Az alvó üzemmód engedélyezése a Windows 10-ben

A Windows 10 három energiatakarékossági profilt támogat: alvó, hibernált és hibrid hibernált állapot. Mindegyik lehetővé teszi a számítógép ideiglenes felfüggesztését annak leállítása nélkül. A kettő közötti különbség az aktív munkamenetadatok tárolásának módjában rejlik. Szakértőink elmondják, hogyan engedélyezheti és konfigurálhatja az alvó üzemmódot a Windows 10 rendszerben.

Energiatakarékos profilok

Az energiatakarékos profilok támogatása a számítógép hardverkonfigurációjától függ, és az operációs rendszeren kívül a hardverillesztőprogramok biztosítják.

A Start menü kibontása a Win+X billentyűkombinációval. Kattintson a keretes sorra, és indítsa el a PowerShell parancsértelmezőt rendszergazdaként.

Írja be a “powercfg -a” parancsot a parancssorba, és nyomja meg az Entert. A parancs megjeleníti a számítógép hardverkonfigurációja által támogatott energiatakarékos üzemmódok listáját. A lista első sorában az “S3” kóddal jelölt sor a szokásos alvó üzemmód “Suspend to RAM”. A parancs indításakor az aktív munkamenet adatai a számítógép fő memóriájába íródnak, és ott maradnak, amíg újra nem indítják. A hibernációs üzemmódban erre a célra a rendszerlemez gyökerében elhelyezett “hiberfil” fájlt használjuk.sys”. A hibrid hibernációs üzemmód mindkét üzemmódot ötvözi.

Vezérlőpult

A normál hibernációs üzemmód beállításához hívja a “Win+i” billentyűkombinációt. Menjen a képernyőképen a kerettel jelzett részhez.

Az oldalsó menüben kattintson az alábbi szöveggel jelölt sorra. A panel jobb oldalán a “Hibernálás” blokkban két legördülő menüt láthatunk. Itt lehet beállítani azt az időt, amikor a számítógép automatikusan alvó üzemmódba kapcsol, ha hálózati vagy akkumulátoros tápellátásról van szó.

Vezérlőpanel

A speciális energiaellátási beállítások az azonos nevű klasszikus vezérlőpanel alkalmazásban érhetők el. Hívja meg a “Futtatás” párbeszédpanelt a “Win+R” billentyűkombinációval. Írja be a “powercfg” szót a kiemelt szövegmezőbe.cpl”. Nyomja meg az “OK” vagy az enter billentyűt a billentyűzeten a “tápegység” alkalmazás közvetlen eléréséhez.

A megnyíló ablakban a számokkal jelölt linkeken keresztül lépjen be az energiatakarékos profilok beállításaihoz.

A bekapcsológombok vezérlésére szolgáló appletben az eggyel jelölt legördülő menükkel adja meg a kívánt műveletet. Alatta, a kötőjellel jelölt területen található egy blokk, amely a leállítási eljárást szabályozza. Alapértelmezés szerint az itt összegyűjtött beállítások nem szerkeszthetők. Hozzáféréshez kattintson a “három” feliratú linkre.

A kikapcsolási opció blokkolásának feloldása után a fő energiatakarékossági profil beállítása a nyíllal jelölt terület bejelölésével vagy kipipálásával történik. Írja le a megadott értékeket a.

A következő képernyőkép azt mutatja, hogyan változnak a leállítási párbeszédpanel Start menüjének bejegyzései. A kiválasztott profiltól függően a felső sor lehetővé teszi a számítógép normál alvó vagy hibernált állapotba helyezését.

Az energiagazdálkodási séma beállítása hasonló a fentiekhez, és a Windows beállítások panelen jelenik meg. Négy legördülő menüből választhatja ki a kijelző kikapcsolásának és a számítógép energiatakarékos üzemmódba kapcsolásának időintervallumát. A hárommal jelölt link megnyitja a speciális tulajdonságok appletet.

Nyissa meg a “Sleep” blokk legördülő listáját a beállítások ablakban. A “2” jelű kapcsolókkal aktiválja a hibrid hibernációs üzemmód használatát. Aktiválásakor a munkamenet adatai a RAM-ban tárolódnak, és a merevlemezre másolódnak.

Parancssor

A parancssor lehetővé teszi a hibernációs üzemmód kezelését a “hiberfil” fájl letiltásával, bekapcsolásával vagy módosításával.sys”.

A PowerShell vagy a CMD futtatása rendszergazdai jogosultságokkal. A parancssorba írja be a “powercfg -h off” parancsot. Az Enter billentyű lenyomásával a rendszer letiltja a hibernálás lehetőségét.

A mély alvó üzemmód visszaállításához használja a “powercfg -h on” parancsot.

A “hiberfil” fájl.A hibernációhoz használt “sys” kettős szerepet játszik a Windows 10-ben. Második funkciója a rendszer gyors indításának biztosítása. A mély alvás kikapcsolásához és a gyorsított indítás képességének megőrzéséhez használja a “powercfg -h /type reduced” parancsot. A képernyőképen duplával jelölt végrehajtási jelentés a módosított “hiberfil” méretét mutatja.sys”.

Állítsa vissza a kezdeti paramétereket a “powercfg -h /type f” paranccsal

    l”.

    Összefoglalva

    A szakértőink által megadott lépésről-lépésre követve beállíthatja az Ön által preferált alvó üzemmódot a Windowsban.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: