Hogyan telepítsünk szoftvert Linux alatt

Programok telepítése a Windows operációs rendszercsaládban

 • A nux számos különleges tulajdonsággal rendelkezik. Lényeges, hogy a disztribúció egy adott fejlesztési ághoz tartozik, és ez az ág befolyásolja a csomagkezelő rendszert. Ebben az anyagban szakértőink egy példán keresztül magyarázzák el a szoftverek telepítésének alapelveit
 • nux Mint.

  Csomagkezelő

  Az operációs rendszer Start menüjének meghívása. A középső oszlopban válassza ki az adminisztrációs eszközöket tartalmazó részt. Válassza ki a Synaptic csomagkezelőt az alkalmazások listájából.

  Az ablak bal oldali részén láthatóak a partíciók, amelyekbe a csomagok csoportosítva vannak. Ha már tudja, hogy melyik blokk tartalmazza a kívánt alkalmazást, válassza ki az egérrel. Váltson a menedzser jobb felső részére, és jelölje ki a telepítőcsomagot.

  Ha nem tudja, hogy melyik blokk tartalmazza a telepítéshez szükséges fájlokat, használja a keresőmezőt. Kattintson az eszköztáron a megjelölt területre. Írja be a keresési adatokat a zöld színnel kiemelt területre a megjelenő felugró ablakban. Kattintson a szegélyezett gombra.

  Az ablak jobb felső részén az elérhető torrent kliensekhez kapcsolódó csomagok lesznek rendezve. Válassza ki az egérrel a kívántat, és kattintson rá a jobb gombbal a kontextusmenü megnyitásához. Válassza ki a képernyőképen dupla jellel jelölt opciót.

  Egy felugró ablakban megjelenik a Synaptic-tól függő csomagok listája. A kiválasztott program megfelelő működéséhez telepítési jogokra is szükségük lesz. Fogadja el és nyomja meg az “Alkalmazás” gombot.

  Az alkalmazás főablakában a kiválasztott csomag és a szükséges függőségek egy nyíl ikon segítségével jelennek meg, és színesen ki lesznek emelve. Kattintson az eszköztáron a dupla jelöléssel jelölt területre.

  A rendszer megkéri, hogy erősítse meg a változtatásokat. Egy új felugró ablakban megjelenik a telepítendő csomagok száma, a szükséges szabad hely és a szoftvertárakból letöltött adatok mennyisége. Nyomja meg a kerettel jelölt gombot a letöltési és telepítési folyamat elindításához.

  Szoftvermenedzser

  Nyissuk meg az operációs rendszerünk Start menüjét. Ismételje meg a fentieket, és nyissa meg a programkezelőt az adminisztrációs eszköztáron.

  A név szerinti kereséshez használja a képernyőképen látható egyessel jelölt mezőt. A menedzser ablakának alsó részén a tematikus blokkok “2”-ként jelennek meg. A szoftvereket az általuk elvégzett feladat szerint csoportosítják.

  Az egyes kategóriákon belül az alkalmazások funkcionális alcsoportokra oszlanak tovább. Ha egyezik, akkor kattintson a területre egy rövid leírással.

  A Szoftverkezelő a kiválasztott szoftver részletes jellemzőit jeleníti meg képernyőképekkel együtt. A telepítéshez kattintson a képernyőkép jobb felső sarkában lévő gombra, amelyet a keret jelez.

  A kiválasztott alkalmazás megfelelő működéséhez szükséges további csomagok telepítésének elfogadása. Erősítse meg a módosításokat jelszóval, és várjon, amíg a letöltés és a telepítés befejeződik.

  Terminál

  A programok telepítése a terminálon keresztül hasonló a csomagkezelő használatához. A grafikus környezet helyett egy parancssori és APT parancssori segédprogramot használnak. Írja be a “sudo apt install package_name” parancsot a terminálba. A “package_name” helyett beírtunk egy csomagnevet. A képernyőképen látható példában ez a “deluge”. A számítógép programkonfigurációjának módosítására vonatkozó jogosultságok megerősítése jelszóval.

  Az APT segédprogram felépít egy függőségi fát, és felkéri a kiválasztott program működéséhez szükséges további csomagok telepítését. Erősítse meg a folytatásra vonatkozó szándékát az “Y” nagybetű beírásával a nyíl által jelzett helyen.

  A szükséges csomagok automatikusan letöltődnek és települnek a számítógépére. A telepítés befejezése után a terminálban a szokásos felszólító sor következik.

  Összeállított csomagok

  Nem minden, a felhasználó által szükséges alkalmazás szerepel a hivatalos tárolókban. Némelyik védett komponenseket tartalmaz, vagy más módon sérti a szabad licencet

 • nux. A gyártók weboldalai gyakran tartalmaznak automatizált telepítésre alkalmas, előre lefordított csomagokat. Válassza ki a megfelelő architektúrát a DEB vagy RPM rádiógomb segítségével. Nyomja meg a keretes gombot a terjesztési feltételek elfogadásához.

  A Letöltéskezelőben a következő lépéseket kell kiválasztania. A csomagot helyben le lehet tölteni vagy közvetlenül a telepítőprogramban lehet megnyitni. Szakértőink az első lehetőséget részesítik előnyben.

  Nyissa meg a fájlkezelőben azt a könyvtárat, ahová a csomagot mentette. Jelölje ki, és hívja fel a kontextus menüt a jobb gombbal történő kattintással. Válassza ki a képernyőképen látható dobozban jelzett elemet.

  Ez megjeleníti a csomag leírását, a fejlesztő adatait és méretét. Kattintson a dobozos gombra. A telepítő automatikusan felismeri a függőségeket és telepíti a csomagot a rendszerbe.

  Összefoglalva

  Szakértőink részletes leírást adtak a szoftver telepítésének több módszeréről az operációs rendszercsaládra

 • nux. Válassza ki a legkényelmesebbet vagy az igényeinek legmegfelelőbbet.
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: