Windows 10 rendszerleíró adatbázis helyreállítása

A Windows a rendszer konfigurációjának és a telepített szoftvereknek a tárolására egyetlen adatbázist, a rendszerleíró adatbázist használja. A rendszerleíró adatbázis hibái az operációs rendszer hibás működését vagy egyáltalán nem indulását okozhatják. Szakértőink elmondják, hogyan lehet visszaállítani a rendszerleíró adatbázist az operációs rendszerben.

Biztonsági mentés

A Windows 10 1803-as építési számmal kezdődően a Microsoft letiltotta az automatikus rendszerleíró adatbázis biztonsági mentést. A szükséges funkciók továbbra is jelen vannak, de alapértelmezés szerint nincsenek aktiválva.

Microsoft módszertan

Nyissa meg a “Futtatás” párbeszédpanelt a “Win+R” billentyűkombinációval. Írja be a “regedit” szót a szövegdobozba. Az “OK” megnyomásával elindul a beállításjegyzék szerkesztője.

Bontsa ki a HKLM ágat, és kövesse a képernyőképen kiemelt utat. Hangsúlyozza a “2” jelzésű célkönyvtárat. Nyissa meg a szerkesztőablak jobb oldalán lévő kontextus menüt. Az operációs rendszer bites üzemmódjától függetlenül válassza ki a “4” jelzésű sort a rendszerleíró adatbázisban.

Állítsa be az új DWORD paramétert “EnablePeriodicBackup” értékre. Kattintson duplán a nevet tartalmazó területre, így megjelenik a Beállítások szerkesztése párbeszédpanel. A kiemelt mezőben a “0” értéket változtassa meg “1”-re. Mentse a változtatásokat az OK gomb megnyomásával. A beállítások alkalmazásához indítsa újra a számítógépet.

A Microsoft biztosítékai szerint a rendszerkarbantartás során a fenti módosítások elvégzése után létre kell hozni a rendszerleíró adatbázis másolatát, és azt a “RegBack” mappába kell helyezni. Az elérési útvonal ki van emelve az Explorer címsorában. Bár a módszer hivatalosan ajánlott, nem mindig működik. Ha a megadott mappában lévő fájlok mérete az ellenőrzés során nulla, használjon alternatív másolási módszert.

Alternatív módszer

A módszer egy új feladat létrehozását jelenti a Windows ütemezőjében, hogy a rendszerleíró adatbázisát rendszeresen archiválja a felhasználó által megadott könyvtárba.

Hívja fel a “Start” speciális menüt a “Win+R” billentyűkombinációval. Indítsa el az alapértelmezett héjat emelt jogosultságú módban a parancssorral.

A PowerShell használatakor először kapcsolja át emulációs üzemmódba. A parancssorba írja be a “cmd” szót, és nyomja le az Entert. Másolja be az alábbi parancsot:

Olvasson tovább  Virtuális meghajtó eltávolítása a Windows 10 rendszerben

md C:\Arhive schtasks /create /ru system /sc weekly /st 12:00:00:00 /tn “MyRegIdleBackup”

“cmd /c del /f /q C:\MyRegBack cd /d C:\MyRegBack reg save HKLM\SAM SAM reg save HKLM\SECURITY SECURITY reg save HKLM\SOFTWARE SOFTWARE reg save HKLM\SYSTEM reg save HKU\.DEFA

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: