmű jelekkel és tünetekkel jár, amelyek orvosi ellátásra késztetnek. Milyen tünetekről van szó??

A fertőzés klinikai tünetei

Gyomorfájás

Természetesen sok múlik a lokalizáción, vagyis a parazita elhelyezkedésén. A legtöbb esetben a paraziták a belekben találhatók, így egyértelmű, hogy a féregfertőzés tünetei különböző bélrendszeri panaszok lehetnek. oktatás 1 A féregfertőzés tünetei a bélrendszerben találhatók. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a parazitával való első érintkezés fertőzést és allergiát eredményez, míg a hosszú távú együttélés teljesen más klinikai képet eredményezhet. A paraziták toxinokat szabadíthatnak fel, felszívhatják a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat, és a beteg fogyásához vezethetnek, csökkentik az immunrendszert. A hosszú távú, opisthorchiasis-fertőzés bizonyítottan jelentősen növeli a májrák, vagy hepatocelluláris karcinóma kialakulásának esélyét. Melyek az akut féregfertőzés jelei??

Olvasson tovább  Minden az alvásról - mennyit kell aludni és mit kell tenni

A helmintusfertőzés akut tünetei

Amikor a parazita bekerül az emberi szervezetbe, az immunrendszer először az ismeretlen anyagok bevezetésére válaszul, amelyek a parazita termékei, megterhelően hatnak. A leggyakoribbak a következők:

 1. Láz;

 2. bőrviszketés, beleértve a végbélnyílás területét is, csalánkiütés;

 3. izomfájdalom;

 4. Köhögés, légszomj, hörgőgörcs, légszomj lehetséges;

 5. Hasi fájdalom, bizonytalan széklet és hasmenés;

 6. kifejezett asztenovegetatív tünetek (gyengeség, letargia, csökkent teljesítőképesség, nappali álmosság és éjszakai álmatlanság);

 7. vérszegénység;

 8. bőrkiütés megjelenése.

Figyelembe kell venni a paraziták sajátos természetét és a szervezetben való vándorlásuk útvonalát. Féregfertőzés esetén például a bőrviszketés folyamatosan kíséri a fertőzést, a végbélnyílás viszketésével. Myalgia (izomfájdalom), arcödéma, intenzív fájdalom az összes vázizomzatban jellemző a trichinellózisra, amelyben a parazita lárvák az izomban vannak elzárva.

A tüdőtüneteket a férgek okozzák, amelyek a véráramban a kis keringési rendszerben vándorolnak, és a tüdőben telepednek meg. Egyes esetekben a köpet közvetlen mikroszkópos vizsgálata parazitarészecskéket találhat. Ez a fertőzöttség közvetlen bizonyítékának minősül, és a kezelést meg kell kezdeni.

Ami a hasi tüneteket illeti, ezek a leggyakoribbak, mivel a legtöbb parazita mégis a belekben lokalizálódik. Kisgyermekeknél és alultáplált egyéneknél, és különösen nagy parazitaterhelés esetén a gyomorfájdalmak és laza széklet mellett felszívódási zavar lép fel. A parazita toxinjai csökkentik az étvágyat, és a parazita “kisajátítja” a gazdatest összes táplálékát.

A vérszegénység a paraziták bélrendszeri lokalizációjának tünete, amelyek károsíthatják a bélfalat. Például sok láncosnak, a szívókon kívül, horgai vannak, hogy egy helyben maradjanak, míg az olyan élősködők, mint az ankylostomys (kerekesférgek) az emberi bélben szívnak, és emberi vérrel táplálkoznak. Ez szédülést, vérnyomáscsökkenést, álmosságot, hőmérsékletcsökkenést, sápadtságot, a terhelhetőség hirtelen csökkenését, légszomjat és nehézlégzést eredményez.

Természetesen minden tünet súlyosabb a kisgyermekeknél, mint a felnőtteknél.

Hogyan viselkedjünk, hogy elkerüljük a fertőzést?

Hogyan viselkedjünk, hogy elkerüljük a fertőzést

Végezetül szeretnénk néhány egyszerű tippet adni a fertőzés elkerülésére és a helminták gazdatestévé válásra:

 1. mindig alaposan mossa meg a gyümölcsöket és zöldségeket, különösen a zöld zöldségeket, ahol fennáll a talaj felhalmozódásának veszélye;

 2. utazáskor vagy kempingezéskor csak palackozott vizet igyon;

 3. Célszerű a gyógynövényeket forró vízzel való mosás után leforrázni, és ivóvizet használni;

 4. A legyeket kordában kell tartani, különösen azért, hogy megakadályozzuk, hogy az ételekbe mászkáljanak azáltal, hogy kieszel lefedjük őket;

 5. étkezés előtt alaposan mosson kezet, és tanítsa meg erre gyermekeit is; ne rágja a körmét, és ne tegye a kezét a szájába;

 6. ne igyon nyers vizet, és kerülje annak lenyelését, ha édesvízben úszik;

 7. nem szabad mezítláb járni a trópusokon;

 8. Ne ússzon édesvizű trópusi tavakban, még akkor sem, ha a helyi lakosok úsznak bennük;

 9. Ne fogyasszon párolt nyers húst (különösen rénszarvashúst és medvehúst), mivel ez trichinellózis-fertőzéshez vezethet;

 10. A halakat legalább egy órán át alaposan meg kell sütni, főzni vagy sütni, különösen a pontyfélék családjába tartozó halakat: keszeg, ponty, kárász, kárász, ponty, ponty stb.;

 11. ne fogyasszon állatorvosi vizsgálaton át nem esett sertés- és tehénhúst.

Összefoglalva, rossz ötlet az anthelmintikus vagy anthelmintikus készítmények használata megelőző intézkedésként, valamint öngyógyításként. Például, ha valakinek féreghajtásai vannak és intenzív viszketés jelentkezik a végbélnyílásban, a gyógyszeres kezelés önmagában nem elegendő. Éjszaka, amikor egy személy alszik, automatikusan megvakarja a végbélnyílás területét, és a körmei alatt a kezén lévő körmök vezetik az éjszaka lerakott tojásokat.

Ha beveszi a gyógyszert, akkor is lesznek tojások a körmei alatt, és előbb-utóbb a szájába kerülnek. Így a kezelés ellenére az önfertőzés mechanizmusa fennmarad, és az ilyen kezelés hiábavaló lesz. Annak megakadályozására, hogy a végbélnyílás bőrén petesejtek rakódjanak le, a gyermekeknek a kezelés alatt éjszakánként vazelinnel átitatott vattapamacsot lehet adni. A fonálférgek nem tudják leküzdeni ezt a természetes akadályt, és nem tudnak petéket rakni; a gyógyszer hatására elpusztulnak.

De ha rövidre vágják a rövid körmöket, ha hozzászoktak a kézmosáshoz és a körmök alatti szennyeződések lemosásához, ha az ágyneműt rendszeresen cserélik és gőzölős vasalóval vasalják, ha nemcsak a gyermek, hanem a vele élő összes felnőtt is kezelik – akkor a sikeres kezelés esélye sokszorosára nő. Mielőtt felelőtlen kísérleteket tenne a féreghajtók öngyógyító kezelésére, keressen fel egy fertőző orvost, vizsgáltassa meg magát, állítsa fel a pontos diagnózist, és kövesse az orvos tanácsait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: