Azonosítatlan hálózat hiba elhárítása Windows 10 alatt

A “Nem azonosított hálózat” hiba a Windows 10-ben különböző okokból, többek között a szolgáltatóval kapcsolatos problémákból adódhat. A felhasználói oldalon ezt routerproblémák vagy helytelenül konfigurált hálózati adapter okozhatja. Ebben a tartalomban szakértőink megmutatják, hogyan törölheti a ‘Nem azonosított hálózat’ hibát a számítógépén.

Hibaelhárítás

A kérdéses problémával szembesülő felhasználó a következő képet látja majd. Egy felkiáltójellel ellátott sárga háromszög jelenik meg a tálcán. A hálózat neve alatt, az elérhető hálózatok általános listájában megjelenik a következő üzenet: “Nincs kapcsolat az internethez, biztosított.

Kattintson a nyíllal jelzett hiperhivatkozásra a Windows hálózati beállítások szakaszának eléréséhez.

A főoldalon stilizált hálózati térképet és az internet-hozzáférés hiányáról szóló üzenetet látjuk. Nyomja meg a keretes gombot, és indítsa el a hibaelhárító modult.

Ez csak a legnyilvánvalóbb problémákat oldja meg, de ha nem ismeri az okot, akkor elsősegélyként használhatja. Ha a modul képes volt diagnosztizálni a hiba okát, kövesse a megjelenő utasításokat, ha nem, zárja be a modult.

A folytatás előtt győződjön meg arról, hogy a probléma nem az útválasztóval van-e. Ellenőrizze, hogy a hálózat elérhető-e az okostelefonról vagy a táblagépről. Ha nincs hozzáférés a mobileszközökről, indítsa újra az útválasztót, és tesztelje a kapcsolatot újra.

TCP/IP protokoll ellenőrzése

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a hiba oka a számítógép, ellenőrizzük az alapvető internetprotokoll-beállításokat.

Nyissa meg a “Futtatás” párbeszédpanelt a “Win+R” billentyűkombináció megnyomásával. Írja be a szövegdobozba az “ncpa.cpl” és erősítse meg az “OK” gomb megnyomásával.

Megnyílik a Hálózati kapcsolatok ablak. A vezeték nélküli hálózat fel nem ismertként jelenik meg. Jelölje ki, és kattintson rá a jobb gombbal a kontextusmenü megnyitásához. Navigáljon a “2” jelű elemhez.

A Tulajdonságok lapon láthatja a vezeték nélküli adapter által az internetkapcsolat során használt Windows-összetevőket, szolgáltatásokat és protokollokat. Válassza ki a TCP/IPv4-et, amint azt a képernyőképen a nyíl jelzi. A bal oldalon, a neve előtt egy pipa kell, hogy legyen. Ez azt jelzi, hogy az útválasztó nem csak telepítve van, hanem azt is, hogy a következő eszközökkel együtt használják. Ennek elmulasztása “Azonosítatlan hálózat” hibaüzenetet eredményezhet. Az alapjául szolgáló internetprotokoll állapotának ellenőrzése után nyomja meg a “Tulajdonságok” gombot.

A megnyíló TCP/IP-beállítások ablakban két lehetőség áll rendelkezésre. Automatikus címkiosztással vagy statikusan kiosztott IP-címekkel. A legtöbb magánhálózatban az első lehetőséget használják. Az útválasztó a megadott tartományból származó címeket szétosztja az összes csatlakoztatott és ellenőrzött eszköznek. A második lehetőség sokkal kevésbé gyakori. Az útválasztó minden eszközhöz egyedi IP-címet rendel, és mindig ugyanarra a címre csatlakozik. Ha a célállomás módszere nem ismert, akkor először az első képernyőképen látható módon módosítjuk a beállításokat. Ha a hiba továbbra is fennáll, próbálja meg manuálisan beállítani az IP-címet. A 2. kép a statikus cím paramétereinek kitöltési változatát mutatja. Az alapértelmezett átjáró mező az útválasztó IP címe, amely az útválasztó dobozán található. A 192 a szabvány.168.1.1 vagy 192.168.0.1. Az alhálózati maszk automatikusan kitöltődik. A számítógép IP-címének első három számjegycsoportjának meg kell egyeznie az alapértelmezett átjáróval. Az utolsó számokat empirikusan kell kiszámítani. Az egyiket mindig az útválasztó foglalja el, amelyhez hozzáadjuk a vezeték nélküli hálózathoz csatlakoztatott eszközök (okostelefonok, táblagépek, TV-k) teljes számát. A megadott értékkel elkezdhetjük keresni a kombinációkat. DNS-ként a legjobb a Google nyilvános szervereit használni (8.8.8.8 8.8.4.4) vagy a Yandex, ahogy a képernyőképen is látható.

Olvasson tovább  Hogyan másolhat a MacBookon

Új hálózati cím hozzárendelése

Bizonyos esetekben a “Network Not Recognised” hiba megoldható egy tetszőleges MAC-cím erőszakos hozzárendelésével a vezeték nélküli adapterhez.

Ismételje meg az előző szakaszban leírt első két műveleti elemet. A klasszikus operációs rendszer beállítási paneljén lépjen be az aktuális kapcsolat tulajdonságaihoz. Nyomja meg a képernyőképen megjelölt gombot, ez megmutatja a hálózati kártya beállításait.

Kattintson az “Extrák” fülre. A tulajdonságok mezőben keresse meg a nyíllal jelzett paramétert. Az adapter gyártójától függően ezt “hálózati címnek” vagy “hálózati címnek” is nevezhetjük. Jelölje ki, hogy megnyíljon az értékmező az ablak jobb oldalán. Alapértelmezés szerint ez a paraméter “Nincs”. Tizenkét karakter tetszőleges kombinációjának beírása számok és latin betűk használatával. Kattintson az “OK” gombra az NIC specifikáció módosításának megerősítéséhez. A kapcsolatnak rövid időre el kell tűnnie, majd újra meg kell jelennie, de az “Azonosítatlan hálózat” hiba nélkül. Ha a kapcsolat nem jön létre automatikusan, újra kell indítania a rendszert.

Hálózati beállítások visszaállítása

Ha a fenti műveletek elvégzése nem oldja meg a kapcsolati hibát, akkor vissza kell állítani a hálózati állapotot.

Ismételje meg a “Hibaelhárítás” szakaszban leírt műveleteket, hogy elérje az operációs rendszer hálózati és internetes beállításait. Görgessen végig a megjelenített elemeken, amíg el nem éri az oldal végét. Kattintson a “Hálózat visszaállítása” hiperhivatkozásra.

A Windows felugrik egy ablak, amely figyelmeztet a végrehajtott műveletek következményeire. Mivel minden beállítás alapértelmezettre áll vissza, előfordulhat, hogy újra kell telepítenie a hálózati profilokat létrehozó szoftvert. Fogadja el, és nyomja meg a képernyőképen látható gombot.

Ismét válaszoljon igennel a Windows által feltett kérdésre. Miután megkapta az összes szükséges engedélyt, a rendszer figyelmeztet, hogy öt perc múlva újraindul. Ez elég idő a munka mentéséhez és az ablakok bezárásához.

Az újraindítás után a Windows megkérdezi, hogy a számítógépet felismerik-e mások a hálózaton. A válasz határozza meg azokat az előbeállításokat, amelyeket a tűzfal később használni fog.

Olvasson tovább  A vágólap törlése a Windows 10 számítógépen

A beállítások visszaállítása a parancssorban

A hálózatot a parancssor vagy a PowerShell segítségével is visszaállíthatja.

Nyissa meg a “Start” gomb speciális menüjét a “Win+X” billentyűkombinációval. Indítsa el a konzolt rendszergazdai jogokkal.

Írja be a “netsh int ip reset” parancsot a TCP/IP konfiguráció visszaállításához. A képernyőkép az eredményt mutatja. Figyelmen kívül hagyjuk az újraindítást, amire a rendszer figyelmeztet minket.

Írja be az “ipconfig /release” parancsot. Ez visszaállítja az adapter aktuális IPv4-címét. Ennek eredményeképpen a hálózati kapcsolat ikonja a tálcán megváltozik. A kapcsolattal kapcsolatos problémát jelző háromszögben lévő felkiáltójelet egy piros kör fogja felváltani egy kereszttel, ami azt jelzi, hogy egyáltalán nincs kapcsolat.

Adja meg az utolsó parancsot “ipconfig /renew”. A vezeték nélküli adapter aktiválódik, és új hálózati címet kap az útválasztótól. A fenti három egymást követő parancs sorozat futtatásával visszaállítható a TCP/IP-konfiguráció, és helyreállítható a stabil kapcsolat.

Összefoglalva

A szakértőink által adott lépésről-lépésre történő utasítások segítenek a Windows 10 felhasználóknak megszabadulni az “Azonosítatlan hálózat” hibától anélkül, hogy újra kellene konfigurálniuk a routert.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: