Hogyan generáljunk QR-kódot és hogyan olvassuk el azt?

A QR-kódok láthatatlanul beléptek az életünkbe. Mindenféle információ kódolható ide – a névjegykártyától a linkig. De hogyan lehet pontosan létrehozni egy ilyen kódot? És hogy mely alkalmazások tudják olvasni? Fedezzük fel.

Mi az a QR-kód?

Mi az a QR-kód?

Szinte minden Expertology olvasó ismeri a vonalkódok létezését. Ez egy sor vékony és vastag vonal, amely egy speciális eszközzel könnyen beolvasható. A QR-kódot nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is megfejtik. Lehetővé teszi, hogy több információt helyezzen el ugyanazon a helyen.

A vonalkódhoz hasonlóan a QR-kód gyakorlatilag bármilyen kamerával rendelkező eszközzel beolvasható. Az első QR-kódok attól szenvedtek, hogy a közönséges emberi szem képtelen volt felismerni bennük bármilyen információt. Mostanában azonban a QR-kódok színesnek kezdtek megjelenni, és még logó is van a közepükön. Ha a YouTube logót látja benne, akkor tudja, hogy a QR-kód egy adott csatornára mutató link.

Rögtön figyelmeztetünk: nem szabad belekeveredni a kód különböző színű színezésébe. Nem minden embernek van csúcskategóriás kamerával rendelkező okostelefonja. Csak a hagyományos fekete QR-kód rendelkezik maximális kontraszttal, aminek köszönhetően még egy nagyon átlagos kamerával is felismerhető, amely egy olcsó eszközzel van felszerelve.

QR-kód létrehozása online szolgáltatás használatával

A QR-kódot legegyszerűbben egy online szolgáltatással lehet létrehozni. Különösen, ha ezt PC-n kell elvégezni. Az internet szó szerint tele van ilyen szolgáltatásokkal. Nézzük meg a QR Code Monkey példáján szereplő műveletek algoritmusát. Ez az oldal lehetővé teszi, hogy ne csak egy hagyományos kódot hozzon létre, hanem egyet a logójával is. Ennek az online forrásnak a felülete angol nyelvű, de még ismeretek nélkül is érthető.

 1. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy hozzáadja a weboldalának URL címét a QR Code Monkey honlapjához. Ezekben az utasításokban feltételezzük, hogy a QR-kód egy weboldal címét titkosítja.

 2. Nyomja meg a “SZÍNEK BEÁLLÍTÁSA” gombot. Lehetővé teszi a kód színének és hátterének kiválasztását. Alapértelmezés szerint a QR-kód fekete lesz.

 3. Nyomja meg a CUSTOMIZE DESIGN gombot. Ez megváltoztatja a QR-kód kialakítását. Alapértelmezett beállítás a Standard megjelenés.

 4. Ha azt szeretné, hogy a QR-kód közepén legyen a logója, kattintson a “LOGÓKÉP hozzáadása” gombra. Itt kattintson a “Kép feltöltése” gombra, és válasszon ki egy képet a számítógépén (mérete nem haladhatja meg a 2 MB-ot). A legnépszerűbb online szolgáltatások emblémái is elérhetőek itt. És ne felejtse el bejelölni a “Háttér eltávolítása a logó mögött” négyzetet. Csak ebben az esetben az így kapott QR-kódot normálisan beolvassák.

 5. Nyomja meg a zöld gombot “QR-kód létrehozása”.

 6. Most letöltheti a generált képet. Ehhez a “Download PNG” gombot kell használni. Használhat SVG, PDF és EPS formátumokat is.

Olvasson tovább  Azonosítatlan hálózat hiba elhárítása Windows 10 alatt

Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy ne csak a linket, hanem a QR-kódban lévő egyéb információkat is titkosíthassa. Az erőforrás tetején található egyéb lapok erre szolgálnak. Ez lehet e-mail, sima szöveg, földrajzi helymeghatározás és más.

Vannak más online szolgáltatások is a QR-kód generálására. Például meglátogathatja az unitag weboldalát.io – itt egy színes QR-kódot is létrehozhat egy logóval a közepén. Ez a webes forrás nem csak kézi beállításokat kínál, hanem számos sablont is.

QR-kód generálása Androidon

QR-kód generálása Androidon

Ha okostelefont használ, lehetőség van egy speciális alkalmazás használatára a QR-kód generálásához. Különösen akkor, ha gyakran szándékozik QR-kódot generálni. Rengeteg ilyen programot hoztak létre, és ezek mind ingyenesek. Jó választás lehet például egy QR-kód generátor. Az alkotók keresnek hirdetések megjelenítésével. Nem zavaróak, de mégis kívánatos lenne, hogy az alkalmazás fizetős változata rövidesen megjelenjen, és ne legyenek ilyenek.

A program használatának algoritmusa a következő:

 1. Először is ki kell választani a QR-kód típusát, amelytől a kialakítása függ.

 2. Ezután kiválaszthatja a QR-kód tartalmát. Mint sok más ilyen program esetében, itt sem feltétlenül kell, hogy link legyen – kódolhat egy kódot telefonszámmal, földrajzi címmel vagy valamilyen üzenettel is.

 3. Az alkalmazás felajánlja, hogy a kódot egy képen belül helyezze el – ez a megkülönböztető jellemzője. A háttérben lehet például egy motorkerékpár, egy autó vagy aranyos macskák.

 4. Most már csak annyit kell tennie, hogy megnyomja a “Create” vagy “Create” gombot.

 5. Megjelenik a generált QR-kód. Elmentheti vagy azonnal áthúzhatja egy másik alkalmazásba.

Ez volt a legegyszerűbb ilyen program. Nagyon könnyű elsajátítani. De nem teszi lehetővé, hogy QR-kódot generáljon a logójával. Ha szüksége van erre a funkcióra, töltse le a QR Tiger. Ez az alkalmazás szinte az összes olyan funkcióval rendelkezik, amellyel a cikk elején leírt webhelyek büszkélkedhetnek. Egy másik QR-kód dizájn is elérhető. Bármilyen logót beágyazhat a kódba, és az alkalmazás már tartalmazza a leggyakrabban használt közösségi hálózati emblémákat. Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a logó ne legyen elválasztva a QR-kód belső tartalmától egy kis térrel. Emiatt előfordulhat, hogy a kódot nem minden alkalmazás olvassa be. Ha ilyen problémával találkozik, jobb, ha keres egy másik QR-kódokat generáló programot.

Természetesen vannak hasonló alkalmazások iOS-en is. Ha van iPhone-ja, könnyen talál ilyen programokat az App Store-ban. Írja be a “QR-kód generálása” opciót – azonnal több lehetőség is felajánlásra kerül.

Olvasson tovább  Hogyan indítsa újra a notebookot, ha lefagy

QR-kód olvasása PC-n

QR-kód beolvasása PC-n

A QR-kód generálása sokak számára ritkán szükséges. Néhány embernek egyáltalán nincs rá szüksége. De nem olyan könnyű beolvasni. Mely alkalmazások biztosítják?

Kezdjük a PC-vel. Itt a legbonyolultabb a helyzet. Javasoljuk, hogy a weboldalt számítógépen használja – ez lehetővé teszi a QR-kódok felismerését a lehető legegyszerűbb módon:

 1. Alapértelmezés szerint a megnyíló weboldal a kamera használatát javasolja, ha a számítógép rendelkezik kamerával. Egy USB-n keresztül csatlakoztatott webkamera is alkalmas erre a célra. Ne felejtse el megnyomni az “Engedélyezés” gombot, ha a weboldal engedélyt kér a kamera használatára.

 2. Ha a kamera ikonra kattint, akkor egy másik webhelyről vagy a számítógépéről húzhat egy QR-kódot. A “Fájl kiválasztása” gombot is megnyomhatja erre a célra, ha pontosan tudja, hogy hová mentette a fájlt.

Bármelyik módot is választja, meg kell koppintania a jelölőgombot, amelynek zöldre kell váltania. Ezt követően a weboldal visszafejti a QR-kód tartalmát.

Ha rendszeresen kell QR-kódokat szkennelnie, telepítheti a CodeTwo QR Code Desktop Reader-t a számítógépére. Könnyebb megtalálni a fejlesztők hivatalos honlapján. A letöltés után a következő lépéseket kell tennie:

 1. Telepítse az alkalmazást. Ezután automatikusan el kell indulnia. Ha nem, kattintson duplán az ikonjára.

 2. Most nyisson meg egy weboldalt, egy e-mailt vagy egy QR-kóddal ellátott képet.

 3. Vissza a futó programhoz. Itt meg kell nyomni a “Képernyőről” gombot.

 4. Az alkalmazás azonnal minimalizálja. A kijelző szürkévé válik. Ezen a ponton be kell keretezni a QR-kódot, majd csak engedje el a bal egérgombot.

A szoftver azonnal felismeri a QR-kódot – a dekódolást azonnal megjeleníti. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy egyes QR-kódokkal problémák vannak. Ha Ön is szembesült ilyen esettel, akkor próbálja ki a fent említett online szolgáltatást. Vagy menj a /qr oldalra – ezt az oldalt orosz fejlesztők hozták létre, és szinte bármilyen QR-kódot képes felismerni.

QR-kód olvasása okostelefonon

QR-kód olvasása okostelefonján

Fentebb beszéltünk a számítógép használatáról. Mostanában azonban a QR-kódokat többnyire okostelefonnal olvassák be, mivel az szinte mindig kéznél van. Hogyan lehet pontosan felismerni őket? Melyik szoftvert kell telepíteni?

Kezdjük azzal, hogy a modern modelleken már minden előre telepítve van, mielőtt még. A Samsung például a “Kamera” alkalmazásban további funkciókat valósított meg, beleértve a QR-kódok beolvasását is. A dél-koreai cég okostelefonja esetében a következő lépéseket kell tennie:

 1. Nyissa meg a Kamera alkalmazást.

 2. A kezelőfelület alján a rögzítési módok listája látható. Válassza a “További” lehetőséget.

 3. Koppintson a “Bixby kamera” gombra.

 4. Ha ez az első alkalom, hogy elindítja a kamerát, akkor az “Elfogadom” gombra kell koppintania.

 5. Ismét, ha ez az első indítás, akkor az összes négyzetet be kell jelölni, majd a “Futtatás” gomb megnyomása után lehet megnyomni a “Futtatás” gombot. Az is előfordulhat, hogy innen kell frissítenie az alkalmazást, ami nem tart sokáig.

 6. A QR-kód felismerési módba való belépéshez húzza a lapot balra.

 7. Ezután vigye a kamerát a QR-kód fölé.

Olvasson tovább  Hogyan csatlakoztathat billentyűzetet a laptopjához

Ez minden, a rendszer automatikusan felismeri a QR-kódot és dekódolja azt. Más gyártók más okostelefonjai is hasonlóan működnek. A pontos algoritmus az adott készülékmodelltől és az operációs rendszer verziójától függ.

Ha még nem új okostelefonja van, akkor lehet, hogy telepítenie kell egy további alkalmazást, amelyet a QR-kódok beolvasására terveztek. Nincs ezzel semmi baj, mivel a Google Play bővelkedik ilyen programokban, és mindegyik ingyenes.

Javasoljuk a QR-kód olvasó telepítését. Ez a program időt tesztelt, és kiváló munkát végez. Az egyetlen hátránya a reklámok megjelenítése. Ha kezd bosszantani, és gyakran szkennel QR-kódokat, akkor megvásárolhatja az alkalmazás Pro verzióját, amelynek ára 200 rubel.

A program célja, hogy a lehető legkönnyebben használható legyen. Mindössze annyit kell tennie, hogy a kamerát egy QR-kódra irányítja, majd az beolvasásra kerül. Az alkalmazás támogatja a vonalkódokat is, ami egyesek számára jó megoldás. Nos, a program fő jellemzője a “History” rész tekinthető. Ez tartalmazza a vizsgálatok összes eredményét. Lehetővé teszi, hogy ne rögzítse a QR-kód olvasásának eredményét, és ne nyissa meg a linket, ha valahol az úton van. Csak ne felejtsd el meglátogatni a “Történelem” részt, amikor otthon vagy. Az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a beolvasási eredményeket megossza barátaival – erre van egy gomb.

Mint már említettük, nem ez az egyetlen program, amelyet a Google Play és az App Store áruházban találhat. Minden az Ön preferenciáitól függ. Továbbá senki sem tiltja meg a fent említett weboldalak használatát. De úgy tűnik számunkra, hogy ez nem kényelmes, még akkor sem, ha a böngésző könyvjelzőihez hozzáad egy linket az online szolgáltatáshoz.

Következtetés

Bármilyen QR-kód elég jó ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen eszközzel beolvasható legyen, nem számít, milyen rossz a kamera. Csak egy speciális alkalmazást kell telepítenie, amely felismeri az ilyen kódokat. Azonban gyakran nélkülözheti – nemrégiben, mint említettük, sok okostelefon-gyártó elkezdte felszerelni az előre telepített Kamera alkalmazást ezzel a funkcióval.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: