A FileZilla használata

Az FTP protokoll az egyik legrégebbi és legszélesebb körben használt protokoll az interneten. Eredetileg parancssori használatra tervezték, de mára grafikus felületté fejlődött. A legtöbb szoftvereszköz adatkiszolgáló-kezelő eszköz, de vannak kliensalkalmazások is. Szakértőink megmutatják, hogyan konfigurálhatja és használhatja a FileZilla speciális FTP-klienst.

Betöltés és telepítés

A legfrissebb verzió eléréséhez látogasson el a projekt hivatalos oldalára. Az oldalmenüben váltson a letöltés részre. A rendszer automatikusan felajánlja Önnek, hogy töltse le a bejelentkezéshez használt operációs rendszerhez tartozó kliensverziót. A szoftver letöltéséhez kattintson a duplával jelzett gombra. Ha egy másik operációs rendszerhez vagy mérethez kell telepítőfájlt szereznie, akkor kövesse a “3” linket.

Kattintson a “Letöltés” gombra a felugró ablak három jellemző oszlopa közül az elsőben.

Mentse a telepítőfájlt a számítógépére a letöltéskezelő segítségével.

A program telepítésekor ki lehet választani a használati módot. Az alapértelmezett viselkedés a “mindenkinek”. Mozgassa a rádiógombot a nyíllal jelölt pozícióba, és telepítse a FileZilla-t az aktuális felhasználó számára, aki be van jelentkezve.

A további opciók kiválasztásának lépésénél jelölje be a nyelvi fájlok melletti négyzetet.

A FileZilla automatikusan felismeri a regionális beállításokat, és az utolsó lépésben a felhasználó értesítést kap arról, hogy az alkalmazás készen áll az orosz nyelvű használatra.

Kapcsolat létrehozása

Automatikus kapcsolat létrehozása az ftp-kiszolgálóval. Írja be a címet az eggyel jelölt mezőbe, és kattintson a “Gyors csatlakozás” gombra. A zölddel kiemelt mezők a jogosultsággal rendelkező kiszolgálók számára kötelezőek. Balról jobbra haladva a felhasználónév, az engedélyezési jelszó és az átviteli port sorrendben szerepelnek. Az eszköztár alatti programablak hat részre van osztva. Közvetlenül az adatbeviteli mezők alatt található az ftp parancsok kimeneti területe. A “4” szám jelöli azokat a területeket, ahol a helyi számítógépen lévő mappák fa struktúrája és a kiválasztott könyvtár tartalma jelenik meg. A kiszolgáló könyvtárak ugyanígy jelennek meg velük szemben. Az alsó mező lehetővé teszi az adatcsere aktuális állapotának nyomon követését.

Ha olyan ftp-kiszolgálóhoz csatlakozik, amely nem igényel engedélyezést, vagy nem támogatja a biztonságos adatcsere módot, akkor egy felugró ablak jelenik meg egy figyelmeztetéssel. Kattintson az “OK” gombra a kapcsolat engedélyezéséhez.

Adjon meg egy mappát a helyi számítógépen a megjelölt területen. Ide kerül feltöltésre az információ. Hasonlóképpen, a “2”-vel jelölt területen kiválasztjuk a távoli kiszolgálón lévő adatokat tartalmazó mappát. Húzza az egérrel a szükséges fájlt a szaggatott vonal irányába. A rendszerindítás automatikusan elindul, amint a felhasználó a bal, “helyi” felére lép, és felengedi a nyomógombot. Ugyanígy történik az adatok átvitele az ftp-re is. A szerver adminisztrátora, aki lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy feltöltsék a fájljaikat, általában egy külön könyvtárat biztosít erre a célra.

Speciális beállítások

A FileZilla ablak információs területeinek száma csökkenthető az eszköztár Nézet menüjének kibővítésével. A “2” szám egy blokk a látható partíciókat jelölő jelölőnégyzetekkel. Ezek eltávolítása csökkenti a kimenet mennyiségét, így csak azok a területek maradnak meg, amelyeken egy adott kiszolgálóval kell dolgoznia.

A program összes beállítása az eszköztár “Szerkesztés” blokkjából érhető el.

A Beállítások panel egy külön ablakban nyílik meg. Az “1”-gyel jelölt bal oldali rész tartalmazza a fa struktúrát. Az elemek között görgetve beállíthatja a szoftver megjelenését és viselkedését a különböző csatlakozási módok használatakor. Az elvégzett módosításokat a beállítások fája alatt található “OK” gombbal mentheti el.

A “Fájl” menüből a felhasználó hozzáférhet a webhelykezelőhöz. A funkció hasonló a webböngésző könyvjelző paneljéhez. Talált ftp hozzá vannak adva, mint linkek a weboldalakhoz.

Összefoglalva

Szakértőink tippjei ebben a cikkben végigvezetik a kezdőket a FileZilla alapbeállításán és az ftp-kiszolgálóhoz való csatlakozáson.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: