Virtuális merevlemez létrehozása és használata

A virtuális merevlemez egy valódi merevlemez szerkezetének és viselkedésének emulációja. Használható a vendég operációs rendszerek biztonsági másolatainak tárolására vagy egyéb testreszabott feladatokra. Szakértőink elmagyarázzák, hogyan hozzon létre és kezeljen virtuális merevlemezt a Windowsban.

A létrehozása

A virtuális meghajtó létrehozásához nincs szükség külön szoftver telepítésére. A szükséges eszközöket a Windows disztribúció tartalmazza.

Indítsa el a Start speciális menüt a Win+X billentyűkombinációval. Kattintson a dobozra a Lemezkezelés segédprogram megnyitásához.

Kattintson a megnyíló ablakban az eszköztáron a “Művelet” területre. Az almenü kibontása, válassza a virtuális meghajtó létrehozását.

Válassza ki a formátumot az eggyel jelölt területen. Tekintettel a lehetséges méretre, először is figyeljen a kompatibilitásra. A VHD-t a Microsoft operációs rendszerek régebbi verziói támogatják, a VHDX-et csak a Windows 10 támogatja. A lemez típusának beállítása automatikusan megváltozik a kiválasztott formátumtól függően. A VHDX esetében a bővíthető, a VHD esetében a rögzített ajánlott. Ha a rádiógombot a duplával jelölt területen mozgatja, akkor tetszés szerint módosíthatja a típust. Kattintson a “Tallózás” gombra a mappa kiválasztásához, amelyben a meghajtót szeretné létrehozni.

Válassza ki a könyvtárat, és írja be a fájl nevét az eggyel jelölt mezőbe. Kattintson a “Mentés” gombra az elhelyezés megerősítéséhez.

Az utolsó lépésben beállítjuk a meghajtó kívánt méretét. Válasszon egységet a legördülő menü nyilából, és írja be a számértéket a zölddel kiemelt mezőbe. Kattintson az “OK” gombra a virtuális meghajtó véglegesítéséhez.

A konfigurálása

A virtuális meghajtót a létrehozás után használatra kell előkészíteni. Két műveletre van szükség egymás után: inicializálás és formázás.

A Lemezkezelő segédprogram ablakában nem jelenik meg a létrehozott meghajtó közvetlenül a létrehozás után. Keresse meg az alján, és kattintson a jobb gombbal a leírás területére a gyorsmenü megjelenítéséhez. Válassza ki a 3-mal jelölt vonalat.

Ha a virtuális meghajtót csak 64 bites rendszeren kívánja használni, nem kell változtatásokat eszközölnie az inicializáló felugró ablakban. A Windows 32 bites kiadásaihoz és a régebbi operációs rendszer verziókhoz való lehetséges csatlakozáshoz válassza ki az M
Mozgassa a nyíllal jelzett rádiógombot. Kattintson az “OK” gombra az eljárás befejezéséhez.

A virtuális meghajtó kontextusmenüjének újbóli megjelenítése. Indítsa el az egyszerű kötet varázslót.

A “Tovább” gombra kattintva ugorjon az első információs ablakhoz.

A létrehozandó kötetnek továbbra is a meghajtó teljes kapacitását kell foglalnia. Ellenőrizze, hogy a “maximális méret” sorban és a kiosztott hely számlálóban szereplő számok egyeznek-e, majd kattintson a “Tovább” gombra.

Adjon betűt a virtuális meghajtóhoz a nyíllal jelölt ábécés lista segítségével, vagy fogadja el a rendszer által kiválasztott betűt.

Alapértelmezés szerint az NTFS használata javasolt, amely az NT kernel-alapú Microsoft operációs rendszercsalád fő fájlrendszere. A kiemelt mezőben állítsa be azt a címkét, amelyen a meghajtó az Explorerben látható lesz. Helyezzen egy pipa a dupla pöttyel jelölt pozícióba.

Ellenőrizze a végső értékeket, és a művelet befejezéséhez nyomja meg a “Kész” gombot.

A művelet eredményeképpen a leírási területen megjelenik a kötet címkéje, a hozzá rendelt betűjel és a fájlrendszere. A fizikai HDD-ktől és SSD-ktől való vizuális megkülönböztetés érdekében a virtuális meghajtó ikonja a segédprogram ablakában türkizkékkel van jelölve.

A irányítása

A felhasználók kezelhetik a virtuális meghajtót a File Explorerben. A műveletek csak kismértékben különböznek a szokásos cserélhető meghajtók vagy USB-stickek műveleteitől.

Olvasson tovább  A SteamUI hiba betöltése sikertelen volt.dll

A virtuális meghajtót tartalmazó VHD- vagy VHDX-fájlt le kell csatolnia, mielőtt áthelyezné. Ez a fájlkezelőben történik. Nyissa meg a kontextus menüt, és válassza ki a képernyőképen látható elemet. Miután a lemezt kinyomtattuk, az Explorerben már nem jelenik meg. Az azt tartalmazó fájl ezután kiírható egy külső fizikai meghajtóra, vagy áthelyezhető a számítógép egy másik könyvtárába.

A fordított művelet, a lemez csatlakoztatása, kétféleképpen végezhető el. Az Intézőben keresse meg a VHD vagy VHDX fájlt tartalmazó könyvtárat. Jelölje ki az egérrel, és nyissa meg a kontextus menüt. A kötőjellel jelölt sor segítségével csatlakoztassa a virtuális meghajtót.

A szerelés második változata a Lemezkezelő segédprogram használatát feltételezi. Indítsa el a programot a “Start” speciális menü segítségével a “Létrehozás” szakaszban leírtak szerint. A Windows régebbi verzióiban használja a Futtatás párbeszédpanelt. Indítsa el a “Win+R” billentyűkombinációval. Írja be a “diskmgmt” szót a szövegmezőbe.msc”. Nyomja meg az “OK” gombot a segédprogram elindításához.

Kattintson az eszköztáron a “Művelet” gombra. A kibővített műveletlistában válassza a “2” jelölésű opciót.

A kapcsolat ablakban a “Tallózás” gomb segítségével adja meg a virtuális meghajtót tartalmazó fájl helyét. Kattintson az “OK” gombra a meghajtó csatlakoztatásához.

Végre

Ebben a könnyen követhető útmutatóban szakértőink segítenek létrehozni és kezelni a virtuális lemezt a Windowsban, szükség szerint csatlakoztatva és leválasztva azt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: