Meg lehet-e törni a lázat, és milyen lázról van szó?

Mindannyian megtapasztaltuk már, és többször is megtapasztaltuk már a láz kellemetlen hatásait. A láz szinte mindig láz, mert létezik egy lázzal járó állapot is, az úgynevezett hipertermia. Ritkábban fordul elő, mint a láz, de amikor 37,5 vagy 38 Celsius-fokot látunk a hőmérőn, a kezünk lázcsillapítóért nyúl.

Sok tudós, biológus, fiziológus és orvos azonban úgy véli – és joggal -, hogy a testhőmérséklet emelkedése az evolúció évmilliói során kialakult válaszreakció, amely a melegvérű állatokat védi a betegségek negatív hatásaitól. Az immunrendszer már megkezdte a harcot a fertőzés ellen, így aligha kell lehozni, ha nem érte el legalább a 38,5 fokot.

Ez a modern orvostudomány általános, jól bevált álláspontja. Mivel azonban az ember nem gép, más, nem lineáris megközelítést igényel. Nézzük meg, mikor kell lázat lehozni, mikor nem, hogyan kell ezt megtenni, hogyan kell kezelni a lázat egy gyermeknél, és mikor kell a lázat mentőnek hívni. De előbb nézzük meg, hogy pontosan milyen előnyei vannak a láznak a szervezetünkre nézve!

Milyen előnyei vannak a láznak?

A láz csillapítható?

Egyezzünk meg abban, hogy most valóban egy fertőző betegséggel kapcsolatos lázról beszélünk: SARS, influenza vagy más betegség. Köztudott, hogy a magas testhőmérséklet gátolja számos baktérium és vírus fejlődését, és fogékonnyá válnak a gyógyszeres kezelésre.

Bizonyos betegségek kezelésére létezik még egy olyan ésszerűen hatékony módszer is, mint a piroterápia. A tuberkulózis egyes formáit sikeresebben lehet kezelni, ha szándékosan magas testhőmérsékletet hozunk létre. A 20. század elején a krónikus szifiliszes betegeket szándékosan megfertőzték maláriával, és amikor lázzal és hidegrázással rázkódtak, kiderült, hogy a szifilisz visszahúzódott, és egyes esetekben az ilyen kezelés ismételt kúráival és teljesen meggyógyult.

A fertőző láz valóban képes a következő jótékony hatásokat kiváltani az emberi szervezetben:

 1. A testhőmérséklet emelkedése a Le Chatelier-féle, a kémiai reakciók sebességére vonatkozó törvény szerint lehetővé teszi az anyagcsere-folyamatok fokozását és felgyorsítását. Ez sok méreganyag élettartamát lerövidíti, és gyorsabban lebomlik;

 2. A láz aktiválja a sejtes immunrendszert, a fagocitózis felgyorsul, és a neutrofilek felszívják a káros mikroorganizmusokat;

 3. A vérben megnő a humorális immunitás faktorok – a komplementrendszer, a lizozim, a citokinek, a vírusellenes interferonok koncentrációja, amelyek sokkal rosszabbak, mint a normál testhőmérsékleten termeltek;

 4. A láz növeli a szervezet általános alkalmazkodóképességét. Igen, a láz stresszes, de bizonyos értelemben jót is tesz a szervezetnek;

 5. A szívfrekvencia emelkedik, minden magasabb fokozattal körülbelül 10 ütés per perc, és javul a perifériás keringés;

 6. a szimpatoadrenális rendszer működése fokozódik;

 7. a vörösvértestek megnövekedett oxigénszállító képességgel rendelkeznek, mivel a légzésszám is növekszik;

 8. több vér kerül a perifériás véráramba különböző raktárakból, például a bőr mély rétegeiből;

 9. A vörös csontvelő fokozza a különböző vérsejtek termelését, beleértve a védőfunkcióval rendelkező fehérvérsejteket is;

 10. A láz aktiválja a nyirokrendszert, a nyirokcsomókat és az antitestek szintézisét;

 11. A láz növeli a máj képességét a különböző méreganyagok feldolgozására és kiválasztására.

Kiderült, hogy a hörghuruttal járó közönséges, megfázásos, vírusos vagy akár mikrobiális láznak például elég sok előnye van. Egyfajta “turbó üzemmódot” indít be a szervezet egy időre. És így a láz nélküli fertőző betegségekben szenvedő emberek sokkal súlyosabban, hosszabb ideig betegednek meg, és általában ez a rendellenes állapot a mély immunrendszeri diszfunkcióval rendelkező személyeknél fordul elő. Nézzük meg, mi számít láznak, és mikor nevezzük a magas lázzal járó állapotot hipertermiának.

Láz vagy hipertermia?

A láz az úgynevezett tipikus kóros folyamat, mivel ez a szervezet szokásos reakciója. Példák más tipikus folyamatokra: gyulladás, iszkémiás és egyéb állapotok, amelyek az okok és hatások szabványos halmazát okozzák. A lázat valóban az evolúció fejlesztette ki, hogy megvédje a melegvérű állatokat, és a magasabb. A láz az úgynevezett pirogéneknek, amelyek leggyakrabban a baktériumok antigén struktúrái, valamint a vírus sejtekbe történő bejutása és szaporodása következtében alakul ki. A hőmérséklet emelkedik, mert a hőszabályozó készülék átmenetileg átrendeződik, és egy magasabb pontot ér el.

Amikor hipertermia alakul ki?

Amikor hipertermia alakul ki

Bármi is legyen a láz folyamata, az egyáltalán nem a test túlmelegedése, hanem a test által mesterségesen létrehozott helyzet. A láz és a hipertermia (mindkettő lázas állapot) közötti legfontosabb különbség az, hogy a testhőmérséklet nem függ a környezeti hőmérséklettől. A hipertermia viszont egyszerűen a test túlmelegedése.

ha hosszú ideig a fürdőben vagy, és a testhőmérsékleted megemelkedik, és a szíved hevesen kezd verni, akkor ez nem láz, hanem hipertermia, mivel a fürdőben a hőmérséklet + 80, és miután a szervezet a verejtéktermeléssel kimerítette a kompenzációs lehetőségeit, hipertermia alakul ki.

Természetesen a hipertermia különböző betegségek esetén is előfordul, amikor a környezeti hőmérséklet alacsony lehet. Ezek példák olyan helyzetekre, amelyekben egy egészséges személynél fiziológiás hipertermia alakulhat ki:

 1. nagyon magas páratartalom és környezeti hőmérséklet,

 2. szűk vagy légmentesen záródó ruházatban lenni egy meleg helyiségben,

 3. Nehéz fizikai munka,

 4. nagy mennyiségű fehérjetartalmú élelmiszer fogyasztása.

Létezik kóros hipertermia is, amikor nincsenek fertőző pirogének, nincsenek környezeti tényezők, hanem a “felmelegedés” belülről jön. Ezek a keringési és nyirokrendszeri rendellenességek különböző formái, valamint az agyban lévő hőszabályozó központ működési zavarával járó kóros állapotok. Hipotermia hipoxia, szöveti acidózis stb. miatt is előfordulhat.

A malignus hipertermia a vérzéses stroke-ra jellemző, amikor a hőmérséklet szabályozásáért felelős thalamicus magokban vérzések keletkeznek. Minden bizonnyal súlyos, gyakran visszafordíthatatlan szövődmény, amikor a hőszabályozó központ a kómában lévő személy testhőmérsékletét 42 fok fölé emeli, és a beteget jégcsomagokba kell csomagolni. A lázcsillapítók haszontalanok az ilyen kóros hipertermia esetén.

Milyen lázat kell levinni??

Visszatérve a gyakorlati kérdésekre: honnan jött az, hogy 38,5 fokos és a feletti lázat le kell vinni?? Ez a számadat pusztán fiktív, és csak azért szerepel, hogy az átlagember nagyjából eligazodhasson ezekben a kérdésekben.

De gyakran előfordul, hogy egy személynek 38,8-as hőmérséklete van, és rájön, hogy valami baj van, de nem érzi a hőmérsékletét, és többé-kevésbé rendben érzi magát. Ebben az esetben jobb, ha nem csökkenti a lázat, és legalább megvárja, amíg eléri a 39 fokot vagy magasabbra. vannak olyan emberek, akik nem tűrik jól a lázat, és már 38 fokos vagy annál alacsonyabb értéket mérnek, és annyira rosszul érzik magukat, hogy lázcsillapítóra van szükségük. A felnőtteknél, mint láthatjuk, a 38,5-es érték meglehetősen önkényes.

Gyermekek esetében (lásd alább) nem rendelkeznek tökéletes hőszabályozó és immunmechanizmusokkal, amelyek csak felnőttkorban fejlődnek ki. Tehát itt is érvényes az ökölszabály: 38,5 és a hőmérsékletet csökkenteni kell, sőt néha még alacsonyabb értékeknél is. Gyermekeknél, különösen kisgyermekkorban, lázas rohamok akkor is előfordulhatnak, ha enyhe lázuk van.

Ez az oka annak, hogy az immunrendszer tökéletességének hiánya miatt egy gyermek magasabb és kifejezettebb hőreakcióval reagálhat, mint egy felnőtt, még egy kisebb fertőzésre is. A felnőttek azt hiszik, hogy a gyermeküknek súlyos betegsége van a 39 fokos lázzal, de valójában csak egy közönséges megfázásról van szó. Csakhogy a gyermekek hőszabályozása még mindig tökéletlen, és egy tökéletlen szervezetben a pirogénekre adott válaszban jelentős “görcsök” lehetnek.

Milyen hőmérséklet tekinthető életveszélyesnek?? A 42-43 fokos hőmérséklet mindenképpen veszélyes. Bár a Guinness Rekordok Könyvében van információ egy olyan betegről, akinek (bár rövid ideig) 45-46 fokos láza volt. Már 43 fokos hőmérsékleten megkezdődnek az első visszafordíthatatlan változások, amelyek a kisagyi erek pusztulásával és az izomszövet károsodásával járnak, amelyben megkezdődik az izmok pusztulása (rabdomiolízis).

De szinte mindig, a 42 fok feletti hőmérséklet rosszindulatú, kóros hipertermia, amelynek semmi köze a lázhoz. oktatás 1 A 42 fok feletti hőmérséklet rosszindulatú, kóros hipertermia. Az ilyen hipertermia példái közé tartozik a malignus neuroleptikus szindróma vagy a talamusz régiót ért stroke.

A lázcsillapítás előnyei

Az alacsony hőmérséklet csökkentésének előnyei

Mint fentebb említettük, a nem megfelelően magas hőmérséklet csökkentésének előnye jelentős javulást jelentene, de csak akkor, ha a személy rosszul van. Ne feledje, hogy a láznak semmi köze a pontos diagnózis felállításához, és nem kritérium. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a láz intenzitása és súlyossága még mindig pozitív szerepet játszhat. Ebben az esetben egy személy 2-3 napot tölthet otthon 39-40 fokos hőmérséklettel és teljesen felépülhet, de 2-3 hétig 37,3 fokos láz alatti lázas hőmérséklettel lehet beteg, és még mindig súlyos szövődményeket kaphat.

Ezért elfogadhatjuk a következő állítást, amely így hangzik: a lázcsillapítók szedése felnőtteknek és óvodás és általános iskolás korú gyermekeknek (vagyis nem csecsemőknek) egyáltalán nincs összefüggésben a lázmérő számokkal. Szedjen lázcsillapítót, hogy javuljon az állapota. Ne azért mérje a lázát, hogy tudja, mikor kell mérni, hanem azért, hogy tudja, mi a baja, és hogyan változik.

És mivel a láz súlyossága egyáltalán nincs hatással a gyógyulás sebességére, bármikor szedhet lázcsillapítót, amikor csak akar. De hogyan – kérdezheti az olvasó – lehet elfogadni a következő kijelentést, miszerint a láz jótékony hatású, és az általa kiváltott összes jótékony folyamatot felsoroltuk?. Miért nem befolyásolja a láz súlyossága a gyógyulás sebességét??

Emlékezzünk arra, hogy az ember nem egy lineáris rendszer. És a belső égésű motorral ellentétben az immunválasza nehezen engedelmeskedik a képleteknek és szabványoknak. Az egyik személynél két napon belül lázas, míg a másiknál öt napon belül alacsonyabb lázzal járó immunrendszeri megterhelés jelentkezik.

Ezért átlagok hiányában arra kell figyelnie, hogyan érzi magát. Ezenkívül ne feledje, hogy a lázcsillapítók olyan patogén gyógyszerek, amelyek csökkentik a gyulladást, enyhítik a fájdalmat és a lázat. Ezek a gyógyszerek azonban egyáltalán nem gátolják az immunrendszert, amely láz esetén továbbra is nagy sebességgel működik.

Hogyan lehet a saját lázadat csökkenteni?

Itt vannak az alapszabályok a felnőttek lázának kezelésére gyógyszer nélkül. Olvassa el, hogyan kell harcolni a láz ellen, és mit jelentenek a többi véleményünkben.

Először is nem lehet túl meleg a szobában, ahol a beteg fekszik, a hőmérséklet nem lehet magasabb 20-25 foknál, és a levegő nem lehet túl száraz vagy túl nedves. Győződjön meg róla, hogy a helyiséget gyakran szellőztetik és nedvesen takarítják. Mielőtt megpróbálkozna a kezeléssel, először langyos vagy szobahőmérsékletű zuhanyt kell vennie: az olajos vagy piszkos bőr megakadályozza az izzadság távozását, és nem vezeti könnyen a hőt. Ha ez nem lehetséges, akkor szobahőmérsékletű vízzel is megtörölhetjük az arcunkat. A láz gyógyszer nélkül a következő módon csökkenthető:

Vodkával vagy alkohollal történő bedörzsölés, nem több mint 40 Celsius-fok. Ha 76 fokos alkohollal rendelkezik, akkor vízzel kell hígítani.

Dörzsölje be vele a hónalját, az ágyékráncokat, a homlokát, a könyökhajlatokat és a térdgödröket, vagyis azokat a területeket, ahol a legnagyobb a hőkoncentráció, vékony a bőr, és ahol túlzott párolgás fordulhat elő. Az alkoholt lehetőleg szivaccsal vagy ruhával kell felvinni, ne dörzsölje be, és ne tekerje be a beteget. Az alkohol gyorsan elpárolog, és elviszi az extra hőt. A megkönnyebbülés néhány perc múlva bekövetkezik, de sajnos ez a módszer csak rövid ideig működik.

Sok folyadék és vitamin fogyasztása. A folyadékfogyasztás egyszerre több dolgot is segít: fokozza az izzadást, küzd a lázas kiszáradás ellen, és növeli a vizeletürítést, így a méreganyagok gyorsan kiürülnek.

Ez lehet falatka, kompót, csók, akár meleg vízben elkevert lekvár, izzasztó gyógynövények vagy teák. A megfázáson csodálatosan segíthet a hárs- és kamillatea mézzel, áfonya morzsákkal és tőzegáfonyával. Mindezek hatására jól megizzadsz, és azonnal be kell burkolóznod egy takaróval. Ha az első esetben az alkohol gyorsan elpárolog, és elviszi a felesleges hőt, de az illető nem izzad, tanácsos nyitott testtel feküdni. A hőmérséklet csökkentésének mechanizmusa más: a felesleges hő a bőr pórusain keresztül távozik a bőséges izzadással együtt. Ezért tanácsos a tea fogyasztása után azonnal, sőt még fogyasztása közben is melegen betakarózni. A beteg ekkor megkönnyebbülést érez.

Bizonyos esetekben a homlokot magas láz esetén és a nagyobb érnyúlványok helyén is le lehet fedni jégköteggel.

A legmagasabb hőmérsékletű területek a hónalj, az ágyék és a térdhajlatok. A kellemetlen érzések elkerülése érdekében célszerű egy vékony törülközőt a hólyag vagy jégcsomag, illetve más hideg tárgyak közé tenni. Ne hagyja a jeget 7 percnél tovább a testén – jobb, ha 15 perc után megismétli az eljárást.

Szigorúan tilos erős alkohol fogyasztásával csökkenteni a lázat. Ha már beteg vagy, és lefekszik, a “vodka és a bors” népi elve nem fogja megmenteni, jobb, ha diaforetikus teákat veszel. A borsos vodka egyszerre 50-100 gramm mennyiségben iható abban az esetben, ha a halászat során leesik a hajóról és hideg vízben úszik, vagyis amíg még egészséges, és a megelőzéshez, az erek kitágításához. Ha már lázas vagy, az alkohol nem jöhet szóba.

Mi a helyes módja annak, hogy a gyermek lázát vegyük fel

Mi a helyes módja a baba lázcsillapításának?

Nem elég lázcsillapítót adni a gyermeknek. Ezenkívül nem szabad alkohollal, ecettel vagy más folyadékkal törölgetni a gyermeket. A gyermek bőre intenzívebb anyagcserét folytat, és könnyebben felszívja ezeket az anyagokat, mint a felnőtteké. A hőátadás aktívabb egy gyermeknél, ezért ügyelnie kell arra, hogy ne melegedjen túl. Jobb, ha pólóban és bugyiban hagyjuk, és egy kicsit kinyitjuk az ablakot, hogy ne legyen túl meleg, de ne keltsünk huzatot. A baba testét szobahőmérsékletű vízzel lehet megtörölni, vagy ha rosszul érzi magát, lázcsillapító gyógyszert lehet adni neki.

Emlékeztető,hogy a gyermekgyógyászati gyakorlatban csak két gyógyszer engedélyezett a láz csökkentésére: egy paracetamol alapú gyógyszer, például a Panadol gyermekeknek, és egy ibuprofen alapú gyógyszer, például a Nurofen szirup.

Kisgyermekeknél a dózist nem a megélt évek száma, hanem a testsúly alapján számítják ki:

 1. az ibuprofén nem adható 10 mg-nál több testsúlykilogrammonként, naponta legfeljebb 4 alkalommal, azaz 6 óránként;

 2. A paracetamol egyszeri adagja hasonló, 10-15 mg/testsúlykilogramm, az alkalmak száma és a maximális mennyiség pontosan ugyanaz.

 3. A gyermekek anyagcseréje magasabb, így a lázcsillapító gyorsan hat, már 20-30 perc elteltével észrevehető némi javulás. Egy óra múlva a hőmérséklet 1 vagy akár 2 fokkal is csökken, és jobban fogja érezni magát. Ha már 3 óra eltelt, és nincs hatása, akkor váltson gyógyszert, de ne váltogassa őket, mert ez túlságosan megterheli a májat.

Mi tilos a gyermekeknél

Soha, semmilyen körülmények között nem szabad aszpirint vagy acetilszalicilsavat adni gyermekeknek, semmilyen formában vagy adagban. Még akkor is, ha otthon nincsenek lázcsillapítók, kivéve az aszpirint, és a gyógyszertárak zárva vannak, ezt nem szabad megtenni. Az aszpirin gyermekeknél halálos és végzetes májkárosodást, úgynevezett Ray-szindrómát okozhat.

Ezenkívül a gyermekgyógyászati gyakorlatban tilos a gyermekek különböző tinktúrákkal, ecettel és alkohollal történő bedörzsölése. És ez nem allergiás reakció, hanem a gyermek bőrének nagy áteresztőképessége, és még inkább a lázban lévő intenzív anyagcsere. Egyszerűen alkoholmérgezést adhatsz a gyerekednek.

Nem szabad izzadságba burkolni a gyermeket, és nem szabad mustártablettákat vagy más ősi gyógymódokat használni a hőmérséklet csökkentésére. A mustár szerepe az, hogy a bőrbe áramló vért, a tüdő és a mellhártya perifériás területeinek intenzív vérellátását hozza létre, de egyáltalán nem csökkenti a hőmérsékletet.

Ne adjon gyermekének antibiotikumot, ha a láz egy vagy két napon belül nem csökkent. Lehet, hogy vírusfertőzésről van szó, amelyre az antibiotikumok nemcsak haszontalanok, hanem károsak is. Ebben az esetben a legjobb, ha egyszerűen felhívja a gyermekorvost.

Mikor kell mentőt hívni??

A kérdés továbbra is fennáll: mikor kell egy felnőttnek vagy gyermeknek láz miatt mentőt hívnia?? Nehéz pontos tanácsot adni a lázszámmal kapcsolatban. Valószínűleg mentőt kell hívni, ha 38,5 vagy 39 foknál magasabb láza van. Ebben az esetben minden módszer ellenére a hőmérséklet nem csökken, hanem folyamatosan emelkedik, és a közérzet romlik. Vannak azonban olyan feltétlen tünetek, amikor a láz magasságától függetlenül mentőt kell hívni, és ezek a következők:

 1. a kiszáradás tünetei, vizeletürítés hiánya lázzal;

 2. roham;

 3. tudatzavar (hirtelen letargia, álmosság);

 4. a légzési nehézlégzés és a légzőszervi mozgások hirtelen megnövekedése, ami a súlyos koronavírusfertőzés egyik fő jele;

 5. a kiütés különböző változatainak megjelenése a láz hátterében;

 6. súlyos fejfájás jelentkezése, amely nem akar elmúlni;

 7. hányinger és hányás,

 8. súlyos hasi fájdalom.

Gyermekek esetében talán a fenti tünetek mindegyike még mindig releváns. Ezenkívül a csecsemők esetében megjegyezhetjük:

 1. tartós hasmenés és hányás (a csecsemők nagyon gyorsan kiszáradnak);

 2. A lázat kifejezett fül- vagy torokfájdalom, a száj vagy a nyak nyálkahártyájának duzzanata kíséri;

 3. Monoton, magas hangú sírás vagy a baba fejének a mellkasához való tartására való képtelenség, ami merev nyakizmokra és esetleges agyhártyagyulladásra utalhat.

A beteget vagy a sürgősségi orvos veszi fel egy speciális kórházba, például egy fertőző kórházba, vagy a neurológiai osztályra. De gyakrabban csak egy meglehetősen erős gyógyszert ad, amely sokkal gyorsabban hat, nem tabletta formájában, hanem intramuszkulárisan beadva. A legnépszerűbb gyógymód pedig az úgynevezett “triplett”, vagyis az analgin, a dimedrol és a No-shpa. Egy ilyen keverék beadása után egy meglehetősen gyakori reakció a hőmérséklet gyors csökkenése és az állapot javulása.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: