Az Arch Linux grafikus telepítője

Arch eloszlás

 • A nux a rugalmas beállítási lehetőségei miatt vonzó. A felhasználó egy “tiszta” rendszert kap, ahol kiválaszthatja a saját grafikus környezetét és telepítheti a megfelelő programkészletet. Az Arch filozófia másik jellemzője a “felhasználóbarát” telepítőfelület hiánya. Minden kezdeti művelet a parancssorban történik. Szakértőink elmagyarázzák, hogyan végezzenek Arch telepítést grafikus módban.

  Zen telepítő

  A felhasználói közösségben a legismertebb

 • A Zen telepítő. Töltse le a legfrissebb buildet a portál projektoldaláról .

  A disztribúciót írja ki egy CD-re vagy USB-pendrive-ra, és indítsa el a számítógépet róla. Az indítóképernyőn a grafikus telepítő módot aktiváljuk a következő négyzet bejelölésével.

  A Zen Installer először is ellenőrzi, hogy van-e internetkapcsolata. A vezetékes kapcsolat automatikusan felismerésre kerül. A Wi-Fi hálózat használatához kézi konfigurációra lesz szükség.

  A következő lépés a lemezpartícionálás módszerének kiválasztása. Az automatikus üzemmódot akkor használjuk, ha az Arch lesz az egyetlen operációs rendszer a meghajtón. Ellenkező esetben válassza a “Kézi” módszert, ahogy az alábbi képernyőképen látható.

  A telepítő megjeleníti az észlelt lemezek listáját. Ha a meghajtó helyesen található, kattintson az OK gombra.

  A rádiógombbal jelölje be azt a lemezt, amelyre az Arch-ot telepíteni szeretné.

  A telepítő megjeleníti az általa támogatott partíciótípusokat, és felajánlja a Gparted futtatását. Az “Igen” gombra kattintva fogadja el.

  Ha egy felkiáltójel ikonra bukkan egy jelöletlen helyen, akkor bontsa ki a menüsoron a duplán jelölt “Eszköz” elemet. Válassza ki a partíciós tábla létrehozását.

  Fogadja el a lemezen lévő adatok megsemmisítésére vonatkozó figyelmeztetést az “Alkalmaz” gombra kattintva.

  A partíció létrehozásához távolítsa el a felkiáltójelet a ki nem osztott területről. Kattintson a Gparted eszköztáron a két ikon által jelzett ikonra.

  Az elsődleges partíció méretének megváltoztatásához húzza a határérték kapcsolót. Ha szükséges, a “+” és “-” gombok segítségével állítsa be a méretet. A lemezen rendelkezésre álló 32 GB-ból 30 GB az operációs rendszer számára lesz felhasználva. Hagyja meg a számítógépen rendelkezésre álló RAM-nak megfelelő területet a swap partíció létrehozásához. Válassza az ext4 fájlrendszert a legördülő listából. Kattintson a “Hozzáadás” gombra a partíció létrehozásának véglegesítéséhez.

  A lemez maradék, swap partícióként meghagyott részét a “

 • nux-swap”. A “Hozzáadás” gombra kattintva befejeződik a második kötet.

  A létrehozott partíciós tábla az egységgel jelölt területen jelenik meg. Alatta található a függőben lévő formázási műveletek listája. Ha elégedett az elrendezéssel, kattintson a “3” jelre az eszköztáron.

  Fogadja el a létrehozott partíciók formázása miatt a mentetlen adatok elvesztésére vonatkozó figyelmeztetést.

  Megvárjuk, amíg a műveletek befejeződnek. Bontsa ki a nyíllal jelölt elemet a művelet részleteinek megtekintéséhez. Kattintson a “Bezárás” gombra a Gparted bezárásához.

  Visszatérve a Zen Installer főmenüjébe, megjelenik a létrehozott partíciók hozzárendelésének párbeszédpanelje. A “gyökérpartícióhoz” a fő köteten válassza ki azt a kötetszámot, amely nagyobb, mint a többi létrehozott kötet, és amelynek azonosítója “/dev/sda1”. Helyezze rá az operációs rendszert és a felhasználói fájlokat.

  Swap partícióként a particionálási szakaszban kiválasztott “/dev/sda2” partíciót “swap partícióként” adjuk meg.

  Nemleges válasz a következő kérdésre. A telepítő felajánlja, hogy a “gyökérpartícióban” 1 GB-ot különít el a swap-fájl számára, ha nem állítottál be külön partíciót.

  Ne rendeljen külön kötetet a bootloader kiosztásához.

  Válaszoljon “Nem”-mel arra az ajánlatra, hogy külön partíciót használjon a felhasználói fájlokat tartalmazó könyvtár számára.

  Adjon meg egy két számjegyű országkódot, hogy a telepítő automatikusan megtalálja a csomagkezelő tükör legközelebbi földrajzi helyét.

  Válasszon ki egy rendszernyelvet. Ebben a szakaszban a legjobb, ha hagyjuk az angol. Ez az opció segít elkerülni a későbbi problémákat, amikor a jelszót kell beírni az első bejelentkezéskor a telepített Arch.

  Alapértelmezés szerint a felhasználóról feltételezzük, hogy IBM szabványos billentyűzettel rendelkezik

  C 105 billentyűvel. Ha egy adott billentyűzetkiosztást nem használ, kattintson a “Nem” gombra a Billentyűzetkiosztás módosítása ajánlat elutasításához.

  Adja meg a kétbetűs országkódot a korábban kiválasztott területnek megfelelően. Az angol nyelv kiválasztásához használja az “us” rádiógombot, ahogy a képernyőképen látható.

  A billentyűzetválasztás megváltoztatására vonatkozó javaslat elutasítása.

  Az “Igen” gombra kattintva erősítse meg a kívánt QWERTY elrendezést. A “Nem” gomb további lehetőségeket nyit meg. A felhasználónak lehetősége van például Dvorak vagy fonetikus elrendezést választani.

  A következő lépés a regionális beállítások konfigurálása. Használja a rádiógombot egy kontinens vagy zóna kiválasztásához.

  Állítsa be az időzónát a város vagy a közeli városok egyikének kiválasztásával.

  Jelölje be az “utc” rádiógombot a távoli kiszolgálóval való szinkronizálás engedélyezéséhez.

  Állítsa be a számítógép nevét, amely a LAN-on jelenik meg.

  Válassza ki és adja meg a fő felhasználó felhasználónevét, amelyet a rendszerben használni fog.

  A root root jelszavának elkészítése. Az “OK” gomb megnyomása után erősítse meg az “újra beírt” űrlapon.

  Jelszó beállítása és megerősítése a rendszer rendszeres felhasználója számára.

  Válasszon egyet az állandó használatra kínált három parancsnoki burkolat közül.

  Az operációs rendszer magjának meghatározása. A négy elérhető opció a következő: normál a jelenlegi frissítésekkel, LTS hosszú távú támogatással, edzett fokozott biztonsággal, és zen stabil a napi működéshez.

  Annak meghatározása, hogy szükség van-e további szoftvertárolókra. Az első felszólítás a hivatalos szoftverforrásokban nem szereplő további alkalmazások telepítésére vonatkozik a rendszerre.

  A második javaslat lehetővé tenné a hagyományos 32 bites programok használatát, vagy a Windows környezet emulálását.

  Döntse el, hogy a grafikus csomagkezelőt kívánja-e használni.

  A jóváhagyás után a Zen Installer megjelenít egy ablakot az ajánlásokkal. A csomagkezelő alkalmazás kiválasztása attól függ, hogy a grafikus környezet Qt vagy GTK alapú lesz-e.

  Nyomja a rádiógombot a kívánt pozícióba. Octopi egy Qt desktophoz (KDE, LXQt) és pamac egy GTK desktophoz (GNOME, Mate, Xfce, stb.).

  Döntse el, hogy támogassa-e a felhasználók által létrehozott, hivatalosan nem az Arch Community alatt felsorolt alkalmazásokat tartalmazó AUR tárolókat.

  A nyomtatási rendszer támogatásának elfogadása vagy elutasítása.

  Válassza ki a kijelzőkezelőt a rádiógombra kattintva.

  A korábban kiválasztott csomagkezelőhöz illeszkedő grafikus asztali környezet definiálása.

  Ezután a Zen Installer felajánlja a Firefox böngésző telepítését.

  Miután elfogadta az “Igen” gombot, válassza ki az orosz nyelvre lokalizált telepítőcsomagot a közös listából.

  Egyezzen bele egy ingyenes szoftvercsomag telepítésébe, ha rendszeresen dolgozik dokumentumokkal

 • eOffice.

  kiválaszthatjuk, hogy melyik verziót szeretnénk használni. A Fresh folyamatosan frissül egy gördülő rendszerben

 • ng kiadás. Még mindig a stabilabb csomagok képviselik. A frissítések a szoftver új verzióinak megjelenésekor érhetők el.

  Kattintson az orosz honosított változat rádiógombjára.

  A felkínált szoftver telepítésének befejezése után a felhasználó továbbléphet más kategóriákba. Az utolsó lépéshez válassza a “kész” lehetőséget, ahogy a képernyőképen látható.

  Fogadja el a bootloader telepítésére vonatkozó ajánlatot.

  Mivel a kezdeti szakaszban nem különítünk el külön partíciót, a telepítéshez a “/dev/sda” rendszer meghajtót választjuk.

  A telepítő kérdezi, hogy keressen-e más operációs rendszereket a merevlemezen a kettős indítású konfiguráció létrehozásához. Ha a meghajtóra csak az Arch operációs rendszer van telepítve, kattintson a “Nem” gombra.

  Kattintson az “Igen” gombra a konfiguráció befejezéséhez. A Zen Installer telepíti az Arch

 • nux, szükség esetén letöltve a csomagok frissített verzióit a tárolókból.

  Várja meg a művelet befejezéséről szóló értesítést, majd kattintson az “OK” gombra.

  Távolítsa el a telepítőmédiát, és indítsa újra a számítógépet, hogy hozzáférjen a

 • nux.

  Anarchia telepítő

  Az Anarchy Installer egy másik telepítő, amely a pszeudo grafikus környezeten alapul. Az aktuális ISO-kép letöltéséhez használja a projekt hivatalos weboldalát.

  Indítson a telepítőmédiáról, és jelölje be a grafikus üzemmódba való átlépés jelölőnégyzetét.

  Adja meg, hogy a telepítő milyen nyelven jelenítse meg a párbeszédpaneleket. Az Anarchy-ban az irányítás egér nélkül történik. A kurzort a nyílbillentyűkkel mozgatja, és az Enter billentyűvel erősíti meg a kiválasztást.

  Opcionálisan indítsa el a telepítést a “Start” menüpont kiválasztásával, vagy ellenőrizze a frissített csomagok meglétét a “Update” felső sorban.

  Hagyja meg az alapértelmezett billentyűzetkiosztást, mivel az Arch-ban az első bejelentkezéskor krónikusan problémák vannak a nyelvváltással.

  Engedélyezze az Anarchy számára, hogy automatikusan frissítse az adattár tükröket, hogy a földrajzilag legközelebbi tükröket válassza ki.

  Adja meg a kétbetűs országkódot, amely megerősíti a szoftverforrások földrajzi elhelyezkedés szerinti adaptálásának engedélyezését.

  Hagyja az alapértelmezett angol nyelvet. Ezután válassza ki a földrajzi területet és az időzónát.

  Használja az automatikus lemezpartícionálást a felső menüsor kiválasztásával.

  Hagyja az alapértelmezett ext4 fájlrendszert az elsődleges partíción. Külön kötet kijelölése a swap számára.

  Swap partíció méretének manuális beállítása számblokk használatával. Adja meg a mértékegységet a megabájtot jelentő latin “M” betűvel vagy a gigabájtot jelentő “G” betűvel a számok után.

  Egy UEFI számítógépen fogadjon el egy modern GUID partíciós táblát. Ha régebbi BIOS-szal rendelkező PC-je van – hagyja el azt az M
  .

  Ha elégedett az elrendezéssel, mozgassa a kurzort a nyíl által jelzett pozícióba, és nyomja meg az Enter billentyűt. Várjon a telepítő programra a partíciók formázásához és csatolásához.

  A gyors telepítéshez mozgassa a kurzort a képernyőképen látható felső pozícióba. Ha több választási lehetőségre van szüksége, lépjen a legalsó menübe, hogy hozzáférjen a speciális beállításokhoz.

  Alapértelmezés szerint öt, az anarchia által adaptált grafikus környezeti beállítás áll a felhasználó rendelkezésére. Válassza ki a legmegfelelőbb partíciót, és a választás megerősítéséhez vigye a kurzort a “Kész” pozícióba.

  A következő lépésekben hozzárendelhetünk egy hálózati nevet a számítógéphez, és jelszavakat állíthatunk be a root és a napi felhasználók számára. A következő képernyőkép az eljárás utolsó szakaszát mutatja be. Az általunk létrehozott felhasználói lista megjelenik az egy. Egy új hozzáadásához használja a dupla. Mentse a konfigurációt a kurzor “Kész” pozícióba történő mozgatásával.

  Engedélyezze a létrehozott anarchy felhasználó számára a sudo mód használatát, és szükség esetén adjon neki rendszergazdai jogosultságokat.

  Válassza ki a szoftver telepítési lehetőségét. A rendszer telepítése során közvetlenül vagy grafikus módban is kiválaszthatja a csomagokat.

  Az utolsó lépésben az Anarchy Installer megjeleníti a telepítési paraméterek összegzését és a telepítéshez szükséges időt. Vigye a kurzort a duplával jelölt pozícióra, és nyomja meg az Enter billentyűt.

  Indítsa újra a számítógépet a telepített Arch eléréséhez.

  Archman

  Az Archman disztribúció, amely az Arch-on alapul és annak tárolóit használja a szoftverek telepítésére és frissítésére, kiegészíti a grafikus telepítő lehetőségek áttekintését.

  Indítsa el a számítógépet a telepítőmédiáról. Válassza ki a Start menü felső sorát, amelyet a képernyőképen egy keret jelez.

  Archman befut

 • ve CD. Válassza ki a “Rendszer” menüpontot a Start menüben. Az eszközök listájában válassza ki az Archman Installer kettős jelölést.

  Válassza ki a kívánt nyelvet a telepítés folytatásához a varázsló lépésről lépésre megjelenő ablakában.

  Állítsa be a regionális paramétereket és az időzónát az “1” és “2” feliratú legördülő menük segítségével.

  A bal oldali ablakban válassza az angol billentyűzetet, a jobb oldali ablakban pedig a “Defa” elrendezést

   t” azaz QWERTY.

   Válassza a “Törlés” lehetőséget a merevlemez automatikus particionálásához. A nagybetűvel jelölt legördülő menü segítségével adja meg a cserelehetőséget. A grafikus ábrázolásban a “3” szám a meghajtón lévő adatok jelenlegi és jövőbeli felosztását mutatja.

   Töltse ki a kiemelt mezőket a hálózati névvel, felhasználónévvel és jelszóval. Ha a felhasználói jelszót a root számára is használni akarjuk, jelöljük be a dupla jelölőnégyzettel jelölt opciót.

   Értékelje a kiválasztott beállításokat. Ezen a ponton visszamehet és módosíthat. Nyomja meg a kerettel jelölt gombot a telepítési eljárás elindításához.

   A befejezési értesítés kézhezvételekor jelölje be a nyíllal jelölt négyzetet. Kattintson a “Befejezés” gombra a varázsló befejezése és a számítógép újraindítása után.

   Összefoglalva

   A szakértőink által leírt lehetőségek az Arch telepítéséhez

  • Szakértőink által leírt lehetőségek telepítése Arch grafikus módban előnyei és hátrányai vannak. A kezdő felhasználók számára a legegyszerűbb az Archman disztribúció. Az Anarchy Installer alkalmas azok számára, akik már küzdenek a következőkkel
  • nux, de nem beszélnek folyékonyan angolul.
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: