USB-stick formázása Linuxban

 • a nux már nem a kiváltságosok rendszere, amely terminálismereteket igényel. A modern disztribúciók alkalmasak a mindennapi feladatokra. A felület áttekintése
 • nux nem sokban különbözik a megszokott Windows-élménytől. A felhasználó nagyon gyorsan hozzászokik az operációs rendszerhez, és kényelmetlenségek nélkül dolgozik. Ebben a cikkben szakértőink megvizsgálják a példát a
 • A nux Mint megmondja, hogyan kell formázni egy USB-pendrive-ot.

  Grafikai segédprogram

  Sok disztribúció tartalmaz egy grafikus formázó segédprogramot és egy sor illesztőprogramot a népszerű fájlrendszerekhez.

  Nyissa meg az operációs rendszerének Start menüjét, és írja be a név elejét a keresőmezőbe. Ha egyezés van, kattintson a keretes területre a segédprogram elindításához.

  A fájlkezelőben a kontextusmenüben a következő menüpontokat használhatja. Kattintson a lecsatolatlan meghajtóval rendelkező területre a műveleti lista eléréséhez. Válassza ki a “Formátum” menüpontot.

  A segédprogram felülete nagyon egyszerű, és nem tartalmaz felesleges dolgokat. Az “1” és “2” feliratú legördülő listák segítségével válassza ki az USB flash meghajtót, és adja meg a fájlrendszer típusát. Az elérhető FS-készlet az Ön által használt disztribúciótól függ. Adja meg a kötet címkéjét a zöld színnel kiemelt mezőben. Nyomja meg a “4” jelzésű gombot.

  Adminisztrátori jogok megerősítése jelszóval. A “Hitelesítés” gombra kattintva a pálca formázódik.

  Zárja be az információs ablakot, és már használhatja is az újonnan csatlakoztatott pendrive-ot írásra.

  Terminál

  A parancssor használata a legelterjedtebb lehetőség egy USB stick formázására a

 • nux.

  Nyissa meg a terminált, és írja be a “df” parancsot a promptba. A rendszerhez csatlakoztatott összes meghajtó listáját kapjuk meg. Keresse meg a flash meghajtót a csatlakoztatási pont és a név segítségével. Ebben az esetben ez az “sdb1”.

  Mielőtt formázza a pendrive-ot, le kell csatolnia azt a fájlrendszerről való leválasztásával

 • nux. Írja be a terminálba a “sudo umount /dev/sdb1” parancsot. Nyomja meg az Entert, és erősítse meg a paraméterek módosításához szükséges hozzáférési jogokat.

  Adja meg a “sudo mkfs -t vfat -n KINGSTONE /dev/sdb1” formázott parancsot. Állítsa be a fájlrendszert a “t” paraméter után. A példában a “vfat” van kiválasztva, a

 • nux a FAT32 rövidítése. Az “n” paramétert a kötetcímke követi. FAT32 esetén mindenképpen használjon nagybetűket. A parancs végén adja meg azt az eszközt, amelynek paramétereit be kívánja állítani. Fejezze be a műveletet az Enter megnyomásával.

  Gparted alkalmazás

  A Gparted egy univerzális eszköz a környezetben

 • A nux a lemezekkel és fájlrendszerekkel való munkához használatos. Ez bármelyik disztribúció standard tárolójában megtalálható.

  A program indításakor azonnal meg kell erősítenie a hozzáférési jogait. Írja be a jelszót a nyíl által jelzett mezőbe, majd nyomja meg a “Hitelesítés” gombot.

  A főablakban bontsa ki a menü nyilát, és válassza ki a “/dev/sdb” eszközt.

  Ezután ürítse ki az egérkurzort a partícióra vonatkozó információs sor fölé. Kattintson a felső eszköztáron a “Partíció” területre a műveletek listájának kibontásához. Válassza a “Unmount” lehetőséget a pendrive leválasztásához a fájlrendszerből

 • nux.

  Nyissa meg a “Format in” menüt, amely aktívvá válik. Válassza ki a fájlrendszert a pálca jobb oldalán lévő listából. Szakértőink például a legáltalánosabb FAT32 típust választották.

  A pálcán végrehajtandó műveletek nem azonnal, hanem késleltetve kerülnek végrehajtásra. Szükség esetén a felhasználó felülbírálhatja a sikertelen kiválasztást. A formázási folyamat befejezéséhez nyomja meg a “nyíl” ikont az eszköztáron.

  Fogadja el a formázás közbeni adatvesztésre vonatkozó figyelmeztetést.

  Az ablak bezárása az összes függőben lévő művelet sikeres befejezéséről szóló jelentéssel.

  Végül adjunk a pálcának egy nevet, amely a csatlakoztatáskor megjelenik majd a kijelzőn. Bontsa ki ismét a műveleteket a “Partíció” opcióra, és nyomja meg a mezőt.

  Válassza ki a meghajtót, és kattintson az “OK” gombra a megjelenő ablakban. Az eszköz készen áll az adatok írására.

  Összefoglalva

  Szakértői útmutatónk lépésről lépésre végigvezeti Önt az USB flash meghajtó formázásának folyamatán az operációs rendszerek családjában

 • nux. A disztribúciótól függően a programok megjelenése a használt ablakkezelőtől függően változhat, de az általános sorrend ugyanaz.
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: