Új felhasználó létrehozása a Windows 10 rendszerben

Ha egy Windows 10 számítógépet több felhasználóval oszt meg, beállíthatja a többfelhasználós üzemmódot. A különálló felhasználói fiókok lehetővé teszik az egyéni munkaterületi beállítások beállítását és a védett személyes fájlok tárolását. Szakértőink elmondják, hogyan adhat új felhasználót a számítógépéhez.

OS beállítások

A Windows 10-ben a Fiókvezérlő panel az új Beállítások panelen található. Itt adhat hozzá helyi vagy hálózati profilt. Ez utóbbi feltételezi, hogy a felhasználó rendelkezik megerősített és érvényes Microsoft-fiókkal.

Nyissa meg a “Windows beállítások” panelt a “Win+i” billentyűkombinációval. Lépjen be a képernyőképen látható részbe a kerettel.

Válassza a felugró menüben az egyes jelölésű opciót. Az ablak jobb oldalára lépve görgessen a beállítások között a képernyőképen kiemelt “Egyéb felhasználók” mezőig. Kattintson a “+” nyílra a beállítási varázsló elindításához.

Microsoft fiók

A számla minden vállalati termék esetében ugyanaz. A felhasználónak, akit hozzá kell adni a számítógéphez, rendelkeznie kell bejelentkezéssel az Xbox, az Office 365, a Skype vagy más Microsoft szoftvertermékhez.

Írja be a nyíllal jelzett mezőbe az e-mail vagy mobilszámot, amellyel a felhasználót a varázslóban felsorolt szolgáltatások valamelyikébe regisztrálták. Kattintson a Tovább gombra.

Kapjon értesítést arról, hogy a rendszer készen áll, és zárja be a “Befejezés” gombra kattintva.

A “+” jel alatt látni fogjuk az új fiókot tartalmazó sort. A számítógép használatának megkezdéséhez a tulajdonosnak csak a bejelentkezési adatait kell megadnia az üdvözlő képernyőn. Ha van internetkapcsolata, a Windows ellenőrzi azokat a Microsoft-kiszolgálókon, és automatikusan letölti az asztali környezet beállításait.

Helyi felhasználó

Helyi felhasználó hozzáadásához nem kell csatlakoznia a hálózathoz. Ismételje meg a fent leírt eljárást, és lépjen a Windows beállítások.

Indítsa el a fiókvarázslót, és kattintson a bekeretezett hiperhivatkozásra.

Töltse ki a zölddel kiemelt mezőket. Adja meg az új felhasználó bejelentkezési adatait és állítsa be a jelszót. A nyíllal jelölt területen válasszon ki három ellenőrző kérdést. Ezekre akkor van szükség, ha a felhasználó elfelejtette a jelszavát. Kattintson a “Tovább” gombra.

A keretes területen látjuk az új helyi fiókot tartalmazó sort.

Számlák panel

A Windows 10-ben a Microsoft eltávolította a felhasználók hozzáadásának lehetőségét a klasszikus vezérlőpultról. Csak a speciális menüben marad, onnan közvetlenül nem érhető el.

Olvasson tovább  A Windows 10 rendszerbetöltő visszaállítása

Hívja meg a “Futtatás” párbeszédpanelt a “Win+R” billentyűkombinációval. Írja be a “control userpasswords2” szöveget a szövegmezőbe, majd nyomja meg az “OK” gombot.

Ezen a panelen meg kell nyomni a “Hozzáadás” gombot az aktív fiókok listája alatt.

Az első lépésben a rendszer felajánlja a Microsoft-fiók használatát. A regisztrációhoz használt e-mail címet az eggyel jelölt mezőbe kell beírni, majd a “Tovább” gomb megnyomása után. Kattintson a képernyőképen látható “3” számmal jelölt hiperhivatkozásra a helyi felhasználó létrehozásához.

A következő képernyő a különböző számlatípusokhoz tartozó lehetőségeket ismerteti. Továbbra is ragaszkodjon hozzá, és válassza a helyi felhasználói fiók létrehozását.

Töltse ki a nyíllal jelzett oszlopokat. Adja meg a bejelentkezési adatokat, állítsa be és erősítse meg a jelszót. Az utolsó sorba írja be az eszköztípust, amely segít emlékezni a bejelentkezéshez használt szimbólumkombinációra, ha szükséges. Befejezés a “Tovább” gombra kattintva.

Az utolsó lépésben az új fiók létrehozását láthatjuk, a típusával együtt. A “Befejezés” gombra kattintva a varázsló befejeződik.

Visszatérve a kezdőképernyőre láthatjuk, hogy egy új bejegyzés került a PC-felhasználók listájára. Kattintson az “OK” gombra a beállítási ablak bezárásához.

Parancssor

Mint a legtöbb más, a számítógép-felügyelethez kapcsolódó művelet, a felhasználó hozzáadása is elvégezhető a parancssor segítségével.

Bővítse a “Start” menüt a “Win+X” billentyűkombinációval. Futtassa az alapértelmezett parancssort rendszergazdaként.

A prompt megjelenése után írja be a “net user User_login User_password /add” parancsot. A “User_name” helyett írja be a leendő felhasználó loginját, a “User_password” helyett pedig a jelszót, amellyel a felhasználó be fog jelentkezni. A következő képernyőképen egy példaparancs látható. A nyíllal jelölt vonal megerősíti, hogy az eljárás sikeresen befejeződött.

Csoportházirend

A Windows 10 professzionális kiadásának tulajdonosai a fenti módszereken kívül használhatják a csoportházirend-szerkesztőt is.

Nyissa meg a “Futtatás” párbeszédpanelt, és írja be a “lusrmgr” szövegmezőbe.msc”. Nyomja meg az OK vagy az Enter billentyűt a számítógép fizikai billentyűzetén.

A kezelési konzol ablak három részre oszlik. A bal oldalon kattintson a “Felhasználók” mappára. Ha a számlák a központi területen szerepelnek, kattintson a jobb oldali További műveletek területre. Válassza ki a legördülő listából a triplával jelölt elemet.

Töltse ki a párbeszédpanel zöld jelöléssel kiemelt mezőit. Adja meg a leendő felhasználó felhasználónevét, nevét és leírását. Adja meg és erősítse meg jelszavát az alábbiakban. A nyíl a biztonsági opció blokkjára mutat. Alapértelmezés szerint a jelszó első bejelentkezéskor történő megváltoztatását igénylő opció mellett egy jelölőnégyzet van elhelyezve. Ha erre nincs szükség, helyezze át a következő pozícióba, megtiltva a felhasználónak, hogy a rendszergazda által beállított kódkombinációt saját maga módosítsa. A biztonsági beállítások meghatározása után fejezze be a munkát a duplán megjelölt “Create” gombra kattintva.

A központi konzol területén, a fiókok listájában megjelenik egy új bejegyzés.

Végül

A szakértőink által ebben az anyagban megadott lépésről-lépésre történő utasítások több módszert is leírnak egy új felhasználó hozzáadására a Windows 10-ben. Válassza ki azt, amelyikkel a legkényelmesebben érzi magát, és állítsa be a számítógépet, hogy könnyen együtt tudjon dolgozni.

Olvasson tovább  4 módja a rejtett mappák megnyitásának a Windows 10-ben
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: