A Vezérlőpult megnyitása a Windows 10 rendszerben

A Vezérlőpult, mint elsődleges konfigurációs eszköz, a Microsoft operációs rendszerek minden verziójában megtalálható. A Windows 10-ben a funkciók fokozatosan a fő felület “Beállítások” szakaszába kerülnek át. Néhány évvel az első OS-építés után az összes alapbeállítás elérhetővé vált. A Classic panel kiegészítő szerepet és funkciót kap a beállítások finombeállítására. Szakértőink elmondják, hol van, és hogyan nyithatja meg a Windows 10-ben.

Start menü

A Vezérlőpultot a Start menüből lehet megtalálni és futtatni. Nyissa meg a programok ábécés listáját, és görgessen le a “Segédprogramok” blokkig. Nyissa meg az ikon melletti nyílra kattintva.

Parancssor és Futtatás ablak

Egy másik, nem kevésbé gyors és kényelmes módszer a hívás parancsok használata. Ezek a parancssor vagy a “Futtatás” párbeszédpanel segítségével érhetők el.

A “Win+X” billentyűkombinációval hívja elő a “Start” speciális menüt. Az alapértelmezett parancssor futtatása. Ez történhet standard vagy adminisztratív üzemmódban.

Írja be a következő képernyőképen látható két parancs egyikét: “control” vagy “explorer shell:ControlPanelFolder”. Mindkét esetben a PC billentyűzet Enter billentyűje a klasszikus Vezérlőpultot jeleníti meg.

A fenti parancsok hasonló eredményt adnak, ha a “Futtatás” párbeszédpanelen használjuk őket. Hívja elő a “Win+R” billentyűkombinációval. Írja be a “control” rövid vagy a “explorer shell:ControlPanelFolder” hosszú parancsot a jelölővel kiemelt szövegmezőbe. Kattintson az OK gombra a Vezérlőpult megnyitásához.

Személyre szabott

Sok alkalmazás az asztalon lévő ikonokat részesíti előnyben az indításukhoz. Ez az opció az operációs rendszer beállításaiban érhető el a vezérlőpanelhez.

Kattintson a jobb gombbal az asztal egy ikonmentes részén. Bontsa ki a kontextus menüt, és válassza ki a képernyőképen kiemelt kontextus menü utolsó sorát.

Nyissa meg a “Windows beállítások” menüpontot a “Személyre szabás” alatt. Keresse meg a “Témák” menüpontot az oldalsó menüben. Az ablak jobb oldalán görgessen lefelé a “Kapcsolódó beállítások” blokkig. Nyomja meg a kettesével jelölt hiperhivatkozást.

Ekkor megjelenik az asztali ikonok konfigurációs ablaka. Jelölje be a jelölőnégyzetet a nyíl által jelzett helyen. Nyomja meg az “Alkalmazás” gombot a beállítások alkalmazásához. Ekkor a Vezérlőpult ikon már megjelenik az asztalon. Zárja be a beállításokat az “OK” gomb megnyomásával. Most, hogy a parancsikon az asztalon van, a felhasználó nélkülözheti a Start menüt és a parancsok beírását.

Gyorsbillentyűk és gyorsbillentyűk

A tálca ikonja helyett hozzon létre egy indító parancsikont az asztalon a tálca ikonja helyett a feladatsor megjelenítéséhez.

Hívja elő az asztal kontextusmenüjét az ikonmentes területen jobb egérgombbal kattintva. Bontsa ki a művelet allistát a képernyőképen eggyel jelölt sorhoz. Válassza ki a “Shortcut” elemet a létrehozás varázslójának elindításához.

Írja be a “control” rövid parancsot a szövegdobozba a vezérlőpanel elindításához. Kattintson a “Tovább” gombra a következő lépéshez.

Megfelelő név meghatározása a parancsikonhoz. Fejezze be a varázslót a “Befejezés” gombra kattintva.

Keresse meg a létrehozott parancsikont az asztalon. Ha jobb gombbal kattint rá, akkor a kontextus menü megnyílik. Nyissa meg a képernyőképen a doboz által kiemelt utolsó elemet.

A tulajdonságok ablakban helyezze a kurzort a “Shortcuts” mezőbe, amelyet a nyíl jelez. Adja meg a vezérlőpult indításához használni kívánt billentyűparancsot. Nyomja meg az “Alkalmazás” gombot, és válassza ki a kívánt beállításokat. Kattintson az “OK” gombra a beállítási ablak bezárásához.

Keresés

A fent leírt módszerek alkalmasabbak olyan felhasználók számára, akiknek gyakran kell hozzáférniük a Vezérlőpulthoz. Ha erre nem mindig van szükség, akkor az operációs rendszer beépített keresőmotorjának segítségével lehet megtalálni.

Kattintson a “Start” gombra, és kezdjen el gépelni a billentyűzeten. A Windows automatikusan átvált a keresőmotor használatára, és megadja a legjobb találatot. Indítsa el a vezérlőpultot a képernyőképen a “2” számmal jelzett helyek egyikére kattintva.

Összefoglalva

Szakértőink felsoroltak néhány lehetőséget a Windows 10 klasszikus Vezérlőpultjának elindítására. Válassza ki a legmegfelelőbbet, és teljes hozzáférést kap az operációs rendszer beállításaihoz.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: