Miért jelenik meg a kék halál képernyő és mit lehet tenni ellene??

Talán a Windows operációs rendszer a legismertebb a halál képernyőjéről. Kék színben ijesztő, és az átlagfelhasználó számára nem érthető. Ez a képernyő egy végzetes hiba miatt jelenik meg. Nézzük meg, hogy pontosan mi okozhat kék képernyőt. Mit kell tennie, hogy megakadályozza, hogy újra megjelenjen?

A kék halál képernyő fő oka

Miért jelenik meg a kék halál képernyő, és mit lehet tenni ellene?

Kezdjük azzal, hogy a fejlesztők nyelvén a halál képernyő megjelenését BSOD-nak nevezik. Ez a Windows különböző verzióinak egyik jellemzője. Más operációs rendszerek ugyanilyen hiba esetén gyakran csak lógnak vagy újraindulnak anélkül, hogy bármilyen információt megjelenítenének. A Windows ad egy kis időt, hogy kiderítse, mi a probléma, és ezt a képernyőt jeleníti meg.

Meg kell jegyezni, hogy ha a probléma okát nem szüntetik meg, a kék halál képernyő rendszeresen elő fog fordulni. Leggyakrabban a meghajtó hibája okozza. A probléma hardveres lehet – például RAM-hiba lépett fel. Bizonyos esetekben a kék halál képernyőt a felhasználó által meggondolatlanul megváltoztatott rendszerbeállítások okozzák. Végül, néhány rosszul megírt szoftver is hibás lehet.

Néhány PC-tulajdonos hajlamos a kék képernyő halálát a vírusokra fogni. De ez egy nagyon ritka eset. Különösen akkor, ha jó vírusirtó van telepítve a számítógépére.

A halál képernyő okának feloldása

Ha kék halál képernyővel találkozik, gondolkodnia kell azon, hogyan lehet megszüntetni a megjelenés okát. Ha ezt elmulasztja, ez a képernyő rendszeresen megjelenik, és a számítógép újraindítására kényszeríti Önt. Egy nap ez azt eredményezheti, hogy nem sikerül elmentenie a videószerkesztés eredményét az adott programban, így fél órát veszteget el a munkájából. Szüksége van rá?

Windows szolgáltatások

Az első dolog, amit javasolunk, hogy “bütykölje” a beépített segédprogramot, amely mindenféle hibát keres. Ez a tipp a Windows 10 rendszerű PC-k tulajdonosai számára fontos.

Az eszköz aktiválásához válassza a következő menüpontot: Start – Beállítások (a fogaskerék ikon) – Frissítés és biztonság – Hibaelhárítás. Az alábbiakban felsoroljuk a Microsoft operációs rendszerekkel kapcsolatban felmerülő gyakori problémákat. Görgessen a listán, kattintson a “Kék képernyő” gombra. Itt a “Hibaelhárító futtatása” gombra kell kattintania. Most már csak annyit kell tennie, hogy követi a rendszer utasításait, majd megvárja, amíg a folyamat befejeződik.

Ez az eszköz nem mindig segít. Az operációs rendszer régebbi verzióiban pedig egyáltalán nem létezik. Ezért tudnia kell a kék képernyő okának kiküszöbölésének egy másik módjáról is. Az operációs rendszer által kínált hibaelhárítási tippek áttekintéséből áll.Ez a következőképpen történik:

 1. Nyissa meg a “Vezérlőpultot”.

 2. Menjen a “Biztonsági és karbantartási központ” menüpontba.

 3. Bontsa ki a Karbantartás lapot. A probléma megoldására vonatkozó ajánlások itt találhatók. Kövesse őket.

 4. A Windows régebbi verzióiban a megfelelő ablak a “Vezérlőpult” – “Rendszer és biztonság” – “Súgóközpont” menüpont megnyitása után nyílik meg.

Olvasson tovább  A környezeti változók módosítása a Windows 7-ben

Sajnos, a rendszer semmit sem nyújthat. Ebben az esetben más módon kell megoldani a problémát.

A BSOD okának meghatározása

Talán már észrevette, hogy a kék halál képernyője a szokásos szövegnél többet tartalmaz. Tartalmazza a hibakódot is. Ez lehet számok és betűk halmaza, vagy különböző szavak nagybetűvel írt és aláhúzással összekapcsolt teljes kombinációja. Miért nem deríti ki, mi okozza a rendszer által jelzett hibát??

A Windows 10 esetében a halál képernyőjén egy QR-kód is megjelenik. Felismerheti egy mobilalkalmazással, és a Microsoft webhelyére jut, ahol egy interaktív hibaelhárítási útmutató található. Korábban már elmondtuk, hogyan lehet felismerni egy QR-kódot, így ezt könnyen megteheti.

A hibakódot vagy a hiba szövegét bármelyik keresőmotorba is beírhatja. Ez egy olyan weboldalra vezet, ahol a probléma leírása és a megoldási módszerek is szerepelnek.

Alapértelmezés szerint a kék képernyő csak rövid ideig jelenik meg, majd az operációs rendszer újraindul. Ha ez megakadályozza a hibakód írását, akkor kikapcsolhatja az automatikus újraindítást.Ehhez a következőképpen járjon el:

 1. Kattintson a jobb gombbal az “Ez a számítógép” ikonra.

 2. Kattintson a “Tulajdonságok” gombra.

 3. Válassza a “Speciális rendszerbeállítások” lehetőséget.

 4. Megjelenik a “Speciális” fül.

 5. Itt a “Beállítások” gombra kell kattintania.

 6. Vegye ki a jelölőnégyzetet az “Automatikus újraindítás végrehajtása” jelölőnégyzetből.

 7. Természetesen nem mindenki akarja, hogy fárasztóan keresgéljen az interneten. Ezért úgy döntöttünk, hogy más megoldási módszereket kínálunk a probléma megoldására, anélkül, hogy arra kényszerítenénk Önt, hogy a hibakóddal foglalkozzon.

Egyetemes intézkedések

Az alábbi műveleteket nem csak akkor lehet végrehajtani, ha a BSOD bekövetkezik. Ezek az intézkedések a számítógép teljesítményének növelését szolgálják. Ezért gyakorlatilag minden probléma megoldható ezekkel a műveletekkel, még azok is, amelyeknek nincs közük a Blue Screen of Death-hez.

Rendszerbeállítások. Itt meg kell látogatnia a “Windows Update Center”-t. Frissítések ellenőrzése. Ha rendelkezésre állnak, telepítse őket. Lehetséges, hogy az operációs rendszer rosszul lett összeállítva, és ennek egy kis része BSOD-ot okozhat.

Olvasson tovább  3 módja a Google Chrome bővítmények telepítésének

Jó ötlet, ha az operációs rendszert vírusirtó programmal vizsgálja át. Mindegyikben van egy gomb a teljes ellenőrzés elindításához. De készüljön fel arra, hogy ez időigényes lesz.

Tesztelje a számítógépet csökkentett módban. Windows XP, Vista és 7 esetén a számítógép újraindításakor nyomja meg az F8 billentyűt – ekkor biztosan megjelenik a Biztonságos mód gomb.Az operációs rendszer újabb verziói esetében a következő lépéseket kell végrehajtania:

 1. Nyomja meg a Windows+R billentyűkombinációt.

 2. Írja be az “msconfig” parancsot (idézőjelek nélkül) a megjelenő ablakba, majd nyomja meg az Enter billentyűt.

 3. A rendszerkonfigurátor ablakban lépjen a “Boot” fülre.

 4. Jelölje be a “Biztonságos mód” jelölőnégyzetet.

 5. Kattintson az “OK” gombra.

 6. Indítsa újra a számítógépet.

 7. A biztonságos módból való kilépéshez újra el kell érnie a képernyőt. Most ki kell húznia a “Biztonságos mód” jelölőnégyzetet. Indítsa újra a számítógépet.

Van egy egyszerűbb módja is. Ehhez kattintson a reset lágybillentyűre a Shift billentyű lenyomva tartásával. A “Choose action” képernyőre kerül. Itt a “helyreállítás” fülre kell mennie, ahol a “speciális indítási lehetőségek” alatt található “újraindítás most” gombra kell kattintania.

A Blue Screen of Death problémás illesztőprogramokkal is összefügghet. Ezért javasoljuk, hogy frissítse őket. Ez manuálisan is elvégezhető. Különösen, ha laptopja van – akkor csak menjen a gyártó weboldalára, ott megtalálja az összes illesztőprogramot a laptop modelljéhez. Ha asztali számítógépe van, és nem ismeri a hardver neveit, használhat egy ingyenes szolgáltatást az illesztőprogramok keresésére és frissítésére. Például a DriverPack és a Driver Booster segíthet a következőkben.

Vannak olyan esetek, amikor a processzor vagy a grafikus kártya magas hőmérséklete BSOD-ot okoz. Ezért javasoljuk, hogy ellenőrizze ezt a beállítást. Használhatja például a HWMonitor programot. A következő hőmérsékleteket tekintjük normálisnak:

Miért jelenik meg a kék halál képernyő, és mit tehetek ellene?
 1. Videokártya – 95°C-ig;

 2. A CPU 95°C-ig;

 3. Merevlemez-meghajtó (HDD) – 50°C-ig;

 4. SSD – 70°C-ig.

Ideális esetben a hőmérsékletnek legalább 15-20 °C-kal alacsonyabbnak kell lennie a felső határértéknél. Ha túl közel kerül hozzá, vagy akár meg is haladja, akkor sürgősen tennie kell valamit a számítógép lehűtése érdekében.

Végső megoldásként visszaállíthatja a BIOS beállításait. Ha minden más nem működik. A visszaállítás az alaplapon található speciális gomb megnyomásával végezhető el. Ez azonban csak a közép- és felső kategóriás árszegmensek újabb modelljeiben van jelen. Ha nincs gomb, csak vegye ki az akkumulátort, majd nyomja meg a számítógép bekapcsológombját. Ezután tegye vissza az akkumulátort. Ezután újra kell konfigurálni a BIOS-t a semmiből, készüljön fel rá. Ez a módszer különösen akkor hasznos, ha a kék halál képernyő az operációs rendszer indítása közben jelenik meg, és még az asztalt sem tudja elérni.

Olvasson tovább  Hogyan csatlakoztathat billentyűzetet a laptopjához

Néha a kék halál képernyő oka a merevlemezzel vagy a RAM-mal kapcsolatos probléma. Ezért ajánlott ellenőrizni az állapotukat. Ehhez használja a Windows rendszerbe épített speciális segédprogramokat és eszközöket. Lehet, hogy a jövőben egy külön cikkben foglalkozunk ezzel a témával. Egyébként használhatja az SSD-gyártók ingyenes SSD-tesztelő eszközét, amely a Seagate, a Western Digital és a Samsung esetében érhető el. Ami a RAM-ot illeti, minden sokkal bonyolultabb – egyszerre több eszközzel is ellenőrzik. Az egész folyamatot nem lehet néhány sorban leírni.

Bizonyos esetekben vissza kell állítanunk a Windows-t a korábbi állapotba. Remélhetőleg nem tiltotta le a helyreállítási pontok létrehozását a lemezterület megtakarítása érdekében. Most az egyiket kell használnod. Legyen a dátum alapján – ki kell választania a kék képernyő halála előtt létrehozott pontot. Csak akkor ajánljuk ezt a módszert, ha semmi sem segít – még a BIOS visszaállítása sem.

Megpróbálhatja a Windows újratelepítését is. Ha a halál képernyő még ezek után is megjelenik, a probléma egyértelműen hardveres eredetű. De ez egy nagyon radikális módja annak. Ez már csak azért is kényelmetlen, mert számos programot újra kell telepítenie, a webböngészőtől kezdve a videószerkesztő alkalmazásig.

A legszerencsétlenebb helyzet az, amikor a BSOD indításkor következik be. Ebben az esetben a kék halál képernyő megakadályozza, hogy elérje az asztalt. A fenti módszerek közül sok nem fog működni, mert nem tudja futtatni ezeket vagy más segédprogramokat. Ebben a helyzetben más algoritmusokat fog követni. Lehet, hogy egy nap írunk egy cikket arról, hogy mit tegyünk, ha a Windows nem bootol – ez egy különálló és nagyon széleskörű téma.

Következtetés

A Blue Screen of Death nem fog többé megijeszteni téged. Mostantól kezdve tudni fogja, hogy az előfordulása nem jelenti azt, hogy az operációs rendszernek vége. Nem, a Windows újratelepítése nélkül is megszüntetheti az ilyen képernyő megjelenését.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: