A környezeti változók módosítása a Windows 7-ben

A Microsoft operációs rendszerekben a környezeti változók helyi és rendszerváltozókra oszlanak. A könyvtárakban való navigálásra használhatók az abszolút elérési útvonal ismerete nélkül. Például a “%userprofile%” mindig az aktuális felhasználó mappájához fog vezetni, függetlenül a bejelentkezésétől, és a “C:\Users\UserName” elérési utat fogja helyettesíteni. Szakértőink megmutatják, hogyan módosíthatja a környezeti változókat a Windows 7-ben.

Változók listája

A környezeti változók teljes listáját a felhasználó a parancssoron keresztül kérheti le.

Nyissa meg a Start menüt, és használja az alján található keresőmezőt. Kezdje el beírni a “txt” szót, amíg a “2”-vel jelölt területen nem jelenik meg egyezés. Kattintson a jobb gombbal a program nevét tartalmazó sorra a legördülő műveletlista megnyitásához. Válassza a “Futtatás rendszergazdaként” lehetőséget.

Az információk megjelenítéséhez a programablakban csak írja be a “set” parancsot. Hogy az adatokat könnyen olvasható formátumban kapjuk meg, elmentjük egy szöveges fájlba. Írja be a “set %homepath%\desktop\set” parancsot

 • st.txt és nyomja meg az Enter billentyűt a fizikai billentyűzeten. A parancs végrehajtásával egy szöveges fájl jelenik meg az asztalon “set” néven
 • st.txt”, amely tartalmazza az összes környezeti változó listáját.

  Megnyithatja a szokásos Jegyzettömbben, amely minden Windows operációs rendszerben megtalálható. A legfelső sort használva példaként, szétszedjük a. A környezeti változót sárgával, az abszolút elérési utat pedig zölddel jelöljük. Ebben az esetben a “%alluserprofile%” a telepített szoftver “C:\ProgramData” általános beállítások mappájához vezet.

  Környezeti változók beállítása

  A rendszerbeállítások között van egy speciális rész a környezeti változók egyszerű szerkesztésére.

  Hívja meg a “Futtatás” párbeszédpanelt a “Win+R” parancsikon segítségével. Írja be a “sysdm.cpl” és kattintson az “OK” gombra.

  Válassza a “Speciális” lapot az új ablakban. Az ablak alsó részén kattintson a dupla jelet tartalmazó gombra.

  Amikor a szerkesztő megnyílik, két területet tartalmaz. Az aktuális felhasználó helyi környezeti változói a felső részen, a rendszerváltozók pedig az alsó részen találhatók.

  Meglévő rekordok módosítása

  Példaként nézzük meg, hogyan lehet megváltoztatni a felhasználó ideiglenes fájljainak mentésére szolgáló bejegyzést.

  Jelölje ki a két változó közül az egyiket: “TEMP” vagy “TMP” a tetején. Kattintson a “Módosítás” gombra.

  A szerkesztőablakban módosítsa az útvonalat a zölddel kiemelt mezőben. Adjon meg egy rövidebb könyvtárat, például “C:\Temp”. Nyomja meg az “OK” gombot, és mentse az eredményt.

  Mivel az ideiglenes fájlok mentési útvonalai párosítva vannak, ugyanígy változtatjuk meg a második környezeti változót is.

  Új változóérték hozzáadása

  Az ablak alján található Path sor a rendszer futtatható fájljainak abszolút elérési útvonalait tartalmazza. Egy új mappa itt történő hozzáadása lehetővé teszi, hogy a benne lévő programokat és segédprogramokat közvetlenül a parancssorból vagy a Futtatás párbeszédpanelből futtassa.

  Válassza ki az “Útvonal” bejegyzést, és kattintson a “Módosítás” gombra a szerkesztőablak megnyitásához.

  A “változó értéke” szövegdobozban adjunk hozzá egy “;” jelet és a kívánt könyvtár abszolút elérési útvonalát. A képernyőképen a “C:\Arhive” látható példaként. Kattintson az “OK” gombra a módosítások mentéséhez.

  Ugyanez a művelet elvégezhető a korábban az asztalon elmentett “set” fájlban is

 • st.txt”. Nyissa meg a Jegyzettömbben. Szúrja be a sor végére a képernyőképen látható bejegyzést a kerettel: “;C:\Arhive”. Másolja a zöld jelölővel kiemelt területet. Az “=” jellel kezdődő és a saját magad által készített bejegyzéssel végződő bejegyzés. Illessze be a “Value of Variable” szerkesztőmezőbe.

  Ha befejezte, kattintson az “OK” gombra, mentse el a módosításokat és zárja be a beállításokat.

  Összefoglalva

  Ebben az anyagban szakértőink részletesen elmagyarázzák, hogyan kezelheti a környezeti változókat a Windows 7-ben. A lépésről lépésre követhető utasítások segítségével szükség szerint módosítsa a meglévő értékeket, vagy adjon hozzá új értékeket.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: